Yleistä ravintolisistä

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5684
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Touko 2022 23:01

Kversetiini kohottaa fyysistä suorituskykyä

Kversetiini on antioksidantti ja tulehdusta ehkäisevä ja vaimentava luonnonaine (flavonoidi), jota on monissa elintarvikkeissa. Sitä saa myös ravintolisänä ja sen vaikutuksia on tutkittu koe-eläimillä ja ihmisillä.

Taiwanilainen kaksoissokkotutkimus selvitti viikon mittaisen kversetiinilisän (1000 mg/vrk) vaikutuksia 12 terveen opiskelijan elimistössä, erityisesti hapetusstressiin, tulehdukseen ja lihasvaurioon kuormittavassa ergometrillä ajossa (70 % maksimista, kesto 60 min). Koehenkilöistä mitattiin maksimaalinen hapenottokyky V̇O2max. Tunnin ajon jälkeen pidettiin 3 tunnin lepotauko ja sen jälkeen ajettiin 75 % teholla uupumukseena asti. Siihen kulunut aika mitattiin, samoin lihasvaurion merkit, energiametabolismi, hapetusstressi ja tulehdusvaste. Kuva 1 tiivistää tutkimuksen kulun

Kversetiinin vähensi merkitsevästi kuormituksenjälkeistä insuliiniresistenssiä ja malonialdehydiä (MDA), lisäsi kokonaisantioksidanttikapasitettia sekä superoksididismutaasin (SOD) pitoisuutta veressä. Myös jaksaminen ergometrilläajossa lisääntyi merkitsevästi kversetiinillä ja tulehdussytokiini L-6 sekä kreatiinikinaasi vähenivät. Sitävastoin muutoksia ei havaittu verensokerissa, hengityskaasuissa, TNF-α:ssa, myoglobiinissa eikä hs-CRP:ssa.

Kversetiini lisäsi koehenkilöiden fyysistä suorituskykyä, pidensi uupumukseen kulunutta aikaa keskimäärin 5 minuutilla (ks artikkelin kuva 2) ja vähensi hapetusstressiä sekä tulehdusmuutoksia. Kversetiini näyttää olevan ergogeeninen aine, josta voi olla hyötyä nuorille miehille raskaassa fyysisessä kuormituksessa, päättelevät tutkijat.

Tsao JP, Bernard JR, Hsu HC, et al. Short-Term Oral Quercetin Supplementation Improves Post-exercise Insulin Sensitivity, Antioxidant Capacity and Enhances Subsequent Cycling Time to Exhaustion in Healthy Adults: A Pilot Study. Frontiers in Nutrition. 2022 Apr 28;9:875319.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5684
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Kesä 2022 12:19

Ilta-Sanomat: "Isoista B3-vitamiiniannoksista voi olla apua monissa ikään liittyvissä sairauksissa"

Suomalaistutkijat osoittivat, että otsikko pätee harvinaiseen lihassairauteen. Parhaassa tapauksessa ihminen, joka aiemmin pystyi kävelemään vain satoja metrejä, kulki vitamiinia saatuaan kilometrejä.

– "Pystyimme korjaamaan aineenvaihduntaa. Se oli merkittävää, koska taudille ei ole ollut mitään hoitoa aikaisemmin", sanoo akatemiaprofessori Anu Wartiovaara. Nyt hän on todella innoissaan, nyt ollaan suuren äärellä, kirjoittaa Ilta-Sanomat 20.6.2022.

"Tutkimukset viittaavat siihen, että hyötyä voidaan saada myös Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa, eräissä syövissä ja sydän- ja verisuonitaudeissa. Se voi auttaa myös pitkäikäisyyteen – siitäkin on paljon tutkimusta tekeillä", sanoo Wartiovaara IS:ssä. Aivan kuin hän olisi keksinyt kroonisten sairauksien vitamiinihoidot. Tähän asti lääkäriseura Duodecim IS, IL, HS, YLE ja muu valtamedia on tuominnut vitamiini- ja muut ravintolisähoidot humpuukina, ja kutsuneet sitä "uskomushoidosi".
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1961
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Kesä 2022 14:43

Anulta oli myös radiohaastattelu. Ohi meni. Anu Wartiovaara poikkeaa myönteisesti perinteisestä Suomi-lääkärin ajattelu- ja toimintamallista.

Ei kauaakaan, kun B3-vitamiinia tutkittiin intensiivisesti rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä (ja ”kolesterolijutuissa”)e. Yleinen haitta oli riittävän annoksen käyttäjälleen aiheuttama punoitusaalto, ”pään pakrotus”.

Mutta edetty on. Fysiikkaa syvällisesti ymmärtävät tietävät kertoa, että VETY (H+) ON ”ENERGIAN KANTAJA”. Ja tämänhän tiesi LUONTO jo vuosimiljoonia sitten. Kun syntyi solun ja kummallisen MITOKONDRION symbioottinen yhteiselo, samalla ratkesi solun energiaongelmat tavalla, jolla samalla määriteltiin kuolleen ja elävän olevaisen raja. Monimutkainen prosessi tunnetaan jo hyvin mm KREBSIN SYKLIN nimellä.

Että lopulta syntyy solun prosessien (vaikkapa sydämen lyöntiin) tarvittava energia (pääasiassa Adenosiini-tri-fosfaattia ATP), tunnetut ruoka-aineet muokkaantuvat nekin kelvollisiksi, jatkaakseen energian tuotannossa. Jotta energiapitoiset ravinteet ylipäätänsä pääsisivät ATP tuotantoon, niiden pitää liittyä pariin yhdisteesseen (maksan tuottama Q10 tai co-entsyymi-A) se toinen on B3-vitamiinin johdos, NADH. Q10 muodostaa lyhyen energiapitoisen hiiliketjun kanssa yhdisteen (Asetyyli-koentsyymi-A), jolla on tarkoin kontrolloitu pääsy MITOKONDRIOON ja ATP tuotanto käynnistyy.
On vielä toinen soluenergian muodostustapa, KETOAINEIDEN muodostus. Ketoaineiden muodostus käynnistyy, kun haima lakkaa erittämästä INSULIINIA hiilihydraattiravinteiden vähetessä radikaalisti. Elimistö siirtyy hyödyntämään kertyneitä rasvavarastoja.
Monimutkaisista seikoista johtuen on tullut tavaksi vastustaa ketoravitsemusta ns. APINAN RAIVOLLA - täysin syyttä.

Harvoista valitsisin, jos tarve vaatisi, aivojen, mutta myös muun elimistön energiavajeeseen järkevän perusravitsemuksen (joka EI OLE NYKYISI SUOSITELTU). Tukisin energia-raaka-aineiden (palorypälehappo hiilihydraateista tai lyhyt tyydyttynyt rasvahappo-pätkä ja huom! ei esim glukoosi, joka on vasta ATP muodostuksen raaka-aine) ns. LISÄRAVINTEILLA Q10 (200-300mg/pvm) JA NADH (esim. Vitacell NADH kapseli aamuin illoin).

No, vasta 23 vuotta tätä on sekä pohdittu että harjoitettu. Saavutetut tulokset
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron