Karnosiini neurodegeneratiivisissa sairauksissa
Espanjalaisen Valencian yliopiston neurotieteilijät ovat julkaisseet laajan katsauksen karnosiinista neurologisissa sairauksissa. Ne ovat valitettavasti tauteja, joissa lääke- tai muut hoidot eivät juuri auta. Tarvitaan siis uusia tehokkaita ja turvallisia hoitoja, joista karnosiini on ollut jo vuosia neurologien mielenkiinnon kohteena. He kutsuvatkin karnosiinia nimellä ”neuroprotector” eli hermoston suojaaja.
Hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet ovat maailmanlaajuinen haaste ja sosiaalinen sekä taloudellinen kuormitus, joka kasvaa kaiken aikaa näiden sairauksien yleistyessä yhä nuoremmissa ikäluokissa, kirjoittavat espanjalaislääkärit.
Vaikka neurodegeneratiiviset sairaudet ovat erilaisia, niillä on monia yhteisiä syytekijöitä ja patologisia mekanismeja, joita voidaan ehkäistä ja hoitaa mm. karnosiinilla. Tällaisia tekijöitä ovat esim. epänormaalit proteiinien kasautumat (aivoihin), liiallinen solunsisäinen kalsiumin kertyminen, mitokondrioiden toimintahäiriöt, hapetus- ja nitrosatiiviset stressit ja matala-asteinen hermoston tulehdus eli neuroinflammaatio (ks. artikkelin kuva 2).
Huolimatta siitä, että sairauksien syyitä on selvitetty, eivät hoidot ole juuri kehittyneet. Karnosiini on luonnollinen sisäsyntyinen (endogeeninen) molekyyli, jota on tutkittu jo yli 120 vuotta, vilkkaimmin viime vuosina, ja sillä on osoitettu monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Karnosiini on erinomainen antioksidantti, tulehdusta ehkäisevä (anti-inflammatorinen) ja patologisten proteiinien kertymistä ehkäisevä aine. Useimmissa neurodegeneratiisisissa taudeissa vallitsee hapetusstressi ja nitrosatiivinen tulehdus, joita kumpaakin karnosiini ehkäisee ja vaimentaa. Yleisimmät neurodegeneratiiviset sairaudet ovat Alzheimerin ja Parkinsonin taudit sekä ikääntymiseen liittyvä hermoston rappeuma. Muita vaikeita ja kalliita aivosairauksia ovat mm. aivoverenkierron häiriöt (aivohalvaus) ja diabeteksen aiheuttamat muistihäiriöt.
Solana-Manrique C, Sanz FJ, Martínez-Carrión G, Paricio N. Antioxidant and Neuroprotective Effects of Carnosine: Therapeutic Implications in Neurodegenerative Diseases. Antioxidants (Basel). 2022 Apr 26;11(5):848.
Kommentti
Suosittelen kaikille yli 65-vuotiaillle ja muistisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon karnosiinia 1200-1800 mg/vrk. Se sopii hyvin yhteen muiden ravintolisien ja mahdollisen lääkityksen kanssa. Karnosiini on ollut Suomessa markkinoilla helmikuusta 2003 alkaen. Karnosiinia saa ostaa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta.