Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Syys 2013 11:52

Itä-Suomen yliopisto: Kalarasva ehkäisee tyypin 2 diabetesta
Kalarasvan omega-3-rasvahapot näyttävät vähentävät kakkostyypin diabeteksen riskiä, ilmenee Itä-Suomen yliopiston lähes 20-vuotisesta seurantatutkimuksesta. Siinä ei annettu tutkituille kalaöljyä, vaan tyydyttiin mittaamaan veren rasvahappoja ja verensokeria ja kartoittamaan ruokatapoja kyselylomakkeella. Aineistona oli 2212 miestä, jota kuuluvat Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor -tutkimukseen. Miehet olivat seuruun alussa (1984-1989) 42–60 –vuotiaita. Lähes 20 vuoden kuluessa 422 miestä sairastui diabetekseen. Verrattaessa veren omega-3-pitoisuuksia (EPA+DPA+DHA) ja sairastuvuutta ilmeni, että ylimmän neljänneksen sairastumisen riski oli 33 % pienempi kuin alimman kvartaalin.

Johtopäätös: Suuri seerumin omega-3-pitoisuus, joka on objektiivinen kalaruoan syönnin ilmaisin, liittyi pienentyneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Vaikka tässä tutkimuksessa ei siis annettu kalaöljyä ruoan lisänä, viittaavat tulokset siihen, että kalaöljyn nauttiminenkin vähentää diabeteksen riskiä. Suurimman hyödyn saanevat ne, jotka syövät vähiten rasvaista kalaa. Herää kysymys, miksi Itä-Suomen yliopiston ravitsemushoidon apulaisprofessori Ursula Schwab vastustaa raivoisasti julkisuudessa kalaöljyn käyttöä ruoan lisänä? Sehän voisi ehkäistä kymmeniä tuhansia suomalaisia sairastumasta diabetekseen.

Virtanen JK, Mursu J, Voutilainen S, Uusitupa M, Tuomainen TP. Serum Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Incident Type 2 Diabetes in Men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Diabetes Care. 2013 Sep 11.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1816
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Syys 2013 12:12

Näyttää tutkimus myös edenneen nopeasti hyväksymisesta julkaisuun.
Kun tietäisi enemmän tutkijoiden motiiveista, asioita olisi helpompi tulkita.
Muutosvastarinta, ylikonservatiivisuus, täydellinen riskinoton puute, pelokkuus jne näyttää vaivaavan niitä, joiden pitäisi huolehtia suosituksista. Tietenkin raaka-aineista ravitsemustuotteita valmistava teollisuus näkee tässä mahdollisuutensa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Syys 2013 12:00

E-EPA auttaa endometrioosiinkin
Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on tavallisimpia gynekologisia sairauksia. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy ektooppisena kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion ja vatsakipuja. Potilaan immuunisolut, eritoten vatsanpeitteiden syöjäsolut eli makrofagit aktivoituvat, jolloin syntyy endometroosille tyypillisiä vaurioita. Nämä makrofagit tuottavat tulehdussytokiineja (mm. IL-6, IL-1β ja tuumorinekroositekijä alfaa eli TNF-alfaa).

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten EPA, ovat anti-inflammatorisia, joten Tokion yliopiston naistentautiklinikassa tutkittiin E-EPAn vaikutusta endometrioosin hiirimallissa (fat-1 mice ja 12/15-LOX KO mice), jotka sopivat erinomaisesti tämän taudin tutkimiseen. E-EPA valittiin siksi, että se on japanilainen keksintö, jota on tutkittu ja käytetty laajasti menestyksellisesti jo yli 30 vuotta Japanissa monen eri taudin hoitoon. Japanin terrveysministeriön hyväksynä päiväannos aikuisille on 1800 mg.

Tulokset osoittivat, että E-EPAsta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä (mm. resolviineja, RvE1), jotka hillitsevät endometrioosin aiheuttamaa tulehdusta. Vaikutusmekanismina on eritoten 12/15-LOX-reitin aineenvaihduntatuotteiden muodostus. E-EPA voi olla avaintekijä endometrioosin hoidossa, päättelevät japanilaistutkijat. Riittävä EPAn saanti edellyttää kuitenkin erittäin runsasta rasvaisen kalan syöntiä tai sitten EPAn käyttöä ravintolisänä, toteavat tutkijat. Eniten EPAa on E-EPAssa. Koko artikkelin (pdf) voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Tomio K, Kawana K, Taguchi A, et al. Omega-3 polyunsaturated Fatty acids suppress the cystic lesion formation of peritoneal endometriosis in transgenic mouse models. PLoS One. 2013 Sep 10;8(9):e73085. doi: 10.1371/journal.pone.0073085.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Syys 2013 11:45

Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen masennus
Lähes joka viides nainen sairastuu masennukseen raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Suomessa se merkitsee yli 10 000 sairastumista vuodessa. Masennuslääkkeet ovat riski eikä niitä suositella raskaana oleville. Toisaalta hoitamaton masennus on iso riski sekä äidille että sikiölle/lapselle. Masennus lisää äidin itsemurhan riskiä. Niinpä moni nainen turvautuu vaihtoehtoisiin tai täydentäviin hoitomuotoihin (CAM). Tuoreen englantilaisen tutkimuksen mukaan joka neljäs nainen käyttää CAM-hoitoja raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Suosituimpia CAM-hoitoja raskausaikana (masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon) ovat kalaöljyn omega-3-rasvahapot, foolihappo, mäkikuisma, kirkasvalohoito, akupuntio ja hieronta, kirjoittavat uudessa kirjallisuuskatsauksessaan Massachusettin yliopiston psykiatrian apulaisprofessorit Kristina M. Deligiannidis ja Marlene P. Freeman, He ovat perehtyneet erityisesti raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Deligiannidis on myös naistentautien ja synnytysten apulaisprofessori. Freeman toimi vuonna 2006 mietintönsä jättäneen Yhdysvaltain Psykiatriyhdistyksen omega-3-työryhmän puheenjohtajana (lue mietinnöstä suomeksi).

Tällaisesta aiheesta katsauksen laatiminen on haastavaa, sillä lääketeollisuuden voimakkaasta otteesta johtuen lääkärit eivät yleensä ole kovin kiinnostuneita tutkimaan lääkkeettömiä hoitoja. Niiden tutkimiseen on myös vaikeaa saada rahoitusta. Näistä syistä satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia ei ole kovin paljoa, ja niiden tekeminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta, esimerkiksi kirkasvalohoidosta ja hieronnasta (mikä olisi ”lumehieronta”?).

Eniten päteviä positiivisia kaksoissokkotutkimuksia on omega-3-rasvahapoista. Kirjoittajat suosittavatkin synnytyksen jälkeiseen masennukseen EPAn ja DHA:n yhdistelmää 1 g/vrk. Tässä kohtaa kuluttajan on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä monissa kalaöljyvalmisteiden myyntipakkauksissa annetaan harhaanjohtava kuva sisällöstä. Kuluttajan kannattaa käyttää mahdollisimman vahvaa valmistetta, jossa on vähintään 90 % omega-3:a (tavallisissa peruskalaöljyissä sitä’ on vain 30 %, vaikka pakkauksessa kuinka lukisi muuta).

Alla on linkki katsauksen abstraktiin. Kirjoittajat ovat lähettäneet minulle alkuperäisen artikkelin (ainostaan yksityiskäyttööön), enkä voi julkaista sitä netissä. Jos joku haluaa lukea alkuperäisen, sen voi pyytää minulta yksityisesti.

Deligiannidis KM, Freeman MP, Complementary and alternative medicine therapies for perinatal depression, Best Practice & Research Clinical Obstetrics and Gynaecology (2013), http://dx.doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2013.08.007

Raskausajan ravintolisät
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Syys 2013 12:57

E-EPA ja E-DHA diabeteksen hoidossa
Iranissa Teheranin yliopistossa tutkitaan ahkerasti ravintolisien vaikutuksia eri sairauksissa, muun muassa diabeteksessa. Siellä on tehty kaksi kaksoissokkokoetta, joissa on tutkittu E-EPAn (ja toisessa tutkimuksessa lisäksi E-DHA:n) vaikutuksia tyypin 2 diabeteksessa. Tutkimukset antavat uutta tärkeää tietoa: Kaksi grammaa E-EPAa päivässä parantaa insuliiniherkkyyttä ja alentaa kohonnutta verensokeria, kun taas yksi gramma päivässä ei saa aikaan näitä vaikutuksia, joskin hapetusstressiä vähenee (virtsan malonialdehydin pitoisuus pienenee).

Muista tutkimuksista käy ilmi, että 2–4 grammaa E-EPAa päivässä alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä. Itse lisäisin näihin tutkimustietoihin vielä sen, että eritoten tyypin 2 diabeteksen ravitsemushoidossa kannattaa aina käyttää vhh-ruokavaliota sekä E-EPAn (tai E-EPA ja E-DHA:n yhdfistelmän) kanssa synergisesti yhteis- ja vuorovaikuttavia ravintolisiä, berberiininä, B-, C- ja D- ja E-vitamiineja, karnosiinia, magnesiumia, sinkkiä ja ubikinonia. Ne ovat erityisen tärkeitä diabeetikoille, sillä valitettavasti tämä sairaus voin heikentää ajan oloon muistia ja altistaa dementialle, jota vastaan ravintolisät antavat suojaa.

Sarbolouki S, Javanbakht MH, Derakhshanian H, et al. Eicosapentaenoic acid improves insulin sensitivity and blood sugar in overweight type 2 diabetes mellitus patients: a double-blind randomised clinical trial. Singapore Medical Journal. 2013;54(7):387-90.

Azizi-Soleiman F, Jazayeri S, Eghtesadi S, et al. Effects of pure eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on oxidative stress, inflammation and body fat mass in patients with type 2 diabetes. Int J Prev Med. 2013;4(8):922-8

Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl, a Pure Ethyl Ester of Eicosapentaenoic Acid: Effects on Circulating Markers of Inflammation from the MARINE and ANCHOR Studies. American Journal of Cardiovascular Drugs. 2013; 13(1): 37–46

Crane PK, Walker R, Hubbardet RA, al. Glucose levels and risk of dementia. New England Journal of Medicine 2013; 369: 540-548
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Syys 2013 15:58

E-EPA parantaa veren rasvaprofiilia ja ehkäisee sepelvaltimotautia
Japanilainen Mochida Pharmaceutical Co. Ltd valmistaa 95-prosenttista E-EPAa, jota tutkitaan ja käytetään erityisen paljon Japanissa (jossa kyseinen valmiste on rekisteröity reseptilääkkeeksi). Valmistavan yhtiön tutkijat ovat julkaisseet raportin (Ohnishi ja Saito 2013), joka tuo lisävalaistusta siihen, miksi nimenomaan EPA on tehokkaampaa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa kuin kalaöljy, jossa on sekä EPAa että DHA:ta. Näinhän japanilaiset kardiologit ovat esittäneet jo vuosia: EPA on tehokasta ja DHA on vain tehoton sivustakatsoja.

E-EPA on huomattavasti väkevämpää ja puhtaampaa kuin peruskalaöljyt, joissa on mukana tyydytettyjä ja monotyydyttymättömiä rasvahappoja (jotka ovat EPAn vastavaikuttajia ja heikentävät sen tehoa). Tämä tosiseikka on hämärtänyt monia kalaöljyillä tehtyjä tutkimuksia, joissa on saatu heikko tai olematon teho. Tutkijat viittaavat vuonna 2007 Lancetissa julkaistuun JELIS-tutkimukseen, joka osoitti väkevöidyn E-EPAn hyvän tehon kolesterolilääkkeiden lisänä. Uusien sepelvaltimotautitapausten määrä väheni yli 50 % E-EPAa saaneiden keskuudessa verrattuna pelkkään statiinihoitoon.

Ennestään tiedetään, että suuri EPA/AA-suhde on tärkeä sepelvaltimotaudin ehkäisyn ja hoidon kannalta (Niomiya ym. 2011). Parhaiten sepelvaltimotauti estyikin niillä henkilöillä, joilla EPA/AA-suhde (EPAn suhde arakidonihappoon) oli yli 0,75. Lisäksi havaittin, että prostaglandiini I3:n ja PGI2:n suhde tromboksaani A2:een ([PGI2+PGI3]/TXA2) korrloi lineaarisesti APA/AA-suhteeseen seuraavasti. (PGI2+PGI3)/TXA2=λ+π* (EPA/AA). PGI2 ja PGI3 ehkäisevät verihiutaleitten (trombosyyttien) kokkaroitumista (aggregaatiota) ja verisuonten supistumista, ja lisäksi niiden uskotaan vähentävän hapenpuutteen aiheuttamaa sydänlihasvauriota ja edistävän uusien valtimoiden kasvua ahtautuneiden paikkojen ohi. Näin ollen EPA vähentää sepelvaltimotaudin riskiä PGI3:n avulla. Sen lisäksi tiedetään, että E-EPA vähentää veren triglyseridejä (jotka ovat ateroskeroosia aiheutavia rasvoja). Tässä tutkimuksessa E-EPA suurensi EPA/AA-suhdetta ja paransi (PGI2+PGI3)/TXA2-tasapainoa paremmin kuin DHA, joten E-EPA ehkäisee sepelvaltimotaudin syntyä ja sen etenemistä.

Ohnishi H, Saito Y. Eicosapentaenoic Acid (EPA) Reduces Cardiovascular Events: Relationship with the EPA/Arachidonic Acid Ratio. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2013 Sep 18.

Niomiya T, Doi Y, Kiyohara Y. Relationship Between the Ratio of Serum Eicosapentaenoic Acid to Arachidonic Acid and the Risk of Death: the Hisayama Study. Circulation 2011; 124: A8169 Meeting Abstract
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Loka 2013 15:24

Duodecim: Omega-3-rasvahapoista ei ole hyötyä sydän- ja verisuonitaudeissa
Tämä kollega Timon minulle meilaama juttu sopii hyvin edellisen perään, koska tästä nähdään kuinka asenteellinen Duodecimin-lehti on ravintolisiin nähden. Kiitos tri Timo! Nimimerkistä JP minun on käytettävä lohjalaista sanontaa: En tunne miestä, sanoi Ketola Jeesuksesta.

Lehti kirjoittaa uusimmassa numerossaan näin otsikolla (joka on tämän uutisen otsikkona):

"Jos monityydyttämättömien rasvahappojen metyylipäästä laskien kolmannessa hiiliatomien välissä on ensimmäinen kaksoissidos, niitä kutsutaan omega-3- tai n-3-rasvahapoiksi. Tärkeimmät niistä ovat linoli-, eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappo. Linolihappoa on saatava ravinnosta, mutta kahta muuta elimistö pysyy vähän siitä valmistamaankin.

"Omega-3-rasvahapot estävät veren hyytymistä. Lisäksi niillä voi olla vaikutusta lipideihin, tulehdukseen, valtimonkovettumisprosessiin sinänsä ja jopa sydämen rytmiin. Siksi niitä on tutkittu runsaasti sydän- ja verisuonitaudeissa. Yksittäisissä selvityksissä hyödyllisiä vaikutuksia onkin havaittu, mutta laajojen meta-analyysien tuloksissa tehoa ei ole todettu. Kyseessä on kuitenkin iso bisnes. Mainonta ja myynti on runsasta sekä tuotto hyvää, sillä monet valmisteet maksavat noin euron päivässä, eikä KELA korvaa.

"Italialaistutkijat selvittivät, onko omega-3-rasvahapoista hyötyä henkilöille, joilla on ateroskleroosia
tai sen lukuisia riskitekijöitä (Roncaglioni MC ym. N Engl J Med 2013;368:1800-08). He antoivat 12 513:lle keskimäärin 64-vuotiaalle kaksoissokkoutetusti viiden vuoden ajan joko lumetta (oliiviöljyä) tai 1 g:n vuorokaudessa omega-3-rasvahappoja, joista ainakin 85 % oli eikosaheksaeeni- ja dokosapentaeenihappoa. Riskitekijöitä olivat miessukupuoli, hypertonia, dyslipidemia, tupakointi, vähintään 65 vuoden ikä, ylipaino tai nuorella suvussa ilmenevä sydän- ja verisuonisairaus. Diabeetikoille riitti yksi vaaratekijä, muilla niitä piti olla neljä. Aiempaa sydäninfarktia ei saanut olla, mutta 30 %:lla tutkittavista oli jokin muu ateroskleroosin kliininen ilmentymä.

"Seurannassa ryhmien välille ei ilmaantunut eroja. Omega-3-rasvahapporyhmässä sydän- ja verisuonitauteihin kuoli 2,3 % ja sairaalaan niiden takia joutui 9,9 %, oliiviöljyä saaneiden luvut olivat 2,2 % ja 10,1 %. Myöskään sydänperäisissä äkkikuolemissa ei ollut eroja. Koronaaritapahtumia kehittyi happoryhmässä 5,0 %:lle ja halvauksia 2,8 %:lle ja öljyryhmässä 5,2 %:lle ja 2,3 %:lle. Viikoittaisten kala-aterioiden määrä ei vaikuttanut tuloksiin eikä sekään, oliko ateroskleroosi ennestään tiedossa vai ei. Happoryhmässä sattui 16 ja verrokeilla 12 vakavaa verenvuotoa. Omega-3-rasvahapoista ei näytä olevan hyötyä sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa eikä ehkäisyssä.
■ JP

Artikkelin abstarkti
Clinical Trials

Kommentti:
JP:n tietämättömyys aiheesta ilmenee heti kirjoituksen toisessa virkkeessä, jossa hän väittää linolihapon olevan omega-3. Sehän kuluu omega-6-perheeseen!

Miksi ihmeessä tässä valtavan kalliissa tutkimuksessa annettiin aivan liian pientä päiväannosta EPA + DHA -kalaöljyä, kun jo vuonna 2007 Lancetissa julkaistusta JELIS-tutkimuksesta tiedetään, että jopa japanilaiset riskiryhmän potilaat tarvitsevat 1,8 grammaa EPAa päivässä. Japanilaiset sydänlääkärit ovat osoittaneet, että nimenomaan EPA-rasvahappo suojaa valtimoita ja sydäntä, kun DHA on pelkkä by-stander. Italialaistutkimuksen EPA-annos oli riittämätön, vain noin ¼ tarvittavasta.

Italialaisten tutkijoiden ja JP:n loppupäätelmätkin ovat virheellisiä. Niiden pitäisi kuulua:
Tässä tutkimuksessa kalaöljy (1 g/vrk) osoittautui samanarvoiseksi kuin oliiviöljy (1g/vrk). Kumpikin toimii anti-inflammatorisena aineena elimistössä.

Sitä paitsi riskipotilaat tarvitsevat muitakin ravintolisiä kuin omega-3:a, kuten Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito-oppaasta käy hyvin ilmi.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Tomppa
Viestit: 336
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Tomppa » 02 Loka 2013 17:58

Hieman off-topicia tähän väliin, jos sallitte, liityen tähän:

...havaittu, mutta laajojen meta-analyysien tuloksissa tehoa ei ole todettu.


Sanavalmis ja sarkastisen huumorin mestari Richard David Feinman - "the Other", kuten hän itseään kutsuu, erotukseksi Nobel-palkitusta fyysikkokaimastaan - totesi uusimmassa kolumnissaan 26.9. meta-analyyseistä seuraavasti:

"The story is about a meta-analysis — that is where you have a bunch of weak studies, most of which have shown nothing or very little and you average them on the assumption that many wrongs make a valid scientific conclusion."

Tuo vinoilu liittyi muuten statiineihin, kuinkas muuten.

Suosittelen lukemaan hänen juttujaan, ne ovat fiksuja ja hauskoja.

http://rdfeinman.wordpress.com/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Loka 2013 12:03

The REDUCE-IT (Reduction of Cardiovascular Events with EPA - Intervention Trial)
E-EPAa tutkitaan REDUCE-IT-hankkeessa 11 maassa 400 kliinisessä tutkimuslaitoksessa. Tässä tutkimuksessa (faasi 3) E-EPAa annetaan yhdessä statiinien kanssa ns. suuren riskin potilaille, joiden triglyseridit ovat koholla. Verrokit saavat statiinia + lumetta, verumryhmä saa statiinia + E-EPAa. Koejärjestely on satunnaistettu kaksoissokko. Päätetapahtumia ovat sydän- ja verisuonitapahtumat.

The REDUCE-IT study tehdään Special Protocol Assessment (SPA) –spimuksen mukaisesti Yhdysvaltain lääkelaitoksen FDA:n kanssa sovitulla tavalla. Nyt on rekrytoitu 6000 potilasta mikä on enemmän kuin MARINE- ja ANCHOR-tutkimuksissa yhteensä.

Amarin Corp tiedote 25.9.2013
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Loka 2013 13:03

Kalarasva suojaa ikääntyvien aivoja
Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat saneet julkaisuunsa maineikkaita ulkomaalaisia kollegoita, mm. Harvardista. Tutkittavina oli Cardiovascular Health Studyyn osallistuvaa 3660 henkilöä ≥65 vuotta, joille tehtiin aivojen skannaus (MRI)1992-1994, ja heistä 2313:lle sama uudelleen 5 vuotta myöhemmin.
Mitä enemmän koehenkilöt olivat syöneet kalarasvaa, sitä aivoissa oli omega-3-rasvahappoja ja sitä vähemmän oli subkliinisiä (hiljaisia) aivoinfarkteja ja valkoisen aivoaineen katoa (leukoaraioosia). Kasviöljyn ALA-rasvahapolla ei ollut vastaavaa suojavaikutusta. Tutkijat – jotka ovat ravitsemustieteilijöitä – eivät voi lausua ulos (ainakaan abstraktissa), että paitsi kalaruoka myös kalaöljy ravintolisänä lisää omega-3-pitoisuutta ja suojaa siten aivoja.

Virtanen JK, Siscovick DS, Lemaitre RN, Longstreth WT, Spiegelman D, Rimm EB, King IB, Mozaffarian D. Circulating Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Subclinical Brain Abnormalities on MRI in Older Adults: The Cardiovascular Health Study.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Loka 2013 12:03

Kalaöljy ehkäisee fruktoosin haittoja rhesusapinoilla
Kalaöljyn vaikutuksia on tutkittu viimeaikoina tyypin 2 diabeteksessa, ja tulokset ovat olleet hyviä: 2 g E-EPAa päivässä parantaa tyypin 2 diabeetikkojen insuliiniresistenssiä ja alentaa paastoverensokeria sekä “pitkää sokeria” HbA1c. Nyt eräät amerikkalaiset yliopistot ovat yhteisessä tutkimuksessaan selvittäneet kalaöljyn vaikutusta rhesusapinoilla, joille syötettiin fruktoosia (hedelmäsokeria). Samat tutkijat olivat jo aikaisemmin osoittaneet, että fruktoosi lisää rhesusapinoilla metabolisen oireyhtymän (MetS) riskiä. Nyt tutkittiin, vähentääkö kalaöljy fruktoosin aiheuttamaa insuliiniresistenssiä, veren rasvahäiriötä (dyslipidemiaa) ja kardiometabolista riskiä.

Aikuisille rhesusapinoille (12–20 ikävuotta) annettiin puoli vuotta fruktoosia 75 g/vrk. Osa (10 apinaa) apinoista sai sen lisäksi 4 g kalaöljyn omega-3-rasvahappoja EPA ja DHA. 9 apinaa toimi verrokkeina. Kalaöljy ehkäisi fruktoosin aiheuttamaa triglyseridien lisääntymistä ja insuliiniresistenssiä. Lisäksi kalaöljy ehkäisi apolipoproteiini C3:n apoE:n ja leptiinin lisääntymistä ja hillitsi adropiinin vähenemistä plasmassa. Adropiini on äskettäin löydetty proteiini, joka säätää energiatasapainoa ja insuliiniherkkyyttä (ja -resistenssiä). Adropiinin uskotaan olevan tärkeä suojatekijä valtimoterveydelle, sillä adropiini, endoteelin toiminta ja insuliiniherkkyys kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa. Paino, rasvaton kudos, rasvakudos, paastoverensokeri, insuliini ja adiponektiini eivät eronneet ryhmien välillä vaikutusjakson lopulla.

Johtopäätös: Kalaöljyn anto vähensi monia pitkäaikaisen fruktoosin nauttimisen aiheuttamia haitallisia rasva- ja glukoosiaineenvaihdunnan muutoksia.

Bremer AA, Stanhope KL, Graham JL, et al. Fish Oil Supplementation Ameliorates Fructose-Induced Hypertriglyceridemia and Insulin Resistance in Adult Male Rhesus Macaques. Journal of Nutrition. 2013 Oct 9. doi: 10.3945/jn.113.178061
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Loka 2013 12:28

DHA suojaa aivoja ja silmänpohjia
Terveet aivot sisältävät luonnostaan runsaasti “merellisiä” omega-3-rasvahappoja, kuten artikkelistani ilmenee. EPA näyttää olevan tärkein ja ehkä ainoa antidepressiivinen omega-3rasvahappo, mutta DHA:la näyttää olevan muita positiivisia vaikutuksia hermokudoksessa (ja siis myös keskushermostossa eli aivoissa). Hermosolujen elossaoloa tutkittaessa on havaittu, että DHA:sta elimistössä syntyvä yhdiste neuroprotektiini D1 (NPD1;10R,17S-dihydroxy-docosa-4Z,7Z,11E,13E,15E,19Z hexaenoic acid) suojaa hermosoluja ja retinaa degeneraatiolta, epilepsialta ja aivohalvaukselta. Lyhyesti sanottuna NPD1 säätää hermoveroston homeostaasia eli tasapainotilaa ja integriteettiä (koskemattomuutta).

Bazan NG, Calandria JM, Gordon WC, Makrides M, Ochoa JB, Szajewska H (eds): Docosahexaenoic Acid and Its Derivative Neuroprotectin D1 Display Neuroprotective Properties in the Retina, Brain and Central Nervous System. The Importance of Immunonutrition. Nestlé Nutr Inst Workshop Ser. Nestec
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Loka 2013 11:44

EPA-rasvahappo on anti-inflammatorinen (tulehdusta ehkäisevä)
Yli 10 vuotta on tiedetty, että EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanoluokan aineenvaihduntatuotteita, metaboliitteja, E-luokan resolviineja. Nyt japanilaiset tutkijat ovat selvittäneet lisää EPA:n biokemiaa. EPA muuntuu ω-3 epoksigenaatiossa yhdisteeksi nimeltään 17,18-epoxiyeicosatetraenoic acid (17,18-EpETE), josta syntyy edelleen muita metaboliitteja, mm. 12-hydroxy-17,18-epoxyeicosatetraenoic acid (12-OH-17,18-EpETE), joka on potentti tulehdusta ehkäisevä ja sammuttava aine.
Tutkimuksen tekivät:
• Department of Health Chemistry, Business-Academia Collaborative Laboratory, Department of Integral Analytical Chemistry, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, University of Tokyo, Tokyo, Japan
• Precursory Research for Embryonic Science and Technology (PRESTO), Japanese Science and Technology Agency, Saitama, Japan
• Shionogi Research Laboratories, Osaka, Japan

Kiinnostus EPAan jn suurta juuri Japanissa, jossa E-EPA kehitettiin yli 30 vuotta sitten, ja jossa lääkärit määräävät sitä monen taudin hoitoon. Japanin terveysministeriö on luokitellut E-EPAn reseptilääkkeksi, jonka suositeltu päiväannos on 1800 mg. Myös Yhdysvalloissa E-EPA on reseptilääke. EU:ssa E-EPA on luokiteltu ravintolisäksi, jota saa vapaasti apteekeista, terveys- ja muista elintarvikeliikkeistä. Vahvin Suomessa myytävä E-EPA on 90-prosenttista EPAa. Peruskalaöljyt sisältävät vain 18 % EPAa.

Eicosapentaenoic acid is converted via ω-3 epoxygenation to the anti-inflammatory metabolite 12-hydroxy-17,18-epoxyeicosatetraenoic acid. Kubota T, Arita M, Isobe Y, et al. FASEB Journal. 2013 Oct 15.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Loka 2013 14:36

E-EPA-tuotteen käyttötarkoituksen laajennus vastatuulessa FDA:n paneelissa
Irlantilainen Amarin Corp, joka valmistaa E-EPAa, on anonut Yhdysvalloissa FDA:lta tuotteelle käyttötarkoituksen laventamista. Kesällä 2012 FDA myönsi E-EPAlle lääkestatuksen ja indikaatioksi kohonneiden triglyseridien alentamisen henkilöillä (monoterapiana), joiden trigly on vähintään 500 mg/dl eli 5,65 mmol/l. Tällaisia ihmisiä on USA:ssa noin 4 miljoonaa. Amarin anoi indikaatiota myös 200-500 ml/dl lukemien hoitoon statiinihoidon lisänä (käyttäjäpotentiaali olisi lisääntynyt 38 miljoonaan henkilöön USA:ssa), mutta FDA:n neuvoa antava paneeli (työryhmä) äänesti anomusta vastaan äänin 9-2. Paneeli haluaa odottaa uuden REDUCE IT-tutkimuksen tuloksia, joiden odotetaan valmistuvan 2016.

ANCHOR-tutkimuksessa E-EPA (4 g/vrk) alensi paastotruglyjä keskimäärin 21,5 % enemmän kuin lume. Samalla alenivat kokonais-, non-HDL- ja vLDL-kolesterolit, apolipoproteiinit B ja A-1. Tämä ei kuitenkaan riittänyt paneelille. Amarin olisi halunnut lohkaista käyttötarkoituksen laajennuksella osan GlaxoSmithKlinen Lovazan (E-EPA +E-DHA) markkinoista, jotka ovat nyt miljardi dollaria vuodessa. Paneelin kielteinen kanta ei sido FDA:ta, vaan se voi halutessaan myöntää uuden laajennetun käyttötarkoituksen. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Jopa tapauksessa E-EPAa on tutkittu ja tutkitaan nyt vilkkaasti erityisesti sydän- ja verisuoniterveyden kannalta. Ennestään E-EPA on osoittautunut erinomaiseksi kalaöljyksi masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Ja ainakin yksittäistapauksissa myös kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ja skitsofreniassa.

Whither Amarin? FDA Panel Rejects Wider Use For Its Fish Oil Pill
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5043
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Loka 2013 16:31

EPA-kalaöljy myötätuulessa lääketeollisuudessa
Kalaöljyvalmisteet ovat ylivoimaisesti suosituimpia ja eniten tukittuja ravintolisiä kaikkialla maailmassa. Kaikki alkoi jo 1970-luvulla, jolloin tanskalaiset tutkijat Dyerberg ja Bang tutkivat grönlantilaisten inuiittien terveyttä: Sydäntautien vähyys, verrattuna tanskalaisiin, hämmästytti, ja se pantiin runsaan kalarasvan syönnin tiliin. Siitä kalaöljyn tutkimus suorastaan räjähti, ja alettiin puhua omega-3-rasvahappojen ihmeitä tekevästi vaikutuksesta.

Tässä yhteydessä tapahtui kuitenkin väärinkäsitys, sillä tosiasiassa kalaöljy sisältää useita eri rasvahappoja, joilla on hyvinkin erilainen merkitys ja vaikutus ihmiselimistössä. Näin ollen ei pitäisikään enää puhua monikossa omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksista, vaan erikseen kustakin rasvahaposta. Niistä parhaiten tunnettuja on dokosaheksaeenihappo eli DHA ja eikosapentaeenihappo eli EPA. Isot kalaöljyä valmistavat yhtiöt ovat kuitenkin luoneet sen mielikuvan, johon yleisö nykyään uskoo, että juuri näiden kahden rasvahapon yhteisvaikutus on juuri se kalaöljyn ihmeitä tekevä vaikutus. Näin ei asia ole todellisuudessa. Ajatelkaamme ensin aivoja ja mielenterveyttä. DHA:ta on terveissä aivoissa valtavan paljon enemmän kuin EPAa, joten teollisuus ja tutkijat ovat käsittäneet asian niin, että aivojen terveys vaatisi runsaasti F`DHA:ta. Mutta tosiasiassa DHA onkin vain aivojen rakenteellinen rasvahappo, kun taas EPA on aivojen toiminnallinen rasvahappo. Se on antidepressiivinen (masennusta ehkäisevä ja hoitava) ja antiskitsofreeninen. DHA;lla ei näytä olevan näitä ominaisuuksia. Siksi mielenterveysongelmissa pelkkä puhdistettu EPA (E-EPA) on tehokkaampi kuin DHA tai EPAn ja DHA:n yhdistelmä.

Tarkastelkaamme seuraavaksi sydän- ja valtimoterveyttä: Perinteisesti tälläkin alueella on ajateltu, että EPAn ja DHA:n yhdistelmä on juuri se oikea valinta. Näin ei asianlaita olekaan välttämättä. Japanilaiset kardiologit, jotka ovat tutkineet puhdistettu 98-ptrosenttista EPAa (E-EPAa) jo lähes 30 vuotta, ovat vakuuttuneita, että juuri EPA on aktiivinen suojaava tekijä, kun taas DHA on passiivinen sivustakatsoja. Siksi useissa länsimaissa tehdyissä isoissakin väestötutkimuksissa on saatu ei-positiivisia tuloksia, kun potilaille on annettu EPAn ja DHA:n yhdistelmää, jolloin EPAn päiväannos on jäänyt liian pieneksi. Tulos on johtanut sellaiseen virhetulkintaan, että kalaöljy olisi tehotonta ja turhaa. Kaiken kukkuraksi on käynyt ilmi, että DHA suurentaa ”pahaa” LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä, mikä on saanut esimerkiksi suomalaisen ravitsemusterapian apulaisprofesori Ursula Schwabin pelottelemaan ihmisiä kalaöljyn käytöllä. Schwab ei näytä tuntevan DHA:n ja EPAn eroja tässä suhteessa: EPA ei lisää LDL-kolesterolia vaan vähentää sitä.

Viime aikoina lääketeollisuus on oivaltanut EPAn ja DHA:n erot myös sydänterveyden edistämisessä. Suurissa ANCHOR- ja MARINE-tutkimuksissa on osoitettu, että irlantilaisen Amarin-yhtiön väkevöity puhdistettu EPA (E-EPA) alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä, kolesterolia ja apolipoproteiineja. Koska niitä pidetään sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä, on Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myöntänyt E-EPAlle lääkestatuksen ja käyttötarkoituksen kohonneiden triglyseridien alentamiseen 2-4 gramman päiväannoksilla. Nyt on käynnissä uusi REDUCE IT- tutkimus, jossa E-EPAa annetaan potilaille, joiden triglyt ovat vähemmän koholla kui em. tutkimuksissa. Nyt myös monet muut yhtiöt valmistavat ja markkinoivat pelkkää vahvaa EPA. Itse asiassa suomalainen yhtiö Bio-Vita Oy toi E-EPAn ensimmäisenä markkinoille Suomessa ja muualla Euroopassa jo yli 10 vuotta sitten. Nykyisin valmistetta markkinoi Midsona Finland Oy.

Onko molemmille tilaa? Usko perinteisen EPAn ja DHA:n yhdistelmään elää kuitenkin sitkeässä, ja useimmat kalaöljyvalmisteet sisältävät näitä molempia rasvahappoja. Lääketeollisuus valmistaa ja myy ja markkinoi lääkäreille miljardeilla euroilla väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä, joka sisältää E-EPAa ja E-DHA:ta. Tällaisella yhdistelmällä saattaa on ihan hyvä yleinen terveysvaikutus terveellä ihmisellä, sanoo mm. Etelä-Dakotan yliopiston professori William (Bill) Harris, joka on tutkinut omega-3:a vuosikausia. Mutta tiettyihin spesifisiin tarkoituksiin on viisaampaa valita joko puhdas E-EPA tai puhdistettu DHA, kuten tästäkin viestiketjusta käy ilmeiseksi. Joka tapauksessa tieteellisissä tutkimuksissa aika on ajanut perinteisten kalaöljyvalmisteiden ohi.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron