Valvojat: Saaristolainen, Timo Kuusela
Âsa Brugârd Konde SLV kirjoitti:”Den genomgång av forskningsläget som gjordes när de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) reviderades är den största och mest aktuella som finns inom det här området. Där ingår de studier som Chowdhury har tittat på, men även andra studier. Om man tittar på hela bilden, dvs väger samman alla resultat, är slutsatsen att det är bra för hälsan att byta en del av det mättade fettet (från framför allt kött och mejeriprodukter) mot omättade fetter (från fet fisk, vegetabiliska oljor och nötter). Däremot spelar inte mängden fett så stor roll. I medierapporteringen om slutsatserna av Chowdhurys analys har det framställts som att det inte finns några bevis för att bytet av mättat fett till omättat fett är bra. Det är en missuppfattning av vad analysen innehåller. I den ingår inte studier på vad som händer vid ett sådant byte, utan bara studier om enskilda fetters effekter på hjärt- och kärlsjukdomar.
Här kan du läsa ett par internationella kommentarer till metaanalysen:
http://news.sciencemag.org/health/2014/ ... rated-fats
https://www.hsph.harvard.edu/nutritions ... isleading/
Vänliga hälsningar Åsa”
Tri Annikan blogi
Expressen kirjoitti:Färre människor får hjärtinfarkter. Framsteg inom forskningen och människors förbättrade livsstil gör också att många drabbade överlever längre.
Sammanlagt drabbades 28 000 svenskar av hjärtinfarkt under 2013. Det är en minskning med åtta procent jämfört med året innan, uppger Hjärt- och Lungfonden. Det året dog 7 700 svenskar, mot 8 300 år 2012. Och antalet hjärtinfarkter minskar överlag.
Pâ svenska
Sluta oroa er för mättat fett!
Paradigmskiftet inom näringslära är verkligen här och går fortare och fortare. Till och med det industri-sponsrade amerikanska förbundet för dietister (AND) säger nu att mättat fett troligen inte är något att oroa sig över!
Istället rekommenderar de att äta mindre kolhydrater, särskilt mindre socker. Det är stora nyheter
Pâ svenska och engelska
Dr. Annika Dahlqvist kirjoitti:Amerikanska dietistförbundet avråder inte längre från mättat fett och kolesterol, men avråder istället från tillsatt socker
Mitt tillägg är att människor som ådragit sig insulinresistens inte heller tål att äta mer än minimalt av stärkelse. Och inte heller mat som innehåller naturligt socker.
Sprid länken till de nya rekommendationerna från Amerika till alla nutritionister ni känner.
Pâ svenska
Dr. Annika Dahlqvist kirjoitti:Amerikanska dietistförbundet avråder inte längre från mättat fett och kolesterol, men avråder istället från tillsatt socker
Pâ svenska
Per Wikholm kirjoitti:Detta är en av de mest spektakulära helomvändnigarna om kost i moderna tid. Över en natt förvandlas amerikanska dietistförbundet till cheerleaders för Uffe Ravnskov när de i sitt remissvar helt vill stryka mättat fett från listan över problematiska näringsämnen [nutrients of concern] och förklarar att kolestrolvärden och andra lipoproteiner är en värdelös måttstock för risken att drabbas av hjärtsjukdom. Citat AND:
”In the spirit of the 2015 DGAC’s commendable revision of previous DGAC recommendations to limit dietary cholesterol, the Academy suggests that HHS and USDA support a similar revision deemphasizing saturated fat as a nutrient of concern. While the body of research linking saturated fat intake to the modulation of LDL and other circulating lipoprotein concentrations is significant, this evidence is essentially irrelevant to the question of the relationship between diet and risk for cardiovascular disease.”
Här är hela AND´s remissvar:
http://www.eatrightpro.org/resource/new ... fic-report
Kanske dags a fusionera dietistförbundet AND med Ravnskovs tankesmedja THINCS?
Annika Dahlqvist kirjoitti:Krönika i The Times av Matt Ridley: More eggs, please. Cholesterol is OK now.
Nu börjar det komma fram mer och mer i media, om hur myten om farligheten av mättat fett och kolesterol har bedragit världen i 50 år. Hoppas att hela etablissemanget också inser sanningen och ändrar sina rekommendationer snart.
Pâ svenska och engelska
But what about statins? In men they lower cholesterol and they prevent heart disease. True, but the connection is not necessarily causal. Statins do a lot of other things, including reducing inflammation, which may be why they deter heart attacks. There are statin sceptics, too, who think the side-effects of taking them are not worth it, and that far too much of the evidence in favour of them comes from the pharmaceutical industry.
SLV kirjoitti:”Hej tack för din fråga.
USA gör nu ett arbete likt de Nordiska näringsrekommendationerna, detta arbete kommer bland annat ligga som grund till nya amerikanska kostråd. Underlaget som sätts samman av U.S. Department of Health and Human Services (HHS) och the U.S. Department of Agriculture (USDA) skiljer sig inte särskilt från NNR eller tidigare sammanställningar. Underlaget har nu varit ute för konsultation. Academy of Nutrition and Dietetics (tidigare ADA) har nu kommentera dessa. Inga nya riktlinjer har getts ut ännu. Vad man kommer att fokusera på vad gäller kostråden i USA beror på det landets största hälsoproblem, inte säkert att det är samma som för tex Sverige. Arbetet förväntas vara klart 2016.
Hälsningar Anette Jansson”
http://annikadahlqvist.com/2015/06/16/s ... elsverket/
Kostdoktorn kirjoitti:Ännu en fin artikel av Mozaffarian och Ludwig, i självaste New York Times
New York Times: Varför är myndigheterna rädda för fett?
Dagens Medicin kirjoitti:
Mättat fett ökar inte risken för hjärtsjukdom
Åter varnar forskare för att transfetter ökar risken för kranskärlssjukdom och död. Men något liknande samband finns inte för mättat fett, enligt en studie som publicerats i BMJ.
http://www.dagensmedicin.se/artiklar/20 ... rtsjukdom/
Kostdoktorn kirjoitti:Gav fettsnål kost mer minskning av fettvikt?
Intresset verkar lite malplacerat av åtminstone två skäl. Till att börja med, som en liten detalj, den fettsnåla kosten resulterade tvärtom i mindre viktnedgång (1,3 kg jämfört med 1,85 kilo på lågkolhydratkost). Så talet om ”bättre viktnedgång” verkar vara föremål för debatt.
De två stora problemen med den här studien?
1.För det första var den bara sex dagar lång!
2.För det andra genomfördes den på en låst avdelning, vilket betyder att deltagarna bara kunde äta mat de serverades. Därmed hade man ingen som helst nytta av den minskade aptiten på lågkolhydratkost (en stor fördel).
http://www.kostdoktorn.se/gav-fettsnal- ... v-fettvikt
PS. Man kan förstås diskutera om det här verkligen var lågkolhydratkost alls, då kosten innehöll så mycket som 140 g kolhydrater per dag. Men låt oss inte ens gå in på det för tillfället.
Kostdoktorn kirjoitti:”Smör är sannolikt ofarligt, men margarin kan vara dödligt”
http://www.kostdoktorn.se/smor-ar-sanno ... ra-dodligt
Dala Demokraten kirjoitti:
Dalaforskare: "Omättade fetter är bättre"
Tipset är alltså att byta ut fetter med hög andel mättade fettsyror som t ex smör och palmolja, mot vegetabiliska oljor som t ex rapsolja, olivolja eller solrosolja, för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom och överviktsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2.
http://www.dalademokraten.se/dalarna/fa ... -ar-battre
Dr.Annika Dahlqvist kirjoitti:TV1 Sanningen om fett
De kom fram till att fett är livsnödvändigt – men frågan är fortfarande vilken sorts fett som är bäst att äta.
Omega 3 är bra, men hur ska vi få i oss det, och i vilken mängd?
Mättat fett i mejerier är bra.
Men jag förstod inte riktigt vilket naturligt mättat fett de inte tyckte var bra. Det i processade köttprodukter, och där kan det gömma sig olika mängder av industrifett.
http://annikadahlqvist.com/2015/09/09/s ... /#comments
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa