Karnosiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Loka 2022 11:42

Karnosiini neurodegeneratiivisissa sairauksissa

Espanjalaisen Valencian yliopiston neurotieteilijät ovat julkaisseet laajan katsauksen karnosiinista neurologisissa sairauksissa. Ne ovat valitettavasti tauteja, joissa lääke- tai muut hoidot eivät juuri auta. Tarvitaan siis uusia tehokkaita ja turvallisia hoitoja, joista karnosiini on ollut jo vuosia neurologien mielenkiinnon kohteena. He kutsuvatkin karnosiinia nimellä ”neuroprotector” eli hermoston suojaaja.

Hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet ovat maailmanlaajuinen haaste ja sosiaalinen sekä taloudellinen kuormitus, joka kasvaa kaiken aikaa näiden sairauksien yleistyessä yhä nuoremmissa ikäluokissa, kirjoittavat espanjalaislääkärit.

Vaikka neurodegeneratiiviset sairaudet ovat erilaisia, niillä on monia yhteisiä syytekijöitä ja patologisia mekanismeja, joita voidaan ehkäistä ja hoitaa mm. karnosiinilla. Tällaisia tekijöitä ovat esim. epänormaalit proteiinien kasautumat (aivoihin), liiallinen solunsisäinen kalsiumin kertyminen, mitokondrioiden toimintahäiriöt, hapetus- ja nitrosatiiviset stressit ja matala-asteinen hermoston tulehdus eli neuroinflammaatio (ks. artikkelin kuva 2).

Huolimatta siitä, että sairauksien syyitä on selvitetty, eivät hoidot ole juuri kehittyneet. Karnosiini on luonnollinen sisäsyntyinen (endogeeninen) molekyyli, jota on tutkittu jo yli 120 vuotta, vilkkaimmin viime vuosina, ja sillä on osoitettu monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Karnosiini on erinomainen antioksidantti, tulehdusta ehkäisevä (anti-inflammatorinen) ja patologisten proteiinien kertymistä ehkäisevä aine. Useimmissa neurodegeneratiisisissa taudeissa vallitsee hapetusstressi ja nitrosatiivinen tulehdus, joita kumpaakin karnosiini ehkäisee ja vaimentaa. Yleisimmät neurodegeneratiiviset sairaudet ovat Alzheimerin ja Parkinsonin taudit sekä ikääntymiseen liittyvä hermoston rappeuma. Muita vaikeita ja kalliita aivosairauksia ovat mm. aivoverenkierron häiriöt (aivohalvaus) ja diabeteksen aiheuttamat muistihäiriöt.

Solana-Manrique C, Sanz FJ, Martínez-Carrión G, Paricio N. Antioxidant and Neuroprotective Effects of Carnosine: Therapeutic Implications in Neurodegenerative Diseases. Antioxidants (Basel). 2022 Apr 26;11(5):848.

Kommentti

Suosittelen kaikille yli 65-vuotiaillle ja muistisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon karnosiinia 1200-1800 mg/vrk. Se sopii hyvin yhteen muiden ravintolisien ja mahdollisen lääkityksen kanssa. Karnosiini on ollut Suomessa markkinoilla helmikuusta 2003 alkaen. Karnosiinia saa ostaa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Loka 2022 12:19

Karnosiini ja sydänterveys

Karnosiini on monivaikutteinen (pleiotrooppinen) valkuaisaine (dipeptidi), jonka rakennusaineita (β-alaniinia and L-histidiiniä) on pieniä määriä ruuassa ja joista elimistö valmistaa karnosiinia. Sitä tarvitaan kuitenkin ravintolisänä, mikäli halutaan lääkkeellinen hoitovaikutus. Karnosiinia on tutkittu ja käytetty jo yli 120 vuotta, mutta erityisesti 30 viimeisen vuoden aikana tutkimukset ovat osoittaneet karnosiinilla olevan hoitavia vaikutuksia monissa patologisissa tiloissa, mukaan lukien diabetes, neurodegeneratiiviset taudit ja muut ikääntymiseen liittyvät muutokset. Karnosiinilisä on osoittautunut lupaavaksi sekä terveelle että sairastuneelle sydämelle, kirjoittavat englantilaiset ja amerikkalaiset tutkijat yhteisessä artikkelissaan Advances in Nutrition -lehdessä, jossa he kuvaavat karnosiinin roolia sydänlihaksen toiminnassa.

Karnosiinilla on useita fysiologisia vaikutustapoja sydänlihaksessa, mm. solunsisäisen kalsiumin säätö (mikä parantaa sydänlihassolujen supistumista), vapaiden radikaalien (ROS) eliminointi (hapetusstressin vaimennus), reaktiivisten aldehydien sieppaus, lipidiperoksidien ja AGE-tuotteiden eliminointi, pH-puskurina toimiminen (tärkeä mm. urheilusuorituksissa), raskasmetallien kelatointi sekä histologisten ja hemodynaamisten parametrien parantaminen (lue: korjaa sydänvikoja). Katso artikkelin kuva 2. Tällaisten biologisten/farmakologisten vaikutusmekanismien osoittaminen ja ymmärtäminen on välttämätöntä, jota voidaan uskottavasti esittää terveysväitteitä, kuten kirjoittajat nyt tekevät karnosiinin vaikutuksista sydämessä.

Kirjoittajat toivovat uusia suurilla potilasainetistoilla tehtäviä pitkäaikaisia seurantatutkimuksia. He selostavat monia koe-eläintutkimuksia sekä Lombardi ym:n (2015) julkaisemaa 50 sydänpotilaan kliinistä tutkimusta, jossa puolet potilaista sai 6 kk käyvän hoidon lisänä päivittäin 500 mg karnosiinia. Se paransi merkittävästi elämänlaatua ja suorituskykyä pelkästään käypää hoitoa saaneisiin verrokkeihin nähden.

Englantilaiset tutkijat kuvasivat viime vuonna (2021) kuinka karnosiini palauttaa solujen häiriintynyttä tasapainoa (homeostaasia) syöpätaudeissa (Turner ym. 2021). Vaikutusmekanismit ovat paljolti niitä, joita uudessa katsauksessa kuvataan (mm. hapetusstressin ja kroonisen matala-asteisen tulehduksen vaimennus ja sammuttaminen sekä glykaation esto).

Creighton JV, de Souza Gonçalves L, Artioli GG, Tan D, Elliott-Sale KJ, Turner MD, Doig CL, Sale C. Physiological Roles of Carnosine in Myocardial Function and Health. Advances in Nutrition. 2022 Oct 2;13(5):1914-1929.

Turner MD, Sale C, Garner AC, Hipkiss AR. Anti-cancer actions of carnosine and the restoration of normal cellular homeostasis. Biochimica and Biophysica Acta. Molecular Cell Research. 2021 Oct;1868(11):119117.

Kommentti

Creightton ym:n artikkeli tukee jo vuosia sitten USA:sta julkaistuja tietoja karnosiinin sydäntä vahvistavasta vaikutuksesta. Lääkärit ovat antaneet vakavasti sairaille sydänpotilaille jopa 5 g (5000 mg) päivässä karnosiinia hyvällä menestyksellä, ilman haittavaikutuksia. Suosittelen karnosiinia kaikille sydänpotilaille ja riskiryhmille (mm. diabeetikoille). Urheilijat, mm. kilpamelojat ja jääkiekkoillijat ovat nauttineet 4000 mg päivässä, ja saaneet siitä lisäenergiaa.

Lanseerasin karnosiinin Suomeen vuonna 2003; se valittiin 2004 vuoden terveystuotteeksi hyvän tieteellisen dokumentaation ja erinomaisen kuluttajapalautteen perusteella.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Joulu 2022 13:01

Karnosiini vahvistaa luita ja rustoja

Karnosiini on tärkeä sisäsyntyinen valkuaisaine, dipeptidi, jolla on hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava vaikutus, kirjoittavat kiinalaiset kansanterveystieteilijät ja geriatrit seikkaperäisessä katsauksenssaan karnosiinin merkityksestä luustolle. Karnosiinia nautitaan myös ravintolisänä. Se ehkäisee vanhenemismuutoksia, syöpää ja immuunijärjetelmän häiriötiloja. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että karnosiini edistää luunmuodostajasoujen eli osteoblastien kasvua ja erilaistumista (katso kuva 1, ehkäisee luunsyöjäsoluja eli osteoklasteja ja suojaa kondrosyyttejä (rustosoluja). Karnosiini nopeuttaa luunmurtumien paranemista, hidastaa luustokasvainten kasvua ja korvaa osteopeniaa. Karnosiini ehkäisee luuston sairauksia (kuten luukatoa) ja edistää niiden paranemista.

Katsaus käsittää tämänhetkisen tiedon karnosiinin vaikutuksista luusto- ja rustosoluissa ja luustossa ja tukee uusien hoitostrategioiden kehittämistä luusto- ja rustovammojen ja sairauksien (osteopenian ja -poroosin ja luuston tuumoreiden) hoitoon.

Yang H, Hou X, Xing L, Tian F. Carnosine and bone (Review). Molecular Medicine Reports. 2023 Jan;27(1):12. doi: 10.3892/mmr.2022.12899.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2023 14:04

Päivitettyä ja tiivistettyä tietoa karnosiinista

Karnosiini löytyi lihaksesta yli 120 vuotta sitten, ja sitä on tutkittu ja käytetty paljon eri puolilla maailmaa. Siitä on julkaistu yli 3000 tieteellistä tutkimusta, joista yli 2000 viimeisten 20 vuoden aikana. Toin karnosiinin Suomeen tasan 20 vuotta sitten ja siitä tulikin heti suosittu ravintolisä. Nyt kaakkoisaasialaiset tutkijat (Intia, Malesia, Indonesia, Brunei) julkaisivat uuden laajan, tiiviin kirjallisuuskatsauksen karnosiinista uusimpien tutkimusten valossa.

Kirjoittajien yhteenveto:
· L-karnosiinilla on laajoja monipuolisia (pleiotrooppisia) vaikutuksia elismistössä (ks artikkelin kuva 6)
· Katsauksessa käydään läpi karnosiinin vaikutuksia ikääntymiseen liittyvissä taudeissa, kuten syövässä, sydän- ja verisuonitaudeissa, tyypin 2 diabeteksessa ja hermostoa rappeuttavissa (neurodegeneratiivisissa) sairauksissa (Alzheimerin tauti ja masennus).
· Karnosiinia voidaan käyttää vähentämään kemoterapian (sytostaattien) haittavaikutuksia, mutta karnosiinin syöpää estävästä vaikutuksesta on vasta vähän näyttöä (kirjoittajat eivät näytä tuntevan Leipzigin yliopiston neurokirurgien tutkimuksia karnosiinin vaikutuksista glioblastoomaan)
· Tämänhetkinen tieteellinen näyttö ei tue karnosiinin käyttöä sydän- ja verisuonitaudeissa (olen tästä eri mieltä, ks uutiseni 30.10.2022 ja Creighton ym. 2022)
· L-karnosiini on hyödyllinen diebeetikoille ja kognition (mm. muistin) heikentymisestä kärsiville potilaille.

Artikkeli perustuu kuviossa 1 esitettyyn 14 kaavioon, jossa 9 artikkelia on meta-analyysejä. Monien tutkimusten mukaan karnosiinilla on suotuisa vaikutus ikääntymiseen liittyvien sairauksein ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa (ks artikkelin kuvio 6).

Sureshkumar K, Durairaj M, Srinivasan K, et al. Effect of L-Carnosine in Patients with Age-Related Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in Biosciences (Landmark Ed). 2023 ;28(1):18.

Kommentti

Minusta on hienoa, että tutkijat eri puolilta maapalloa tutkivat karnosiinia ja julkaisevat siitä päteviä artikkeleita tiedelehdissä. Toivottavasti suomalaisetkin lääkärit, farmakologit, terveyden- ja sairaanhoitajat, ravitsemustieteilijät ym. lukevat niitä ja saavat niistä ajantasaista tutkittua tietoa tästä hyödyllisestä, monipuolisesta ravintolisästä. Sitä myyvät Suomessa terveyskaupat, päivittäistavaraliikeiden luontaistuoteosastot ja apteekit. Itse olen nauttinut karnosiinia aamuisin jo 20 vuotta.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Huhti 2023 12:17

Uutta tietoa molekyylibiologiasta: karnosiini, lihakset ja aivot

Tänään 2.4. vietetään maailman autismitietoisuuden päivää, joten tämä uutinen on paikallaan tänään. Kiinnostuin karnosiinista (ja lanseerasin sen Suomessa) 20 vuotta sitten luettuani amerikkalaisten lastenneurologien julkaiseman 31 autistisen potilaan kaksoissokkotutkimuksen, jossa 800 mg/vrk karnosiinia paransi 8 viikossa merkitsevästi lasten käytöstä ja kognitiivisia toimintoja. Tutkijoilta sain tietää, että heillä oli paljon laajempikin kokemus karnosiinin positiivisista vaikutuksista lasten autismin hoidossa. Tuolloin ei kuitenkaan vielä tiedetty, mikä oli karnosiinin molekyylibiologinen vaikutusmekanismi aivoissa.

Sittemmin on julkaistu monia muita tutkimuksia, joiden mukaan karnosiini parantaa muistia ja muita aivojen toimintoja, etenkin neurodegeneratiivisissa tiloissa (kuten olen kertonut tällä foorumilla 5.10.2022).

Nyt japanilaisen Kyushu Universityn tutkijat ovat ratkaisseet karnosiinin molekyylibiologisen vaikutusmekanismin aivoissa. Karnosiinin vaikutus välittyy suoliston mikroflooran välityksellä lihas- ja niistä hermosoluihin, kirjoittavat tutkijat. He tutkivat karnosiinin välittämää vuorovaikutusta lihas- ja hermosolujen välillä.

Kävi ilmi, että karnosiini edistää lihassolujen erilaistumista ja eksosomien ja kyokiinien erittymistä, mikä puolestaan aktivoi hermosoluja. Eksosomit ovat solujenvälisen kommunikaattoreita, joiden olemassaolo havaittiin jo yli kolmikymmentä vuotta sitten, mutta vasta viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet niiden merkityksen solujenvälisessä vuorovaikutuksessa mm. aivosairauksissa, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudeissa. Myokiinit ovat proteiinirakenteisia solujen välisiä viestien välittäjäaineita. Myokiinien lisääntyminen lihassoluissa (karnosiinin vaikutuksesta) voi selittää lihas- ja hermosolujen interaktiota (ks artikkelin kuva 5).

Karnosiini vaikuttaa siis paitsi suoliston soluissa myös lihassoluissa, jotka toimivat endokriinisenä järjestelmänä, mikä puolestaan aktivoi hermosoluja (neuroneja). Eksosomit ovat tärkeitä myös sydän- ja verisuonitaudeissa, maksasairauksissa ja tyypin 2 diabeteksessa, mikä selittää uudella tavalla karnosiinin positiivisia vaikutuksia myös näissä sairauksissa. Karnosiini lisää merkittävästi myotuubien mitokondrioiden kokoa (ks artikkelin kuva 4C), osoitti japanilaistutkimus. Nämä molekyylibiologiset havainnot tuovat uskottavuutta karnosiinin terveysvaikutuksiin keskushermostossa.

Ishibashi A, Udono M, Sato M, Katakura Y. Molecular Mechanisms for the Carnosine-Induced Activation of Muscle-Brain Interaction. Nutrients. 2023 Mar 19;15(6):1479.

Kommentti

Biologisen tai farmakologisen vaikutustavan selvittäminen on välttämätöntä karnosiinin tai minkä muun tahansa ravintolisän terveysvaikutusten ymmärtämisen ja uskottavuuden kannalta. Tuore espanjalainen katsaus puoltaa antioksidanttien ja karnosiinin käyttöä Parkinsonin ja Alzheimerin tautien hoidossa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Huhti 2023 12:21

Karnosiini ja beeta-alaniini ihmislääketieteessä

Tsekkiläiset tutkijat (University Hospital Olomouc ym.) julkaisivat arvostetussa Nutrition-lehdessä laajan kirjallisuuskatsauksen karnosiinista ja sen esiasteesta beeta-alaniinista ihmislääketieteessä viimeaikaisten tutkimusten valossa. Tutkijat kävivät läpi PubMed-, Web of Science-, the National Library of Medicine- ja the Cochrane Library-tietokantojen karnosiinitutkimuksia.

Tutkimukset antoivat pätevää näyttöä karnosiinin pleiotrooppisista vaikutuksista. Karnosiini ehkäisee sarkopeniaa (vanhuus-raihnaisuusoireyhtymää), kognitiivisten taitojen heikkenemistä ja parantaa hermostoa rappeuttavia sairauksia (Parkinsonin ja Alzheimerin taudit ym. ks taulukko 2). Karnosiini voi auttaa myös lapsia, joilla on autistinen tautikirjo tai ADHD. Lisäksi karnosiinista on hyötyä tyypin 2 diabeteksessa (ks. taulukko 1), ruokatorven tulehduksessa ja kemoterapian aiheuttamien suun limakalvovaurioiden (mukosiitin) ja hajuaistin heikkenemisessä. Lisäksi karnosiini auttaa häätämään mahahaavaa aiheuttavaa Helicobacter pyloria. Artikkelin kuvio 2 esittelee karnosiinin biologisia vaikutuksia.

Cesak O, Vostalova J, Vidlar A,et al. Carnosine and Beta-Alanine Supplementation in Human Medicine: Narrative Review and Critical Assessment. Nutrients. 2023 Apr 5;15(7):1770.

Kommentti

Katsaus tukee tällä foorumilla selostamiani karnosiinitutkimuksia. Katsaus tukee myös äsken ilmestynyttä espanjalaisen Valencian yliopiston kirjallisuuskatsausta, jossa tutkijat suosittelevat karnosiinia Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin. Olen itse nauttinut päivittäin karnosiinia (600 mg x 2) vuodesta 2003, jolloin lanseerasin sen Suomeen. Terveykauppiaat valitsivat seuraavana vuonna kehittämini karnosiinivalmisteen vuoden terveystuotteeksi pätevän tieteellisen dokumentaation ja hyvän kuluttajapalautteen perusteella.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Huhti 2023 12:10

Suomen terveyskauppiaiden liitto lähetti kauppiaille yllä olevasta kirjallisuuskatsauksesta
uutiskirjeen

Uusi rottatutkimus vahvistaa, että karnosiini ehkäisee ja hoitaa diabeteksen aiheuttamaa dementiaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

hiltas-3
Viestit: 145
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 19 Huhti 2023 12:04

voiko berberiiniä käyttää atorvastatiinin kanssa?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Huhti 2023 16:21

Kysymys tuli väärään viestiketjuun, mutta vastaan silti: kyllä voi; berberiinin käyttö voi vähentää atorvastatiinin tarvetta, kun berberiini korjaa veren rasvahäiriöitä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron