Nyt syömään sisälmyksiä! Massun kokkikoulu.

Oman elämänsä asiantuntija heppoisin perustein, brändi, guru, rekkamies kaukana tiestä, Yksisilmäinen sienestäjä. Piru merrassa.

Valvoja: MahaTar

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

Nyt sy?m??n sis?lmyksi?! Massun kokkikoulu.

ViestiKirjoittaja MahaTar » 09 Joulu 2009 19:02

Kaivelin vanhoja keittokirjoja, ja kappas, unohtuneet herkut tirisev?t jo melkein kielell?. Toisia ei suositella sy?t?v?ksi kuin kerta viikkoon, toisia eiv?t jotkut sy? koskaan, ainakaan kielt?. Vaikka sy?v?t kananmunia.
RESETTIT SUATTAVAT SIS?LTEE V?HHII MI?RII HIILIHYTRAATTIJA.
TIUKEMPIHATTUISET ?LK??T VAIVAUTUKO. MUTTA JOULU TULEE.

Asiaan.

Maksa.

Maksapasteija
?kg vasikanmaksaa (mist? saisi oikeeta!)
100g voita
?tl valkopippuria
1 tl inkiv??ri?
1 sipuli
1-2 rkl anjovislient?
suolaa
200g silavaa
3 munaa
2 dl kermaa
(1?dl korppujauhoja)
Maksa jauhetaan hienoksi. (korppujauhot sekoitetaan siihen, mutten tehnyt niin, menee ilmankin, kun hitaasti hauduttaa). Sekoitetaan sekaan munat, kerma, mausteet ja voi, jossa hienoksi hakattu sipuli on ruskistettu. Kerman v??r?? voi v?h?n pienent??. Puserretaan siivil?n l?pi ja vaivataan. Pitkulainen vuoka vuorataan silavalla ja seos kaadetaan siihen. Silavaviipaleita asetellaan viel? p??lle ja peitet??n voi/leivinpaperilla ja uuniin n. 2h vesihauteeseen kiehumaan. Pasteija j??hdytet??n hauteessaan. Mausteeksi voi laittaa teelusikallisen konjakkiakkin, jos sattuu olemaan. Korppujauhoja k?ytett?ess? joutuu todella vaivaamaan massan hyvin. Mutta hyv?? on.

Maksapihvit vanhaan malliin.

?kg maksaa
(1rkl vehn?jauhoja)
?rkl suolaa
?rkl voita(tms. rasvaa)
1?dl vett?
1?dl maitoa
Maksa huuhdotaan, valutetaan ja kuivataan, leikataan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Jauhot ja suola sekoitetaan matalalla lautasella ja maksaviipaleet jauhotetaan siin?. Paistinpannu kuumaksi, voita(rasvaa) peliin ja viipaleet ruskistetaan. Kun ne ovat ruskeat molemmin puolin, lis?t??n maito ja kuuma vesi, kansi p??lle ja kiehutetaan kypsiksi n. ? tuntia. Kastike ja pihvit tarjotaan samasta astiasta, pannulta.

Maksan kumppaneiksi sopivat oikein mainiosti rapeaksi paistettu pekoni ja rapeaksi paistettu siansivu!

Munuaiset


Paistetut munuaiset
Munuainen (el?imell? ei ilmeisesti niin v?li??)
ja sen rasva (jos viel? jostain t?ll?inen kombinaatio l?ytyy! jos ei k?yt? voita)
1 tl suolaa
3 tl vehn?jauhoja
1? dl vett?
1? dl maitoa

Munuaisrasva poistetaan ja munuaisesta poistetaan kalvot ja sen sis?ll? oleva "rustoinen" ja kova, valkoinen aines.
Muuten valmistetaan kuin maksapihvit tuossa yl?puolella maksaosioissa.

Liekitetyt munuaiset
?kg munuaisia
suolaa
pippuria
voita
1 sipuli
3 rkl ?ljy? tai voita
250g sieni? (herkku-tms. sieni?)
2-3 rkl konjakkia/viski? tai muuta alkoholia. Ei tenttua.
hiennonnettua persiljaa
2? dl lihalient?
1-2 dl kermaa
2rkl sherry?
sinappia
paprikaa jauheena
Worcestershire -kastiketta

"Perkaa" munuaiset(poista rasva ja kalvot, huuhdo)
Kuutioi ja paista voissa t. ?ljyss? kunnes neste on haihtunut. Hauduta hienonnetut sipulit voissa l?pikuultaviksi, lis?? munuaiskuutiot ja kuumenna. Mausta suolalla ja pippurilla, kaada konjakki joukkoon. Sytyt?. Sammuta mahdollinen tulipalo tai kutsu palokunta. Siis EI LIESITUULETTIMEN ALLA LIEKITET? IKIN?! TAUKKI!
Ravistele pannua kunnes liekit ovat pannulta sammuneet. Lis?? sienet ja persilja. Lis?? lihaliemi ja kerma, kiehauta ja mausta ja naatiskele.

Rrranskalaiset munuaiset

Vasikan munuaisia 2 keskikokoista
2-3 rkl voita
1 sipuli
2 dl valkoviini?, loput kokille
ranskalaista sinappia
2-3 dl kermaa tai smetanaa
suolaa, pippuria ja nippu persiljaa
Puhdista ja kuivaa munuaiset ja paista ne voissa kokonaisina 8-10 min.
K??ntele usein, munuaiset palavat herk?sti, eiv?tk? ole mitenk??n herkullisia palaneina. Siirr? toiseen astiaan. Hauduta hienonnettu sipuli samassa rasvassa pehme?ksi. Lis?? vuorotellen valkkari ja kerma, anna kiehahtaa lis?ysten v?lill?. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla.
Viipaloi munuaiset ja kuumenna viipaleet kastikkeen seassa. Lis?? runsaasti hienonnettua persiljaa.

Jatkuu huomenna, jolloin valmistamme kielt?, keuhkoja ja veriruokia... :mrgreen:
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 09 Joulu 2009 20:07

Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1907:

"Resepti nro. 287. Lehm?nutaretta

Keit? utareet pehme?ksi suolatussa vedess? ja leikkaa ne yhdenkokoisiksi viipaleiksi, k??ntele niit? jauhoissa ja paista ne pannussa voissa. Suurusta kastike jauhoilla ja kermalla. Vie utareviipaleet p?yt??n vadille asetettuna ja sitrunaviipaleilla sek? perunoilla koristettuna.

Miltei edullisempaa on kuitenkin suolata utareet, savustaa ja keitt?? ne sek? sitten tarjota asetille leikattuna voileip?p?yd?ss?."

Onks' joku t?rm?nnyt Ruotsinlaivan voileip?p?yd?ss? lehm?nutareisiin?
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 09 Joulu 2009 22:08

En, mutta Keittotaito vuodelta 1985 antaa:

Utareet

Paistetut Utareet (??li?ille tiedoksi, lehm?n tissit :mrgreen: )

Utareet
Suolaa
1 muna
1 dl korppujauhoja

Paistamiseen:
Voita (tai margariinia) (diskriminointi Massun)

Utareet putsataan, halkaistaan ja pannaan hiukan suolattuun veteen kiehumaan pehmeiksi. Ne leikell??n paloiksi(viipaleiksi tms.), kastellaan vatkatussa munassa ja kieritet??n korppujauhossa, paistetaan pannussa voissa joka puolelta ruskeiksi, tarjotaan kuumina.

..kohokasta sent??n meill?kin tehtiin viel? -70 -luvulla. T?t? voin ruumiillistumaa muistan sy?neeni joskus -60 -luvulla! Mutta hyv?
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 10 Joulu 2009 10:21

Otto 2. T?n??n sy?mme kielt?. Siis puremme kieleen.

Kielen k?sittely ennen valmistusta: Kieli pest??n kahdesti ensin kylm?ss? ja sitten mahdollisimman kuumassa vedess?, kaavitaan veitsenlappeella tai harjataan voimakkaasti pinnalta, mahdolliset sylkirauhaset poistetaan ennen valmistusta. Kieli on kyps?, kun haarukka tai sukkapuikko sujahtaa helposti kielen l?vitse. Siis ei oman kielesi... J??hdyt? keitetty kieli mahdollisimman nopeasti!!

Tapa 1:

Mink? tahansa teurasel?men kieli(?) (siis lammas, vasikka, nauta, sika)

K?sitell??n kieli tai kielet kuten yll?.
Pannaan kiehumaan suolattuun veteen, jota pannaan sen verran, ett? kieli peittyy kunnolla. Se saa kiehua hiljalleen kyps?ksi. Pienelle riitt?? noin tunti, suurille kolmisen tuntia tai enemm?n. Kun haarukka uppoaa kieleen vaivatta, on kieli kyps?. Kieli nyljet??n kuumana, veist? apuna k?ytt?en. Kieli viipaloidaan tarjoiluvadille ja liemest? valmistetaan vaalea kastike, joka maustetaan suolakurkkukuutioilla tai sitruunanmehulla tai etikalla. Kielen voi tarjota kylm?n?kin, s?ilytet??n suolavedess?(= 0,75dl suolaa litraan vett?) Pienempi? kieli? kannattaa ostaa monta kerralla ja keitt?? niit? sitten useampi tovi. Eli kypsiksi pari - kolme tuntia.

Tapa 2

Muuten kuten yll?, mutta keitinliemeen laitetaan mausteeksi laakerinlehti, sipuli lohkoina(?l? kuori, jos ei tarvitse), 2 kokonaista neilikkaa, kymmenkunta maustepippuria, (chilipalko tuoreena), valkosipulinpuolikas, suolaa, yrttej? maun mukaan(ja pari porkkaanaa, selleri?, palsternakkaakin voi pilkkoa mukaan).
Lis?? mausteet vasta, kun keitinvedess? ei en?? ole vaahtoa. Ja taas: keit? hiljaisella tulella kannen alla. Kun kieli on kyps?, huuhtaise kylm?ll? ja nylje. Anna j??hty? keitinliemess??n.
Keitinliemeen voi lis?t? my?s piparjuurta ja tehd? siit? kerman kanssa kastikkeen l?mpim?n? tarjottavalle kielelle.
Keitinlient? siivil?ityn? voi k?ytt?? sitten muihin juttuihin, kun itse asia on ongittu pois.

Tapa 3

Keitetty suuri kieli
sitruunan mehu
50g voita
suolaa
pippuria
vett?

Keitetty kieli ruskistetaan padassa. Suolaa ja pippuria pinnalle. Lis?t??n hiukan vett?, ja sitruunan mehu. Kielen annetaan muhia kannen alla.
Kastikkeeksi voi laatia hapanimel?? kastiketta, johon k?ytet??n kielen liemi.

Tapa 4

Kielihyytel?

Tuore kieli (tai kyps?)
vett?, suolaa
8 valkopippuria
6 dl hyv?? lihalient?
6 liivatetta
sitruunanmehua
Selvikkeeksi: 1 munanvalkuainen 1 munankuori

Kieli kypsennet??n yo. mausteissa. Tai otetaan kyps? kieli. :)
Lihaliemi kuumennetaan ja maustetaan sitruunanmehulla. Huuhdotut liivatteet liuotetaan liemeen ja vaahdotettu valkuainen ja hienoksi murskattu kuori lis?t??n. Annetaan kiehahtaa ja nostetaan lieden reunalle, kannella peitettyn? 5-10 minuutiksi. Seos siivil?id??n. Osa liemest? kaadetaan kylm?ll? huuhdotun vuoan pohjalle. Ohuiksi viipaleiksi leikattu kieli asetellaan kauniisti vuokaan. Loppu kirkkaasta liemest? kaadetaan p??lle haaleana. Hyytel?id??n kylm?ss?. Ja kumotaan vadille tarjolle.

Semmoista t?n??n! Huomiseksi kekkailen n?it? herkullisia k??resylttyj?, joista on iloa leiv?ll? ja kastikkeissa. :D
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron