Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5330
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Helmi 2021 13:12

E-EPAa tutkitaan taas kliinisesti – nyt virusinfektioissa

E-EPA on erikoiskalaöljyä, tyhjiössä tislattua EPA-rasvahappoa, joka kehitettiin Japanissa 1980-luvulla. Toin sen Suomeen vuonna 2003. Sitä ennen ja etenkin sen jälkeen E-EPAa on tutkittu paljon kliinisissä kokeissa ja käytännön hoidoissa, ja se on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksii etenkin kardiologiassa, psykiatriassa ja diabetologiassa. Viime aikoina johtavat amerikkalaiset kardiologit (Bhatt ym.) ovat suositelleet E-EPAa myös koronainfektion hoitoon, koska E-EPAsta syntyy elimistössä tulehdusta vaimentavia nanomolekyylejä, resolviineja (ks edellä olevat uutiset).

Nyt Kaiser Permanente Northern California (KPNC) –sairaala tutkii E-EPAn (icosapent ethyl) tehoa ja turvallisuutta 6 kk:n aikana 16500 yli 50-vuotiaalla potilaalla, joilla on ylähengityseiden infektio, esim. COVID-19, influenssa tai muu akuutti hengitystiesairaus ja sen lisäksi kohonnut sydän- ja verisuonitaudin tai -kuoleman riski. E-EPAa saavien terveydentilaa verrataan muihin, vakiohoitoa saaviin potilaisiin; mm. kuinka suuri prosentuaalinen osa potilaista joutuu sydämen vajaatoiminnan tai muun syyn vuoksi ensiapuun tai sairaalahoitoon. Tutkimuksen odotetaan päättyvän helmikuussa 2023. Tutkimuksen nimenä on MITIGATE (suomeksi lievitä), ja sen sunnitelma on vapaasti luettavissa alla olevasta linkistä.

A Pragmatic Randomized Trial of Icosapent Ethyl for High-Cardiovascular Risk Adults (MITIGATE). Clinical Trials
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5330
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Maalis 2021 14:15

"Kalaöljyn sydänvaikutukset riippuvat geeneistä"

Kalaöljyn vaikutusta sydänsairauksissa on tutkittu vuosikymmeniä, ja tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Ravitsemuseliitti selostaa mediassa mieluiten negatiivisia tai oikeastaan ei-postiivisia tuloksia. Niissä on annettu aivan liian pieniä annoksia kalaöljyä ja liian vähän aikaa. Syksyllä 2018 julkaistu jättisuuri 5-vuotta kestänyt yli 8000 henkilön REDUCE-IT-tutkimus, jossa annettiin 4 g/vrk E-EPAA vähensi kuitenkin merkitsevästi sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja. Tulos on herättänyt suurta kiinnostusta kautta maailman, ja Suomessa Duodecim ja Suomen lääkärilehti ovat selostaneet sitä.

Kaksi muuta suurta kliinisistä tutkimusta, STRENGHT ja VITAL antoi ei-positiiviset tulokset. Ristiriitaiset tulokset ovat aiheuttaneet hämmennystä tutkijapiireissäkin, ravitsemuseliitistä, lääkäreistä ja maallikoista puhumattakaan.

Ison-Britannian UK Biopankista saatujen yli 80 000 henkilön verikokeiden perusteella on nyt päätelty, että omega-3:n vaikutus tai toimimattomuus sydänterveydessä johtuisikin geeneistä. Yli 8 miljoonasta geenivariantista tehtiin 64 miljoonaa testiä. Kalaöljy alensi parhaiten kohonneita triglyseridejä henkilöillä, joilla oli GJB2-geenissä AG-genotyyppi. Tutkijat päättelevät, että geenit ratkaisevat kuinka tehokkaasti kalaöljy alentaa triglyseridejä ja siis suojaa sydäntä.

Tutkimus on luettavissa maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Francis M, Li C, Sun Y, et al. Genome-wide association study of fish oil supplementation on lipid traits in 81,246 individuals reveals new gene-diet interaction loci. PLOS Published: March 24, 2021
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5330
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Huhti 2021 13:04

Ranskalaiset kardiologit suosittelevat E-EPAa

Ranskalaiset sydäntutkimuslaitokset ja kansanterveyslaitos (INSERM) suosittelevat E-EPAa statiineja syöville henkilöille sydämen suojaksi. Vaikka statiinit voivat alentaa kolesterolin tavoitetasoon, ne eivät alenna kohonneita trilgyseridejä, jotka ovat merkittävä sydäntaudin riskitekijä. Sitä vastoin E-EPA alentaa tehokkaasti triglyseridejä ja ehkäisee sen lisäksi mm. kroonista matala-asteista tulehdusta ja suojaa näin sydäntä. DHA:ta sisältävät kalaöljyt kumoavat EPAn suojavaikutusta, kirjoittavat kardiologit.

Picard F, Steg PG. Cardiovascular Disease Risk Reduction in Mild-Moderate Hypertriglyceridemia: Integrating Prescription of Omega-3 with Standard Treatment. Current Atherosclerosis Reports. 2021 Mar 31;23(6):27. doi: 10.1007/s11883-021-00919-2. PMID: 33788024.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5330
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Huhti 2021 13:13

Omega-3-rasvahapot lievittävät valtimoiden tulehdusta – tutkimukset puoltavat E-EPAn nauttimista valtimokovetustaudin ehkäisyssä ja hoidossa

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet E-EPAn olevan tehokasta veren rasvahäiriöiden ja sepelvaltimotaudin torjunnassa ja hoidossa. Aussitutkijat selvittivät kliinisessä kaksoissokkotutkimuksessa onko EPA tehokkaampaa kuin DHA sydämen suojelussa.

Aineistona oli 40 tervettä vapaaehtoista, joilla annettiin 30 vrk joko lumetta tai kalaöljyä 600 mg/kg/vrk (EPA ja DHA suhteessa 2:1).

EPA osoittautui selvästi DHA.ta tehokkaammaksi kroonisen verisuonitulehduksen ehkäisyssä, päättelevät tutkijat. He suosittelevat EPAa mieluummin kuin DHA-pitoisia kalaöljyjä.

Muistutan mieliin, että valtimotautien syytekijä, ylläpitäjä ja pahentaja on krooninen matala-asteinen tulehdus (siitä kirjoitti kardiologian ex-professori Antero Kesäniemikin lääkärilehdessä äskettäin). Niinpä tulehdusta kannattaa ehkäistä ja hoitaa ravintolisillä, joista E-EPA kuuluu parhaiten tutkittuihin, tehokkaimpiin ja turvallisimpiin.

Pisaniello AD, Psaltis PJ, King PM, Liu G, Gibson RA, Tan JT, Duong M, Nguyen T, Bursill CA, Worthley MI, Nicholls SJ, Di Bartolo BA. Omega-3 fatty acids ameliorate vascular inflammation: A rationale for their atheroprotective effects. Atherosclerosis. 2021 Mar 17;324:27-37. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2021.03.003. Epub ahead of print. PMID: 33812168.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron