Uusi viherinnovaatio: jätteestä ravinnoksi, joka ei tapa lihan lailla

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6112
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uusi viherinnovaatio: jätteestä ravinnoksi, joka ei tapa lihan lailla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Tammi 2021 8:43

Uusi Suomi: 10.1. klo 16:15 Ruoka

Nyt avautui kymmenien miljoonien tonnien mahdollisuus:
Maailman merkittävimpiin maatalousjätteisiin kuuluvasta aineesta kehitettiin uusi proteiininlähde


Kasviöljyjen puristuksen sivutuote voi tarjota ravintoomme niin kuituja kuin proteiinia. Öljyn lisäksi proteiinia? Rypsi voi olla tulevaisuudessa entistä monipuolisempi ravinnonlähde myös ihmiselle. Tulevien sukupolvien riittävän proteiinintarpeen tyydyttäminen luonnonvaroja kestävästi käyttäen on maailmanlaajuinen haaste.
Öljynpuristusteollisuuden sivutuotteena syntyvällä rypsin puristekakulla on VTT:n mukaan huikea potentiaali arvokkaiden proteiinien, ravintokuitujen ja bioaktiivisten yhdisteiden kestävänä lähteenä ravinnossamme.

VTT:n johtamassa yhteistyöhankkeessa on kehitetty menetelmiä rypsin puristekakkujen hyödyntämiseen elintarvikkeissa ja niiden ainesosissa merkittävänä proteiinin ja ravintokuidun lähteenä. Proteiini on kestävän tuotannon kannalta hankalin energiaa vapauttava ravintoaine eli makroravintoaine. Eläinperäiset tuotteet ovat edelleen ravintomme pääasiallisin proteiininlähde.

LUE MYÖS
Nyt kumotaan 4 ruokamyyttiä: Tästä syystä kaloreita ei kannata tuijottaa eikä vettä juoda litratolkulla päivässä
Suomen suurin aarre, jota kukaan ei halua – Jos rikkailla norjalaisilla ei ollut kaivoshankkeeseen varaa, miten sitä olisi suomalaisilla veronmaksajilla?
Lihantuotanto kuitenkin aiheuttaa ympäristöongelmia, kuten ilmaston lämpenemistä, maaperän huonontumista sekä ilman ja veden pilaantumista. Raaka-aineiden tehokas käyttö ja sivuvirtojen hyödyntäminen ovat tärkeitä, kun etsitään uusia ympäristöystävällisiä keinoja ravinnontuotantoon.
Rypsin puristekakku on yksi maailman merkittävimmistä maatalousjätteistä, ja sitä syntyy vuosittain 49 miljoonaa tonnia. Sen proteiinipitoisuus on jopa 30–40 prosenttia. Näin ollen jätteisiin päätyy vuosittain noin 18 miljoonaa tonnia hyvälaatuista proteiinia.

Proteiinin lisäksi rypsin puristekakku on hyvä ravintokuidun lähde. Ihmisravinnoksi se ei sellaisenaan sovellu, koska se sisältää ravinnoksi kelpaamattomia yhdisteitä ja on kitkerän makuinen. Valocake-hankkeen tavoitteena oli kehittää uusia proteiineja, jotka soveltuvat ominaisuuksiltaan leipomo-, konditoria- ja lihatuotteisiin sekä kehittää markkinoille uusia kasvipohjaisiin proteiineihin ja kuituihin pohjautuvia kiinnostavia tuotteita.
Hankkeessa muokattiin rypsiproteiinien ainesosia entsyymien ja mikrobikäymisen avulla ja näin onnistuttiin parantamaan makua, paisto-ominaisuuksia ja rakenteellisia ominaisuuksia.

Märkäekstruusio osoittautui hyväksi menetelmäksi, kun halutaan laajentaa rypsiproteiinien käyttömahdollisuuksia seuraavan sukupolven lihatuotteiden kehittämiseksi. VTT koordinoi Valocake-hanketta rypsin puristekakun hyödyntämiseksi monikäyttöisenä ja maukkaana elintarvikkeiden ainesosana. Hankekumppaneina olivat Helsingin yliopisto, Münchenin teknillinen yliopisto ja DIL German Institute of Food Technologies Saksasta sekä Puratos NV Belgiasta ja NapiFeryn BioTech Puolasta.

Kommentti: Olemme jo saaneet nauttia runsain määrin soijaproteiineista ja maissista erotetusta fruktoosista. Maissin jäte sitten syötetään karjalle , jotka rokotetaan kolmen-neljän kuukauden välein ja "hyvää tappavaa lihaa" syntyy.

Tärkeintä onkin innovaatioiden kehittämisessä jätteiden uusiokäyttö ja saada siten ihmisille uudenlaista ravinnetta, kun nuo hyönteiset eivät oikein puhuttaneet käyttäjksi tarkoitettuja.
Elukoille jätteistä valmistettuja "ruoakkeita" voidaan syöttää, kun eivät osaa puhua. Toisaalta miksi kehittää uusia ravinteita elukoille, kun ne joudutaan kuitenkin tappamaan kasvisbuumin nostaessa päätään. Jo nyt kasvissyöjiä on jo huimat 1% väestöstä ja määrän kuvitellaan kasvavan aina 5%:iin vuosisadan loppuun mennessä.
Tässäpä pätevä syy kiusata normaaleja sekasyöjäihmisiä samalla tapaa kuin normaaleja ihmisiä kehotetaan kokeilemaan kaikenlaisia perverssejä tapoja. Normaaliuden käsitettä ollaan venyttämässä aika huimasti. Tom of Finland on nostettava suurien taiteilijoiden joukkoon, vähintäinkin Suomen taidemaalauksen kultakauden tasoon ja Suomen perustettava maailman ensimmäinen Tom of Finland- taidemuseo matkailijoiden houkuttamiseksi.

Ihailkaamme uusia keksintöjä kaukaa ja antakaamme amerikkalaisten ensin kokeilla, pärjäävätkö karjalle tarkoitettujen rehujen syönnillä pitkään. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että elin-/kuolintarviketeollisuus pärjää hyvin ja tuottaa riittävästi ns. ravintoterapeuteille A4-saastetta "oikean tiedon" lähteeksi.
Kuopio rulettaa...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa