Miljoonia kiloja ruokaa heitet??n vuosittain roskiin
Julkaistu: 10.4.2007 21:06
Anna-Leena Pyykk?nen
Jorma Erkkil?
helsingin sanomat
HEIDI PIIROINEN / HS
P??kaupunkiseudun bioj?tteet kuljetetaan Espoon ?mm?nsuon kompostointilaitokselle.
P??kaupunkiseudun kotien keitti?iss? syntyy vuosittain noin 60 kiloa ruokaj?tett? ihmist? kohti. Ruokaj?tett? ovat muun muassa kuoret ja perkeet, kahvinporot, lautast?hteet ja vanhentuneet elintarvikkeet.
Vaikka alun perin sy?t?v?ksi tarkoitettua ruokaa olisi keitti?bioj?tteest? keskim??rin vain kymmenen prosenttia, se merkitsisi jopa miljoonien kilojen vuotuista ruokam??r?? p??kaupunkiseudulla, YTV laskee.
Ymp?rist?asiantuntija Minna Partti YTV:st? sanoo, ett? sy?t?v?ksi tarkoitetun ruoan tarkkaa m??r?? ei tiedet?, vaan kymmenesosa on arvio.
Juuri julkistetun kyselyn mukaan 33 prosenttia kotitalouksista heitt?? viikoittain pois pilaantuneita ja vanhentuneita elintarvikkeita. Lautaselle j??nytt? sy?m?t?nt? ruokaa ilmoittaa heitt?v?ns? pois viikoittain 46 prosenttia talouksista.
Eniten ruokaj?tett? heitt?v?t pois yli nelj?n hengen taloudet, joissa on kouluik?isi? tai sit? nuorempia lapsia ja ainakin toinen vanhemmista kotona.
"Ihmiset haluavat nyky??n hyvin tuoretta ruokaa. Sen vuoksi esimerkiksi hiukan kuivunutta leip?? menee paljon roskiin", Partti sanoo.
YTV on teett?nyt kyselytutkimuksen t?n? ja viime vuonna. T?m?nvuotisessa tutkimuksessa sek? pilaantuneiden ruokien ett? lautaselle j??neen pois heitett?v?n ruoan m??r?t olivat hiukan v?hentyneet viime vuodesta. Tutkimuksessa haastateltiin noin tuhatta p??kaupunkiseudun asukasta.