D-vitamiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4586
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Syys 2017 12:06

D-vitamiini ja lasten ja nuorten diabetes

Italiassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa tehdyt tuoreet tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinivaje korreloi lasten ja nuorten huonoon sokeritasapainoon. Englannissa vaje korjaantui antamalla lapsille (keski-ikä 7,7 v) 150 µg/vrk D-vitamiinia. Tulosten perusteella, että lapsidiabeetikot tarvitsevat viranomaissuositusta enemmän D-vitamiinia. Sairaiden tarve voi olla moninkertainen, kuten brittiläisessä tutkimusaineistossa oli (150 µg/vrk). Lue lisää suomeksi

D-vitamiini ja lasten ja nuorten diabetes

Professori Christel Lamberg-Allardt sanoi Pohjalainen-lehdessä ja MTV3:ssa: "Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista"
Tällaiset lausunnot ovat olleet omiaan nakertamaan ravitsemustieteilijöiden uskottavuutta.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4586
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Tammi 2018 12:12

D-vitamiini notkistaa valtimoita
Jäykät valtimot (ateroskleroosi) lisäävät sydän- ja aivoinfarktien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Valtimoiden jäykkyyttä voidaan mitata määrittämällä pulssin etenemisnopeus kaulavaltimosta ranne- ja reisivaltimoihin. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin saannin ja valtimotautien välillä vallitsee yhteys. Esimerkiksi oululaisten sydänpotilaiden tutkimus paljasti monilla katastrofaalisen pieniä S-D-25-pitoisuuksia. Mitä pienempi pitoisuus, sitä huonompi ennuste, kirjoittivat kardiologit.

Amerikkalaisen Augustan yliopiston Medical College of Georgian uusi kliininen tutkimus osoittaa – ensimmäistä kertaa maailmassa – selvän annos-vastesuhteen D-vitamiinin saannin ja valtimoiden joustavuuden välillä: Mitä suurempi saanti, sitä joustavammat valtimot. Lihavilla afroamerikkalaisilla henkilöillä testattiin kolmea D-annosta, 15, 50 ja 100 µg/vrk. 100 µg:n päiväannos vähensi valtimoiden jäykkyyttä jopa yli 10 prosenttia, 15 µg:n annoksella ei havaittu mitään vaikutusta. Suomessa viranomaissuositus on 10 µg alle 75 vuotiaille ja 20 µg sitä vanhemmille. Tällaisen suosituksen noudattaminen tuskin ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja. Lue lisää tutkimuksesta alla olevasta linkistä
D-vitamiini lisää lihavien afroamerikkalaisten valtimoiden joustavuutta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4586
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Tammi 2018 17:02

D-vitamiinin merkitystä valtimonkovettumataudissa tutkitaan nyt näköjään vilkkaasti. Kolme uutta tutkimusta tukee käsitystä, että D-vitamiini notkistaa jäykistyneitä valtimoita. Tarve on moninkertainen suomalaiseen viranomaissuositukseen nähden. Suositushan on annettu vain riisitaudin ja luukadon ehkäisyä ajatellen. Nyt teidetään, että D-vitamiinilla on monia luuston ulkopuolisia vaikutuksia. D-vitamiinin saantisuositus ei ole enää pelkästään terveyskysymys, se on valtava kansantalouskysymys. Yhdysvaltain endokrinologiyhdistys on antanut seerumin D-vitamiinin viiteväliksi 75–150 nmol/l. Espanjassa, Ranskassa ja mm. Virossa viitearvo on 75–250 nmol/l.

Kreikkalaiset kardiologit osoittivat, että parikalsitolin ja osteopontiinin antaminen suun kautta vähentää valtimoiden jäykkyyttä verenpainepotilailla, joilla on krooninen munuaisvaurio ja sekundaarinen hyperparatyreoidismi (lisäkilpirauhasen liikatoiminta). Parikalsitoli on tehokas D-vitamiinireseptoreiden aktivaattori ja osteopontiini ateroskleroosin markkeri. Tutkimus tehtiin Ateenassa samalla tavalla kuin USA:ssa, mittaamalla pulssiallon etenemisnopeus kaula- ja reisivaltimon välillä (Giakoumis ym. 2018).

Englantilaiset ja intialaiset tutkijat osoittivat, että kaksi 300000 IU eli 7500 µg-annosta D-vitamiinia suun kautta nautittuna 8 viikon välein paransi 16 viikossa kroonista munuaistautia sairastavien ihmisten valtimoiden verenvirtausta, pulssisaallon etenemisnopeutta, valtimon sisäsäeinämän (endoteelin) toimintaa ja alensi tulehduksen merkkiaineita. Tutkimus on sikäli tärkeä, että munuaispotilaille kehittyy usein valtimonkovetustauti (Kumar ym. 2018).

Kliininen espanjalainen tutkimus vahvistaa, että vakavat sydäntapahtumat ovat yleisempiä niillä ihmisillä (28,6 %), joiden seerumin S-D-25 on alle 50 nmol/l kuin niillä, joilla se on suurempi D-vitamiinilisän ansiosta (0 %)(Navarro-Valverde ym. 2018). Aurinkoisessa Espanjassakin siis tarvitaan D-vitamiinia "purkista".

Päivitin nämä raportit kirjallisuusviitteineen mukaan yllä olevan linkin taakse.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4586
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Tammi 2018 12:43

Suuri D-vitamiinivirhe, The Big Vitamin D Mistake
Kollega Timo meilasi tärkeän D-vitamiiniartikkelin, suurkiitos! Tarvittiin siis kreikkalainen lasten endokrinologi julistamaan arvostetussa tiedelehdessä koko maailmalle minkälaisen möhläyksen Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on tehnyt pienentäessään D-vitamiinin saantisuosituksen niin pieneksi, että sen noudattaminen lisää lasten ja nuorten sairastumista tyypin 1 diabetekseen. Vastuun asiasta kantavat lähinnä VRN:n D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja professori Christel Lamberg-Allardt ja kuopiolainen ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, "rikoskumppaninaan" professori Mikael Fogelholm.

Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Dimitrios T. Papadimitriou. The Big Vitamin D Mistake. Journal of Preventive Medicine and Public Health. 2017; 50(4): 278–281.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4586
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Tammi 2018 16:26

D-vitamiinivaje ja hyperglykemia (kohonnut verensokeri)

Tanskalaisen Aarhusin yliopiston tutkijat Shamaila Rafiq ja Per Bendix Jeppesen julkaisivat äsken 71 erillistutkimusta käsittäneen meta-analyysin D-vitamiinivajeen yhteydestä hyperglykemiaan diabeetikoilla ja ei-diabeetikoilla. Käänteinen yhteys S-D-25:n ja veren sokeripitoisuuden välillä vallitsee kummassakin ihmisryhmässä. Meta-analyysin voi lukea alla olevasta linkistä (Rafiq ja Jeppesen 2018).

Itse kirjoitin jo 2013 uutisen D-vitamiini ehkäisee diabetesta. Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.

– Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista, sanoi professori Christel Lamberg-Allardt juuri tuolloin, vuonna 2013 MTV3:n haastattelussa.

Rafiq S, Jeppesen PB. Is Hypovitaminosis D Related to Incidence of Type 2 Diabetes and High Fasting Glucose Level in Healthy Subjects: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Review. Nutrients. 2018 Jan 10;10(1). pii: E59. doi: 10.3390/nu10010059.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron