Antioksidantteja diabeettista nefropatiaa vastaanDiabeteksen aiheuttama munuaistauti, diabeettinen nefropatia, on yleinen diabeteksen komplikaatio, jonka patogeneesissä ja etenemisessä
hapetusstressillä on ratkaiseva merkitys. Tautiin vaikuttavat lisäksi elimistössä syntyvät AGE-tuotteet (advanced glycemic end products), kohonnut verenpaine, insuliiniresistenssi, typpioksidin väheneminen, tulehdussytokiinit ym. tekijät. Meksikolaisen University of Guadalajaran fysiologit kirjoittavat antioksidanttien hyödyistä diabeettisen nefropatian ehkäisyssä: resveratroli, kurkumiini, seleeni, soija, katekiinit, alfalipoiinihappo, ubikinoni, omega-3-rasvahapot, sinkki, C- ja E-vitamiinit. Niiden käytössä voi olla positiivinen aikutus taudin ehkäisyssä ja jarruttamisessa, päättelevät tutkijat. Heidän listastaan puuttuvat berberiini ja karnosiini, joilla kummallakin on tutkitusti diabeetikon munuaisia suojaava vaikutus.
On se kumma ettei Pekka Puskan sana kuulu Meksikoon asti: "
Älkää hyvät ihmiset ostako vitamiineja, käyttäkää rahanne oikeisiin lääkkeisiin!"
Gerardo Yanowsky-Escatell F, Andrade-Sierra J, Pazarín-Villaseñor L, et al. The Role of Dietary Antioxidants on Oxidative Stress in Diabetic Nephropathy. Iranian Journey of Kidney Diseases. 2020;14(2):81–94.