Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

vaahtokarkki
Viestit: 18
Liittynyt: 26 Kesä 2013 12:47

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja vaahtokarkki » 05 Heinä 2013 18:22

Mikäs omega 3 tuote mahtaa sopia kala-allergikoille?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Heinä 2013 19:00

Kala-allergia johtuu kalan "lihan" proteiineista, joita ei ole hyvin puhdistetuissa kalaöljyissä esimerkiksi E-EPAssa ja CardiOmegassa. Varmuuden vuoksi neuvon kuitenkin ensin pistämään isolla neulalla (tms) reiän kapselin päähän , puristamaan pisaran öljyä ulos ja koskettamaan sitä kielen kärjellä. Sitten odotetaan 1 vuorokausi. Ellei mitään reaktioita tule, voi alkaa niellä kapseleita. (Sen koekapselin voi säilyttää jääkaapissa ja nauttia seuraavan päivänä. E-EPA on ollut Suomen markkinoilla nyt yli 10 vuotta, sitä on syöty kymmeniä miljoonia kapseleita, enkä ole kuullut kenenkään saneen siitä allergista reaktiota.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5474
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Heinä 2013 12:19

Uutisvuodon kertomaa:

Lapsille allergiaa omega6/3-rasvahapoista
........................................................................................
DN kirjoittaa ainoastaan omega-3-rasvoista(lisäravinteina)?


Jännä nähdä miten Suomen media julkaisee tutkimuksen....

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Heinä 2013 12:56

Lukaisin tuon DN:n uutisen. Sen mukaan odottaville äideille ei ollut annettu kalaöljyä ravintolisänä, vaan napanuoraveren omega-3-rasvahapot olivat peräisin ravinnosta. Silti yksi tutkijoista varoittaa raskaana olevia naisia nauttimasta kalaöljylisää. Päätelmähän on aivan älytön. Hänen pitäisi varoittaa naisia syömästä rasvaista kalaa, jos nyt ylipäätään tämän havainnon perusteella pitää jostakin varoittaa. Sitä hän ei kuitenkaan tee, koska kala on tunnetusti tervellisistä.

Maailmankuulu englantilainen ravitsemukseen ja erityisesti rasvahappoihin perehtynyt immunologi professori Philip C. Calder kirjoittaa uudessa katsauksessaan, että lasten allergiat liittyvät usein liian suureen omega-6-rasvahappojen saantiin ja liian vähäiseen omega-3:n saantiin. Tällöin omega-6/omega-3-suhde on liian suuri, ja se tuottaa monenlaisia terveysongelmia. Calder suosittaa kalaöljyn nauttimista raskauden aikana, koska se korjaa nopeasti ja tehokkaasti kehnon omega-6/omega-3-suhteen. Britit ovat siis aivan päinvastaista mieltä kuin DN:n haastattelema ruotsalaistutkija.

"Supplementing pregnant women with fish oil can induce immunologic changes in cord blood. This supplementation has been reported in some studies to decrease sensitisation to common food allergens and to lower the prevalence and severity of atopic dermatitis in the first year of life. The protective effect of maternal n-3 PUFAs may last until adolescence of the offspring. Fish oil supplementation in infancy may decrease the risk of developing some manifestations of allergic disease, although this benefit may not persist."

Miles EA, Calder PC. Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids And Allergic Diseases In Infancy And Childhood. Current Pharmaceutical Design. 2013 May 16.

Oman kliinisen kokemukseni mukaan kalaöljy ei aiheuta lapsille allergioita, vaan päinvastoin usein lievittää niitä. Kala-allergia näet johtuu kalan "lihassa" olevista valkuaisaineista (proteiineista), joita ei ole yhtään kalaöljyvalmisteissa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5474
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Heinä 2013 15:45

Tutkimuksen Discussion-osasta poimittua....

Our data are supported by epidemiological studies that have linked an increased risk of allergy with consumption of margarine, while consumption of butter is protective; margarine in rich in PUFAs (mainly n-6 n-6 PUFAs), while butter is rich in saturated fats [4]–[7]

High Levels of Both n-3 and n-6 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Cord Serum Phospholipids Predict Allergy Development

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Heinä 2013 16:38

Plasman omega-3:t ja eturauhassyövän riski
Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trialiin (SELECT) osallistuneiden 834 miehen veriplasmasta mitattiin rasvahappoja ja niiden pitoisuuksia verrattiin eturauhassyövän riskiin. 156 miehen syöpä oli aggressiivista laatua. Suurimpien omega-3-pitoisuuksien kvartaalissa oli suurempi taudin riski kuin matalimmassa kvartaalissa ja sama koski myös aggressiivista taudin laatua. Tästä pääteltiin, että runsas kalarasvan saanti ruoasta ja/tai ravintolisistä lisäisi eturauhassyövän riskiä ja erityisesti sen aggressiivista laatua. Päätelmä vaikuttaa omituiselta, varsinkin kun tässä tutkimuksessa ei annettu kenellekään kalaöljyä. Kaiken lisäksi tätä SELECT-tutkimusta ei ollut alun perin suunniteltu omega-3:n ja eturauhassyövän yhteyksien tutkimiseen vaan seleeni- ja E-vitamiinilisän vaikutusten selvittämiseen. Näin ollen tuloksista ei voida mielestäni tehdä minkäänlaisia päätelmiä syy-seuraus-suhteesta (kalaöljy ja eturauhassyöpä). Tällaiset jälkikäteen tehdyt lisäanalyysit (post hoc) tuottavat usein eriskummallisia tuloksia, koska kaikkia relevantteja sekoittavia tekijöitä ei kyetä enää jälkikäteen kontrolloimaan. Nyt tehdyt päätelmät edellyttäisivät ajassa etenevää suurta kohorttitutkimusta, jossa terveille koehenkilöille annetaan kalaöljyä tai lumetta ja sitten seurataan ja verrataan vaikutusjakson kuluessa ilmaantuvien etuorahassyöpien määriä. Tällaista tutkimusta ei ole tehty.

Brasky TM, Darke AK, Song X, et al. Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial JNCI J Natl Cancer Inst first published online July 10, 2013 doi:10.1093/jnci/djt174
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5474
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Heinä 2013 17:59

Matti Tolonen kirjoitti:Plasman omega-3:t ja eturauhassyövän riski
Päätelmä vaikuttaa omituiselta, varsinkin kun tässä tutkimuksessa ei annettu kenellekään kalaöljyä....

Tässä artikkelissa siis suoraan sanoen valehdellaan?
Published July 11 in the online edition of the Journal of the National Cancer Institute, the latest findings indicate that high concentrations of EPA, DPA and DHA -- the three anti-inflammatory and metabolically related fatty acids derived from fatty fish and fish-oil supplements -- are associated with a 71 percent increased risk of high-grade prostate cancer.
Science News

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 12 Heinä 2013 8:41

Allergiaa vai ei allergiaa, mitäköhän on tutkittu ja miten?
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_omega-3- ... in/6729880

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Heinä 2013 11:23

San Martino: itse tutkimusraportissa ei varsinaisesti valehdella (että koehenkilöille olisi syötetty kalaöljyvalmisteita, koska niin ei ollut tehty, kuten jokainen voi itse todeta SELECT-tutkimuksen designista). Mutta sitä vastoin johtavan tutkijan antamassa haastattelussa kyllä valehdellaan väittämällä, että tutkimus olisi osoittanut nimenomaan kalaöljyn käytön lisäävän eturauhassyövän riskiä ja olevan siten vaarallista terveydelle. Tällaisen lausunnon antoi tutkimusta johtanut tri Alan Kristal (Fred Hutchinson Cancer Research Center, USA) 11.7. 2013 Nutraingredients.comille, jota luetaan laajasti kautta maailman. Tosiasiassa Kristalin johtamassa tutkimuksessa analysoitiin siis vain plasman rasvahappopitoisuuksia, mutta ei selvitetty, mistä ne olivat peräisin.

Kristalin tulkinta on yhtä virheellinen kuin taannoin Suomenssa Kansanterveyslaitoksen SETTI-tutkimuksesta jälkeenpäin tehdyssä väitöskirjassa, jossa väitettiin, ettei kalaöljystä ole ravintolisänä hyötyä masennuksessa. Setissähän ei annettu kalaöljyä, vaan ainoastaan beetakaroteenia ja/tai E-vitamiinia. Osallistujista analysoitiin sitten mm. seerumin rasvahapot, joiden pitoisuuksia korreloitiin kyselylomakkeella tiedusteltuihin masennusoireisiin. Kun mitään korrelaatiota ei todettu (koska pitoisuudet olivat aivan liian pieniä pelkästään ruoasta saaduista rasvoista, eikä kalaöljyä ollut annettu), väittelijä päätteli, ettei kalaöljy ravintolisänä auta masennuksessa. Mikä älyllinen epärehellisyys! Näin tutkijat vedättäjät toimittajia, terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja maallikoita.

Kristalin johtaman tutkimuksen tulos on jossakin määrin ristiriidassa tuoreen meta-analyysin kanssa. 12 erillistutkimuksen mukaan seerumin dokosapentaeenihappo (DPA) – jota elimistö tekee EPA-rasvahaposta, ja joka voi muuttua takaisin EPAksi – vähentää merkitsevästi eturauhassyövän riskiä. Mutta sitten taas yllättäen suuri EPA:n ja DHA:n pitoisuus liittyikin high-grade-tuumoreiden riskiin, tosin vasta sen jälkeen kun yksi tutkimus oli jätetty pois aineistosta. Ja näitä high-grade-tutkimuksiakin oli analyysissa vain viisi/12.

Tutkijat kirjoittavat: “there are inconsistencies regarding the effects of long-chain PUFA, particularly EPA and DHA, in the development of prostate cancer… These results must be interpreted with caution, since the etiology of prostate cancer is multifactorial and the metabolism of long chain n-3 PUFA in human body is complex.” Tutkimukset antavat siis epäjohdonmukaisia (ristiriitaisia) tuloksia ja niitä on tulkittava varovasti (Chua ym. 2013). Toinen uusi kirjallisuuskatsaus puolestaan selostaa kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eturauhas- ja muita syöpiä (Guy m. 2013).

Kun puhumme rasvahapoista ja syövästä, on omega-6/omega-3-suhde tärkeä. Pieni suhde ehkäisee ja jarruttaa eturauhassyöpää, kirjoittavat Teksasin yliopiston ravitsemustutkijat tuoreessa artikkelissaan (Apte ym 2013). Suurat suhdetta voidaan pienentää tehokkaimmin kalaöljyllä, mieluiten E-EPAlla, joka alentaa AA/EPA-suhdetta.

Kuten sanottu, eturauhassyöpä on monimutkainen sairaus, jonka syntyyn vaikuttavat monet tekijät, joita kaikkia ei eders vielä tunneta. Kun ihmisistä mitataan kymmeniä erilaisia muuttujia, aina joku niista assosioituu tilastollisesti merkitsevästi johonkin tautiin, ilman että kyseessä olisi syy-seuraus-suhde. Uskon, että juuri näin on käynyt myös nyt puheena olevassa Kristalin johtamassa tutkimuksessa.

Chua ME, Sio MC, Sorongon MC, Morales ML Jr. The relevance of serum levels of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids and prostate cancer risk: A meta-analysis. Canadian Urological Association Journal. 2013 May;7(5-6):E333-43. doi: 10.5489/cuaj.1056.

Gu Z, Suburu J, Chen H, Chen YQ. Mechanisms of omega-3 polyunsaturated Fatty acids in prostate cancer prevention. Biomed Res Int. 2013;2013:824563. doi: 10.1155/2013/824563..

Apte SA, Cavazos DA, Whelan KA, Degraffenried LA. A low dietary ratio of omega-6 to omega-3 Fatty acids may delay progression of prostate cancer. Nutrition and Cancer. 2013;65(4):556-62. doi: 10.1080/01635581.2013.775316.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Heinä 2013 11:45

sienestäjä kirjoitti:Allergiaa vai ei allergiaa, mitäköhän on tutkittu ja miten?
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_omega-3- ... in/6729880

Katso 6 postausta ylöspäin.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 12 Heinä 2013 12:21

No niin, olen jo ilmoittautunut aikuisten lukutaitokurssille !

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Heinä 2013 11:04

Asiantuntijat tyrmäävät omega-3-eturauhastutkimuksen
Edellä puheena ollut raportti ei osoita minkäänlaista kausaalista syysuhdetta omega-3-rasvahappojen ja eturauhassyövän välillä. Jos tutkimuksen tulos olisi oikea, pitäisi eturauhassyöpää esiintyä eniten runsaasti kalaa ja muuta meriruokaa syövissä väestöissä, kuten Japanissa ja Pohjoismaissa, sanovat kalaöljyteollisuutta edustavat järjestöt ja niiden asiantuntijat. He korostavat aivan samaa kuin minäkin aikaisemmassa viestissäni: Tutkijat pelottelevat kalaöljyvalmisteiden olevan vaarallisia, vaikkei niitä edes tutkittu tässä analyysissa. He eivät ole osoittaneet, että yksikään tutkimukseen osallistuneista henkilöistä olisi nauttinut kalaöljyvalmisteita. Verestä mitatut pitoisuudet voivat kaikki olla peräisin kalaruoasta. Kaiken lisäksi eturauhassyöpään sairastuneiden ja terveiden verrokkien väliset erot plasman omega-3-rasvapoissa olivat mitättömän pienet, vain 0,22 %: 4,66 ja 4,48 % (prosentuaalinen osuus plasman kaikista rasvahapoista). Tällainen ero voi johtua yhdestä ainoasta kalavoileivästä, jonka koehenkilö on syönyt tai jättänyt syömättä ennen verinäytteen ottoa. Väite, että tällainen ero rasvahapoissa aiheuttaisi 71 % riskin lisäyksen eturauhassyövässä on täysin absurdi. Ero oli siis samaa luokkaa kuin Finriski-tutkimuksessa havaittu suomalaisten kokonaiskolesterolin nousu, mistä nousi kova häly (paljon melua tyhjästä).

Johtavan tutkijan Alan R. Kirstelin lausunnot eivät kestä tieteellisistä kritiikkiä. Päätelmät kuvastavat ainoastaan hänen kielteistä ennakkoasennetta ravintolisiin. Kanadalaisen Gulph-yliopiston professori Gopinadhan Paliyath ihmettelee kuinka tällainen tutkimus on voitu hyväksyä julkaistavaksi. Hän ja monet muut viittaavat muihin tutkimukseen (kuten minäkin edellä) joiden mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja hillitsevät syöpätauteja, mukaan luettuna eturauhassyöpä.

Tutkimusraportista löytyy muitakin eriskummallisia tilastollisia yhteyksiä: Aggressiivista eturauhassyöpää oli eniten tupakoimattomilla ja raittiilla miehillä, vaikka kaikki tietävät, että tupakointi ja runsas alkoholin käyttö altistavat syövälle. Nämä oudot tilastolliset yhteydet johtuvat juri niistä syistä, jotka toin esille aikaisemmin: Tukimusta ei ollut suunniteltu omega-3:n ja eturauhassyövän yhteyksien selvittämiseen. Kun ihmisistä mitataan monia muuttujia, aina jotkin niistä saavuttavat tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä joihinkin sairauksiin; yhteydet ovat näennäisiä (engl. spurious), eivät kausaalisia.

Experts slam omega-3 link to prostate cancer as overblown ”scaremongering”. Nutraingredients.com 12.7.2013

Kalaöljy ehkäise ja hillitsee syöpätauteja
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Heinä 2013 11:28

Omega-3-indeksi ja synnytyksenjälkeinen masennus
Noin 10-15 % naisista masentuu synnytyksen jälkeen. Suomessa se merkitsee 6000-10 000 naista. Äidin masennus heikentää myös vauvan nykyistä ja tulevaa terveyttä. Useat toisistaan riippumattomat tutkimukset osoittavat, että tämä masennus liittyy liian vähäiseen kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saantiin ja niiden pieneen pitoisuuteen veressä. Asia saa vahvistusta uudesta norjalaisesta ajassa etenevästä (prospektiivisesta) tutkimuksesta, jonka teki Bergenin yliopisto (National Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), Bergen, Norway). Siinä kävi ilmi, että punasolujen pieni omega-3-indeksi ennustaa synnytyksenjälkeistä masennusta (aivan kuten se ennustaa tulevaa sydäntautia). Samoin myös korkea omega-6/omega-3-suhde ennusti masennusta.

Aineisto oli koottu 2009-2011 Bergenin alueella raskaana olleista naisista (n=72). Heistä 69 antoi verinäytteen, josta analysoitiin mm. omega-3-indeksi 28. raskausviikolla. Sitä verrattiin masentuneisuutta mittaavan kyselylomakkeen tuloksiin (Edinburgh Postnatal Depression Scale EPDS). Artikkelin kuva 2 osoittaa selvästi, kuinka masentuneisuus korreloi non-lineaarisesti matalaan omega-3-indeksiin. Toisin sanoen, mitä vähemmän punasolujen kalvoilla on omega-3-rasvahappoja, sitä suurempi on masentumisen riski. Indeksin 25, 50 ja 75 persentiilit olivat 5,1%, 6,1% ja 7,7%. Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että ihanteellinen indeksi on 8 %, jolloin mm. sydäntaudin riski vähenee lähes olemattomaksi. Raskaana olevilla norjalaisnaisilla on siis useimmiten liian pieni indeksi, ja mitä pienempi se on (esim. alle 5 %), sitä suurempi on synnytyksen jälkeisen masennuksen riski. Sydäntaudeissa alle 4 % indeksi ennustaa suurta sairastumisen riskiä. Kuva 3 osoittaa omega-3-indeksin ja DHAn ja EPAn korrelaatiot.

Minusta on aivan käsittämätöntä, että suomalaiset psykiatrit ja muut lääkärit ja terveysviranomaiset eivät ole lotkauttaneet korvaansa tieteellisille tutkimuksille, jotka osoittavat kiistatta kalaöljyn tärkeyden raskausajan masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Erityisesti Itä-Suomen yliopiston dosentti Ursula Schwab vastustaa julkisuudessa kalaöljyn käyttöä. Naisille ollaan kyllä valmiita syöttämään synteettisiä mielialalääkkeitä, mutta ei kalaöljyä, vaikka EU antoi jo elokuussa 2007 suosituksen sen käytöstä raskauden aikana. Tehokkain valmiste masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa on E-EPA (1000-2000 mg päivässä).

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Julkaisussa on erinomainen kirjallisuusluettelo (94 referenssiä), josta pääsee alkuperäisiin töihin.
Markhus MW, Skotheim S, Graff IE, et al. Low omega-3 index in pregnancy is a possible biological risk factor for postpartum depression. PLoS One. 2013 Jul 3;8(7):e67617. doi: 10.1371/journal.pone.0067617.

Raskausajan masennus: Psykologin neuvoja

E-EPA paransi raskausmasennuksen

Raskausajan ravintolisät
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Heinä 2013 10:10

Harvardin proffa tyrmää kalaöljy-eturauhassyöpätutkimuksen
Harvardin yliopiston eturauhassyöpäspesialisti professori Anthony D´Amico tyrmää edellä mainitun ”tutkimuksen”, jossa väitettiin kalaöljyn aiheuttavan eturauhassyöpää. D´Amico on sädehoito-opin professori Harvardissa, Brigham and Women´s Hostilalissa ja Dana-Farber- Cancer Intitutessa. Hän on tutkinut eturauhassyöpää 40 vuotta. D´Amico on antanut radiohaastattelun, jossa hän kumoaa väitteet kalaöljyn haitallisuudesta. Hän toteaa, että tutkimus oli tehty huonosti eikä siitä voida tehdä sellaisia johtopäätöksiä, kuin tutkijat ovat mediaan levittäneet. D´Amico korostaa, ettei tutkimuksessa kyetty osoittamaan syyseuraus-suhdetta. Tutkijat jättivät tutkimatta eturauhassyövän riskitekijät (predictors), esim. PSA-arvoa. He eivät myöskään selvittäneet eivätlkä osaa kertoa, missä vaiheessa eturauhassyöpään sairastuneet miehet ja verrokit mahdollisesti olivat nauttineet kalaöljyä, ennen vaiko jälkeen diagnoosin asettamisen? Myöskään eri kalaöljyjen annoksista ja laadusta ei ollut mitään tietoa. Mikä tahansa – vaikkapa Cadillacin ajaminen – voi assosioitua tilastollisesti eturauhassyöpään, D´Amico vertaa. Voit kuunnella D´Amicon haastattelun alla olevasta linkistä (15:17 minuuttia).

Not just industry slamming down the omega-3-prostate cancer link. Nutraingredients.com 15.7.2013

Latest Omega-3 Prostate Cancer Study –
Don´t believe all you read
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5147
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Heinä 2013 19:02

Lisää kritiikkiä omega-3-eturauhastutkimuksesta
Maailmankuulu amerikkalainen sisätautiopin professori William ”Bill” S. Harris (University of South Dakota SoM), joka on tutkinut omega-3-rasvahappoja yli 30 vuotta ja kehittänyt mm. omega-3-indeksin, arvostelee kovin sanoin edellä selostettua tutkimusta, jonka väitettiin osoittaneen syy-yhteyden kalaöljyvalmisteiden ja eturauhassyövän välillä. Harris osoittaa monet samat menetelmävirheet, joista on ollut puhe jo edellisissä viesteissäni. Lisäksi hän korostaa sitä, että verestä mitatut omega-3-pitoisuudet olivat aivan liian pieniä ollakseen peräisin kalaöljyvalmisteista. Toisin sanoen, jos syöpään saitastuneet miehet todella olisivat nauttineet kalaöljyä, pitoisuuksien olisi pitänyt olla paljon suurempia. Näin ollen nyt mitatut pitoisuudet olivat peräisin kalaruoasta, ei ravintolisistä. Silti tutkijat ja toimittajat eivät esitä, että kalaruoka aiheuttaisi syöpää ja että kalaruokaa pitäisi karttaa.

Professori Harris muistuttaa sekä tutkijoita että toimittajia siitä, että tutkimukset pitää raportoida rehellisesti eikä ekstrapoloida tulosten ulkopuolelle, kuten nyt on tehty sensaatiohakuisesti. Tällainen uutisointi vaarantaa ihmisten terveyden, jos he lopettavat kalaöljyn käytön. Harris huomauttaa vielä, että samat tutkijat olivat aikaisemmin osoittaneet, että kalaöljy vähentää eturauhassyövän riskiä. Nyt he käänsivät takkinsa täysin.

The Omega-3/Prostate Cancer Media Fiesta ’ Mistaking Correlation for Causation Puts Patients at Risk
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa