Korona ja ravintolisät

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5459
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Loka 2021 15:53

Melatoniini ja korona

Ravintolisien vaikutusta koronassa tutkitaan nyt aivan valtavasti, ja tulokset puoltavat niiden käyttöä täytentävänä hoitona. Yksi tällainen ravintolisä on melatoniini. Melatoniini toimii antioksidanttina, siis hapetusstressin lievittäjänä (sieppaa vapaita radikaaleja) ja immuunijärjestelmän säätelijänä muodostaen vasta-aineita. Nämä ominaisuudet tekevät melatoniinista potentiaalisesti erinomaisen aseen koronaa (SARS-CoV-2-virusta) vastaan. Tähän mennessä melatoniinista ja koronasta on julkaistu 134 tutkimusta. Kliiniset satunnaistetut tutkimukset osoittavat, että pienet annokset melatoniinia parantavat merkittävästi sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden oireita ja vähentävät sairaalahoitopäiviä. Melatoniini alentaa C-reaktiivista proteiinia (CRP) ja tulehdussytokiineja (sytokiinimyrskyä) sekä muokkaa häiriintyneitä geenejä toimimaan normaalisti mikä parantaa immuuunijärjestelmän toimintaa, kirjoittavat kanadalaiset, argentiinalaiset ja intialaiset tutkijat yhteisessä artikkelissaan. Lue se kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Brown GM, Pandi-Perumal SR, Pupko H, et al. Melatonin as an Add-On Treatment of COVID-19 Infection: Current Status. Diseases. 2021 Sep 20;9(3):64.

Kommentti
Suomessa saa myydä vapaasti 1,9 mg:n melatoniinivalmisteita.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5459
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Loka 2021 12:31

D-vitamiinia tummaihoisille koronan ehkäisyyn

Brittiläiset tutkijat (Anglia Ruskin University, Cambridge, UK) suosittavat aasialaisille (tummapintaisille) asukkaille D-vitamiinia 175-250 µg päivässä koronatartuntojen ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Artikkeli on luettavissa kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Changes in 25-hydroxyvitamin D levels post-vitamin D supplementation in people of Black and Asian ethnicities and its implications during COVID-19 pandemic: A systematic review. Journal of Human Nutrition and Dietetics 202120 Oct 6.

Kommentti

Suomeen muuttaneilla tummapintaisilla on sama ongelma: heidän D-vitamiinin saantinsa on tavallista pienempää ihon värin ja vaatetuskulttuurin vuoksi, joten hekin tarvitsevat reilusti D-vitamiinia päivittäin koronan ehkäisyyn. Brittitutkimuksen D-vitamiinisuositus tyrmää taas D-vitamiinin yliannostuksella pelottelijat.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5459
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Loka 2021 12:39

Isoja D-vitamiiniannoksia koronapotilaille

Yhdysvalloissa Albertan yliopistosairaalassa koronapotilaille annetaan D-vitamiinia ensimmäisen hoitoviikon aikana kahtena päivänä 50 000 IU eli 1250 µg ja yhtenä päivänä seuraavana ja sitä seuraavana viikkona. Tätä hoitoa verrataan pienen annoksen eli 1000 IU (25 µg) tehoon.

Vitamin D and COVID-19 Management

Brasiliassa Sao Paolon yliopistoklinikassa koronapotilaille annetaan heti hoitoon tullessa vakiohoidon lisänä 200,000 IU eli 5000 µg. Hoitovaikutusta verrataan lumepotilaisiin.

Vitamin D Supplementation in Patients With COVID-19

Muita vastaavia isojen annosten kliinisiä tutkimuksia on tekeillä toista sataa. Tutkimushankkeet osoittavat kuinka aiheetonta on ollut Suomessa pelottelu D-vitamiinin viranomaissuosituksen (10/20 µg) ylittämisellä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5459
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Korona ja ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Loka 2021 11:43

Koronan aiheuttaman purpuran hoito mm. C-vitamiinilla

Northeast Georgia Medical Center, Gainesville, GA, USA, hoiti menestyksellisesti 48-vuotiaan naispotilaan koronan aiheuttamat patologiset verimuutokset ja jalan purpuran antamalla hänelle suoneen immunoglobuliinia, prednisonia, rituksimabia, C-vitamiinia ja sinkkiä.

COVID-19 voi aiheuttaa hemetologisia muutoksia, kuten lymfosyyttien katoa ja trobosytopeniaa ja siitä johtuvia veritulppia. Harvinaisissa tapauksissa nämä ovat olleet koronan ainoat oireet.

Potilas otettiin hoitoon tehohoitoyksiköön, koska hänellä oli verta ysköksissä, spontaaneja mustelmia, verenvuotoa vaginassa ja vaikea trombosytopenia. Silmän valkuaisissa oli verenvuotoa, suussa haavaumia, rinnassa verenpurkaumia ja purpuraa säärissä. Koronatesti oli positiivinen.

Ahmed N, Asreb A, Chofor R, Melese A. Treatment of Severe Immune Thrombocytopenic Purpura Associated with COVID-19. American Journal of Case Reports. 2021 Oct 21;22:e932557.

Kommentti

Helsingin Sanomat julkaisi 25.3. 2020 C-vitamiinia ja muita ravintolisiä parjaavan jutun otsikolla C-vitamiini on saanut koronavirusepidemian aikana absurdin roolin. Haastateltavana oli Turun yliopiston professori Juhani Knuuti ja kirjoituksen laati toimittaja Heidi Väärämäki. HS ei ole tarkistanut faktoja eikä korjannut Knuutin valetta. Koronapotilaille annettava C-vitaminiannos i.v. on ollut 5-6 g 4 kertaa vuorokaudessa noin viikon ajan.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa