D-vitamiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Huhti 2020 12:24

The New York Times kirjoittaa D-vitamiinista ja immuunipuolustuksesta

"Tarkista D-vitamiinitasosi", kehottaa lehti. Se viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan D-vitamiinilisät vähentävät hegitystieinfektioita jopa 40 %. Kaikissa tutkimuksissa tällaista efektiä ei ole havaittu, ilmeisesti koska D-annokset ovat olleet liian pieniä.

"Check your vitamin D level: While more study is needed on the link between vitamin D and immune health, some promising research suggests that checking your vitamin D level — and taking a vitamin D supplement — could help your body fight off respiratory illness. In one study of 107 older patients, some patients took high doses of vitamin D while others were given standard doses. After a year, the researchers found that people in the high-dose group had 40 percent fewer respiratory infections over the course of the year compared to those on the standard dose. A more recent analysis of 25 randomized controlled trials of 11,000 patients showed an overall protective effect of vitamin D supplementation against acute respiratory tract infections.
"Why would vitamin D lower risk for respiratory illness? Our bodies need adequate vitamin D to produce the antimicrobial proteins that kill viruses and bacteria. “If you don’t have adequate vitamin D circulating, you are less effective at producing these proteins and more susceptible to infection,” says Dr. Adit Ginde, professor of emergency medicine at the University of Colorado School of Medicine and the study’s lead author. “These proteins are particularly active in the respiratory tract.”
Jatka lukemista alla olevasta linkistä

Can I Boost My Immune System? The New York Times

Tuoreet tilastot USA:sta kertovat, että suurin osa koronaan menehtyneistä ihmisistä on afroamerikkalaisia. Miksi? Koska heidän verensä D-vitamiinin pitoisuus on vähäinen; musta iho ei tuota paljoa auringosta D-vitamiinia. Chicagossa yli puolet COVID-19-tartunnan saaneista ja lähes 70 % siihen kuolleista on mustia (mustien osuus väestöstä on 30 %). Kuolemantapaukset ovat keskittyneet mustien asuma-alueelle, South Sideen.
Louisianassa 70,5 % kuolleista on mustia, vaikka heidän osuutensa osavaltion väestöstä on 32,2 %. Michiganissa, 33 % COVID-19-tapauksista ja 40 kuolleista on mustia, joiden osus on 14 % väestöstä. Herättääkö mitään ajatuksia?

COVID-19 and African Americans. JAMA 15.4.2020

Sain juuri Suomesta viestin, että Juhani Knuuti olisi puhunut Ylen ykkösaamussa, ettei D-vitamiini mitään auta. En löydä hänen haastatteluaan Ylen sivuilta. Löytääkö joku siellä?
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Huhti 2020 13:16

Katsopa YLEn Areenasta, jos näkyy siellä. Tuli muistaakseni aamulla 1.:sen uutisissa.
Toivottavasti löytyy, kun on "suuri asiantuntija" kaikissa asioissa.
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Huhti 2020 14:00

Hei, löytyy Areenasta tästä linkistä. Knuutin haastattelu alkaa kohdasta 57 minuuttia, ravintolisistä hän alkaa puhua kohdassa 1:00:08. Knuuti paljastaa taas tietämättömyytensä väittäessään, että immuunipuolustukselle koronaa vastaan riittää terveelle keskivertoväestölle annettu D- ja C-vitamiinien saantisuositus, eikä suuremmista määristä ole apua eikä niiden tehosta näyttöä. Knuutilla ei ole mitään tieteellistä näyttöä väitteensä tueksi.

Ihmettelen, etteivät ihmiset saisi nauttia halpoja vitamiineja, joista ei ole mitään haittaa, mutta on todennäköisesti hyötyä. Knuutin mielestä heidän pitäisi odottaa tieteellistä "merivettä pitävää" näyttöä, jota saataneen vasta kuukausien tai vuosien kuluttua, johon mennessä moni ehtii sairastua ja kuolla. Eihän hengityssuojaintenkaan käytöstä ole tieteellistä näyttöä, mutta silti niitä suositellaan. Nyt on päällä akuutti kriisi, jota kannattaa torjua kaikin turvallisin keinoin.

Kaksi haastatteluani Radio Finlandiassa tästä aiheesta

Huijataanko meitä tieteellä?

MTV on vihdoin herännyt:
Voisiko D-vitamiinista olla apua taistelussa koronaa vastaan? Irlantilaistutkijoiden raportti summaa mahdolliset hyödyt
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Huhti 2020 16:50

Espanjassa jo 18 vuotta toiminut sisätauti- ja infektiolääkäri Sari Arponen, joka hoitaa vakavasti sairastuneita koronapotilaita Madridin Infanta Eleonors- sairaalassa, suosittelee monia ravintolisiä koronaan sairastuneille. Monia vitamiineja, joista erityisesti D:tä, josta vallitsee yleisesti puutetta, jopa aurinkoisessa Espanjassa ja Italiassa. Arponen suosittelee myös omega-3-rasvahappoja sinkkiä ja seleeniä ym.
Tällä kokeneella käytännön lääkärillä on aivan toinen ääni kellossa kuin eräällä turkulaisproffalla, joka ei hoida potilaita.

COVID-19: Nutrición y microbiota
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Huhti 2020 14:49

Maailmalla käynnissä kliinisiä tutkimuksia luonnonaineista ja ravintolisistä COVID-19-epidemiaan


Tutkijat ympäri maailman pyrkivät löytämään myös luonnonaineisiin tai ravintolisiin perustuvia keinoja COVID-19 -epidemiassa. Tutkimuskohteina on mm. perinteisen kiinalaisen lääketieteen rohdoksia, vitamiineja (A, C, E), sinkki, seleeni, omega-3 ja hunaja. Tutkijat haluavat selvittää mm. tunnettujen luonnonaineiden vaikutuksia virusinfektioon ja ravintotekijöiden vaikutusta tartunnan saaneiden terveydentilaan. Lisäksi Espanjassa Granadan yliopisto tutkii, voiko D-vitamiinin käyttö [625 µg kerta-annoksena] parantaa tartunnan saaneiden terveydentilaa. Asiasta uutisoi FoodNavigator Asia-sivusto.

Näin kirjoittaa tänään tiedotteessaan
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Huhti 2020 12:36

Kiropraktikko Eric Bergin erinomainen videoesitys 10 min
jossa hän kertoo selväsanaisesti, kuinka D-vitamiini vaikuttaa COVID-19-infektiossa. Mielenkinoista on, että sokeri (hiilarit) ovat pahasta, ketodieetti suositeltava ja että virus estää D-vitamiinireseptoireiden (VDR) toimintaa. Tämä selittää sitä, että COVID-19-potilaat tarvitsevat reseptoreille paljon tavallista enemmän substraattia (D-vitamiinia) toimiakseen normaalisti. Yli 10 000 näyttökertaa.

Kuka on Eric Berg?
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Huhti 2020 13:43

Svenska YLE vitamiinien kimpussa

Stora doser D- och C-vitamin påstås hjälpa mot covid-19 – olagligt och oetiskt, säger experter

Toimittaja AnnVi Gardberg jätti tahallaan pois jutusta monia hänelle lähettämiäni perusteluja suurille vitamiiniannoksille, mm. tämän artikkelin:
Cheng RZ. Can Early and High Intravenous Dose of Vitamin C Prevent and Treat Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)?

YLE julkaisi tänään toisenkin samanhenkisen jutun täydentävistä hoidoista
Siinä asiantuntijana on professori Juhani Knuuti, kukas muu. Hänen mielestään ravintolisillä ei voi vahvistaa vastustuskykyään. Knuuti on huolissaan ihmisen rahoista.

Espanjassa taan informoidaan yleisöä näin:

La vitamina D podría reducir los factores de riesgo asociados al COVID-19 (25.4.2020)
(D-vitamiini voi vähentää COVID-19:ään liittyviä riskitekijöitä), kirjoittaa Dr. José Luis Neyro, especialista en Ginecología y Obstetricia.

La vitamina D podría reducir los factores de riesgo asociados al COVID-19

Tässä uudessa kirjallisuuskatsauksessaan lääkärit, fysiologit, farmakologit ja ravitsemustieteilijät ovat eri mieltä Christel Lamberg-Allardtin kanssa (huom! hän ei ole lääkäri). Ravintolisät vahvistavat immuunipuolustusta.

Jayawardena R, Sooriyaarachchi P, Chourdakis M, Jeewandara C, Ranasinghe P. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19: A review [published online ahead of print, 2020 Apr 16]. Diabetes and Metabolic Syndrome 2020;14(4):367–382. doi:10.1016/j.dsx.2020.04.015

Israelissa aletaan tutkia kurkumaa koronan hoidossa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Kasari
Viestit: 79
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Kasari » 26 Huhti 2020 20:23

Saman tempun AnnVi Gardberg on tehnyt muillekin, mm Antti Heikkilälle. Hänellä on agenda.

YLE:n linja kerrottiin jo v. 2014
Viime aikoina on esiintynyt huolestuttavassa määrin juttuja, jossa tiedemiesten rinnalle on päästetty julkisuuteen kaikenlaisia valeasiantuntijoita. Näin väitetään, etenkin terveysjuttujen yhteydessä.

Tämä niin sanottu median tasapuolisuusharha eli hienommin sanottuna false balance –ilmiö on johtanut myös siihen, että mediassa on esiintynyt tieteellisen valtavirran eli konsensuksen kanssa eri mieltä olevia tutkijoita, jopa väärämielisiä tohtoreita.

Nyt on tulossa ryhtiliike. Eduskunta ja Helsingin yliopisto järjestivät lokakuussa tilaisuuden, jossa emerituskansleri Kari Raivio kiteytti asian näin (siirryt toiseen palveluun):

– Median tulisi luopua näennäistasapuolisuudesta, jonka varjolla kaiken karvaisille mielipiteille halutaan antaa yhtäläinen julkisuus.

Paikalla ollut Ylen tiedetoimittaja komppasi Raiviota sanomalla, että

– Tutkittu tieto vastaan mielipide -asetelma pitäisi jo unohtaa.

Tästä kommentista hän sai paikalla olleiden mukaan jopa tilaisuuden ainoat aplodit.
Kasari

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Huhti 2020 12:51

B3-vitamiinia koronan alkuvaiheeseen

Heti yskimisen alettua potilaan kannattaisi alkaa ottaa B3-vitamiinia, kirjoittavat kiinalaiset tutkijat. B3 on nimittäin tehokas anti-inflammatorinen aine, joka hillitsee sytokiinimyrskyä (IL-1, IL-6, TNF-alfa) ja ehkäisee taudin etenemistä seuraavaan vaiheeseen.

COVID-19:ssa on kolme vaihetta:
1. Oireeton inkubaatiovaihe, jossa virusta ei välttämättä voida osoittaa testissä. Piilevä tartunnankantaja.
2. ei-vakava oireinen vaihe (yskä, nenän tukkoisuus, kuume jne), jossa voidaan testissä todeta viruksen olemassaolo.
3. vakava hengitystieinfektio ja keuhkovaurio, jossa on paljon viruksia. Keuhkoihin kertyy geelimäistä nestettä, aivan kuin hukkuvalla. Tila johtaa usein etenkin vanhusten kuolemaan.

1.-vaihe on hoidettavissa B3-vitamiinilla, ainakin monissa tapauksissa, kirjoittavat tutkijat. Katso artikkelin lopussa oleva piirros, jossa B3-vitamiini on kuvassa mukana. Artikelissa ei anneta annossuositusta, mutta mielestäni se voisi olla muutamia kymmeniä milligrammoja. B3:n viranomaisuositus terveelle keskivertoväestölle on: lapsille 6-16 mg/vrk, miehille 15-19 mg/vrk ja naisille 13-16 mg/vrk. Sairaille ei ole olemassa viranomaissuosituksia, vaikka prof. Lamberg-Allardt haastatteluissaan niin antaakin ymmärtää.

Huomautan, että myös berberiini, kurkumiini, E-EPA, karnosiini, ubikinoni, alfalipoiinihappo, E-ja E-vitamiinit ja monet muutkin ravintolisät vaimentavat em. sytokiineja (vaikkei niitä mainitakaan tässä artikkelissa, jonka voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä).

Shi, Y., Wang, Y., Shao, C. et al. COVID-19 infection: the perspectives on immune responses. Cell Death and Differentiation 27, 1451–1454 (2020). https://doi.org/10.1038/s41418-020-0530-3
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Touko 2020 15:56

Matala D-vitamiinitaso (alle 90 nmol/l) altistaa COVID-19:lle ja sen aiheuttamalle kuolemalle

People with low levels of Vitamin D may be more likely to catch coronavirus and die from COVID-19 infection, study suggests. Daily Mail 1.5.2020

Samat grafiikkakuvat (ja paljon muuta uutta tietoa) on myös
minun uusimmassa uutisessani
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Touko 2020 13:15

MTV-uutisoi tänään yllä olevan tutkimuksen D-vitamiinin puutteen yhteydestä koronakuolleisuuteen


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tut ... #gs.5w92on
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Touko 2020 11:36

Suomen Terveskauppaiden liiton uutiskirje

"Maailmalla on julkaistu jälleen tutkimuksia, jotka tukevat ravintolisien merkitystä koronaviruksen aiheuttamien sairauksien hoidossa. Aiemmissa tutkimuksissa on muun muassa havaittu yhteys alhaisten d-vitamiinitasojen ja vakavien hengitystietulehdusten välillä.

"Aging Clinical and Experimental Research -lehdessä (7.5.2020) ilmestyneessä tutkimuksessa on analysoitu koronakuolleisuutta 20 Euroopan maassa ja yhdistetty niitä tietoja keskimääräisiin d-vitamiinitasoihin. Tutkimuksessa ei ollut tutkittu yksittäisten potilaiden d-vitamiinitasoja ja verrattu niitä todennäköisyyteen kuolla. Tutkijat muistuttavat, että vaikka keskimääräisen d-vitamiinitason ja kuolleisuuden välillä on korrelaatio, se ei välttämättä tarkoita sitä, että asioiden välillä on syy-seuraussuhde.

"Koronavirus on aiheuttanut paljon kuolemia esimerkiksi [Pohjois]Italiassa ja Espanjassa, ja tutkimuksen mukaan niissä maissa d-vitamiinitasot ovat keskimäärin alhaisempia kuin suurimmassa osassa pohjoisen Euroopan maita, missä kuolleisuus on ollut alhaisempaa. Pohjois-Euroopassa ihmisten d-vitamiinitasot ovat korkeampia keskimäärin kuin eteläisessä Euroopassa, tämän arvellaan johtuvan osin d-vitamiiniravintolisien käytöstä.

"D-vitamiinin merkitystä selitetään virusinfektioiden hoidossa mm. sillä, että D-vitamiini vaikuttaa tulehdusta vastaan taistelevien valkosolujen toimintaan ja estää niitä vapauttamasta liikaa sytokiineja ja synnyttämästä niin sanottua sytokiinimyrskyä. Sytokiinimyrskyssä immuunijärjestelmä käy ikään kuin ”ylikierroksilla”, ja tämä saa immuunijärjestelmän käytännössä hyökkäämään itseään vastaan.

"Toinen tuore D-vitamiinitutkimus on Yhdysvaltalaisen Northwestern Universityn tekemä. Northwestern Universityn tutkijaryhmä analysoi tutkimustietoa kymmenestä maasta Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. D-vitamiinin puutostila näytti tutkijaryhmän analyysin mukaan olevan yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen koronaviruksesta. Analyysi viittaa myös siihen, että d-vitamiinin puutoksen ja niin sanotun sytokiinimyrskyn syntymisen välillä on yhteys. Tutkijat totesivat, että d-vitamiini ei sinänsä estä ihmistä saamasta virusta, mutta se voi vähentää taudin vaikeutumista ja kuolemaa.

Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto"

Tämäkin uutiskirje sisältää sellaista tutkimustietoa, joka on Ruokaviraston mielestä pidettävä kuluttajilta salassa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Touko 2020 14:09

D-, E-, ja B-vitamiinit ehkäisevät sydäntauteja ja -kuolemia

Kiinalaiset farmakologian laitokset kävivät läpi 384 248 potilasta käsittävän jättiaineiston, jossa oli tutkittu vitamiinien vaikutusta sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. D-vitamiini osoittautui tehokkaimmaksi vitamiiniksi sydäntapahtimen ehkäisyssä. Toiseksi paras oli B-ryhmä. Sydänkuolemien ehkäisyssä paras oli E-vitamiini ja sitten B-vitamiinit.

Han J, Zhao C, Cai J, Liang Y. Comparative efficacy of vitamin supplements on prevention of major cardiovascular disease: Systematic review with network meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice. 2020;39:101142. doi:10.1016/j.ctcp.2020.101142

Raportti vahvistaa Oulun Artemis-tutkimuksen tulosta: D-vitamiinivaje oli sydänpotilailla yleinen, ja mitä suurempi vaje, sitä vakavampi oli tauti ja sitä huonompi sen ennuste. Samaan aikaan THL ja ravitsemustieteilijät voitottivat valtamediassa, ettei Suomessa esiinny vitamiinien puutostiloja. Tällaisissa väitteissä vedotaan aina väestön keskimääräisiin saanteihin, eikä oteta huomioon, että väestössä on suuria ihmisryhmiä, joilla on piileviä puutteita.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Touko 2020 16:24

Harvardin yliopiston sisätautiopin proffa JoAnn Manson suosittelee D-vitamiinia koronan torjuntaan. 4 minuutin video ja teksti. Julkaistu 11.5.2020. Tätä luetaan ja katsotaan tosi paljon ympäri maailman.
Does Vitamin D Protect Against COVID-19? Medscape

Ruokavirastohan kielsi nimeltä mainiten minun kirjoitukseni levittämisen D-vitamiinista ja koronasta. JoAnn Manson näyttää olevan samaa mieltä minun kanssani!
http://www.tritolonen.fi/…/3328-koronavirus-ja-d…
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Tomppa
Viestit: 372
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: D-vitamiini

ViestiKirjoittaja Tomppa » 14 Touko 2020 20:45

Luottakaamme oikeuskansleriin. Kantelu on tehty ja odotamme, että ruokaviraston pikkunilkit laitetaan ojennukseen.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa