Päivän lehti 1.12.2020 | Lukijan mielipide
Aerosolit levittävät koronavirusta tehokkaasti
Aerosoleja eli ilmassa leijuvia vesipitoisia pienhiukkasia muodostuu yskimisen ja aivastamisen lisäksi myös puhuttaessa.
KORONAVIRUSROKOTETTA ei vielä ole käytettävissä. Siksi tartuntatautien asiantuntijoiden antamien ohjeiden tunnollinen noudattaminen on avainasemassa. Suomessa ei käsketä vaan ohjeistetaan, koska kansalaisen omaan harkintaan luotetaan. Silti tartunnat leviävät.
PELKKÄ ohjeistus ei selvästikään riitä juurtuneiden elämäntapojen – edes väliaikaiseen – muuttamiseen. Suojaustoimien välttämättömyyden sisäistäminen edellyttää viruksen eri leviämistapojen hyvää tuntemusta. Siksi esittelemme harvoin mainitun mutta sitäkin tärkeämmän virusten leviämisreitin eli niiden leviämisen aerosoleissa ilmavirran mukana.
Aerosoleja eli ilmassa leijuvia vesipitoisia pienhiukkasia muodostuu yskimisen ja aivastamisen lisäksi myös puhuttaessa. Ellei ilmanvaihto poista niitä, ne jäävät leijumaan ilmassa jopa tunneiksi. Puheäänen voimakkuudesta riippuen koronaviruksen tartuttama henkilö voi puhuessaan levittää ilmaan virusaerosolia 5–200 kertaa enemmän kuin pelkästään hengittäessä, ja supertartuttaja jopa tuhat kertaa enemmän – laulamisesta ja huutamisesta puhumattakaan. Suurin osa koronavirustartunnoista tapahtuukin ilmavälitteisesti pisaroiden ja erityisesti aerosolin välittäminä.
TARTUNTARISKI riippuu tartuttajan ulos hengittämien virusten määrästä, altistumisajasta sekä tartunnalle altistuneen vastustuskyvystä. Pandemian alussa sairastui paljon ikäihmisiä, mutta nyt syksyllä nuoremmat ovat olleet eturintamassa. He tartuttavat herkästi myös perheenjäseniään: selvitetyistä tartunnoista jopa puolet tapahtuu perhepiirissä lähikontaktien välityksellä. Lähikontaktilla tarkoitetaan oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisesta henkilöstä vähintään 15 minuuttia vuorokauden aikana. Tällainen kriittinen neljännestunti voi kertyä yhdestä täysimittaisesta tai useammasta lyhyemmästä jaksosta. Supertartuttajan yksikin lyhytkestoinen suojaamaton lähikontakti voi aiheuttaa tartunnan.
YSKIMINEN ja aivastaminen toimivat kuin palohälyttimet: ne varoittavat tartuntavaarasta ja ympärillä olevat ihmiset reagoivat niihin herkästi. Sen sijaan koronavirusinfektion oireeton vaihe on äänetön. Tarvittaisiin ”häkävaroitin” eli virusvaroitin, joka tunnistaisi tämän salakavalan uhan. Sellaista meillä ei kuitenkaan ole käytettävissä. Niinpä virus voi rauhassa levitä, kun tartuttaja ja tartunnalle altistuva eivät tiedosta normaaliin kanssakäymiseen liittyvää tartuntavaaraa. Tartunnan oireettomuus onkin koronavirukselle mitä otollisin ja tehokkain tapa lisääntyä ja levitä.
Kasvomaskien käyttö tähtää paitsi puhuttaessa syntyvien pisaroiden myös aerosolin leviämisen estoon. Hyvä tuuletus ja ilmanvaihto tukevat tätä suojatoimenpidettä. Sisätiloissa tapahtuvien lähikontaktien välttämisen ja kasvomaskien käytön avulla voidaan tunnistamaton tartuntavaara minimoida. Myös omassa perhepiirissä ja perhevierailujen yhteydessä tämä tulee muistaa.
VIRUKSEN elinaika ihmisen kehossa saattaa olla jopa kolme viikkoa. Tuon ajan meidän tulisi estää virusta löytämästä uusia isäntiä kasvualustakseen. Jos onnistumme siinä, viruksen elinkaari päättyy. Niinpä kehotus aerosolin vähentämiseen hillitsemällä suojaamattoman puheen määrää ja voimakkuutta sisätiloissa tulisi lisätä vakiintuneisiin koronavirusohjeisiin. Ohje tukisi pyrkimystä tukahduttaa virustartuntojen leviäminen, ja onnistuessaan se voisi myösvähentää eristämistoimien tarvetta.
Petri Kovanen, professori, sisätautien erikoislääkäri, Wihurin tutkimuslaitos
Ville Vuorinen, apulaisprofessori, aerosolien leviämisen tutkimus, Aalto-yliopisto
Risto Kosonen, professori, lvi-tekniikka, Aalto-yliopisto
Kommentti: Melkoisen asiallista tekstiä oikein ylätasolta. Tätä epistolaa siis kuunnelkaamme!