Valvojat: Saaristolainen, Timo Kuusela
Ann Fernholm nostaa kiivaana vellovan karppauskeskustelun aivan uudelle tasolle. Muotidieettien sijaan on aika tarkastella niitä vaikutuksia, joita jatkuvasti koholla oleva verensokeri aiheuttaa ihmiselle ja koko kansanterveydelle.
Jag hoppas att någon politiker läser ledaren och tar den på stort allvar.
Jag brukar hålla mig från att använda kraftord på den här bloggen. Men just det vill jag kalla för en fullständig katastrof.
Socker kan leda till en snabbare död för cancersjuka.
Vi borde halvera den mängd socker vi äter, enligt vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Ruotsin TVkin uutisoi tänään otsikolla Socker direkt farligt för kroppen seuraavasti
...nyt alkaa ihan virallisestikin tiedoitusvälineet täällä puhua asiasta, ei ainoastaan iltapäivälehdet vaihtelevin otsikoin.
Härmed vill jag hylla alla människor som vågar stå upp och säga emot en etablerad sanning.
En av dessa modiga människor är Annika Dahlqvist, den läkare som var först i Sverige med att offentlig förespråka LCHF-dieten som behandling mot övervikt och diabetes
Vid ett av världens största cancersjukdom, MD Anderson i USA, ger man också råd om att dra ner på socker och snabba kolhydrater vid cancer.
Nature Medicine–lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan punaisessa lihassa oleva karnitiini aiheuttaa vatsalaukussa prosessin, jonka seurauksena kolesteroliarvot kohoavat ja sydänsairauksien riski kasvaa.
”För den som är inlagd på något av länets tre sjukhus och önskar beställa strikt lågkolhydratkost med hänvisning till medicinska skäl så kommer det att kunna beställas som individuell kost”.
.Och Ni som ska ha Sveriges bästa sjukhusmat 2014? Vi kräver inte att alla diabetiker ska ha denna kost utan att den skall finnas att välja för de som så önskar. Vi vill bli friskare på ett sjukhus, inte sjukare
Detta kan vara första steget till något stort
På Lunds universitet arbetar forskare med att studera hur olika livmedel eller kombinationer av livsmedel kan bidra till att förebygga sjukdomar.
Där satsar man stort på att hitta livsmedel som förebygger typ 2-diabetes, exempelvis kornbröd, kanel, mandlar eller bär med antioxidanter i.
De jämför sitt specialutvecklade kornbröd med en skiva vitt bröd. Kornbrödet är då givetvis bättre. Men de jämför aldrig kornbrödet med ett kolhydratsnålt livsmedel, till exempel en omelett. Hade de gjort det, skulle mycket sannolikt omeletten ha varit bättre.
Lundilaisten ideana on lisätä leipään kauraa, kanelia, manteleita, marjoja tms. alentamaan sen verensokeria nostavaa vaikutusta. Sama ajatus kuin kuopiolaisilla "ruismustikkaleipineen".
Hikitietoa naapurista
31 mars kom årsrapporten för 2012 från diabetesregistret. Inte ens hälften av alla typ 2-diabetiker når målet för långtidsblodsockret, HbA1c, som är under 52 mmol/mol. Medelvärdet ligger till och med högre än detta målvärde. För typ 2-diabetiker som vårdas inom primärvården är medelvärdet 54,9 och på medicinkliniker är det 65,3.
Värst av allt: det går utför. Långtidsblodsockret för alla Sveriges diabetiker blir sakta men säkert sämre. Antalet personer som har blodsocker som är så höga att man kan vara säker på att ögon och njurar tar skada ökar.
50 procent av alla som kommer till akuten med hjärtinfarkt har diabetes och runt 20 procent har förstadiet till diabetes, enligt denna stora Europeiska studie: The prevalence of abnormal glucose regulation in patients with coronary artery disease across Europe.
En liten svensk studie från Östergötland tyder på att diabetikers blodvärden kan bli mycket bättre om de utesluter kolhydrater ur dieten istället: In type 2 diabetes, randomisation to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss.
Kauan olemme saaneet kuulla, että verisuonten kalkkeutuminen on prosessi, jossa rasva tukkii suonet. Mutta se on vanhentunutta tietoa. Kirjassa "Totuus hiilihydraateista" kerron kuinka ruotsalaiset tutkijat oivalsivat, että inflammaatio liittyy asiaan. Immuunijärjestelmän puolustajasolut hyökkäävät suonenseinämän kimppuun. Syntyy inflammaatio, joka johtaa suonen tukkeutumiseen.
.Näin se menee: korkea verensokeri stimuloi elimistössä S100A8/S100A9 -nimisen aineen tuotantoa. Tutkijat kertovat tänään ilmestyneessä arvovaltaisessa Cell Metabolism -julkaisussa, että S100A8/S100A9 vaikuttaa luuytimeen ja käynnistää monosyytti- ja neutrofiili - nimisten puolustajasolujen tuotannon.....jatkuu
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa