Syövän ehkäisystä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6111
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Syövän ehkäisystä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Joulu 2020 6:55

HS: Päivän lehti 15.12.2020 | Lääketiede Juha Merimaa HS
Otteita artikkelista: https://www.hs.fi/paivanlehti/15122020/ ... 81790.html

Jopa kolmasosa syövistä voitaisiin välttää elin­tapoja muuttamalla, syöpää vuosi­kymmeniä tutkinut akateemikko sanoo. Tuore akateemikko Kari Alitalo on selvittänyt, miten kasvaimen leviämistä voisi estää.

”SYÖPÄKUOLLEISUUTTA on mahdollista vähentää selvästi”, toteaa akatemiaprofessori Kari Alitalo.
Keinotkin ovat selviä. Tupakoinnin, lihavuuden, auringonpalvonnan, liikkumattomuuden ja käristetyn, lihapitoisen ja vähäkuituisen ravinnon yhteydet syövän kehittymiseen on osoitettu useissa tutkimuksissa.
”Arviolta kolmannes syövistä voitaisiin estää elintapoja muuttamalla. Tutkijan näkökulmasta on turhauttavaa, että nämä tieteelliset tulokset eivät riittävästi vaikuta ihmisten käytökseen.”

ITSE syövän syntymekanismille tuskin sen sijaan voimme mitään. Evoluutio kehitti ihmisen lisääntymään ja hoitamaan lapset itsenäisiksi. Lisääntyneen elinajan myötä elimistömme tekee soluja uudistaessaan yhä enemmän virheitä, joista syntyy mutaatioita. Alitalo toteaa, että hänen ikäisellään miehellä merkittävä osa esimerkiksi paksusuolen solupoukamista koostuu mutatoituneista soluista. ”Mutta se, mihin voimme vaikuttaa, on niiden kehittyminen edelleen syöviksi. Terveillä elämäntavoilla muuntuneet solut pysyvät paljon helpommin oireettomina.”

VAIKKA Alitalo on ollut toukokuusta lähtien virallisesti emeritus, työntekoa hän ei ole lopettamassa. Alitalo johtaa Wihurin tutkimuslaitosta ja hän lähti keväällä mukaan myös uuteen projektiin kehittämään adenovirusvektoriin perustuvaa koronavirusrokotetta yhdessä professori Kalle Sakselan ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan kanssa.
Pandemia sai akateemikon toivomaan parempaa keskusteluyhteyttä päättäjien ja tutkijoiden välille.
”Keväällä tieto tutkimusmaailman ja valtioneuvoston välillä ei kulkenut niin hyvin kuin se olisi voinut. Tämä sitten näkyi esimerkiksi maskisuositusten hitaudessa
”, hän huomauttaa.
Hän uskoo yhteistyön tarpeen vain kasvavan tulevaisuudessa.

”Valitettavasti luonnosta lähtevät kriisit ovat pikemminkin yleistymässä kuin vähenemässä, kun ihminen raivaa luonnontilaisia alueita ja muokkaa ympäristöä. Olisi hyvä, jos valtioneuvostossa olisi puolustusministerin tapaan myös kokopäiväinen tiedeministeri, jonka kanssa tutkijat voisivat pohtia mahdollisia uhkia ja niihin varautumista.”

Koronavirus: Suomalaistutkijoiden koronarokote saattaa estää paremmin tartuntoja kuin nopeammin edenneet
15.11. 2:00


Kommentti: Takerrun otteen viimeiseen lauseeseen: suomalainen koronarokote...
Aikanaan kansakoulun opettajani hoki meille kakaroille piirustuksen tunnilla, että "hiljaa hyvä tulee, ajatellen aivan kaunis"!
Kansakuntien kärsimättömyys aina valtiojohtajia myöten on tuonut mitä kummallisimpia juttuja esille: "Ruiskuta puhdistusainetta suoraan suoneen, kevät tuo parannuksen koronaan, tuotantolaitokset ja koulut avattava, maskipakkoa ei saa vaatia, leviämiseen syyllinen on Kiina, ei suinkaan oma typeryys ja osaamattomuus....
On kuin sielunvihollinen itse olisi säätelemässä vähätietoisten kirjoittelua ja julkista hörinää. Viittaan edelliseen artikkeliin maallikkojen sähläämisestä asioissa, joissa heillä ei ole kompetenssia saati alkeellistakaan asiantuntemusta. Asiaan sekottuvat myös hurmahenkiset uskonnot ja niiden saarnamiehet, jotka manaavat näkymättömien voimien suojelua. Asiassa on runsaasti kokemusta niin pienissä kuin suurissakin valtioissa lähes jokaisena päivänä. Asian kieltäminen tai merkityksen nihilointi ei ole tuonut helpotusta itse maailmaa riivaavaan tautiin: COVID-19. Ruotsin Tegnellin viisauskaan ei ole tuonut siunausta koronan hoitoon ja torjuntaan. Liekö sukua erään valtion päämiehelle?

Viittaus tiedeministerin uuteen virkaan olisi hyvä ajatus, mutta muistot taannoisen potkupallo/jääkiekkoministerin touhuista järkyttää. Kulttuuri ei ole tieteen osa-alue, vaikka urheiluakin on siihen pirtaan yritetty soluttaa. Ehkä (TIEDE)asiantuntijaministeri (epäpoliittinen) olisi tässä kohtaa oivallinen valinta? Poliittinen sopivuus ei aina takaa viisautta, kun joidenkin ministereitten "pääsyvaatimukset" virkaan ovat kovin heiveröiset. Ehkäpä kysely siitä, kuinka monta nollaa on miljoonassa ja montako miljoonaa sisältyy miljardiin, antaisi kuvaa poliitikon asiantuntemuksesta suuruusluokkia määriteltäessä.
Aikoinaan vankilatuomionkin saanut ehdokas (TPSL) Aarre Simonen oli ehdokkaana ainut vaihtoehto puolueelle, koska oli ainoa koulutusta saanut edustaja oikeusministeriksi. Näkemystä ja kokemusta kun oli "pöydän molemmilta puolilta".
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syövän ehkäisystä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Joulu 2020 13:20

Professori Kari Alitalolta on tainnut jäädä lukematta ravintolisien syöpää ehkäisevät ja hoitavat tutkimukset. PubMedissä sanapari "vitamin D cancer" tuottaa tänään 11 873, "vitamin C cancer" 6318, "selenium cancer" 5663, "omega-3- cancer" 3 465, "melatonin cancer" 2759, "berberine cancer" 1065, "vitamin K2 cancer" 197, "carnosine cancer" 174, "icosapent ethyl cancer" eli E-EPA 22 dokumenttia, jne.

Moni lääkäri kieltää potilailtaan ravintolisien käytön, koska "niitä ei ole tutkittu".
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa