Petteri Taalaksen tolkun puheenvuoro

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6109
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Petteri Taalaksen tolkun puheenvuoro

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Tammi 2021 11:34

Iltalehti: Uutiset Kotimaa 13.1. klo 9:05

Kolumni: Ilmastonmuutoksen kulisseissa tapahtuu jotain myönteistä, vaikka et sitä huomaa
– koko elämää ei ole pakko kurjistaa!


Petteri Taalas: Menneen ja alkavan vuoden ilmatilaa on hallinnut Wuhanin Kauhu, Covid-19. Kulisseissa on tapahtunut muutakin, jopa erittäin myönteistä, kirjoittaa Iltalehden kolumnisti Petteri Taalas. Mediaa seuraamalla syntyy vaikutelma, että meillä on jo käsillä ilmastokatastrofi. Termi ilmastokriisi on noussut huulille.

Olemme juuri seuranneet Trumpin äärioikeistolaisten kannattajien demokratian kaikkein pyhimmän häpäisy-yritystä Washingtonissa. Myös ilmastonmuutoksen torjunnan hitaudesta ahdistuneissa liikkeissä on eletty samankaltaisissa epätoivoisissa tunnelmissa kuin Trumpin hurjissa joukoissa.

Osalla väestöstä termin ilmastonmuutos kuuleminen sytyttää kuitenkin punaisen lampun. Tässä on osansa tahoilla, jotka ovat ilmaston pelastamisen nimissä alkaneet heitellä elämäämme ja hyvinvointiamme kurjistavia ehdotuksia julkisuuteen.
Lihavero, metsien hyötykäytön lopettaminen, lentomatkojen tuomittavuus, muovin käytön kieltäminen, autoilijoiden syyllistäminen ja jopa lasten hankinnan kyseenalaistaminen ovat kaikuneet korvissamme. Näitä kaikkia on markkinoitu jopa tärkeimpinä ilmasto-ongelman ratkaisuina. Pääosin virheellisesti.

Hyvä uutinen on, että pystymme selättämään ilmasto-ongelman varsin pienillä muutoksilla arkiseen elämäämme. Wuhanin Kauhu on vaikuttanut koko ihmiskunnan arkeen ankeuttavasti, mitä ilmastonmuutoksen torjunta ei tee. Sähköä voidaan tuottaa tuulella, auringolla, vedellä ja uraanilla kivihiilen, öljyn, maakaasun ja turpeen sijaan ilman että sitä huomaamme. Sähköä säästävät ratkaisut huomaamme kukkarossamme, kuten lämpöpumppujen käytön tai talojen energiatehokkuuden.

Insinöörejä syyllistetään koko ongelman aiheuttajiksi. Tuomio on ennenaikainen, sillä sama osaajajoukko on tuonut ja tulee tuomaan tärkeitä ratkaisuja arkeemme. Näitä ovat muun muassa uudet ilmastoystävälliset polttoaineet, edelleen kehittymässä olevat sähköautot ja teollisuuden ratkaisut. Voimme jatkossa ajaa entistä ilmastoystävällisemmillä kulkuneuvoilla. Itse olen hurahtanut työmatkapyöräilyyn ylämäkien sähköavustuksella.

Voimme myös muuttaa ruokavaliotamme terveellisemmäksi ja ilmastolle myönteisemmäksi ja samalla järkevöittää maankäyttöä, missä valtaosa maailman peltoalasta tuottaa rehua karjalle. Silti fossiilisista polttoaineista luopuminen on se avainasia.

Ovatko ahdistuneet ääriliikkeet oikeassa? Vuosi 2020 jää historiaan rohkaisevien pelinavausten vuotena. EU, Kiina, Japani, Etelä-Korea, Etelä-Afrikka ja USA:n uusi hallinto ovat julkistaneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita vastaten jo kahdesta kolmasosasta maailman päästöjä. Kasvava joukko keskeisiä yrityksiä ja finanssialaa on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Eli henkinen ilmastonmuutos on lupaavasti alullaan; starttipistooli on pamahtanut. Itse toimet lähivuosina ja -vuosikymmeninä ratkaisevat, miten kilpajuoksu etenee. Maaliviiva ei ole vielä näkyvissä, mutta liike oikeaan suuntaan on selvästi aiempaa reippaampaa.

Petteri Taalas , Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri.

Kommentti: Ei maininnut Petteri vihreiden vankimpia teesejä maailman pelastamisesksi: suomalaisten lehmien tappamisen ja "sähkötehtaiden" perustamisen välttämättömyyttä. Sähköpotkulautojen käyttäjiltä vaadittavaa suojavarustusta ei saa ottaa puheeksi, koska se rajoittaa yksilön vapautta. Sähköstä kun ei tarvitse kenenkään maksaa, kun se tulee pistorasiasta "ilmaiseksi" ja sossuhan se makselee kaikenmaailman sähkölelut tasa-arvon nimissä.

Myönnän toki vihreiden ansiot luonnonsuojelun ottamisesta esille ja muiden puolueiden on ollut pakko sälyttää ainakin osan heidän ohjelmistaan omiksi puolueohjelmikseen.
Kannattaa silti muistaa vegaanien kiihkomielinen ohjelma kaikkine vouhkailuineen, joka muistuttaa pienen vähemmistön (1%) meteliä oikeassaolemisen oikeutuksesta. Vaaditaan koulujen ja muiden laitosten ravinnon olevan vegaanista. Ainakin sairaaloissa hoitovaste huononee erään kirurgin mukaan heikon ravinnon seurauksena. Ehkäpä diabeetikoille ja muille sairaille kannattaisi miettiä parempaa ruokavaliota kuin keitettyjen vihannesten syöttö vailla pienintäkään ravintoarvoa. Lisäravinteiden/vitamiinien kategorisessa vastustamisessa seuraukset ovat vakavia ja kannattaisi katsoa välistä ikkunasta ulos vain huomatakseen , että lumessa eivät kasvikset menesty.

Ei liene kenellekään salaisuus, että kannatan sekaruokavaliota , koska olen sekasyöjä-ihminen. Vaikka ei nyt kovasti ihailtaisi esi-isiemme sitkeyttä ennen viljan keksimistä, niin voi kaiketi sanoa riistan olleen ihmisen pelastus aikojen alusta. Emeritusprofessori tosin hehkuttaa ruisleivän olleen ravintona ikiaikaisesti, paratiisista lähtien, joskaan ei ole todisteita mistään muistakaan ruokintahöpinöistä, tänä päivänä.

Koululainen Gretan vouhkaamisista on tullut joillekin ihmisistä merkittävä uskonkappale. Kakaroilla toki voi olla mielipiteitä ja radikaalia käyttäytymistä, mutta oikeiden asioiden hallitsemista harva pentu hallitsee kaikilta osin. Muistuttaa tuo Gretan kiihkoilu vaalipuheita ja vastakkaisten mielipiteiden parjailua. Erimielisyys ei ole suosittua.
Erinomainen sarja TV:ssä/Areenassa on Ku Klux Klanin historia ihan tähän päivään saakka, joka esittää "voimamielipiteen" vaikutuksia politiikan teossa, ympäri maailman, seurausten ollessa kovin epätoivottavia.

Lakia rikkomalla ei ole pätevää selitystä, vaikka tavoitteena olisikin "hyväksyttävä" toiminta ihmisen ja ilmaston hyväksi. Ei tainnut olla juuri nyt lumipyryssä kadullaistujia tungokseen asti? Kauhakuormaajat, lumiaurat ja kuormurit olisi sukkelaan heittänyt tuon neropattien joukon kylmään kylpyyn merivedessä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa