"Oi nouse Suomi, viel sun päiväs koittaa..."

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5992
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

"Oi nouse Suomi, viel sun päiväs koittaa..."

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Touko 2020 8:26

HS: Päivän lehti 1.5.2020 | HS-analyysi Susanna Reinboth HS

Suomalaisten oikeuksia on rajoitettu korona­kriisin aikana harvinaisen rajusti,
ja samalla tietoa pimitetään lain raja­mailla liikkuvalla tavalla


Koronakriisi ei ole vapauttanut virkamiehiä julkisuusperiaatteen noudattamisesta. Päinvastoin. Kriisin aikana avoimuuden tarve on poikkeuksellisen suuri, kirjoittaa HS:n rikos- ja oikeustoimittaja Susanna Reinboth.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on selittänyt tietokatkoksia muun muassa sillä, että tiedot tulevat julkisiksi vasta hallituksen päätösten jälkeen.

KORONAVIRUSEPIDEMIA on merkinnyt laajaa puuttumista kansalaisten perusoikeuksiin. Liikkumisvapautta on rajoitettu, kaikenlaiset kokoontumiset on kielletty ja muiden muassa ravintoloitsijoilta on estetty elinkeinon harjoittaminen. Liikkumisrajoitukset ovat vaikuttaneet myös kansalaisten yksityiselämän suojaan.
Näiden rankkojen toimien vastapainoksi hallitukselta ja viranomaiskoneistolta voidaan edellyttää suurta avoimuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) näyttävät kuitenkin jatkavan tietoa pimittävällä linjallaan. Tietoa ei pihdata vain kansalaisilta, vaan myös koronakriisin talousvaikutuksia selvittelevällä työryhmällä on ollut vaikeuksia saada tietoa. Kyse on ollut muun muassa epidemian kulkuun liittyvistä mallinnuksista, joita tekee STM:n johtama mallinnustyöryhmä.

Tietokatkoksen selvittelyssä STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila perusteli HS:n haastattelussa tietojen pimitystä sillä, että hallituksen linjauksiin liittyvästä valmistelumateriaalista tulee julkista vasta, kun hallitus on tehnyt asiassa päätöksen. Julkisuuslaissa säädetään aivan toisin.

LAIN mukaan tutkimus, tilasto sekä niihin verrattavissa oleva selvitys tulee julkiseksi, kun se on valmis käyttötarkoitukseensa. Säännöksessä todetaan erikseen, että selvitys tulee julkiseksi silloinkin, kun se liittyy keskeneräiseen asiaan. Kun julkisuuslakia säädettiin parikymmentä vuotta sitten, tahtona oli nimenomaan lisätä valmistelun julkisuutta. Tämä mainitaan hallituksen esityksessä erikseen. Vanhassa, ennen joulukuuta 1999 voimassa olleessa laissa tällaiset valmistelupaperit olivat harkinnanvaraisesti julkisia. Tähän haluttiin muutos.

Milloin selvitys sitten on valmis käyttötarkoitukseensa? Tähän hallituksen esitys vastaa näin:
”Selvitys olisi valmis käyttötarkoitukseensa, kun se on viranomaisen sisäisessä käsittelyssä saanut hyväksymisen kautta tai muutoin sellaisen muodon, ettei siihen ole enää tarkoitus tehdä muutoksia”, hallituksen esityksessä perustellaan.
Epidemiamallinnukset ovat juuri tällaisia selvityksiä: kun työryhmä on saanut ne valmiiksi, ne eivät enää muutu vaan ovat valmiita käytettäviksi hallituksen päätösten pohjina.

Kolmen päivän tivaamisen jälkeen STM:stä tulee vastaus julkisuuslinjausta koskevaan tiedusteluun. Siinä Varhila linjaa toisin kuin haastattelussaan: hän myöntää, että juuri kyseisen säännöksen perusteella selvitykset ovat julkisia, kun ne ovat valmiita hallitukselle vietäviksi. ”Hallitukselle vietäviä covid-19 -selvityksiä viilataan viime tippaan asti, jotta niissä olisi ajantasaisin tieto ja jotta niissä olisi otettu huomioon kaikki mahdolliset aspektit. Näin ollen ne eivät ole kovinkaan paljon ennen hallituksen käsittelyä valmiita.”

JULKISUUS ja avoimuus ovat Suomessa keskeisiä periaatteita. Se on myös perusoikeus, sillä siitä on erikseen säädetty perustuslaissa. Tämän takia julkisuudesta voidaan poiketa vain, jos salassapidosta on erikseen säädetty laissa.
Perustuslakivaliokunta on toistuvasti korostanut, että kaikkien julkisuuden rajoitusten on tämän lisäksi oltava välttämättömiä. Edes lainsäätäjä – siis eduskunta itse – ei saa rajoittaa julkisuutta mielin määrin, vaan ”lainsäätäjän toimivaltaan kuuluu pelkästään sellaisten julkisuuden rajoitusten asettaminen, joita voidaan pitää perustuslaissa tarkoitetulla tavalla välttämättömänä”.

Epidemiamallinnuksia ja muita selvityksiä voidaan siis pimittää kansalaisilta vain, jos se on välttämätöntä.
Haastattelulausunnoissaan kansliapäällikkö Varhila on tukenut myös THL:n nihkeää julkisuuslinjaa toteamalla luottavansa laitoksen arvioon.”Uskon, että THL:llä on hyvin vahvasti ne hanskassa, että näin on.”
Aiemmat kokemukset THL:stä osoittavat, että sokeaan luottamukseen ei ole aihetta.

MUUTAMA kuukausi sitten THL:n juristit avustivat Vanhan Vaasan sairaalaa kieltäytymään julkisten asiakirjojen antamisesta tapauksessa, jossa sairaalaa uhkasi ikävä julkisuus. Kyse oli sairaalan johtavan lääkärin matkalaskuista ja niihin liittyvistä epäselvyyksistä. Laskuja ei suostuttu luovuttamaan HS:lle. Sairaala ja THL myönsivät, että matkalaskut ovat sinänsä julkisia. Niiden mielestä ne olivat kuitenkin muuttuneet salaisiksi, koska asiasta oli alkanut poliisitutkinta.

Julkisuuslain mukaan esitutkinnan alkaminen ei kuitenkaan muuta julkisia asiakirjoja salaisiksi. Tästä on olemassa myös tuomioistuimen päätös. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on katsonut Kittilä-vyyhteen liittyvällä lainvoimaisella päätöksellään, että tällainen ajatuksenjuoksu ei perustu lakiin.
Mikä kiinnostavinta, Lapin käräjäoikeus tuomitsi tämän jälkeen asiakirjoja pihdanneen virkamiehen sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio on lainvoimainen.

Vaikuttaa siltä, että niin STM:n kuin THL:n julkisuuslinjaukset perustuvat enemmän mutuiluun ja toiveajatteluun kuin todelliseen laintuntemukseen. Salailulinjauksia tehdään ilman, että niiden laillisuutta on loppuun asti mietitty. Toki on myönteistä, että kyseenalaistamisen jälkeen niitä harkitaan uudelleen. Virkamiesten olisi syytä muistaa Lapin käräjäoikeuden tuomio. Sen opetus on, että jos salaamiseen ei löydy laista pykälää, virkamies voi joutua siitä virkavastuuseen. Koronakriisi ei ole vapauttanut virkamiehiä julkisuusperiaatteen noudattamisesta. Päinvastoin. Kriisin aikana avoimuuden tarve on poikkeuksellisen suuri.

Kommentti: Onko salailu verrattavissa osatiedon poisjätöstä tai vääristellystä tiedosta julkaistun väitteen totuudenmukaisuudesta?
Tämä on aivan huikea juttu, varsinkin Hesarilta. Tässä käsitellään erityisesti kansliapäällikkö Virhelän kannanottoja, otaksumiin ja luulohin perustuvia touhuja.

Kansansairauskonttorin jatkuvat vouhkailut alkoivat erityisesti taannoisen pääjohtajan johdolla PK-projektin harhatietojen perusteella. Myllyteollisuus palkitsi "markkinamiestä" avokätisesti Maailman Diabeteskonferenssin julkisuuden loisteessa Helsingissä muutama vuosi sitten 100 000€:lla.

Miten ales voikaan mennä valtion viranomaislaitos, joka kutsuu itseään asiantuntijaorganisaatioksi? Sikarokotteen massiivinen mainoskampanja haisi sian pskalta. Mainosaikaa TV:n prime timenä oli runsaasti ja mainospellet olivat tohkeissaan. 6 milj. € "(hippa)tutkimusraha auttoi pöljien puhetaidossa. 37 milj. € tilaus tuli GSK:lle "yllätyksenä" kuin entiselle pääministerille. Suomen kieleen juurtuivat uussanat : Adjuvantti, boosteri ja hyperterveellisyys ja siunattu NARKOLEPSIA, jonka vastuusta pakoiltiin toisten selkien taakse.

Kun ajattelee (THL) kansansairauskonttorin osaa ruokintasuosituksissa, niin kyseenalaista on PP:n suositus järjenvastaisista ruokintasuosituksista 10 ateriaa /pv ja 10 palaa ruisleipää rypsisuitsutuksella ja runsas liikunta.
Miten on mahdollista, että VHH:lla/ketogeenisella ruokavaliolla oleva ylipäätään säilyy hengissä ja parempikuntoisena kuin vesipullaveljensä? Milloin tehdään töitä? Tuo ei liene tarpeen kansansairauskonttorin turhimoiden työsuoritteen arvioinnissa, sillä munaukset peittyvät kollegiaaliseen päätöksentekoon. WC tuo työpäivään tarvittavan ilon.

Milloin Suomessa saadaan puhua erityisesti nyt koronapandemiaan ja suureen kuolleisuuteen johtavista syistä:puolisalaisissa tautikertomuksissa on viittailtu metabolian vaikutuksiin, statiineihin, diabetekseen, SV-tauteihin jne. Eli monisairaat, nuoretkin, ovat riskiryhmää. Susi näköjään viihtyy kukassa.

Otsikon ponteva alku johtuu juuri soittamastani Finlandia-hymnin finaaliosasta. Suomen laulu YL:n esittämänä ryydittää juttuani.
Toivottavasti viranomaisten sydämien puhtaus on verrattavissa heidän valkolakkiensa sametin valkoisuuteen.
Vapun jatkoja kaikille!
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1880
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: "Oi nouse Suomi, viel sun päiväs koittaa..."

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Touko 2020 11:11

Onko Saapasnahkatorniin (THL) tullut tutkivan journalistin tuntosarvien mentävä reikä?
Tähän asti on toiminut vain yksisuuntainen läppä, josta on ”ulkoistettu” kriittisen mielipiteen esittäjät.
Luulin jo, että tutkivat journalistit olisivat kuolleen sukupuuttoon.
En silti vielä usko, että kriminaalien huumepoliisien narauttamisen karaisemia nahka kestää pitkään ”asiantuntijaorganisaatioiden” valheiden setvimistä. Toivon olevani hyvin väärässä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 27 vierailijaa

cron