On ryhmä, joka terveydenhuollon ammattilaisista poiketen ei juuri koskaan saa kiitosta: omaishoitajat

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6109
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

On ryhmä, joka terveydenhuollon ammattilaisista poiketen ei juuri koskaan saa kiitosta: omaishoitajat

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Tammi 2021 10:47

YLE: 1.1.2020 klo 12:00
Ote:
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittää uudenvuodenpuheessaan kansalaisia siitä, että Suomi on selvinnyt koko maailmaa ravistelevasta koronakriisistä verrattain hyvin.
Erityisen kiitoksen hän lausuu terveydenhuollon ammattilaisille. Hän kuitenkin toteaa, että saavutus on yhteinen. – Vaikean paikan tullen koko Suomi on jälleen osoittanut vahvuutensa ja sietokykynsä."

Kommentti: Kaunis ja tarpeellinen kiitos ns. eturintamassa koronapotilaiden kanssa työskenteleville terveydenhuollon henkilöstölle. Ammattiliitot ovat hanakasti olleet rahan perässä ja maininneet vain kissojen elävän kiitoksen varassa.

On kuitenkin suuri joukko ihmisiä, jotka eivät saa edes tuota kiitosta, muistamisesta puhumattakaan: OMAISHOITAJAT.
Omaishoitajien työ , usein vanhuusiässä itsekin olevat, kitisemättä hoitavat läheistään 24/7 ja vain nimellisellä korvauksella, joka myös verollista. Parin vapaapäivän/kk katsotaan olevan riittävä tälle työlle ja intervallihoitopaikkoja ei kuitenkaan tahdo saada eli vapaapäivät ovat monelle teoreettisia.

Jos omaishoidon palkkio on 300€/kk niin 300:28=10,71€/pv ja tuntitaksaa en kehtaa edes laskea.
Raha tuskin innostaa omaishoitajaa, vaan rakkaus ja velvollisuus lähiomaista kohtaan. Poliittiset puolueet ovat visusti vaiti omaishoidon ongelmista. On suositumpaa puhua hoitajamitoituksesta ja uusien työpaikkojen luomisesta "helposti" toteutettavan 2-3 vuoden koulutuksen ansiosta ja samalla voi laskea oman kannatuksensa kasvavan.

Kuinka uskaliasta onkaan äitien suorittaman lastenhoidon ja omaishoitajan työ ilman koulutusta? Nuorien, työtä ja koulutusta vieroksuvien voi vain uneksia hakeutuvan hoitotyöhön, kun sossusta saa kaiken tekemättä mitään. On suosittua vedota mielenterveysongelmiin ja epämuodikkaisiin kuteisiin ja skeittivarustukseen. Tuo on melko raju yleistys, mutta suuntaa antava. Tuskin jalat ilmassa elävän niinku skeittajan voi ajatella laskevan uraansa hoitotyön varaan, kun mahdollisuus on osallistua skeittijoukkueeseen Tokion olympialaisiin tai nousta eturivin räppääjäksi ilman musiikillista osaamista, niinku!

Veteraanien tunnus on ollut, että KAVERIA EI JÄTETÄ. Mahtaisiko yhteiskunnan mahdollinen seuraava tunnus olla: "omaista ei jätetä"?
On liikuttavaa, kuinka paljon rahallisesti ja tunnepohjaisesti huolehditaan lemmikeistä aina hautaamista myöten. Pieneläinkirurgiasta jotain tietävät myöntänevät rahan olevan hupaa niissä toimissa. Eläinten synttärikuvia julkaistaan lehdissä ja hautakiviä hommataan. Sympatiat elukoihin ovat liikuttavia, pakolaisista puhumattakaan. Sotaa ja sortoa pakenevat rinnastetaan pikaista apua tarvitseviin, mutta miksi samaan maahan voi tehdä lomamatkoja? Laivamatkustajien joukossa ovat ns. uussuomalaiset merkittävä joukko. Ns. kehittyvien maiden käytäntöä tyttösikiöiden abortoinnista voi vain ihmetellä. Vain pojista voi tulla rantojen liikemiehiä, Rolex-kauppiaita. Auttaako Suomen lehmien tappaminen tässäkin asiassa maailmanlaajuisesti? Pakolaisiin viittasi presidenttikin uuden vuoden puheessaan, ehkä vinkkinä vihervasemmistolle.

Ehkä lajitoveruus ihmiseen työntää pois ajatuksen avuttomuudesta. Eikö avuttoman ihmisen halaus ole yhtä tärkeää kuin kissan/koiran nuolaisu? Kehitysvammaisen hoito on elämänmittainen työsarka.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 22 vierailijaa