Immuunipuolustuksen vahvistamista metsämaalla

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6035
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Immuunipuolustuksen vahvistamista metsämaalla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Loka 2020 9:30

Aamulehti: Uutiset Terveys 14.10. klo 21:00 Jami Jokinen

Päiväkodin pihalle tuotiin kunttaa, ja lasten immuunijärjestelmä vahvistui kuukaudessa
– Luonto parantaa vastustuskykyä nopeasti

Kokeellisessa tutkimuksessa päiväkotilasten ulottuville tuotiin metsänpohjaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Tutkimus tuloksineen oli ensimmäinen maailmassa.
Kuntta on metsänpohjaa. Tässä on menossa kuntan nostoa Puolangalla vuonna 2017.

Kosketus luontoon parantaa henkistä mutta myös fyysistä terveyttä. Tämä tapahtuu hyvin konkreettisella tavalla ja yllättävän nopeasti. Tuoreen tutkimuksen mukaan elävän luonnon lisääminen päiväkodin pihassa parantaa lasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa. Luken sekä suomalais- ja tsekkiläisyliopistojen kokeellinen tutkimus tuloksineen on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Tutkimus julkaistiin Science Advances -tiedejulkaisussa.

Luonto tuotiin päiväkotilasten ulottuville
Liian korkea hygieniataso ja erillisyys luonnosta köyhdyttävät ihmisen elimistön mikrobistoa. Tämä puolestaan lisää immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten esimerkiksi allergioita, diabetesta ja keliakiaa.
Monissa tutkimuksissa seikka on näkynyt maaseudun lasten pienempänä riskinä sairastua näihin tauteihin.
Nyt sama on todettu tavallaan käänteisesti.

Suomalais-tsekkiläisessä tutkimuksessa päiväkotien asvaltoiduille, laatoitetuille ja sorapäällysteisille pihoille tuotiin elävää metsänpohjaa eli kunttaa sekä siirtonurmea. Lisäksi lapset saivat kylvää ja hoitaa istutuslaatikoiden kasveja.
Mikrobisto muuttui nopeasti
Viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa nopeasti, ja muutokset näkyivät myös heidän veriarvoissaan. Esimerkiksi allergioiden ja immuunivälitteisten sairauksien syntyyn yhdistetyn interleukiini-17A:n pitoisuus laski.
– Tämä tukee oletusta, jonka mukaan luontokosketus ehkäisee immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten autoimmuunisairauksia ja allergioita, sanoo tutkimusta johtanut Luken tutkija Aki Sinkkonen.

Muitakin muutoksia tapahtui lyhyessä ajassa.
– Havaitsimme myös, että viherpihan saaneiden lasten suolistomikrobisto samankaltaistui päivittäin metsässä vierailevien lasten suoliston mikrobiston kanssa, kertoo väitöskirjatutkija Marja Roslund Helsingin yliopistosta.
Parasta ovat kuralätäkköleikit ja maan kaivaminen Tutkijat huomauttavat, että luontokosketus altistaa ihmisen monipuoliselle mikrobistolle. Tämä aktivoi monia elimistön puolustusjärjestelmän osia.
– Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, kun etsimme uusia mahdollisuuksia immuunisairauksien ehkäisyyn, sanoo Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty.

Päiväkotipihojen lisäksi arki kannattaa tutkijoiden mukaan muokata luontokosketuksen mahdollistavaksi muuallakin kuin päiväkodeissa. – Parasta on, jos oma piha mahdollistaa kuralätäkköleikkejä ja orgaanisen maan kaivamista. Lapsen voi viedä luontoon vaikka viisi kertaa viikossa, tällä on jo vaikutusta mikrobistoon, Sinkkonen vinkkaa.

TUTKIMUS: Luontokosketus ja immuunijärjestelmä
- Tutkimuksessa seurattiin 75 lasta kymmenessä päiväkodissa Lahdessa ja Tampereella.
- Lapset olivat 3-4-vuotiaita.
- Osalla päiväkotilapsista oli konkreettinen "viherkosketus" viidesti viikossa.
- Heitä verrattiin luontopihattomien päiväkotien lapsiin. Osa näistä päiväkodeista vei lapsia luontoretkille.
- Tutkimusta johti tutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
- Tampereen yliopistosta tutkimukseen osallistuivat virologian professori Heikki Hyödynja yhdyskuntasuunnittelun professori Juho Rajaniemen tutkimusryhmät
- Itä-Suomen yliopistosta hankkeeseen osallistui akatemiatutkija Tuure Kinnusen tutkimusryhmä.
- Mukana oli myös Prahan Charles University.

Tutkimus on osa Business Finlandin rahoittamaa ADELE2-hanketta ja ekologian maisteri Marja Roslundin (Helsingin yliopisto) väitöskirjatyötä.

Kommentti: Lapsen syntymistapahtuma määrittää selkeästi myös sen, kuinka hyvä immuunipuolustus lapselle kehittyy: alatiesynnytys parempi kuin sektio.
"Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!" Jos kerran lapsi leipoo hyvän kakun hiekkalaatikolla, niin miksipä ei sitä voisi maistaa, kun mausteena on kissan eritteet ja muut hyödylliset ainesosat.
Maaseudun lapsilla todettu olevan kaupunkien steriilien lapsia parempi immuunipuolustus. Asfaltti, laatoitus ja liikenne eivät ehkä olekaan elämää parantavia juttuja vaan nurmikot ja metsälämpäreet asutuksen keskellä. Tiivis rakentaminen asettaa kovia vaatimuksia yhdyskuntarakentamiselle. Helsingissä mm. Keskuspuiston nakertaminen on jatkuvasti esillä mediassa. Kaupungin liki keskellä oleva Malmin lentokenttä halutaan asutukselle; onhan asfaltti jo valmiina; Liki toisiaan olevat pilvenpiirtäjät tarvitaan yhä kasvavalle Helsingille.

Itä-Karjalassa asuvilla lapsilla todettu olevan parempi immuunivastus kuin Suomen puolella olevilla lapsilla. Olisiko siivousvouhotus eräs tekijä? Jos lapsi ei saa makustella lattialla juoksevia torakoita, niin mistä muusta se immuunivaste sitten syntyy?
Lemmikkieläinten pito on auttanut allergioissa. Koiran tai kissan pito huushollissa parantaa lapsen sosiaalisia taitoja ja kehittää muutenkin lasta huolimatta eläinten tavoista pestä itseään huolella. Koiran/kissan suukko on hellyyden osoitus ja saahan sitä hellyyttä ihminenkin osoittaa...
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6035
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Immuunipuolustuksen vahvistamista metsämaalla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Loka 2020 9:45

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/10/15/luonnolla-on-meihin-mystisia-terveysvaikutuksia

Ylen artikkelissa käsitellään luonnon vaikutuksia myös meihin aikuisiin. Lapsiahan ei ole tarkoitus yksinään yövyttää metsässä, joka vilisee "mörköjä". Hyvä artikkeli meihin taviksiin, jotka emme juuri asfaltilta poistu muuten kuin pakon edessä, ojaanajon sattuessa.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron