Uskokaa nyt juntit, kun paras viisaus sanoo näin

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6111
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uskokaa nyt juntit, kun paras viisaus sanoo näin

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Joulu 2020 4:05

Päivän lehti 1.12.2020 | Lukijan mielipide

Aerosolit levittävät koronavirusta tehokkaasti
Aerosoleja eli ilmassa leijuvia vesipitoisia pienhiukkasia muodostuu yskimisen ja aivastamisen lisäksi myös puhuttaessa.

KORONAVIRUSROKOTETTA ei vielä ole käytettävissä. Siksi tartuntatautien asiantuntijoiden antamien ohjeiden tunnollinen noudattaminen on avainasemassa. Suomessa ei käsketä vaan ohjeistetaan, koska kansalaisen omaan harkintaan luotetaan. Silti tartunnat leviävät.

PELKKÄ ohjeistus ei selvästikään riitä juurtuneiden elämäntapojen – edes väliaikaiseen – muuttamiseen. Suojaustoimien välttämättömyyden sisäistäminen edellyttää viruksen eri leviämistapojen hyvää tuntemusta. Siksi esittelemme harvoin mainitun mutta sitäkin tärkeämmän virusten leviämisreitin eli niiden leviämisen aerosoleissa ilmavirran mukana.

Aerosoleja eli ilmassa leijuvia vesipitoisia pienhiukkasia muodostuu yskimisen ja aivastamisen lisäksi myös puhuttaessa. Ellei ilmanvaihto poista niitä, ne jäävät leijumaan ilmassa jopa tunneiksi. Puheäänen voimakkuudesta riippuen koronaviruksen tartuttama henkilö voi puhuessaan levittää ilmaan virusaerosolia 5–200 kertaa enemmän kuin pelkästään hengittäessä, ja supertartuttaja jopa tuhat kertaa enemmän – laulamisesta ja huutamisesta puhumattakaan. Suurin osa koronavirustartunnoista tapahtuukin ilmavälitteisesti pisaroiden ja erityisesti aerosolin välittäminä.

TARTUNTARISKI riippuu tartuttajan ulos hengittämien virusten määrästä, altistumisajasta sekä tartunnalle altistuneen vastustuskyvystä. Pandemian alussa sairastui paljon ikäihmisiä, mutta nyt syksyllä nuoremmat ovat olleet eturintamassa. He tartuttavat herkästi myös perheenjäseniään: selvitetyistä tartunnoista jopa puolet tapahtuu perhepiirissä lähikontaktien välityksellä. Lähikontaktilla tarkoitetaan oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisesta henkilöstä vähintään 15 minuuttia vuorokauden aikana. Tällainen kriittinen neljännestunti voi kertyä yhdestä täysimittaisesta tai useammasta lyhyemmästä jaksosta. Supertartuttajan yksikin lyhytkestoinen suojaamaton lähikontakti voi aiheuttaa tartunnan.

YSKIMINEN ja aivastaminen toimivat kuin palohälyttimet: ne varoittavat tartuntavaarasta ja ympärillä olevat ihmiset reagoivat niihin herkästi. Sen sijaan koronavirusinfektion oireeton vaihe on äänetön. Tarvittaisiin ”häkävaroitin” eli virusvaroitin, joka tunnistaisi tämän salakavalan uhan. Sellaista meillä ei kuitenkaan ole käytettävissä. Niinpä virus voi rauhassa levitä, kun tartuttaja ja tartunnalle altistuva eivät tiedosta normaaliin kanssakäymiseen liittyvää tartuntavaaraa. Tartunnan oireettomuus onkin koronavirukselle mitä otollisin ja tehokkain tapa lisääntyä ja levitä.

Kasvomaskien käyttö tähtää paitsi puhuttaessa syntyvien pisaroiden myös aerosolin leviämisen estoon. Hyvä tuuletus ja ilmanvaihto tukevat tätä suojatoimenpidettä. Sisätiloissa tapahtuvien lähikontaktien välttämisen ja kasvomaskien käytön avulla voidaan tunnistamaton tartuntavaara minimoida. Myös omassa perhepiirissä ja perhevierailujen yhteydessä tämä tulee muistaa.

VIRUKSEN elinaika ihmisen kehossa saattaa olla jopa kolme viikkoa. Tuon ajan meidän tulisi estää virusta löytämästä uusia isäntiä kasvualustakseen. Jos onnistumme siinä, viruksen elinkaari päättyy. Niinpä kehotus aerosolin vähentämiseen hillitsemällä suojaamattoman puheen määrää ja voimakkuutta sisätiloissa tulisi lisätä vakiintuneisiin koronavirusohjeisiin. Ohje tukisi pyrkimystä tukahduttaa virustartuntojen leviäminen, ja onnistuessaan se voisi myösvähentää eristämistoimien tarvetta.

Petri Kovanen, professori, sisätautien erikoislääkäri, Wihurin tutkimuslaitos
Ville Vuorinen, apulaisprofessori, aerosolien leviämisen tutkimus, Aalto-yliopisto
Risto Kosonen, professori, lvi-tekniikka, Aalto-yliopisto


Kommentti: Melkoisen asiallista tekstiä oikein ylätasolta. Tätä epistolaa siis kuunnelkaamme!
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1905
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Uskokaa nyt juntit, kun paras viisaus sanoo näin

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Joulu 2020 12:04

Allekirjoittajien listasta puuttuu ehkä kokenein aerosoliosaajamme Markku Kulmala, akateemikko. Hän edustaa sitä vuosikymmenien aerosoliosaamista, jota opettajansa käyttivät mm rauhanturvaajiemme suojaamiseen ”sodankäynnin aerosoleja” vastaan. Markku Kulmala on tietääkseni keskittynyt tutkimaan kasvavan metsän hiilinieluominaisuuksia.

Toki meiltä löytyy TV:n eteen tuhti joukko virallisia asiantuntijoita, joiden mielipide muistuttaa tuuliviiriä, joka noudattaa poliittisia ilmavirtauksia. Prenikat rintapielissään eivät vakuuta. Näyttää myös siltä, että asiantuntijalaitoksen pääjohtajantason itsetunto ei riitä eron pyytämiseen tilanteessa, jossa joutuu olemaan poliitikkojen ja virkamiesten kynnysmattona.

Petrille pinnat siitä, että on tullut julkisuuteen modernien asiantuntijoiden kanssa. Kokenut infektiolääkäri tri Eeva Ruotsalainen (HUS) on jo ansainnut ”kova jätkä”-tittelinsä selkeiden suositustensa vuoksi, jotka kieppuvien tuuliviiriohjeiden vastaisesti osoittavat tosielämän tavoitteet. Huom! lisää valistusaikaa Eevalle!

”Netti-individualistit” sen paremmin kuin muut huomion tavoittelijat tai ”minä minä”-henkilöt osaavat parhaiten vain pelon ja paniikin tuottamisen.

Kovid-19 virus iskee löytämäänsä puolustusrintaman heikkoon kohtaan hengitysteiden ylimpiin alueisiin (paranasaalisinukset ja nenänielu). Tältä alueelta lähtevä aerosoliryöppy (hengitys, puhuminen, niistäminen, laulaminen, räkiminen, MUTTA VARSINKIN AIVASTAMINEN) voi leijua ilmassa yli kymmenen metrin päähän ja kestää tartuttavana yli kaksi tuntia.

SIIS:

1. Vältä altistumista JA käytä suojamaskeja järkevästi.

2. Hoidon osaamisen kehittymisestä huolimatta suurin kuolleisuus on aineenvaihdunnan häiriöistä kärsivillä (n. 2,5%), joita hoidetaan mm sydäntautien, T2D:n, ylipainon/lihavuuden vuoksi (lista on pitkä).

3. Asiaan keskittynyt koko ajan lisääntyvä tutkimusnäyttö kertoo elintapojen merkityksen ja erityisesti KETO-ravitsemuksen toimivana sekä infektiota ehkäisevänä että taudin parhaiten kestävänä elintapana.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Uskokaa nyt juntit, kun paras viisaus sanoo näin

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Joulu 2020 14:16

Tri Timolta unohtui yksi tärkeä koronan torjuntakeino: Ota D-vitamiinia vähintään 100 µg/vrk. Tällaisen suosituksen antoi äsken 14 kansainvälisen virologin työryhmä (Zemb ym. 2020).
Ei mikään turha työryhmä seuraavista tutkimuslaitoksista:

a Gynecology Department, Centre hospitalier de Lorient, Lorient, France

b Department of Laboratory Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden

c Department of Emergency Medicine, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, USA

d Department of Clinical Chemistry, University of Liège, CHU de Liège, Liège, Belgium

e Department of Rheumatology, Cochin Hospital, AP-HP, Paris, France

f Department of Physiology, Georges Pompidou European Hospital, AP-HP, Paris, France

g Medical University of South Carolina, Charleston, SC, USA

h Department of Clinical, Internal, Anaesthesiologic and Cardiovascular Sciences, ‘Sapienza’, Rome University, Viale del Policlinico 155, Rome, 00161 Italy

i Division of Endocrinology and Diabetology, Department of Internal Medicine, Medical University of Graz, Graz, Austria

j Department of Biochemistry, Radioimmunology and Experimental Medicine, The Children’s Memorial Health Institute, Warsaw, Poland

k Department of Laboratory Medicine, Centre hospitalier de Lorient, Lorient, France

l Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy, Cluj-Napoca, Romania

m Department of Physiology, Necker-Enfants malades hospital, AP-HP, Paris, France

n Center of Research in Cardiovascular and Nutrition (C2VN), Aix-Marseille University & INSERM 1260, France

Suuri amerikkalainen tutkimus (yli 190 000 osallistujaa), osoitti että koronalle alistumisen riski on pienimmillään, kun S-D-25 on 150 nmol/l, katso kuva 1. (60 ng/ml=150 nmol/l). [Suomen THL toitottaa edelleen, että 50 nmol/l riittää kaikille.] Näitä tutkimustuloksia tulee käyttää hyväksi taistelussa koronaa vastaan. D-vitamiinit ovat tosi halpoja. Ei niitä pidä vähätellä/vastustaa.

Kaufman HW, Niles JK, Kroll MH et al. SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLOS Published: September 17, 2020 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239252 Free Text

Zemb P, Bergman P, Camargo CA Jr, et al. Vitamin D deficiency and COVID-19 pandemic. Journal of Global Antimicrobial Resistence. 2020;S2213-7165(20)30132-6. doi:10.1016/j.jgar.2020.05.006

Jakaahan Britannian hallituskin miljoonille riskiryhmäläisille ilmaiset D-vitamiinit 4 kuukaudeksi, tosin turhan pienet päiväannokset.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron