Antioksidantit, tyypin 1 diabetes ja sepelvaltimotautiAloin vuonna 1982antaa antioksidanttihoitoa potilailleni, mm. tyypin 1 ja 2 diabeetikoille. Siitäkös vasta riemu nousi. HS ja SK kirjoittivat kilvan herjakirjoituksia tästä hoitomuodosta, joka oli muka täyttä humpuukia. Silloisen lääkintöhallituksenkin virkamiehet ivasivat, että mitä se sellainen kudosten hä-hä-härskiintyminen (hapetusstressi) muka oikein on. No, nyt yli 30 vuoden kuluttua asia nähdään sydänlääkäreiden maailmassa samassa valossa kuin me harvat pioneerit yli 30 vuotta sitten: Hapetusstressi on tärkeä syytekijä diabeteksen lisätauteihin ja niiden pahenemiseen, ja hapetusstressiä pitää ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa.
Tässä on Pittsburghin yliopiston tutkimus asiasta. Sen mukaan ainakin osa tyypin 1 diabeetikoista hyötyy antioksidanttilisistä. Tosin kaikki eivät hyödy samalla tavalla, mutta kun emme voi tietää, kuka hyötyy, kuka ei, minusta kaikille pitää antaa mahdollisuus. Tosin tässäkin puhutaan vielä ikivanhoista antioksidanteista, kuten E-vitamiinista, kun tutkijat ovat jymähtäneet 1980-luvun tietoisin. Itse suosittelen diebeetikoille tehokkaampia ja laajavaikutteisempia antioksidantteja kuten karnosiinia, berberiiniä ja ubikinonia. Ehkä tämä tutkimus kuitenkin hillitsee pahimpia antioksidanttihoidon herjaajia (jos he osaavat lukea englantia ja ymmärtävät lukemaansa).
Antioxidant level related to CAD in type 1 diabetesCostacou T, Evans RW, Schafer GL, Orchard TJ. Oxidative stress and response in relation to coronary artery disease in type 1 diabetes. Diabetes Care 2013; DOI:10.2337/dc12-2378.
Milman U, Blum S, Shapira C, et al. Vitamin E supplementation reduces cardiovascular events in a subgroup of middle-aged individuals with both type 2 diabetes mellitus and the haptoglobin 2-2 genotype: A prospective double-blinded clinical trial. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2008; 28:341-347.