Ann Fernholmin kirjoituksia...

Ravitsemus -ja terveysuutisia vain Pohjoismaista.

Valvojat: Timo Kuusela, Saaristolainen, Marjut Janhunen

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Loka 2014 21:24

Sveriges Radio kirjoitti:”De extremt söta produkter som industrin marknadsför med glada gubbar borde totalförbjudas; mat som vi aldrig ens skulle låta våra husdjur äta ska inte säljas som mat till våra barn”, skriver Ann Fernholm

SVT Opinion/Mielipide

Ann Fernholm sai hienon loppurepliikin Ruotsin Radion Mielipide-sivulle Hän kysyy, miksi Bra mat i skolan-lehtisessä suositellaan koululaisille Nyckelhâl-terveysmerkinnällä varustettua kevytjugurttia,jossa on 5 grammaa sokeria/100 g? Se on 20/60 kilokaloria eli noin 30% lisättyä sokeri per purkki. SLV ei siis noudata edes itse omia ohjeitaan,joiden mukaan tuotteissa saa olla lisättyä sokeria maksimissaan 10%. Tässä näkyy selvästi SLVn linja: sokeri on muka terveellisempää kuin tyydytetty rasva
....................................................................................................
Kostdoktorn raportoi, että SLVn uusi pääjohtaja Stig Orustfjord on antanut kummallisia lausuntoja COOPS-kauppaketjun asiakaslehdessä
COOPS kirjoitti:För det andra har kommersiella krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man ska gå ner i vikt. Där har Livsmedelsverket upplevts som för mossiga och istället har vi fått de här kvasidebatterna.

Kolhydraterna ska man hålla koll på, främst de snabba. Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt.

Pâ svenska

Orustfjord syyttää LCHF-liikettä kaupallisuudesta,näennäis-muka-keskusteluista ja on edelleen sitä mieltä, että runsas eläinrasva on sv-tautiriski

Kostdoktorn pitää SLVn pääjohtajan lausuntoja "hävettävän piinallisina"

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 26 Marras 2014 15:25

Alzheimer-asiaa. Uusi tutkimus osoittaa että Alzheimerpotilaiden aivot ovat enemmän insuliiniresistenttejä kuin 2-tyypin diabeetikon.
http://ettsotareblod.se/alzheimerhjarna ... -diabetes/

Kostfonden-sivustolla on lisää asiasta. http://www.kostfonden.se/demens/

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Helmi 2015 13:05

Det sötaste vi har

Ann Fernholmilta on ilmestynyt uusi kirja: "Makeinta mitä meillä on"

Ann Fernholm kirjoitti:Nu har industrin även tagit makten över bilden av Det sötaste vi har på internet. Om du googlar bokens titel är den tredje träff du får rubriken ”Onyanserad syn på farorna med socker.” Aftonbladet lät branschorganisationen Livsmedelsföretagen attackera boken i en debattartikel. Deras dietist, Elisabeth Rytter, fick bland annat förmedla precis den bild som jag kritiserar i Det sötaste vi har: att sockerkonsumtionen inte skulle ha ökat de senaste decennierna.

Ann Fernholm kertoo, että "teollisuus" on jo hyökännyt hänen kirjaansa vastaan Ruotsissa. Sokeriteollisuuden tiedottaja/r-terapeutti Elisabeth Rytter kirjoittaa Aftonbladetissa, että kirja antaa liian ylivärittyneen kuvan sokerin vaaroista. Ja että sokerinkulutus ei ole kasvanut Ruotsissa eli juuri sitä mitä Fernholm on kritisoinut!

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Helmi 2015 10:11

Ann Fernholm kirjoitti:Många av våra stora folksjukdomar, bland annat typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och alzheimer, är kopplade till en tyst inflammation i kroppen. Av någon anledning är immunförsvaret aktiverat och detta driver sannolikt på sjukdomen. Nu visar forskare vid Yale School of Medicine att beta-hydroxybutyrat – ett ämne som frisätt i kroppen under fasta och vid en strikt lågkolhydratkost – verkar kunna lugna den farliga inflammationen. Här är ett pressmeddelande kring upptäckten: Anti-inflammatory mechanism of dieting and fasting revealed.

Pâ svenska

Paasto ja VHH alentaa kehon vaarallista tulehdusta/inflammaatiota. Ann Fernholm kirjoittaa uudesta Yale-tutkimuksesta
Fernholm kirjoitti:Normalt använder vår hjärna glukos som energikälla. Men när vi fastar eller äter extremt lite kolhydrater utvinner hjärnan istället energi från så kallade ketonkroppar och beta-hydroxybutyrate

Normaalisti aivot toimivat glukoosilla, mutta kun paastoamme tai olemme tiukalla VHH-ketodieetillä aivot käyttävät ketooneja ja beetahydroksivoihappoja

Lehdistötiedoite

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Maalis 2015 15:44

Ann Fernholm kirjoitti:Det är full fart på sockerkriget i världens media. Vissa hävdar att det är farligt – andra att det är en del av en hälsosam kost. Den amerikanska investeraren Warren Buffet, en av världens rikaste personer, berättar i Fortune att han håller sig frisk på en sexårings diet. Eftersom dödligheten är minst bland sexåringar, menar han att deras kost måste vara bra. 25 procent av hans kalorier kommer därför från Coca-cola. Det gör att han känner sig pigg. Och så äger han en stor del av företaget.

Pâ svenska

Ann Fernholmin mukaan maailmalla käydään täyttä sotaa WHOn sokerisuosituksista.

Amerikkalainen miljonääri Warren Buffet(84 v.) on kertonut dieetistään,jossa saa 25 prosenttia kaloreistaan Coca-Colasta. Hän kutsuu sitä "6-vuotiaitten dieetiksi". Pysyy kuulemma sillä pirteänä..ja mikseipä, kun samalla omistaa paljon yhtiön osakkeita....

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Huhti 2015 13:43

Ann Fernholm kirjoitti:Representanter för Swedish Nutrition Foundation (SNF) har idag svarat på mitt debattinlägg om socker i Aftonbladet: Man måste se helheten – inte bara sockret | Debatt | Aftonbladet.

Återigen skyller de fetma och typ 2-diabetes på ett ”energiöverskott"

I gårdagens debattartikel refererar jag till en studie där två grupper av försökspersoner fick dricka lika många kalorier i form av läsk och mellanmjölk. Endast läsken gav mer fett insprängt i lever och muskler; endast läsken ökade på mängden farligt bukfett.

Pâ svenska

Ruotsin "sokerilobbari" ravitsemussäätiö, Swedish Nutrition Foundation, vastaa Ann Fernholmin debatti-artikkeliin Aftonbladetissa:

Täytyy arvioida kokonaisuus - ei vain sokerin kulutus

Jälleen kerran SNF panee lihavuus -ja t2diabetesepidemian syyksi "liiat kalorit" ...

Fernholm referoi omassa vastineessaan tutkimusta,jossa koehenkilöt saivat saman kalorimäärän virvoitusjuomista ja kevytmaidosta. Mutta vain limut lisäsivät rasvaa maksassa ja lihaksissa...vain limut lisäsivät vaarallista vyötärölihavuutta, joten....

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 23 Huhti 2015 17:58

Ann Fernholm sai kun saikin loppurepliikin Aftonbladetissa...
Aftonbladet kirjoitti:Socker är värre än andra kalorier

Slutreplik från Ann Fernholm om socker och hälsa

Pâ svenska

Sokeri on vaarallisempaa kuin muut kalorit....

ja terveisiä BBC-uutisista:

Exercise 'not key to obesity fight'

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Touko 2015 11:16

Ann Fernholm kirjoitti:På tisdag kör finska YLE ett program om barn, socker och fettlever.
(Tiistaina YLE 5 lähettää ohjelman: Lapset,sokeri ja rasvamaksa)
Ovan är trailern.

Trailerin voi katsoa tästä

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Touko 2015 12:19

Ann Fernholm kirjoitti:”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det skriver idag Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord, tillsammans med Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, och Jan Bertoft, Sveriges konsumenter, på SvD Opinion: Minska salthalten i alla livsmedel | Brännpunkt | SvD. Är detta verkligen sant?

Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet

Pâ svenska

Svenska Dagbladetissa on debatti-artikkeli "Liika suola tappaa enemmän kuin liikenneonnettomuudet"

Ann Fernholm kysyy blogissaan "Onko se todellakin totta!"
Kolme uusinta suurtutkimusta puhuu tätä vastaan...

Patrik kirjoitti:Och för några veckor sen var fettskatt på tapeten...
Kan inte låta bli att konspiratoriskt tänka att det här är en big food/pharma strategi som går ut på att flytta problemfokus från socker och dåliga kolhydrater till salt och fett.

Kommenttiosuudessa Patrik epäilee, että on kysymys taas kerran mediatempusta siirtää epämukava sokerikeskustelu syrjään ja syyttää kaikesta suolaa ja rasvaa?

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Heinä 2015 10:27

Ann Fernholm kirjoitti:Egentligen har jag semester, men nu händer det avgörande saker i Storbritannien. En statlig expertkommitté för rådgivning kring nutrition har rekommenderat den brittiska regeringen att man bör halvera befolkningens sockerkonsumtion. BBC skriver om detta: Scientific experts: Sugar intake should be halved – BBC News.

http://ettsotareblod.se/experternas-rad ... erintaget/

Nyt Englannissa tapahtuu kirjoittaa Ann Fernholm! Valtiollinen ravitsemuskomitea suosittelee, että sokerisuositus-ohjeet olisi puolitettava
BBC kirjoitti:Nutrition experts say no more than 5% of daily calories should come from added sugar - about seven teaspoons.
Scientific experts: Sugar intake 'should be halved'

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Marras 2015 9:47

Svenska YLE kirjoitti:Svensk sockerexpert risar efterrätterna på äldreboenden

Sockerexpert Ann Fernholm är kritisk till den stora mängden sötsaker på äldreboendenas matsedlar i Helsingfors. Ett högt blodsocker kan bland annat försvåra demensen hos alzheimerpatienter

När det gäller ett äldreboende är det ju många som har typ 2-diabetes, och det i sin tur är kopplat till demens, säger hon.
Att minska på mängden socker i maten är alltså något också äldre ska tänka på.

- En del forskare vill till och med kalla alzheimer för typ 3-diabetes.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/0 ... dreboenden
.
Suomenruotsalainen YLE-kanava kirjoittaa: "Ruotsalainen sokeri-expertti moittii vanhusten jälkiruokatarjoilua"
Ann Fernholm on huolissaan suurista määristä sokeria Helsingin senioritaloissa. Korkea verensokeri voi vaikeuttaa dementiaa Alzheiherpotilailla. Monilla on myös t2diabetes,joka yhdistetään dementiaan. Siis vanhustenkin kannattaa miettiä sokerimääriä.
Osa tutkijoista kutsuu jo Alzheimeria nimellä t3diabetes....

YLE kirjoitti:Vaikka diabetes on yhä yleisempi sairaus, sille ei tällä hetkellä ole erityistä ruokavaliosuositusta Suomessa, vaan tautia sairastavia koskevat samat suositukset kuin muitakin.
Ann Fernholm ei ymmärrä miksi näin on.
– Sille ei ole minkäänlaista tieteellistä perustetta, että kakkostyypin diabetesta sairastavan ihmisen pitäisi syödä yleisten suositusten mukaan.

Ruotsalainen sokeriguru: Vanhuksille syötettävät sokerimäärät voivat pahentaa dementiaa

Avatar
San Martino
Viestit: 5301
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Aussilapset ja sokeri

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Touko 2016 18:38

Ann Fernholm kirjoitti:Det är nästan så man svimmar. En studie från Adelaide i Australien visar att barn i i 9-10 års ålder äter ungefär 160 gram socker varje dag. Det är 53 sockerbitar, eller 640 kcal socker, eller över 1 kg i veckan: Kids’ eating habits highlight need for healthier lunchboxes.

http://ettsotareblod.se/53-sockerbitar- ... ustralien/

Ann melkein pyörtyi lukiessaan tutkimuksen siitä,kuinka paljon sokeria aussilapset syövät...160 grammaa,joka tarkoittaa 53 sokeripalaa/pvä!
Tutkimuksessa luki kuitenkin harhaanjohtavasti ”high in fat, salt and sugar” eli paljon rasvaa,suolaa ja sokeria.

PS. Eipä ihme, että joka kolmannella aussilla on jo rasvamaksa!

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ann Fernholmin kirjoituksia...

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 28 Maalis 2017 15:50

Annin vanha blogi siirtyy eläkkeelle. Uusi löytyy hänen nimeään kantavalta nettisivustolta.
http://annfernholm.se

Sinne on kopioitu kaikki vanhan blogin tekstit.

Siellä on nyt kirjoitus amerikkalaisesta bussimainonnasta. Bussin takaseinällä lukee, että virvoitusjuomat voivat aiheuttaa lihavuutta ja 2-tyypin diabetesta.
http://annfernholm.se/category/barn-och-socker/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija