Neuropsykiatriaa

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Joulu 2012 11:21

Saksassa yleislääkärit suosivat luontaistuotetta masennuksen hoidossa
Yleislääkärit (general practitioners, GPs) määräävät masennukseen mieluummin yrttituotetta, esim. mäkikuismaa, kuin Prozacia (fluoksetiinia), kirjoittaa Daily Telegraph tänään. Tieto perustuu saksalaisen Schwabe Pharman tekemään selvitykseen. Yhtiö valmistaa ja markkinoi yrttivalmisteita, joten selvitykseen kannattaa suhtautua varauksella. Joka tapauksessa minusta on mielenkiintoista, että siitä kirjoitetaan myös Britannian valtamediassa (Suomessa selliasta on turha odottaa).

Suomessa mäkikuisma oli pitkään itsehoidossa suosittu ravintolisä, jota koululääketieteessä vastustettiin ja moitittiin tehottomaksi ja vaaralliseksi (erikoinen yhdistelmä: miten tehoton voi olla vaarallinen?). Mutta eräänä kauniina päivänä lääkelaitos luokitteli sen lääkkeeksi, jota saa myydä vain apteekeissa. Sen jälkeen mäkikuismatuotteet hävisivätkin Suomen markkinoilta. Keski-Euroopassa ne ovat edelleen suosittuja, kuten uutinenkin väittää.
GPs prefer herbal remedies to Prozac, says survey. Daily Telegraph 31.12.2012
Masennuslääkeet kritiikin ja kiistan kohteena
Masennuksen ravintolisähoito
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Tammi 2013 12:14

Kalaöljy voi ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Hollantilaistutkijat (Radboud University Nijmegen Medical Centre) uskovat, että kalaöljyn säännöllinen pitkäaikainen käyttö ravintolisänä – vähintään 10 % elinajasta – voi ehkäistä Alzheimerin tautia ja lievittää sen oireita. Tutkijat kirjoittavat systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessaan (Systematic Review, SR) ja meta-analyysissaan, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä ja vähentää amyloidi-beeta -paakkujen (Aβ) syntyä aivoissa, siis Alzheimerin taudille tunnusomaisia muutoksia. Kahdeksassa tutkimuksessa kalaöljyn anto vähensi Aβ-paakkuja, eniten naaraseläimillä. Lisäksi omega-3:t voivat ehkäistä aivosolujen (neuronien) katoa ja kognitiivisten taitojen heikkenemistä, ainakin eläinkokeissa.

Tutkijat toteavat, että ravitsemuksella on merkitystä Alzheimerin taudin synnyssä ja etenemisessä. Rähän mennessä on julkaistu vain harhoja kliinisiä kaksoissokkokokeita kalaöljyn vaikutuksista Alzheimerin taudissa. Jotkin niistä ovat osoittaneet että hyvin lievää tai lievää taudin muotoa potevat voivat hyötyä kalaöljylisästä, ja se näkyy mm. Mini-Mental State Examination (MMSE)-testin tulosten kohentumisena. Mutta toistaiseksi yksikään tutkimus ei ole osoittanut merkittävää hyötyä pitemmälle edenneessä taudin muodossa. Kalaöljyn anto on aloitettu ehkä liian myöhään. Nämä ei-positiiviset tutkimukset ovat kuitenkin olleet suhteellisen lyhytaikaisia kokeiluja, 3–18 kuukautta, mikä voi selittää huonon tuloksen. Käyttöaika on siis ollut alle 2 % eliniästä. Pitempiaikaiset ihmistutkimukset ovat työläitä ja hyvin kalliita, eikä niille löydy helposti rahoittajia, kun kalaöljyä on vaikea patentoida. Tästäkin syystä taudin ehkäisyä ja jarrutusta tutkitaan koe-eläinmalleissa. Niissä rotat näyttävät hyötyvän kalaöljystä enemmän kuin hiiret. Uudet lääketutkimukset osoittavat, että Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja jarruttaa tehokkaasti vain ennen kuin amyloidipaakkuja on kehittynyt paljon. Liian myöhään aloitettu lääkitys on tuottanut pettymyksen. Monissa kokeiluissa omega-3-rasvahappojen päiväannos on ollut kovin pieni, sillä tutkijat kuvittelevat usein virheellisesti, että kaupallisten valmisteiden myyntipäällyksiin painetut käyttöohjeet pätevät myös muistisairaille. Alzheimerin taudissa tarvitaan selvästi suurempia päiväannoksia verrattuna pakkaus- ja ravintosuosituksiin. Lisäksi useimmissa tutkimuksissa on annettu vain yhtä omega-3:a, DHA:ta eikä lainkaan EPAa, joka saattaa olla tehokasta. Kaikissa tutkimuksissa kalaöljyn anto on pienentänyt omega-6/omega-3-suhdetta. Tässä katsauksessa käsitellään siis vain kalaöljyä monoterapiana. Itse uskon, että sen teho lisääntyy, kun mukaan otetaan myös muita Alzheimerin tautia ehkäiseviä ja jarruttavia ravintolisiä, kuten berberiini ja karnosiini (lue lisää alla olevasta linkistä). Kannattaa lukea uutinen ja koko artikkeli (pdf) alla olevista linkeistä.

Foodconsumer.org. 3.1.2013

Carlijn R, Hooijmans, Pieternel C.M. et al. The Effects of Long-Term Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cognition and Alzheimer's Pathology in Animal Models of Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alzheimer´s Disease 2012;28(1) 191–209, DOI: 10.3233/JAD-2011-111217

Alzheimerin taudin täydentävä ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Tammi 2013 13:11

Berberiiniä Parkinsonin tautiin
Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että berberiini suojaa aivoja rappeutumissairauksilta, mm. Alzheimerilta. Uusi solututkimus osoittaa, että berberiini suojaa ihmisen dopamiinia tuottavia aivosoluja kuolemalta. Näin ollen tämäkin tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä Parkinsonin taudin täydentävänä hoitona. Berberiini voi vähentää myös tautiin liittyvää muistin heikkenemistä ja masentuneisuutta.
Bae J, Lee D, Kim YK, et al. Berberine protects 6-hydroxydopamine-induced human dopaminergic neuronal cell death through the induction of heme oxygenase-1. Molecules and Cells. 2013 Jan 16.

Parkinsonin taudin ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Tammi 2013 11:47

Varhainen beeta-amyloidin kertyminen aivoihin ennustaa Alzheimerin tautia
Beeta-amyloidipaakkujen ilmaantumista aivoihin ja verisuonten seinämiin voidaan seurata PET-kuvantamislaitteella, kertoo uusi australialainen tutkimus (Alzheimer's Research and Therapy online). Paakkujen ilmaantuminen heikentää muistia ja Alzheimerin tauti saattaa ilmaantua 5-7 vuoden kuluessa. Valitettavasti Alzheimerin tautiin tarkoitetut lääkkeet vaikuttavat ainoastaan varhaisvaiheessa, jolloin tautia ei ole aina edes diagnosoitu. Paakut ovat neurotoksisia, toisin sanoen ne tuhoavat aivosoluja. Useat ravintolisät (berberiini, D3-vitamiini, E-EPA ja karnosiini) ehkäisevät ja jarruttavat paakkujen syntyä ja kasvua, kuten alla olevista linkeistä käy ilmi. Niiden yhteis- ja vuorovaikutusta kannattaa käyttää hyväksi.
Early Amyloid May Predict Alzheimer's Risk

D3-vitamiini ehkäisee Alzheimerin tautia
E-EPA ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Karnosiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Berberiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Tammi 2013 13:12

Ubikinoni on antidepressantti
Koentsyymi Q10 eli ubikinoni ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa hapetusstressiä ja nitrosatiivista stressiä, ilmenee egyptiläisestä rottatutkimuksesta. Sen teki Department of Pharmacology and Clinical Pharmacology Unit, Faculty of Medicine, Ain Shams University, Cairo, Egypt. Tulos on tärkeä, sillä masennus on biologinen sairaus, jossa vallitse hapetus- ja nitrosatiivinen stressi, kuten neuropsykiatrian professori Michael Maesin työryhmä on useasti osoittanut (Kubera ym. 2013). Tässä kokeessa ubikinonin päiväannokset olivat 25, 50, 100 ja 150 mg/kg kolmen viikon ajan. Ubikinoni vaikutti annoksen mukaisesti suotuisasti sekä biokemiaan että käyttäytymiseen (katso abstraktin alla olevat kuvat). Ubikinonilla voi olla terapeuttinen vaikutus masennukseen, päättelee tutkija.

Suosittelen masennuksen hoitoon 200 mg päivässä yhdessä E-EPAn, karnosiinin ja berberiinin kanssa. Niillä saadaan yleensä terveydyttävä vaikutus, joka nopeuttaa toipumista ja ehkäisee taudin uusiutumista.

Aboul-Fotouh S. Coenzyme Q10 Displays Antidepressant-like Activity with Reduction of Hippocampal Oxidative/Nitrosative DNA Damage in Chronically Stressed Rats. Pharmacology, Biochemistry and Behaviour. 2013 Jan 10. pii: S0091-3057(13)00004-X. doi: 10.1016/j.pbb.2012.12.027.

Masennuksen ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Tammi 2013 17:13

D-vitamiini ja mielenterveys
Suomessa ainakin 250 000 ihmistä syö masennuslääkkeitä, ja psykiatrien mielestä se on liian vähän. He määräisivät niitä mieluusti useammillekin. Suomalaisen lääkäri Anna-Maija Tolppasen johtama tutkimus Bristolin yliopistossa Englannissa osoitti viime vuonna (2012), että D-vitamiini ja kalaruoka vähentävät lasten ja nuorten masentuneisuutta. Tolppanen siirtyi Itä-Suomen yliopistoon, eikä hän suosittele D-vitamiinin mittaamista verestä masennuksen riskin selvittämiseksi.

Nyt tohtori Elina Hyppösen työryhmä (University College of London) on selvittänyt S-D-25:n yhteyttä keski-ikäisten englantilaisten tavallisiin mielialahäiriöihin. Aineistona on vuonna 1958 syntyneiden brittien kohortti, 7401 henkilöä. Heitä haastateltiin 45 vuoden iässä ja Clinical Interview Schedule-Revised -menetelmällä pyrittiin selvittämään masennusta, ahdistusta ja fobioita. Masentuneisuutta selvitettiin 50 vuoden iässä Mental Health Inventory-5 -menetelmällä.

Matala S-D-25 liittyi 45 vuoden iässä masennukseen ja paniikkihäiriöön. Samoin 50 vuoden iässä masennukseen. Masennus oli 43 % vähäisempää niillä, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l kuin niillä, joiden pitoisuus oli alle 25 nmol/l. Paniikkihäiriön riski oli vastaavasti 67 % pienempi. Tulokset puhuvat sen puolesta, että piilevä D-vitamiinin puute assosioituu keski-ikäisten ihmisten mielenterveysongelmiin. Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. WHI:ssa ei havaittu korrelaatiota, kun taas NHANES-tutkimuksessa havaittiin.

Fogelholmin ja Puskan linja on kuitenkin se, että suomalaiset saavat mieluummin potea mielenterveysongelmia, syödä mielialalääkkeitä ja käydä terapiassa kuin nauttia D-vitamiinia niin paljon, että S-D-25 nousee viitearvojen puitteisiin (75–150 nmol/l). Pekka Puska neuvoikin Ilkka-lehdessä, ettei vitamiineja pidä syödä, vaan nekin rahat pitää säästää oikeisiin lääkkeisiin.
Maddock J, Berry DJ, Geoffroy M-C, Power C, Hyppönen E. Vitamin D and common mental disorders in mid-life: cross-sectional and prospective findings. Clinical Nutrition 2013 In Print
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Tammi 2013 17:26

E-vitamiinikin parantaa MS-taudin ennustetta
Norjalainen tutkimus osoittaa, että E-vitamiinilisästä on hyötyä MS-taudissa. E-vitamiini on antioksidatiivinen, immunijärjestelmää säätävä ja hermostoa suojaava aine. Tässä työssä 88 MS-potilaalle, 31 miehelle ja 58 naiselle, annettiin pientä E-vitamiinilisää (alfa-tokoferonia).Kaikki potilat saivat interferoni-beta-1a (IFNB) -hoitoa ja kalaöljyä Tiromar tai plaseboa. Tämä kalaöljyvalömiste sisältä E-vitamiinia 13 mg ja lume 22 mg päiväannosta kohti. Plasman alfatokoferolin pitoisuus oli keskimäärin 29,5 (7,3) µmol/L ja se nousi 32,4 (0.76) µmoliin/L (p<0.001). Viitearvo on 10,5–43,5 µmol/L, ja 93,3 % kaikista määrityksistä (n=718) sijoittui viitearvojen sisälle. 52 mittaustulosta ylitti 43,5 µmol/L. Aivokuvissa ilmeni, että T2-vauriot ja aktiivisuus (combined unique activity, CUA) vähenivät 36,8 ja 35,4 % jokaista 10 µmol/L nousua kohti alfatokoferolin pitoisuudessa. Tulosten valossa MS-potilaan kannattaa ottaa E-vitamiinia ruoan lisänä. Turun yliopistossa on osoitettu aikaisemmin, että D-vitamiini, 70 µg/vrk, parantaa merkittävästi taudin ennustetta. On valitettavaa, että eräät johtavat suomalaiset neurologit ovat vastustaneet vuosikausia ravintolisien käyttöä.

Uusi tutkimus on luettavissa vapaasti kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä
Løken-Amsrud KI, Myhr KM, Bakke SJ, et al. Alpha-tocopherol and MRI Outcomes in Multiple Sclerosis - Association and Prediction. PLoS One. 2013;8(1):e54417. doi: 10.1371/journal.pone.0054417.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Helmi 2013 21:14

Raskauden aikana nautittu foolihappo ehkäisee autismia
Norjan kansanterveyslaitoksen suurtutkimus kertoo, että ennen raskautta ja sen alussa (ennen 22. raskausviikkoa) nautittu foolihappo vähentää puoleen syntyvän lapsen riskin sairastua autismiin. Myöhemmin raskauden aikana nautittu foolihappo ei enää auttanut. Tutkimuksen julkaisi Amerikan lääkärilehti Journal of The American Medical Association (JAMA).
Lower Autism Risk With Folic Acid Supplements in Pregnancy. Science Daily 12.2.2013
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Helmi 2013 20:09

Mielen sairauksien biologiaa
ADHD, autismi, masennus, kaksisuuntainen mileialahäiriö, skitsofrenia ja "X-linked intellectual disability" ovat biologisia sairauksia, joilla on yhetinen geneettinen tausta. Näitä geenivirheitä on löydetty australialaisessa apulaisprofessori Charles Claudianosin johtamassa tutkimuksessa. Siinä kartoitettiin 4000 geeniä. Tautien biologisen luonteen selvitys voi johtaa nykyistä parempaa hoitoon. Geenivirheiden löytyminen voi selittää myös sitä, että samat ravintolisät (mm. E-EPA) voi auttaa kaikissa näissä mielisairauksissa.
Study reveals molecular networks of mental health disorders. University of Queensland (UQ)

5 Psych Disorders Have Common Genetics
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Maalis 2013 18:03

VHH ja karnosiini voivat ehkäistä ja hoitaa Parkinsonin ja Alzheimerin tauteja
Alzheimerin tautia potee noin 100 000 ja Parkinsonin tautia potee Suomessa noin 10 000 henkilöä. Tautien ajatellaan useimmiten syntyvät "itsekseen", joskus (etenkin nuorella iällä) geenivirheen myötävaikutuksella. Vähemmän on kiinnitetty huomiota ruokavalion ja ravintolisien merkitykseen näidenkin sairaukisen ehkäisyssä ja hoidossa. Englantilainen biologi Alan R. Hipkiss – joka on julkaissut monia artikkeleita karnosiinista pätevissä tiedelehdissä – käsittelee aihetta uudessa katsauksessaan (2012), jonka sain juuri häneltä emailitse.

Hänen mukaansa tyypin 2 diabeteksen ja Parkinsonin taudin yhteisenä syytekijänä voi olla liiallinen metyyliglyoksaalin (MG) tuotanto elimistössä. Hipkiss korostaa, että ketogeeninen ruokavalio näyttää suojaavan aivoja monilta hermostoa rappeuttavilta sairauksilta, mukaan luettuna Parkinsonin ja Alzheimerin taudit. Ja kääntäen runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saattaa altistaa sille. Vaikuttavan mekanismina on jatkuvan ja runsaan glykolyysin (sokerin palamisen) aiheuttama MG:n ylituotanto. MG on myrkkyä aivosoluille, eritoten mustatumakkeen (substantia nigra) soluille, joita Parkisonpotilaan aivoista tuhoutuu. Parkinsonin tauti liittyy usein tyypin 2 diabetekseen, koska molemmissa vallitsee sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jota virallisterveelliset ravitsemusneuvot ruokkivat. Ruoan suuri glykemiaindeksi liittyy Parkinsonin tautiin, osoittavat väestötutkimukset.

Karnosiini eliminoi MG:tä ja voi siten ehkäistä neurologisia sairauksia ja hidastaa niiden kulkua (katso artikkelin taulukko 2). Yhtenä Parkinsonin ja Alzheimerin tautien myötävaikuttavana tekijänä voi olla karnosiinia hajottavan entsyymin, karnosinaasin, liiallinen aktiivisuus, jolloin aivojen karnosiinin pitoisuus vähenee. Sitä voidaan lisätä nauttimalla karnosiinia ravintolisänä niin, että vaikka entsyymi sitä hajottaakin, sitä jää kuitenkin yli aivojen suojaksi. Tutkimukset puoltavat karnosiinin käyttöä neurologisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Kirjoittajan mainitsemat tapaukset, joissa karnosiini on palauttanut pään vamman vuoksi kadonneen hajuaistin, ovat minun ilmoittamiani (Gunnar Nyberg, Helka Heikkilä ja Juhani Heikkilä). Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Hipkiss AR (2012) Parkinson’s Disease and Type-2 Diabetes: Methylglyoxal may be a Common Causal Agent; Carnosine could be Protective. Molecular Medicine and Therapeutics 1:2. doi:10.4172/2324-8769.1000104

Karnosiini suojaa aivoja
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Maalis 2013 18:40

Ehkäiseekö kalaöljy dementiaa?
Kaksi uutta katsausta käsittelee otsikkoasiaa. Saksalainen (Loef ja Walach) suhtautuu kysymykseen suorasukaisen myönteisesti: Omega-6/omega-3 -suhteen alentaminen (kalaöljyä nauttimalla) ehkäisee henkisen kapasiteetin heikkenemistä ja dementiaa. Amerikkalainen Penny Dacks (PhD Assistant Director, Aging and Alzheimer’s Disease Prevention, Alzheimer’s Drug Discovery Foundation) työryhmineen on varovaisempi ja päättelee, että ehkä vain osa ihmisistä hyötyisi kalaöljystä tässä suhteessa.

Asiaan on hankala saada yksiselitteistä vastausta, koska tutkimuksissa on käytetty niin kovin erilaisia ja eritehoisia kalaöljyvalmisteita ja vaikutusjaksot ovat olleet lyhyitä. Lisäksi yhdellä ravintolisällä kokeileminen ei tuota aina toivottua tulosta, kun "taikinasta puuttuu hiiva" eli muut tarpeelliset auttavat ravintolisät, esimerkiksi D-vitamiini. Se lienee selvää, ettei kalaöljykään auta pitkälle edenneessä tapauksessa. Käynnissä on useita kliinisiä tutkimuksia, jotka Dacks ym. luettelevat artikkelissaan. Siitä käy ilmi, että amerikkalaisten päivittäin ravinnossaan keskimäärin saama omega-3-rasvahappojen määrä on kovin pieni: 30-40 mg EPAa ja 60-80 mg DHA:ta. Omega-6:tta tulee sitäkin enemmän, joten ei ole ihme, että omega-6/omega-3-suhde huitelee jossakin 20:1 korvilla, kun sen pitäisi olla 2:1. Dacks ym. artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Loef M, Walach H. The omega-6/omega-3 ratio and dementia or cognitive decline: a systematic review on human studies and biological evidence. Journal in Nutrition in Gerontology and Geriatrics. 2013 Jan;32(1):1-23. doi: 10.1080/21551197.2012.752335.

Dacks PA, Shineman DW, Fillit HM. Current evidence for the clinical use of long-chain polyunsaturated N-3 Fatty acids to prevent age-related cognitive decline and Alzheimer's disease. J Nutr Health Aging. 2013;17(3):240-51. doi: 10.1007/s12603-012-0431-3.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Maalis 2013 18:23

Foolihappo ja B12-vitamiini avuksi skitsofreniaan
Yhdysvaltain tunnetuimpiin sairaaloihin kuuluvan Massachusetts General Hospitalin (MGH) ja useiden muidenkin klinikoiden psykiatrit ovat osoittaneet yhteisessä tutkimuksessaan, että foolihappo ja B12-vitamiini, antipsykoottisen lääkityksen lisänä, lievittävät skitsofreenikkojen oireita, apatiaa, sosiaalista eristäytymistä ja tunteettomuutta. Tutkimusta johti psykiatri Joshua Roffman.

Aineistona oli 140 potilasta, joista puolet sai lääkityksen lisänä vitamiineja ja puolet lumetta. Vaikutusjakso oli 16 viikkoa. Foolihapon päiväannos oli 2 mg (viranomaissuositus 0,35 mg) ja 400 µg B12-vitamiinia (viranomaissuositus 3 µg). Annokset olivat siis farmakologisia, paljon suurempia kuin mitä terveelle keskivertoväestölle suositellaan. Vitamiinien vaikutus alkoi näkyä vasta vaikutusjakson loppupuolella. Vaikutus välittyi todennäköisesti geenien kautta, sanoo Roffman. Lyhyt kokeilu ei siis ehkä auta mitään. Tutkimuksen julkaisi JAMA Psychiatry. Tulokset olisivat voineet olla paremmat, jos ravintolisiin olisi lisätty E-EPA ja karnosiini, joista on muissa tutkimuksissa saatu hyviä kokemuksia. Tässäkin nähdään, kuinka ravintolisistä voi olla merkittävää hyötyä kroonisten tautien hoidossa, kunhan annokset ovat lääkkeellisiä ja vaikutuaika riittävän pitkä. Unohtakaa Pekka Puskan, Mikael Fogelholmin ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan naurettavat saantisuositukset.

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta viitteestä

Nutraingredient.com 7.3.2013

Roffman JL, Lamberti JS, Achtyes E, et al. Randomized Multicenter Investigation of Folate Plus Vitamin B12 Supplementation in Schizophrenia. JAMA Psychiatry. 2013;():1-9. doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.900

Skitsofrenian ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Maalis 2013 12:39

MS-tauti ja D-vitamiini – väitöskirja Uumajasta
Uumajan yliopistossa on julkaistu väitöskirjatutkimus D-vitamiinista ja MS-taudista. Aineistona oli 192 MS-potilasta ja 384 verrokkia, joilta kaikilta mitattiin seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25). Yli 75 nmol/l -pitoisuus liittyi 61 % pienempään taudin riskiin verrattuna alempiin pitoisuuksiin, esim. Ruotsissa ja Suomessa viranomaisten "normaalina" pitämään 50 nmoliin/l.

Terveiden verrokkienkin S-D-25 oli hyvin matala, keskimäärin vain 40 nmol/l (Suomessa on nykyään noin 46 nmol/, koska niin moni ottaa D-lisää). Viitearvohan on 75–150 nmol/l. Lisäksi ilmeni, että pitoisuudet ovat pienentyneet 1976-2005, eritoten kesäkuukausien aikana. Syy: ulkosalla auringossa oleskellaan entistä vähemmän ja/tai käytetään aurinkovoiteita.
MS-tauti on yleistynyt länsimaissa samaan aikaan kun S-D-25-lukemat ovat pienentyneet, joten on houkuttelevaa nähdä yhteys näiden seikkojen välillä, kirjoittaa väittelijä, neurologi Jonatan Salzer. Lopullista vastausta ei vielä tiedetä, hän myöntää.

Toinen ruotsalainen neurologi, Björn Bråvik (Lund) kommentoi, että mikä tässä tutkimuksessa on uutta?, kun MS-taudin ja D-vitamiinin välillä on ennenkin havaittu yhteys yli sadassa tutkimuksessa vuoden 1978 jälkeen. Onhan Turun yliopistossakin jo hoidettu MS-potilaita hyvällä menestyksellä D-vitamiinilla (70 µg/päv). Suomessa on noin 10 000 MS-potilasta. Heillä ei ole varaa jäädä odottamaan, että neurologit joskus vuosien kuluttua ratkaisevat kysymyksen, pitäisikö MS-potilaan nauttia D-vitamiinilisää vai ei. Suosittelen heille vähintään 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä, kesät talvet. S-D-25 kannattaa mittauttaa ja nostaa se yli 125 nmol/l.

Läkartidningen 20.2.2013
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Maalis 2013 16:23

Kalaöljyä psykoosiriskissä oleville nuorille
Wienin yliopiston nuorisopsykiatrian professori Paul. G Amminger työryhmineen on tutkinut ahkerasti kalaöljyn (etenkin E-EPAn) suojavaikutusta ultrasuuressa psykoosiriskissä olevien nuorten auttamisessa. Tulokset ovat olleet varsin hyviä, sillä kalaöljyhoito on vähentänyt 22,6 % esioireiden muuttumista varsinaiseksi psykoosiksi. Uudessa raportissaan Ammingerin työryhmä selvittää, mihin biokemiallisiin tapahtumiin vaikutus perustuu: Fosfolipaasi A2:n (PLA2:n) vaimentamiseen (jossa E-EPA on erityisen tehokasta). Tämä 81 nuorta potilasta koskeva raportti tulee Saksasta Jenan yliopiston psykiatrian klinikasta.

Smesny S, Milleit B, Hipler UC, et al. Omega-3 fatty acid supplementation changes intracellular phospholipase A2 activity and membrane fatty acid profiles in individuals at ultra-high risk for psychosis. Mol Psychiatry. 2013 Mar 12. doi: 10.1038/mp.2013.7.

Matti Tolonen: Nuorten ensipsykoosi ja kalaöljy. Kirjeitä ja mielipiteitä. Duodecim 2012;128:543
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3754
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Neuropsykiatriaa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Maalis 2013 19:28

D-vitamiini ja Parkinsonin tauti
Japanilaiset neurologit (Jikei University School of Medicine, Tokyo) testasivat D-vitamiinilisän vaikutusta 114 Parkinsonin tautia potevaan henkilöön. Heistä 56 sai D-vitamiinia (1200 IU eli 30 mikrogrammaa päivässä) ja 58 sai lumetta vuoden ajan. Valitettavasti abstraktista ei käy ilmi seerumin D-vitamiinipitoisuuksia. D-vitamiinia saaneen ryhmän tauti stabiloitui verrokkeihin nähden. Vaikka D:n annos oli näinkin pieni, tulos puoltaa D-vitamiinilisän antoa Parkinsonin taudissa. Muita hyödyllisiä ravintolisiä tässä taudissa ovat berberiini, karnosiini, ubikinoni, fosfoseriini, E-EPA ja E-DHA.

Suzuki M, Yoshioka M, Hashimoto M, et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of vitamin D supplement in Parkinson's disease. American Journal of Clinical Nutrition. 2013 Mar 13.

Parkinsonin taudin ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija