D-vitamiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Marras 2010 20:12

Tyypin 1 diabetes
Sata mikrogrammaa (SIC!) D-vitamiinia p?iv?ss? parantaa saudiarabialaisten tyypin 1 diabeetikkojen sokeritasapainoa, kirjoittavat kuninkaalliset endokrinologit (Division of Endocrinology, Department of Medicine, King Fahad Armed Forces Hospital, Jeddah, Saudi Arabia) Annals of Saudi Medicine -lehdess?. Tiesittek?, ett? t?ss?kin aurinkoisessa maassa podetaan D-vitamiinin puutetta?

Tutkimukseen osallistui 80 tyypin 1 diabeetikkoa, joiden S-D-5 oli alle 50 nmol/l. Heille annettiin p?ivitt?in 100 ?g D3-vitamiinia ja kalkkia niin paljon, ett? kalkin kokonaissaanniksi tuli 1200 mg. HbA1c eli "pitk? sokeri" mitattiin alussa ja 3 kk kuluttua. Mit? pienempi S-D-25, sit? suurempi HbA1c eli huono sokeritasapaino. D-vitamiinin nauttiminen paransi sokerinhallintaa.

Suomessa Diabetesliitto vain jaksaa vastustaa ravintolisien k?ytt??. Saavathan liiton sponsorit (lue: l??keteollisuus) siten enemm?n myydyksi l??kkeit?. Hyv?? Maailman diabetesp?iv?? kaikille!
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 15 Marras 2010 10:21

...sill? vaatetuksella en ihmettele v?h?ist? D:n saantia. :P
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Marras 2010 11:56

Aivohalvaus

D-vitamiinin puute tuplaa aivohalvauksen riskin, ilmenee amerikkalaisen Johns Hopkins School of Medicine (Baltimore) raportista. T?m? p?tee kuitenkin vain valkoihoisiin ihmisiin; mustaihoisilla ei havaittu vastaavaa yhteytt? D-vitamiinin puutoksen ja aivohalvauksen v?lill?, vaikka mustilla on useammin puutosta. Tulokset ovat h?mment?vi?, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Erin Michos. "Kuvittelimme, ett? ehk? mustien v?h?isempi D-vitamiinin pitoisuus veress? voisi selitt?? heid?n suuremman aivohalvauksen riskins?".

Michosin ty?ryhm? analysoi 7981 valko- ja mustaihoisen henkil?t terveystiedot NHANES III -tutkimuksesta (Third National Health and Nutrition Examination Survey of Americans), joka k?ynnistyi 1988?1994. Osallistujia seurattiin keskim??rin 14 vuotta. Valkoihoisista 6,6 % ja mustista 32,3 % poti vakavaa D-vitamiinin puutosta, eli S-D-25 oli alle 15 ng/ml (37,5 nmol/l). Seuruun aikana 116 valkoihoista ja 60 mustaa kuoli aivohalvaukseen. Diabetes ja verenpainetauti assosioituivat jonkin verran aivohalvauksiin, mutta ne eiv?t selitt?neet mustien suhteellisesti suurempaa osuutta kuolleista (65 %).

"Mustaihoiset ovat voineet sopeutua historiallisesti mataliin D-vitamiinipitoisuuksiin", spekuloi Michos. Mustilla oli t?ss? aineistossa my?s v?hemm?n luunmurtumia ja heid?n luittensa tiheys oli suurempi kuin valkoihoisilla. "Meid?n ei ehk? tarvitse nostaa mustien D-vitamiinin pitoisuutta [seerumissa] samalle tasolle kuin valkoisilla v?hent??ksemme heid?n riski??n sairastua aivohalvaukseen", Michos sanoo Los Angeles Timesin haastattelussa 14.11.2010.

Suomessa THL julkaisi ?skett?in tutkimuksen, jonka mukaan D-vitamiinin puute lis?? aivohalvauksen riski?. N?m? kaksi tutkimusta samasta aiheesta siis tukevat toisiaan.

Aivohalvaus on kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Se tappaa vuosittain yli 140 000 amerikkalaista. Puoli miljoonaa j?? pysyv?sti invalidiksi. Suomessa aivohalvauksen saa noin 14 000 henkil?? vuosittain. Suomessa el?? yli 50 000 aivohalvauksen saanutta henkil??.

On todenn?k?ist?, ett? D-vitamiinilla voitaisiin Suomessa ehk?ist? aivohalvausta. Se on kallein kansantautimme, sill? se kohtaa usein ty?ik?ist? ihmist?. D-vitamiinin saantisuosituksen nosto vastaamaan tutkimustietoa voisi s??st?? Suomessa noin 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Uutta tietoa aivohalvauksen ravitsemushoidosta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Marras 2010 16:13

Skitsofrenia
Onko skitsofreniakin D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen puutostauti? Italialaiset geenitutkijat esitt?v?t, ett? skitsofrenia liittyy D-vitamiinin puutteeseen ja p?in vastoin. BMC Evolutionary Biology 2010, 10:351 doi:10.1186/1471-2148-10-351.

He analysoivat 1336 leveysasteeseen liittyv?? geeni? (Latitude Releted Genes, LRG), 943 D-vitamiiniin liittyv?? geeni? ja 885 skitsofreniaan liittyv?? geeni?. Niiss? ilmeni huomattavaa p??llekk?isyytt?. Lis?ksi tutkijat osoittivat molekyylitasolla yhteyden D-vitamiinin ja skitsofrenian v?lill?.

Kysymys kuuluu: Onko psykiatria ymm?rt?nyt ihan v??rin skitsofrenian luonteen? Nyt julkaistut havainnot tukevat ainakin osittain professori David F. Horrobinin Lancetissa jo vuonna 1977 esitt?m?? teoriaa skitsofrenian biologisesta alkuper?st?. Horrobinin mukaan tauti ei ole pelk?st??n aivosairaus, vaan koko elimist?n solukalvojen rasvahappoh?iri?. Sen hoitoon Horrobin suositteli E-EPAa 2 grammaa p?iv?ss?, joka toimikin hyvin (katso linkki alla). Vuonna 2001 Horrobin esitti teoriansa seikkaper?isesti kirjassaan The madness of Adam and Eve. How schizophrenia shaped humanity (Bantam Press 2001). Itse uskon h?nen olleen oikeammassa kuin koulul??ketieteen psykiatria.

Vaikea skitsofrenia parani E-EPAlla
Skitsofrenia ja sen ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 15 Marras 2010 22:41

Heit?n ihan retorisen kysymyksen t?h?n, kun t?ks?hti mieleeni:

Onkohan D-vitamiinilla ja reippaanrivakalla alkoholink?yt?ll? jokin syy-yhteys? Ett? v?h?n D:t? enemm?n alkoholia? :P
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

martjo
Viestit: 42
Liittynyt: 05 Marras 2010 14:34
Paikkakunta: Kauhava

ViestiKirjoittaja martjo » 16 Marras 2010 9:04

Maalaisj?rjen ja muutaman tutkimuksen valossa voisi olla yhteys!
D-vitamiinivaje lis?? masennusta ja yleist? pahaa oloa ja niit? torjumaan suomalaiset k?ytt?v?t tunnetusti enemm?n tai v?hemm?n alkoholia. Loogista vai mit? ;) Vakavasti puhuen, otit tosi hyv?n kansanterveydellisen aiheen esille.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 16 Marras 2010 10:36

D-lis? on vaikuttanun omaan tissutteluuni ihmeen tavalla. Ja t?m? tarina on tosi. :mrgreen:
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

hilja
Viestit: 1
Liittynyt: 16 Marras 2010 18:46

ViestiKirjoittaja hilja » 16 Marras 2010 19:02

Olen sy?nyt jo vuoden ajan 5000 IU melkein joka p?iv?. Olen n. 60-kiloinen, 50-vuotias. Sain juuri S-D-25 mittaustuloksen: 313 nmol/l ! Luin jostain vasta nyt my?hemmin ett? ennen mittausta olisi hyv? olla useamman p?iv?n sy?m?tt? D-vitamiinia. En tiennyt tuosta mutta hurjan korkea on tulos. Paljonkohan tuossa voi olla sitten "virhett?"? T?ytyy pit?? taukoa ja jatkossa riitt?? v?hempi. Mutta olo on kyll? ihan hyv? :)

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Marras 2010 12:02

Kiitos Hilja, t?rke?st? tiedosta!
5000 IU = 125 mikrogrammaa (?g). S-D-25-lukemaksi 313 nmol/l on poikkeuksellisen korkea Suomessakin. Me ihmiset olemme kovin erilaisia my?s D-vitamiinin hyv?ksik?yt?n suhteen. Yksil?lliset erot voivat olla jopa 6-kertaisia. Siihen vaikuttaa suuresti D-vitamiinireseptoreiden m??r? soluissamme. Juuri t?st? syyst? olen jatkuvasti kehottanut ihmisi? mittauttamaan S-D-25:n ja s??t?m??n D-vitamiinsa saannin sen perusteella ihanteelliseksi. Korkea lukema alenee muutaman kuukauden tauon aikana. HUOM! 313 ei merkitse myrkytys- tai muuta vaaraa terveydelle, onpahan vain viitearvon (75?250 nmol/l) yl?puolella.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

d-vitamiini

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 17 Marras 2010 12:32

Kes?kuussa aloitin e-epan, karnosiinin, magnesiumin, sinkin sy?nnin.Dt? meni 100 - 200 mikrogr p?iv?ss?. Juuri sain S-25-D arvoni 181. L??k?rini kauhistui LDL 4.8, trigly 3.1, hdl 0.65, mutta pitk? sokeri 6.1, mik? diabeetikolle on raja-arvojen sis?ll?. Maksa ok, munuaiset ok.

Tuosta D-vitamiinista: olen l?pik?ynyt maitorupi-taiveihottuma-atooppinen ihottumaperheen. Nyt ihoni kimmoisuus ja kiilto ovat paremmat kuin vuosikymmeniin. Hiukan taidan v?hent?? dt?, niin katson, mit? kev??n kontrollit kertovat.

Jorma Penttil?
Lahti

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 17 Marras 2010 13:45

Kala?ly nostaa LDL:??,ilmeisesti kuitenkin hiukkaskoko suurenee.Tohtori
Tolonen osannee enemm?n selitt?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Marras 2010 20:14

hiltas-3 on aivan oikeassa, DHA-rasvahappoa sis?lt?v? kala?ljy suurentaa LDL-pitoisuutta, mutta se ei ole haitallista. Omega-3-rasvahapot n?et lis??v?t vaaratonta suurimolekyylist? LDL:??, eiv?t pienimolekyylist?, vaarallista (helposti hapettuvaa) sd-LDL:??. E-EPA ei nosta kokonais- eik? LDL-kolesterolia. P?invastoin se alentaa sd-LDL:??.

Kala?ljy suojaa syd?nt? ja verisuonia, juuri siksih?n kala?ljy lis?ttiin Suomessakin huhtikussa 2009 valtimotautien ja veren rasvah?iri?iden (dyslipidemioiden) K?yp? hoito -suosituksiin. Sama suositus on annettu koko EU:n alueelle, suosituksen takana on Euroopan Syd?nl??k?riyhdistys. Kala?ljyn suojaava vaikutus ei perustu kolesteroliin, vaan tulehduksen (inflammaation) ehk?isyyn, vaimenukseen ja sammuttamiseen. Lue Lontoon yliopiston syd?nprofessori Martin R. Covien kirjoitus.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 21 Tammi 2011 16:29, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Marras 2010 12:59

Verenpainetauti
D-vitamiinin puute n?ytt?? nostavan verenpainetta, jos ei nyt suoranaiseksi sairaudeksi asti, niin ainakin sen esiasteeksi, raportoivat amerikkalaiset tutkijat t?ll? viikolla Chicagossa pidetyss? Yhdysvaltain Syd?nliiton (AHA) kongressissa.

National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III -tutkimuksessa analysoitiin 9215 osallistujan verenpaine ja D-vitamiinin pitoisuus seerumissa. Verenpaineet olivat normaalit seuruun alkaessa. Osallistujat jaettiin 4 ryhm??n (kvartaaliin) S-D-25:n mukaan. Esiverenpainetauti (prehypertensio) kehittyi 3712 henkil?lle. Tila m??riteltiin siten, ett? systolinen paine oli 120?139 mmHg tai diastolinen 80?89 mmHg.

Matala S-D-25 assosioitui prehypertensioon riippumatta tunnetuista riskitekij?ist? (ik?, sukupuoli, rotu, tupakointi, alkoholin k?ytt?, painoindeksi, fyysinen inaktiivisus, diabetes, HDL, CRP ja virtsan glumerulaarinen filtraatio.

Alimman kvartaalin (S-D-25 ≤ 44 nmol/l) riski kehitt?? prehypertensio oli suurentunut verrattuna ylimp??n kvartaaliin (S-D-25 > 81 nmol/l). Jokainen standardipoikkeaman suuruinen S-D-25:n aleneminen assosioitui esiverenpaineriskin suurenemiseen 1.14-kertaisesti.

?N?m? l?yd?kset tukevat johdonmukaisesti aikaisempia havaintoja matalan D-vitamiinin ja esiverenpainetaudin yhteydest?", tulkitsi tohtori Charumath Sabanayagam (West Virginia University) esityksess??n. H?n uskoo, ett? tulevat satunnaistut tutkimukset osoittanevat D-vitamiinin ehk?isev?n varsinaisen verenpainetaudin kehittymisen.

Sabanayagam C. Abstract 21058. Presented at: American Heart Association Scientific Sessions 2010; Nov. 13-17, 2010; Chicago.

Endocrine-today
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5304
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: d-vitamiini

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Marras 2010 13:03

sienest?j? kirjoitti:Kes?kuussa aloitin e-epan, karnosiinin, magnesiumin, sinkin sy?nnin.Dt? meni 100 - 200 mikrogr p?iv?ss?. Juuri sain S-25-D arvoni 181. L??k?rini kauhistui LDL 4.8, trigly 3.1, hdl 0.65, mutta pitk? sokeri 6.1, mik? diabeetikolle on raja-arvojen sis?ll?. Maksa ok, munuaiset ok.

Tuosta D-vitamiinista: olen l?pik?ynyt maitorupi-taiveihottuma-atooppinen ihottumaperheen. Nyt ihoni kimmoisuus ja kiilto ovat paremmat kuin vuosikymmeniin. Hiukan taidan v?hent?? dt?, niin katson, mit? kev??n kontrollit kertovat.


Huomioni kiinnittyi tuohon nimimerkkiin..olen nimitt?in itse ollut intohimoinen "sientenmets?st?j?". Nyt harrastus on j??nyt v?h?iseksi k?yt?nn?n syist?.
Pikku tapaus parin vuosikymmenen takaa: Olin kyl?ss? ruotsalaisten yst?vien luona Enk?pingin l?hell?. Heill? on lammasfarmi. P??tin yll?tt?? is?nt?v?en k?ym?ll? mets?ss? hakemassa tarpeet kanttarellikastiketta varten. Mutta mets?p? tai oikeastaan lammashaka(lampaitten laiduinmaa) yll?tti minut. Puolen neli?kilometrin alueella kasvoi kuin tinasotilaita riviss? karljohaneita, joita kutsutaan Suomessa herkkusieniksi. Aijaj! piti k?yd? hakemassa pari muovis?kki? talosta. Saalis oli l?hes 200 kiloa juuri maasta putkahtaneita madottomia yksil?it?. Sienest?j?n unelma...sanoisin!
.......................................................................................................
Sienet ovat verraton aterianlisuke my?s VHH-keitti?ss?. Ajatelkaapa vain mets?st?j?n leike kermaisella sienikastikkeella.
................................................................................................
T?st? sainkin sitten aasinsillan kysymykseeni: Miten nimimerkki "sienest?j?", joka on rohkeasti tullut esiin my?s omalla nimell??n, hoitaa ravintolisien lis?ksi hyvinvointiaan(liikunta ja ruokavalio ym.)? Ehk? niist? l?ytyisi keskusteltavaa....
..................................................................................................

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Ruokavaliota ym

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 18 Marras 2010 18:00

Kiitos kysym?st? San Martino!

Kes?kuun alussa siirryin HHT:n suuntaan: kananmunia aamuisin, pari kertaa viikossa pekonia. Kalaa on aina ollut, perunaa ei en?? juurikaan, pasta ja vaalea leip? pois. Hapanleip?ni sis. 78% luomuruisjauhoa, vett?, hiivaa, suolaa, ei muuta, 2-3- palaa/pv p??lle runsaasti voita ja/tai juustoa, sinileima 30%. Ei siis mitenk??n tiukkaa, mutta jo viikon j?lkeen makeiset ja viinerit j?iv?t sille tielleen. Lihan sy?nti lis??ntyi, hernekeiton (5 litraa) valmistuksessa poistin aiemmin potkan l?skit, nyt ne j??v?t rikastuttamaan herkkua. Sallin itselleni lankeemuksia, esim. pyttipannu silloin t?ll?in.

Liikunta n?ill? j?senill? on pelkk?? k?vely? 1-1.5 tuntia/pv.

Muutoksia t?h?n p?iv??n menness?: rasva% 48 -> 37, painoindeksi 37 ->33, paino 119 -> 112, vy?t?r?st? pois 19 cm (sit? viskeraalia!). Samalla kuitenkin hauiksen ymp?rykseen 4 cm, reiteen samoin, pohkeeseen 3 cm: Sit? se sienten jahtaus sai aikaan, kun sit? oli "pakko" tehd? hein?- lokakuun aikana v?h. 2 tuntia p?iv?ss? (vapaaherralla on aikaa!). Tattihy?kk?yksen ansiosta saalis l?hes sama kuin viime vuonna; silloin kuivattiin yli 30 kg (perattuja kiloa)

T?ss? jotain, voit kysy? lis


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa