Jälleen uutta "väärää" tietoa D-vitamiinista, jota Ursula ei vahvista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6109
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Jälleen uutta "väärää" tietoa D-vitamiinista, jota Ursula ei vahvista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Tammi 2021 9:02

Tivi: Terveys 10.1. klo 19:30 Ulla Ora

Uutinen: D-vitamiinin vaikutuksista saatiin uutta tietoa

Hyvällä D-vitamiinitasolla on merkitystä erityisesti paksusuolen syövän ja verisyöpien ehkäisyssä ja hoidossa.
Suomalaisesta väestöstä 25 prosentilla D-vitamiinivaste on matala, joten hyötyäkseen D-vitamiinilisästä he tarvitsevat suurempia annoksia kuin muut.
Tuoreen tutkimuksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä tai parantaa syöpään sairastuneen ennustetta. Elimistön D-vitamiinivasteessa ja D-vitamiinilisän tarpeessa on kuitenkin yksilöllisiä eroja.
Seminars in Cancer Biology -lehdessä julkaistun katsausartikkelin aiheesta ovat laatineet professori Carsten Calberg Itä-Suomen yliopistosta ja professori Alberto Muñoz Madridin yliopistosta. Katsauksessa käydään läpi ajantasainen tieto D-vitamiinisignaloinnin molekyylitason mekanismeista ja merkityksestä syövän ehkäisyssä ja hoidossa.

D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus syntyy pitkälti immuunijärjestelmän solujen välityksellä.
D-vitamiinin keskeinen merkitys luuston terveydelle tunnetaan laajasti. Nyt julkaistu katsaus korostaa sen tärkeyttä myös immuunijärjestelmän säätelyssä. D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus syntyykin paljolti immuunijärjestelmän solujen, kuten monosyyttien ja T-solujen välityksellä. D-vitamiinin vaikutukset välittyvät D-vitamiinireseptori VDR:n kautta. VDR on transkriptiotekijä, joka vaikuttaa lukuisten geenien ilmentymiseen ja epigeneettiseen säätelyyn.

Katsauksen mukaan vahvin tutkimusnäyttö D-vitamiinin syövältä suojaavasta vaikutuksesta on paksusuolen syövässä ja verisyövissä, kuten leukemioissa ja lymfoomissa. D-vitamiini on tärkeä sekä verisolujen erilaistumiselle että esimerkiksi paksusuolen ja ihon jatkuvasta uudistumisesta huolehtiville kantasoluille.
Liian matala D-vitamiinitaso johtaa VDR:n puutteelliseen toimintaan, jolloin näiden solujen erilaistuminen voi häiriintyä ja muuntuminen hallitsemattomasti kasvaviksi syöpäsoluiksi voi käynnistyä.

Matala D-vitamiinin eli tarkkaan ottaen 25-hydroksi-D-vitamiinin pitoisuus veressä on yhdistetty myös esimerkiksi rintasyövän ja eturauhasen syövän suurempaan ilmaantuvuuteen ja huonompaan ennusteeseen. Satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa D-vitamiinilisän käyttö ei kuitenkaan aina näytä vähentäneen syöpäkuolleisuutta. Katsauksen kirjoittajien mukaan D-vitamiinilisän vaikutus voitaisiin osoittaa selkeämmin, jos tutkimuksissa verrattaisiin D-vitamiinivasteeltaan erilaisia ryhmiä ja tarkasteltaisiin tuloksia myös suhteessa yksilöllisiin D-vitamiinitason muutoksiin.

Carlbergin tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut, että D-vitamiinilisän aikaansaama vaste elimistössä on yksilöllinen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa