Korona ja ravintolisät

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Syys 2021 16:46

Alfalipoiinihappo ja korona

Koronavirus voi aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion ja usein myös sydän- ja verisuonitauteja, jotka vaativat sairaala- ja tehohoitoa ja voivat johtaa kuolemiin. Hengitystie-infektio johtuu siitä että viruksen pintapiikkipoteiini kiinnittyy angiotensiiniä konvertoivaan entsyymi 2:een (ACE2), joka aktivoi toisen proteiinin (TMPRSS2). ACE2ää esiintyy nenässä, keuhkoissa, sydämessä, verisuonissa, ohutsuolessa ja muualla elimistössä. Karnosiini ja D-vitamiini kuuluvat parhaisiin ACE2;n estäjin.

Vakavaan tautiin sairastuneiden elimistössä alkaa sytokiinimyrsky, joka tuhoaa hengitysteiden ja verisuonten endoteeleja, mikä johtaa akuuttiin hengitystieinfektioon (ARDS), monien elinten vaurioihin ja kuolemaan. Potilailla on myös hapetusstressi ja krooninen tulehdus (inflammaatio). Seuraus voi olla myös sydäninfarkti tai aivohalvaus. Pitkittynyt tulehdus (Long Covid) voi kestää kuukausia.

Antioksidanttien nauttiminen vaimentaa ja sammuttaa edellä mainittuja patologisia muutoksia. Edellä olen kirjoittanut monista antioksidanteista; nyt esille nostetaan jo kauan tunnettu "universaali antioksidantti", alfalipoiinihappo (ALA), joka on lupaava yhdiste koronan ehkäisyn ja täydentävään hoitoon. Se parantaa endoteeleja ja ehkäisee hapetusstressiä sekä tulehdusta. ALA parantaa myös mitokondrioiden toimintoja ja aktivoi pelkistettyä glutationia, jolloin elimistö kykenee paremmin säilyttämään homeostaasinsa (tasapainon). Samalla vastustuskyky kohenee. ALA voi olla terapeuttinen aine Covid-19-infektioissa, kirjoittavat italialainen ja romanialainen tutkija yhteissä julkaisussaan. Se on hyvä lisä moniin tuoreisiin artikkeleihin, jotka puoltavat ravintolisien käyttöä Covid-19:n ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Rochette L, Ghibu S. Mechanics Insights of Alpha-Lipoic Acid against Cardiovascular Diseases during COVID-19 Infection. International Journal of Molecular Science. 2021;22(15):7979
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Syys 2021 12:51

Kliininen tutkimus: E-EPA lievittää koronatautia

Torontossa tutkittiin E-EPAn (engl. icosapent ethyl, IPE) vaikutusta 100 avohoidossa olleeseen koronatartunnan saaneeseen potilaaseen (18-75 v). Kaikilla heillä oli ollut positiivinen testitulos 72 edellisen tunnin aikana ja jokaisella oli ollut vähintään yksi reuraavista oireista:
- kuume
- yskä
- kurkkukipu
- hengenahdistus
- lihaskipu

Vaikutusjakso oli kaksi viikkoa. E-EPAa annettiin 3 ensimmäisenä päivänä 8 g/vrk ja 11 seuraavina päivinä 4 grammaa/vrk. Vaikutuksia verrattiin tavanomaista hoitoa saaneisiin potilaisiin. (Potilaat oli satunnaistettu E-EPA- ja verrokkiryhmin.) E-EPAa saaneiden oireet lievenivät 62 % (verrokeilla 24 %) ja tulehdusmarkkeri hs-CRP aleni merkitsevästi (25 %) (verrokeilla 5,6 %), katso artikkelin kuva 1. "E-EPA on turvallinen, hyvin siedetty ja verrattain halpa vaihtoehto avohoidossa olevien koronapotilaiden hoitoon", päättelevät tutkimusryhmät.

Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus osoittaa että E-EPAlla on avohoitopotiaiden koronaoireita lieventävä vaikutus. Tutkimussuunnitelma on nähtävissä ClinicalTrials -rekisterissä NCT04412018. Tutkimuksen tekooon osallistui 33 tutkimuslaitosta ympäri maailman. Raportti on vapaasti luettavissa alla olevasta linkistä.

Kosmopoulos A, Bhatt DL, Meglis G, et al. A Randomized Trial of Icosapent Ethyl in Ambulatory Patients with COVID-19. iScience. 2021 Aug 26:103040.

Kommentti

Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU-maissa ravintolisä. Tämä tutkimus vahvistaa johtavien amerikkalaisten huippukardiologien jo lokakuussa 2020 esittämän päätelmän, jonka mukaan E-EPAa tulisi käyttää koronan ehkäisyssä ja hoidossa. Itse ehdotan, että E-EPAn kera nautittaisiin tässä viestiketjussa edellä tutkittuja ravintolisiä. Niillä (mm. E-EPAlla ja D-vitamiinilla) on toisiaan tehostava yhteis- ja vuorovaikutus. Se tehostaa myös rokotteiden vaikutuksia. E-EPAa saa myös Suomessa (vuodesta 2003 alkaen).

Meilasin tämän viestiketjun tiedoksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.
krista.kiuru@eduskunta.fi.... sekä johtaja Mika Salmiselle THL:ään. mika.salminen@thl.fi....
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Syys 2021 12:15

Koronapotilaiden ja omega-3-indeksi

Chileläiset tutkimuslaitokset osoittavat uudessa tutkimuksessaan, että vakavasti sairastuneiden koronapotilaiden omega-3-indeksit (O3I) ovat yleensä liian pieniä, keskimäärin vain 3.7 %. (Terveiden verrokkien oli lähes ihanteellinen, keskimäärin 7,8 %). Tutkimukseesn osallistui 74 koronapotilasta ja 10 tervettä verrokkia. Matala O3I heikentää vastustuskykyä ja paranemista tulehduksista, eritoten Covid-19:sta. Tartunnan saaneiden ja sairastuneiden O3I tulisi mitata ja jos se on alle tavoitetason, tulisi ruuan lisänä nauttia reilusti omega-3-rasvahappoja, mieluiten E-EPAaE-EPAa, kuten edellä olevasta tutkimuksesta ilmenee. Silloin taudin vakavien oireiden ja kuoleman riski pienenee merkittävästi. Kalaöljyn nauttiminen on turvallinen ja halpa keino verrattuna sairauden aiheuttamiin suuriin kustannuksiin ja terveydenhuollon kuormitukseen.

Zapata B R, Müller JM, Vásquez JE, et al. Omega-3 Index and Clinical Outcomes of Severe COVID-19: Preliminary Results of a Cross-Sectional Study. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021 Jul 21;18(15):7722.

Kommentti

Omega-3:n lisäksi suosittelen muitakin aikaisemmissa uutisissa tutkittuja ravintolisiä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä ja taudin vakavia oireita sekä "pitkää koronaa" (Long Covid). Korostan jälleen, että ravintolisillä on yhteis-ja vuorovaikutus.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Syys 2021 11:26

Korona, seleeni ja sinkki

Iranilaisten yliopistojen tutkimus vahvistaa yllä (23.8. ja 24.8.) selostamiani kiinalaisten, saksalaisten ja italialaisten tutkijoiden raportteja, joiden mukaan seleenin ja sinkin niukkuus veressä lisää alttiutta koronainfektiolle, ja kääntäen näiden kivennäisaineiden pitoisuuden lisääntyminen seerumissa tehostaa vastustuskykyä. Iranilaistutkimukseen osallistui 84 potilaista, joista 39 (51 ± 14 v) poti lievää, 27 (59 ± 14 v) keskivaikeaa ja 19 (81 ± 7 v) vaikeaa koronainfektiota. Mitä vanhempi potilas, sitä vakavampi tauti. Ikäihmisillä onkin usein sinkin ja seleenin piilevää puutetta. Mitä suuremmat seleenin ja sinkin pitoisuudet olivat seerumissa, sitä pienemmät olivat CRP-lukemat (Razeghi Jahromi ym. 2021). Tässä tutkimuksessa potilaille ei annettu ravintolisiä (vaikka olisi kannattanut antaa).

Easpanjalaiset yliopistot julkaisivat Nutrition-lehdessä katsauksen, jonka mukaan koronarajoitukset ovat vähentäneet ihmisten liikuntaa, lisänneet epäterveitä ravitsemustottumuksia, painonnousua ja siten koronatartuntojen riskiä. Sairaalahoitoon joutuneilla koronapotilailla on todettu puutteita B12-, C-ja D-vitamiineista, raudasta, seleenistä ja omega-3:sta, mikä on tuonut esille ravintolisien tarpeen (mihin ei ennen uskottu virallisilla tahoilla) [Clemente-Suárez ym. 2021).

Tänään PubMed -tietokannassa on 105 julkaisua seleenistä ja koronasta ja 401 julkaisua sinkistä ja koronasta. Ravintolisätutkimus on ennätyksellisen vilkasta, ja tulokset puoltavat ravintolisien käyttöä koronan ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Razeghi Jahromi S, Moradi Tabriz H, Togha M, et al. The correlation between serum selenium, zinc, and COVID-19 severity: an observational study. BMC Infectious Diseases. 2021 Sep 3;21(1):899.

Clemente-Suárez VJ, Ramos-Campo DJ, Mielgo-Ayuso J, et al. Nutrition in the Actual COVID-19 Pandemic. A Narrative Review. Nutrients. 2021;13(6):1924
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Syys 2021 12:26

Punahattua koronaa vastaan

Punahattu eli Echinacea purpurea on suosittu ravintolisä, joka saattaa suojata myös koronaa vastaan. Vogel järjestää punahatusta etänä maksuttoman tieteellisen konferenssin 16.9.2021 klo 17-18.00. Luennot ovat englanniksi.

Alla ohjelma ja ilmoittautumislomake

Echinacea for Immuno-Prevention of Respiratory Tract Infections
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Syys 2021 12:04

Tutkimuksia punahatusta ja koronasta

Katsoin tiedetietokannoista, onko siinä perää, että echinasta olisi apua koronaa vastaan. Tuore perusteellinen australialainen kirjallisuuskatsaus kattoi 105 tieteellistä tutkimusta aiheesta, niistä 13 oli ihmistutkimuksia, 24 koe-eläintutkimuksia ja 71 in vitro tai ex vivo -tutkimuksia. Echinacea-supplementaatio vähensi tulehdusta ja sytokiinimyrskyä aiheuttavia ja ylläpitäviä sytokiineja IL-6, IL-8, ja lisäsi tulehdusta estävää sytokiinia IL-10. Tulokset siis puoltavat punahatun käyttöä covid-19-infektiota ja sen seurauksia vastaan. Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

DihubAucoin M, Cardozo V, McLaren MD, et al. A systematic review on the effects of Echinacea supplementation on cytokine levels: Is there a role in COVID-19? Metabolism Open. 2021 Jul 29:100115.

Kommentti

Sääliksi käy espoolaisen Attendon Laaksolahden hoivakodin asukkeja ja hoitohenkilökuntaa, joiden keskuudessa koronavirus levisi rokotuksista huolimatta. Tapauksia oli 16, joista 11 asukeilla ja 5 henkilökunnalla. Yksi sairastuneista kuoli. Asiasta kertoo mm. Helsingin Sanomat tänään.
Soitin erään espoolaisen hoivakodin johtajalle ja tiedustelin saavatko asukit vitamiineja tai muita ravintolisiä. Eivät kuulemma saa, koska hoivakodeista vastaava tk-lääkäri ei pidä niitä tarpeellisina.

Uusi englantilaisten ja unkarilaisten tutkijoiden artikkeli puoltaa kasvirohtojen (flavonoidien), C-, D- ja E-vitamiinien sekä sinkin nauttimista koronaviruksen torjuntaan, sillä ne vahvistavat immuunijärjestelmää ja estävät tulehdussytokiineja ja siten koronaviruksen aiheuttamia vakavia komplikaatioita. Olisi toivottavaa, että terveyskeskuslääkäreilläkin olisi aikaa ja kiinnostusta perehtyä uusiin ravintolisätutkimuksiin.

Ahmed MH, Hassan A, Molnár J. The Role of Micronutrients to Support Immunity for COVID-19 Prevention. Revista Brasileira de Farmacognocia. 2021 Sep 2:1-14.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Syys 2021 12:00

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdisteen vaikutus koronaan

Kiinalainen tutkimuslaitos (Innovative Institute of Chinese Medicine and Pharmacy, Chengdu University of Traditional Chinese Medicine) on tutkinut perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetyn valmisteen QFPDD:n vaikutusta koronainfektioon. Yhdiste sisältää kuutta ainetta: kversetiiniä, luteoliinia, berberiiniä, hederageenia, sionoonia (makeutusaine) ja kemferolia. Yhdisteen osoitettiin estävän covid-infektiossa tavallista aktiivisempina ilmaantuvia geenejä (mm. CXCR4, ICAM1, CXCL8, CXCL10, IL6, IL2, CCL2, IL1B, IL4 ja IFNG).

QFPDD voi ehkäistä COVID-19:n pahenemista estämällä SARS-CoV-2:n invaasiota, viruksen jakaantumista, tulehdusta ja säätämällä immuunijärjestelmää, mikä korjaa syntyneitä kudosvaurioita. Valmisteen käyttö voi olla avuksi koronan ehkäisyssä ja hoidossa, päättelevät tutkijat.

Li X, Xiang L, Lin Y, Tang Q, Meng F, Chen W. Computational Analysis Illustrates the Mechanism of Qingfei Paidu Decoction in Blocking the Transition of COVID-19 Patients from Mild to Severe Stage. Current Gene Therapy. 2021 Sep 7.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Syys 2021 11:36

Kalaöljyä koronapotilaille

Monet kliiniset tutkimukset ovat jo osoittaneet, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot lievittävät koronainfektiossa myllertävää hyperinflammaatiota. Aiheesta on julkaistu jo lähes sata tieteellistä raporttia. Kalaöljyn omega-3:sta syntyy elimistössä tulehdusta estäviä ja vaimentavia nanomolekyylejä resolviineja, dokosatrieenejä ja maresiineja. Teheranin yliopiston uusi satunnaistettu kliininen tutkimus vahvistaa, että koronapotilaiden kannattaa nauttia kalaöljyä ruuan lisänä.

Tutkimukseen valittiin 30 sairaalahoitoon koronan vuoksi otettua naista ja miestä. Kaikki saivat hydroksiklorokiinia. Puolet potilaista sai sen lisäksi kaksi viikkoa 2 grammaa omega-3:a päivittäin ja loput toimivat verrokkeina. Omega-3:sa (EPA + DHA) saaneiden potilaiden oireet lievenivät merkitsevästi enemmän ja nopeammin kuin verrokkien. Omega-3- pienensi myös CRP- ja ESR (lasko) -lukemia (osoittavat tulehduksen voimakkuutta). Maksaentsyymeissä ei havaittu eroja ryhmien välillä.

Tulokset ovat hyvin lupaavia ja osoittavat, että kohtuulliset päiväannokset kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (ruuan lisänä) voivat olla hyödyllisiä Covid-19-potilaiden tulehdusten hoidossa, päättelevät tutkijat.

Amerikkalaiset kardiologit suosittelevat E-EPAa (icosapent ethyl) avohoidossa olevien koronapotilaiden hoitoon 8 g/vrk 3 päivää ja sitten 4 g/vrk 11 päivää (Kosmopoulos ym. 2021).

Sedighiyan M, Abdollahi H, Karimi E, et sl. Omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation improve clinical symptoms in patients with Covid-19: A randomized clinical trial. International Journal of Clinical Practice. 2021 Sep 13:e14854.

Kosmopoulos A, Bhatt DL, Meglis G, et al. A Randomized Trial of Icosapent Ethyl in Ambulatory Patients with COVID-19. iScience. 2021 Aug 26:103040.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Syys 2021 13:29

Magnesiumilla koronaa vastaan

Maailmanlaajuinen tutkijaverkosto (31 jäsentä) kehottaa tutkimaan magnesiumia ravinnossa ja ravintolisänä koronaa vastaan. Pandemian alkaessa kevättalvella 2020 maailman magnesiumtutkijoiden verkosto alkoi kokoontua virtuaalisesti – tähän mennessä 13 kertaa – ja totesi huomattavan samankaltaisuuden koronan riskitekijöiden ja magnesiumin puutteen välillä, jonka havaittiin myös pahentavan koronainfektion komplikaatioita (mm. sydäninfarkteja). Tämä havainto sai tutkijajoukon kokoontumaan säännöllisesti ja miettimään aivoriihessä magnesiumin ja koronan yhteyksiä. Pääteltiin, että magnesiumn puute – maailman yleisimpiä kivennäisaineen piileviä puutoksia – saattaa altistaa koronainfektiolle. Magnesiumin puutteen toteaminen ja korjaaminen on tutkijoiden mielestä tärkeää koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja koronan hoitamiseksi. Magnesiumvaje liittyy sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, verenpainetautiin, veren rasvahäiriöihin, immuunijärjestelmän häiriöihin, syöpätauteihin ja ikääntymismuutoksiin sekä lihomiseen (BMI:n nousuun) ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin. Syinä puutoksiin ovat prosessoidut ruoat (einekset ym.) sekä monet lääkkeet, jotka ehkäisevät magnesium imeytymistä suolesta vereen.

The magnesium global network (MaGNet) to promote research on magnesium in diseases focusing on covid-19

Kommentti

Magnesiumista ja koronasta on PubMedissa tällä hetkellä 78 tieteellistä artikkelia ja Clinical Trialsiin on rekisteröity 26 uutta kliinistä tutkimushanketta.

Kuten huomaamme tästä viestiketjusta koronapandemia on nostanut ravintolisätutkimuksen ja ravintolisien käytön aivan uuteen valoon. Ravintolisien perinteiset julkimovastustajat (paitsi professori Knuuti) ovat vaienneet täysin uusien tutkimusten osoittaessa heidän argumenttinsa armottoman vanhentuneiksi. Ravintolisiä tarvitaan koronan ja muiden sairauksien torjunnassa ja täydentävässä hoidossa huomattavasti viranomaissuosituksia suurempina päiväannoksina.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Syys 2021 15:03

D- ja C-vitamiinit koronan aiheuttamassa keuhkokumeessa

Dramaattinen tapausselostus: Pakistanilaisen Aga Khan -yliopistosairaalan tehohoitolääkärit hoitivat 60-vuotiaan koronaan sairastuneen naisen keuhkokuumetta ja muita oireita (kuume 39 astetta, yskä, hengenahdistus, tihentynyt hengitys, syke 120/min) antamalla hänelle täydentävänä hoitona lihakseen pistettynä 5000 µg D-vitamiinia kerran päivässä kolmen päivän ajan ja suun kautta 500 mg C-vitamiinia kerran päivässä viikon ajan. Potilas alkoi parantua 24 tunnissa ja kolmantena hoitopäivänä hän oli toipunut täysin; CRP aleni nopeasti 120 mg/l -> 90 mg/l, mikä osoittaa tulehduksen parantumista. Keuhkoröntgenissä näkynyt keuhkokuume väistyi (vertaa artikkelin keuhkokuvia sairaalaan tullessa ja 3. päivänä). Ennen hoitoa potilaalla oli ollut veressään niukasti D-vitamiinia, mikä on yleistä tehohoitoon joutuneilla koronapotilailla. Potilas ei saanut antiviraalisia lääkkeitä.

Keuhkokuumetta potevien koronapotilaiden, joilla on D-vitamiinvaje, muutaman päivän hoito hoito suurilla D-vitamiiniannoksilla voi olla turvallinen ja tehokas hoitokeino, päättelevät lääkärit.

Waheed S, Zahid RO, Khan ST, et al. Vitamin D (Cholecalciferol) with Low Dose Vitamin C as a Safe and Effective Therapeutic Modality in an Adult with COVID-19 Pneumonia. Journal of the Collega of Physicians and Surgeonsa - Pak. 2021 (1):S90-S92.

Amerikkalaiset ja iranilaiset lääkärit suosittelevat uudessa artikkelissaan mm. D-vitamiinia ja sinkkiä immuunivastetta kohentamaan koronainfektioissa. Seerumin D-vitamiinipitoisuuden (S-D-25) tulisi nousta tasolle 100 - 150 nmol/l, kirjoittavat lääkärit. Suomessa THL levittää virheellistä ja vaarallista tietoa, jonka mukaan 50 nmol/l muka riittäisi kaikille.

Mohammad Zadeh N, Mashinchi Asl NS, Forouharnejad K, et al. Mechanism and adverse effects of COVID-19 drugs: a basic review. International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology. 2021;13(4):102-109.

Seerumin D-vitamiinipitoisuuden nosto ihanteelliselle tasolle (100 - 150 nmol/l) voi lisätä koronarokotteiden tehoa kirjoittavat bulgarialaisen University Hospital Lozenetz -klinikan immunologit (Linkki alla). Tähän tavoitetasoon pääsemiseksi tarvitaan päivittäin 100-150 µg D-vitamiinia, mikä on turvallista ja tehokasta, toteavat immunologit. Suomessakin koronaan on sairastunut myös rokotettuja, koska saantisuositus on liian pieni.

Velikova T, Fabbri A, Infante M. The role of vitamin D as a potential adjuvant for COVID-19 vaccines. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2021 Sep;25(17):5323-5327.

Kommentti

Kylmää vettä niskaansa saavat taas kaikki ne, jotka väittävät viranomaissuositusta suurempien D-vitamiiniannosten (10-20 µg/vrk) olevan vaarallisia. Suomen Ruokavarasto on kieltänyt yrityksiä ja järjestöjä jakamasta tutkimustietoa D-vitamiinin vaikutuksista koronaan. PubMedissä on nyt 822 tieteellistä artikkelia D-vitamiinista ja koronasta.

Hakusanoja: D-vitamiini, C-vitamiini, COVID-19, Pneumonia, keuhkokuume.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5432
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Syys 2021 12:58

Rasvahappoja koronapotilaille

Koronaviruksen (SARS-CoV-2) aiheuttamassa infektiossa ja sen komplikaatioissa elimistössä vallitsee tulehdussytokiinien lisääntynyt vapautuminen, epätavallisen voimakas tulehdus, hapetusstressi sekä pro- ja anti-inflammatoristen eikosanoidien välinen epätasapaino. Näitä häiriöitä voidaan vaimentaa ja sammuttaa antioksidanteilla ja tulehdusta hillisevillä ravintolisillä, kuten kalaöljy omega-3-rasvahapoilla. Ne voivat inaktivoida virusta blokeeraamalla sen proliferaatiota (jakautumosta/lisäänymistä). Siksi rasvahappojen nauttiminen ruuan lisänä voi vähentää sairastumislattiutta ja taudin komplikaatioita (mm. ARDS ja sydäninfarkti).

Alketbi EH, Hamdy R, El-Kabalawy A, et al. Lipid-based therapies against SARS-CoV-2 infection. Review in Medical Virology. 2021 Sep;31(5):1-13.

Komentti

Koronapotilailla on tutkitusti tavallista pienempi omega-3-indeksi. Amerikkalaiset huippukardiologit suosittelevatkin E-EPAn nauttimista koronan aikana (Kosmopoulos ym. 2021).

Kosmopoulos A, Bhatt DL, Meglis G, et al. A Randomized Trial of Icosapent Ethyl in Ambulatory Patients with COVID-19. iScience. 2021 Aug 26:103040.

Elimistö tekee EPA:sta tulehdusta vaikentavia E-sarjan nanomolekyylejä resolviineja. Ravintolisien käyttö voi vähentää merkittävästi terveydenhuollon kuormitusta ja kuluja koronapandemian aikana. Suomessakin on kuollut jo yli tuhat koronapotilasta, jotka tuskin ovat nauttineet ravintolisiä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron