Vielä 1950-luvulla Suomessa oli noin 5000 tyypin 2 diabeetikkoa. Nyt heitä on jo puoli miljoonaa, tosin puolet vielä tietämättään. Tauti lisääntyy kovaaq vauhtia. Nykymenolla joka kolmas suomalainen on diabeetikko 40 vuoden kuluttua.
Diabetes voi aiheuttaa ajan oloon monia lisätauteja: valtimomuutoksia, sydänkohtauksia, aivohalvauksia, hermo-, munuais- ja silm?vaurioita, muistin heikkenemistä, masennusta, Alzheimerin tautia ja säärihaavoja. Hyvä verensokerin hallinta vähentää niiden riskiä, mutta ei kykene ehkäisemään niitä kokonaan.
Käypää hoitoa saavista diabeetikoista valtaosa (80 %) sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeteslääkäri Auni Juutilaisen väitöskirjan mukaan naispuolisen diabeetikon riski sairastua sydäntautiin on jopa 24 kertaa tavallista suurempi. Syd?ninfarktin riskin suhteen diabetes-diagnoosi vastaa ennestään sairastettua sydänkohtausta. Kohonnut verensokeri alkaa vaurioittaa valtimoita jo muutamassa päivässä. Joka neljännellä diabeetikolla on mikroverenkierron muutoksia jo siinä vaiheessa, kun diagnoosi asetetaan.
Tarvitaan siis muitakin keinoja kuin Käypää hoitoa, nimittäin säännöllistä liikuntaa, hiilihydraattitietoista (HHT)ruokavaliota ja hyviä ravintolisiä. Pidän hyvin valitettavana, että Suomen Diabetesliitto vastustaa niitä julkisesti – ilmeisesti sponsorinsa lääketeollisuuden toiveita myötäillen – luonnonmukaisia itsehoidon vahingoksi.
L??keteollisuuden intresseiss? on myyd? diabeetikoille mahdollisimman paljon ja kauan l??kkeit?. L??keteollisuus kouluttaa l??k?reit? ja diabeteshoitajia suosittelemaan l??kkeit?. Ne aiheuttavat paljon sivuvaikutuksia, joita paljastuu kaiken aikaa lis??. Insuliini lihottaa, metformiini voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutoksen ja rosiglitatsoni syd?nkohtauksen. Suomessa rosiglitatsonia sis?lt?vien l??kkeiden Avandian ja Avandametin myynti loppuu apteekeissa 8.11.2010. Vuonna 2009 KELAn sairausvakuutuskorvausta Avandiasta sai 5 267 potilasta ja Avandametist? 9 685 potilasta (l?hde: Kelan reseptitilasto).
Toisin kuin l??kkeet, ravintolis?t eiv?t aiheuta sivuvaikutuksia, vaan suojaavat diabeetikkoa lis?taudeilta ja niiden etenemiselt?. Ravintolis?t auttavat hallitsemaan viitt? elint?rke?? seikkaa:
- verensokeria
- rasvah?iri?it?
-
hapetusstressi?- karbonyylistressi?
- sokeristumista (glykaatiota)
- tulehdusta (
inflammaatiota).
Karbonyylistressi saattaa olla maallikoille tuntematon, mutta sit? pidet??n yhten? p??syist? diabeteksen lis?tauteihin. T?st? syyst? karbonyylistressin hillint?
karnosiinilla on minusta eritt?in t?rke??. Karnosiini on tiett?v?sti ainoa karbonylaatiota ehk?isev? ja vaimentava yhdiste. Se ehk?isee my?s hapetusstressi? ja inflamaatiota.
Diabeetikolle t?rkeit? ravintolisi? on paljon: alfalipoiinihappo, berberiini, B-, C-, D- ja E-vitamiinit, kala?ljy, magnesium, kromi ja sinkki, maitohappobakteerit ja ubikinoni (koentsyymi Q10). Kaikki diabeetikot eiv?t tietenk??n voi tai halua k?ytt?? niit? kaikkia, vaan kukin valitkoon halutessaan itselleen ja kukkarolleen sopivat. N?ill? ravintoaineilla on toisiaan vahvistava synerginen vaikutus, joka ehk?isee ja jarruttaa diabeteksen lis?tauteja. Mainitsemani ravintolis?t sopivat hyvin yhteen mahdollisten l??kkeiden kanssa.
Uusin ravintolis? Suomessa on
berberiini, jota on k?ytetty Kiinassa ja Intiassa jo 3000 vuotta kansanl??kkeen? ja ainakin 1400 vuotta hyv?ll? menestyksell? diabeteksen hoitoon, ja nyt my?s l?nsimaissa tehdyt tutkimukset ovat osoittanet sen tehon. Toin berberiinin Suomeen kes?ll? 2009, sen j?lkeen kun yst?v?ni tohtori Timo Kuusela oli vihjannut minulle t?st? mainiosta ravintolis?st? ja h?n oli testannut sit? itsell??n menesyksellisesti. Olen saanut h?nelt? ja muilta k?ytt?jilt? erinomaista palautetta: Monien diabeetikkojen veren sokeri- ja kolesteroliarvot ovat normalisoituneet ja synteettisten l??kkeiden tarve on v?hentynyt.
D-vitamiinia diabeetikko tarvitsee niin paljon, ett? pitoisuus seerumissa (S-D-25) nousee 120-160 nanomooliin litrassa (nmol/l). Ilman D-vitamiinilis?? suomalaisten lukema ovat keskim??rin vain noin 35, mik? on selv?sti alle viitearvojen (75?250 nmol/l). D-vitamiini tasapainottaa sokerin aineenvaihduntaa ja parantaa monin tavoin immuunij?rjestelm?n toimintaa. D-vitamiinin piilev? puute voi lis?t? muun muassa diabeetikon silm?muutoksia, vihjaa uusi amerikkalainen
tutkimus.Kala?ljyist? tehokkaimpia ovat uuden polven etyyliester?idyt valmisteet, E-EPA sellaisenaan tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelm?. Niit? on Suomessakin jo useita valmisteita. Vahvimmissa n?it? omega-3-rasvahappoja on 90 %, kun peruskala?ljyt sis?lt?v?t vain 30 % omega-3:a. Kala?ljyjen hyvist? terveysvaikutuksista voi lukea lis?? maksuttomasta
Kala?ljyoppaasta.
Olen laatinut yst?v?ni tohtori
Pentti Raasteen kanssa
Hyv?n diabeteshoidon oppaan, jossa annamme lis?? ajankohtaista tietoa diabeetikon ruokavaliosta ja l??kkeett?m?st? hoidosta. Meid?n ohjeemme poikkeavat melkoisesti Diabetesliiton ohjeista.