Tapahtui Ruotsissa vv. 2008-2010

Ravitsemus -ja terveysuutisia vain Pohjoismaista.

Valvojat: Timo Kuusela, Saaristolainen, Marjut Janhunen

Avatar
San Martino
Viestit: 5537
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Touko 2008 14:26

ROMUTETAAN LIVSMEDELSVERKETIN RAVITSEMUSOHJEET!!!

N?in otsikoi t?n??n 6.5 2008 keskustelupalstallaan Upsala Nya Tidning.

Artikkelin takana on joukko ruotsalaisia l??k?reit? etunen?ss? tri Annika Dahlqvist.
"Livsmedelsverketilt? olisi ottava pois oikeus laatia ravitsemusohjeita. Ne pikemminkin haittaavat kuin ovat hy?dyksi ihmisille. Hallituksen pit?isi panostaa puolueettomaan tutkimukseen ravitsemusasiassa".

Artikkelissa muistutetaan, ett? kansa vastusti vahvasti 70-luvulla uusia ravitsemusohjeita, jotka m??ritteliv?t el?inrasvat haitallisiksi ihmisille. Vanhempi sukupolvi, jolla oli juuret maalla tiesi jo tuolloin, ett? leip? ja peruna lihottavat rasvan sijaan. Kuitenkin viranomaiset ja ravintoteollisuus saivat kitketty? kalliilla mainoskampanjalla t?m?n ns. "v??r?n myytin".

Lopuksi kirjoittajat huomauttavat, ett? olisi parempi jos instituutiot ja kansalaiset "pakotettaisiin" itse p??tt?m??n omista ravintosuosituksistaan. Muutamat tulisivat varmaan tekem??n virheit?, mutta sekin olisi parempi kuin ett? kaikki ohjeet perustuvat heikolle tieteelliselle pohjalle.
Viimeksi muokannut San Martino 14 Touko 2008 13:52, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 06 Touko 2008 16:30

Mik? mahtaa olla syyn?, ettemme saa Suomessa lukea vastaavanlaisia juttuja? :stupid:
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 06 Touko 2008 21:59

T?n??n oli Akuutti-ohjelmassa p?tk? Ruotsin tilanteesta. Annikaa haastateltiin, samoin Sosiaalihallituksen Torsten Mossbergi?.

T?ss? kooste ohjelmasta (Akuutin Arkisto 6.5.2008):

Ruotsissa kiistaa ravintosuosituksista

Avatar
San Martino
Viestit: 5537
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Touko 2008 15:13

HEARING
Ruotsin malliin...

Livsmedelsverket piti eilen 7.5.2008 avoimien ovien p?iv?n, jossa keskusteltiin uusista ravintosuosituksista. Jo huhtikuun puolessa v?liss? kaikki 50 paikkaa liian pieness? kokoustilassa oli varattu. Pikkulinnut kertoivat, ett? t?m? j?rjestely oli siit? syyst?, ettei paikalle tulisi liikaa "kerettil?isi?"? Arvion mukaan paikalla oli kuitenkin huomattavasti enemm?n v?ke?.

Tungos oli valtava ja tilaisuudessa my?nnettiin kaksikymment? yksi viiden minuutin puheenvuoroa. Monet puhujat suhtautuivat kriittisesti nykyisiin ravintosuosituksiin.

Professori Karl Arfors kohdisti arvostelunsa kasvavaan diabetesongelmaan: Nykyisten suositusten hiilihydraattitaso vastaa l?hinn? sumopainijan ruokavaliota yritett?ess? kasvattaa l?skin m??r??, h?n arvioi viisiminuttisessaan.

G?ran Berglund Lundin yliopistosta per??nkuulutti parempaa tieteellist? n?ytt?? suosituksiin ja sanoi, ett? nykyiset suositukset ovat liian konsensushenkisi?.

Muutama puoltavakin kommentti saatiin kuulla. Tukholman l??ninhallituksen Liselotte Sch?fer-Elinder piti suosituksia hyvin?. Virkansa puolesta h?n edustaa juuri sit? elint?, joka soveltaa niit? k?yt?nt??n Tukholman seudulla.

Livsmedelsverketin ravitsemusosaston johtaja Annica Sohlstr?m oli tyytyv?inen "hearingtilaisuuteen" siit?kin huolimatta ett? siin? korostuivat liikaa rasva ja hiilihydraatit.

Tilaisuuden yhteenveto tullaan julkaisemaan SLV:n selvityksess? toukokuussa.

Upsala Nya Tidning-lehdest? on n?k?j??n tulossa vakavasti otettava vaihtoehto Tukholman p??lehdille? Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan allaolevasta linkist?.

Upsala Nya Tidning

Avatar
San Martino
Viestit: 5537
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Touko 2008 15:10

ME VALITSEMME NYT RASVAN!
(Nu v?ljer vi fett!)

Aivan uskomaton pikku artikkeli on ilmestynyt Livsmedelsverketin sivulle:

"V?h?rasvaisuus ja sokerittomuus ovat pois muodista...kerma, rasvaiset juustot ja voi menev?t nyt kaupaksi kuin "h?k?". Markkinatutkimuslaitos AC Nielsenin mukaan ns. kevyt-tuote trendi on ohi".

Livsmedelsverketin Annica Sohlstr?m toppuuttelee, mutta my?nt??: Useimmille ihmisille on t?rke?mp??, etteiv?t he s?isi v?hemm?n rasvaa vaan vaihtaisivat osan rasvoista parempiin vaihtoehtoihin,kuten rasvoihin, joita on kalassa,kasvis?ljyiss? ja p?hkin?iss?.

Koskakohan saamme lukea samantyyppist? teksti? KTL:n sivulla?

Livsmedelsverket

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 09 Touko 2008 17:01

Itse asiassa kuulin tuon ohjeen ravitsemustieteen luennolla jo vuonna 1995. :roll:
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5537
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Touko 2008 17:41

Ihme kuitenkin on, ett? SLV edes "viitsii" kommentoida CA Nielsenin tutkimusta...

Huomasin juuri, ett? Iltalehti on kommentoinut valmisruokien lis?ainem??ri?...Ruotsin Aftonbladet panee paremmaksi? Toimittaja Karin Ahlborg toteaa, ett? ympyr? on sulkeutunut: Ensin otettiin tuotteista pois rasvat ja lis?ttiin sokeria ja sitten vaadittiin sokeria pois ja lis?ttiin lis?-aineita....ei maistunut...nyt rasvat ovat tulleet takaisin....ihan terveydenkin takia...

Aftonbladet

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 12 Touko 2008 14:51

Ruotsissa keskustellaan my?s kolesterolimyytist?, jota vastaan taistelee tanskalaissyntyinen, lundilaistunut sis?tautil??k?ri, dosentti Uffe Ravnskov (el?kkeell?). Uffe on kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita ja kirjoja, joista uusin on
Fett och kolesterol ?r h?lsosamt
http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=72411465

Suomensin vapaasti Uffen 9 teesi? h?nen verkkosivuiltaan
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
Klikkaa myyttien numeroihin Uffen sivulla

1. Kolesteroli ei ole tappavaa myrkky?, vaan kaikkien solujen rakenteille ja toiminnoille elint?rke?? ainetta. Kolesteroli ei ole ?hyv??? eik? ?pahaa?; sit? vastoin veren koostumukseen vaikuttavat monet tekij?t, esimerkiksi stressi, fyysinen aktiivisuus, painon muutokset, tupakointi ja monet muut.
2. Korkean kolesterolipitoisuuden v?itet??n aiheuttavan verisuonten kalkkiutumista ja syd?ninfarktia. Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ett? verisuonet kalkkiutuvat yht? lailla matalan ja korkean kolesterolilukeman ihmisill?.
3. Tuotamme (elimist?ss?mme) 3-4 kerta enemm?n kolesterolia kuin mit? sy?mme sit?. Oma tuotanto lis??ntyy kun sy?mme kolesterolia liian v?h?n ja v?henee kun ruoassa on paljon kolesterolia. T?m? selitt??, miksi on niin vaikea muuttaa kolesteroli(lukemia) ruokatapoja muuttamalla.
4. Ruoan kolesterolilla ja maael?inrasvoilla ei ole mit??n tekemist? verisuonten kalkkiutumisen eik? syd?ninfarktin kanssa. Esimerkiksi yli 30 tieteellist? tutkimusta osoittaa, ett? se m??r? rasvaa, mink? infarktipotilaat ovat sy?neet ennen sairastumistaan, ei ole ollut sen suurempi kuin mit? terveet ihmiset sy?v?t.
5. Ennen statiinil??kkeiden lanseerausta k?ytetyt kolesterolia alentavat l??kkeet eiv?t v?henn? riski? kuolla syd?ninfarktiin; ne ovat sit? paitsi terveydelle haitallisia ja voivat lyhent?? el?m??si.
6. Uudet kolesterolil??kkeet, statiinit, ehk?isev?t syd?ninfarkteja, mutta niiden teho on hyvin heikko, eik? sill? ole mit??n tekemist? kolesterolipitoisuuden laskun kanssa.
7. Kohonnut kolesterolilukema on riskitekij? harvemmalle kuin 10 prosentille niist? ihmisist?, jotka kuolevat syd?ninfarktiin. Sit? paitsi se (korkea kolesteroli) suojaa infektioita vastaan ja ik??ntyneet ihmiset el?v?t kauemmin, kun heid?n kolesterolinsa on koholla kuin jos se on matala.
8. N?m? tosiasiat on esitetty tieteellisiss? aikakauslehdiss? ja kirjoissa viime vuosikymmenin?, mutta harvat tuntevat niit?.
9. Koska maallikot, l??k?rit ja useimmat tutkijat eiv?t ole koskaan kuulleet puhuttavan t?st?, on tilanne johtanut siihen ett? kaikki tulokset, jotka puhuvat kolesterolikampanjaa vastaan joko j?tet??n huomiotta tai niit? siteerataan v??rin tieteellisess? kirjallisuudessa.

Kommentti 2. teesiin:
Uudet valtimoiden kuvantamismenetelm?t (jotka Timo tuntee minua paremmin) ovat osoittaneet, ett? valtimoiden kovettumisessa on todellakin kyse kalkkiutumisesta eli kalkin kertymisest? suonten sein?miin. Kalsiumin m??r? ilmoitetaan floridalaisen kardiologin Agastsonin luomalla pisteytyksell?. Jos pisteit? ei tule, eli kalkkia ei n?y suonessa, niin henkil?n syd?ninfarktin riski on (l?hes) nolla. Mit? suurempi Agastsonin skoori, sit? suurempi riski. N?m? uudet havainnot n?ytt?v?t puoltavan Uffen teesej?.
Suonten kalkkiutumisesta kirjoittavat mm. American Heart Journal ja New England Journal of Medicine
http://tinyurl.com/6xulmh
http://content.nejm.org/cgi/content/abs ... 13/1336%20
Olisipa kiva saada Timon kommentteja t?h?n asiaan.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: ruotsi

ViestiKirjoittaja Anja » 12 Touko 2008 20:24

agadir kirjoitti:seh?n on selv?? et ruotsissa ollaan aina kaikessa meit? pitemm?ll?, tietysti t?ss?kin. aina kateellisena seuraan miten siell? ollaan fiksumpia kuin t??ll?. suomalaiset on tyhmempi? ja saamattomimpia. niin kauan kuin t??ll? ei virallisterveellinen tahoa muuta kantaansa, pit?? vaan k?ytt?? omaa ?lli??n.


Ruotsissa ei olla kaikessa pidemm?ll?, mutta jossain asioissa kyll?. Ainakin keskustelukulttuuri on vapaampi. Sen sijaan esimerkiksi pankkitoimintaan liittyviss? asioissa ruotsalaiset ottivat meist? mallia. Siell? esimerkiksi viel? t?yteltiin erilaisia koontilomakkeita, kun meill? jo tipauteltiin laskut kuoressa.
Omaa ?lli? pit?? k?ytt?? asui miss? tahansa.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 13 Touko 2008 12:10

^^Kiitos, Stabiili, noiden teesien esitt?misest? p?hkin?nkuoressa. Mielenkiintoinen tuo kalkkijuttu.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 13 Touko 2008 12:36

3. Tuotamme (elimist?ss?mme) 3-4 kerta enemm?n kolesterolia kuin mit? sy?mme sit?. Oma tuotanto lis??ntyy kun sy?mme kolesterolia liian v?h?n ja v?henee kun ruoassa on paljon kolesterolia. T?m? selitt??, miksi on niin vaikea muuttaa kolesteroli(lukemia) ruokatapoja muuttamalla.
4. Ruoan kolesterolilla ja maael?inrasvoilla ei ole mit??n tekemist? verisuonten kalkkiutumisen eik? syd?ninfarktin kanssa. Esimerkiksi yli 30 tieteellist? tutkimusta osoittaa, ett? se m??r? rasvaa, mink? infarktipotilaat ovat sy?neet ennen sairastumistaan, ei ole ollut sen suurempi kuin mit? terveet ihmiset sy?v?t.


Mutta eih?n tuo pid? paikkaansa. Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa paljonkin ruokatottumuksillaan. Nopeat hiilarit ja transrasva heikent?v?t kolesteroliarvoja, kalan rasva ja pilaamattomat ?ljyt parantavat arvoja. Toronton yliopistossa kehitetty Portfolio-ruokavalio alentaa LDL:?? yht? tehokkaasti kuin statiinil??kitys jo parissa viikossa. Keskeisi? tekij?it? edellisten lis?ksi on mm. soijaproteiini ja mantelit sek? liukoinen kuitu.

Nelonenkin on mets?ss?. Mm. Harvardin seuranta osoittaa selke?sti, ett? ei rasvan m??r? vaan laatu korreloi syd?ntautiriskiin.
Mirka

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 13 Touko 2008 13:57

kala?ljy?, valkosipulia.

http://portfolioeatingplan.com/
Mirka


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron