Pre-, pro- ja synbiootit

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Pre-, pro- ja synbiootit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Marras 2010 16:14

Ystävälliset maitohappobakteerit lyhentävät infektiotautien kestoa, kirjoitti Espanjan suurin päivälehti El Mundo 10.11.2010. Maitohappobakteerit kuuluvatkin yleisimmin käytettyihin ja hyväksyttyihin ravintolisiin. Niitä käyttävät usein myäs lapset. Probiootteja myydään kapseleina, tabletteina, jauheina, nesteinä ja niitä lisätään sellaisenaan elintarvikkeisiin, esimerkiksi jogurtteihin.

Määritelmiä
Probiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.
Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä (esimerkkeinä prebiooteista mainittakoon ns. inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu).
Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.

Lääke- ja muita hoitoja kriittisesti arvioiva 'The Cochrane Library' tunnustaa maitohappobakteerien edulliset terveysvaikutukset eritoten ripulin hoidossa. Cochranen työryhmä kävi läpi 63 tieteellistä tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 8 000 potilasta, suurin osa heistä alaikäisiä. Eri tutkimuksissa oli käytetty erilaisia valmisteita, mutta tästä heterogeenisyydestä huolimatta probioottien hyödyt tulivat esille johdonmukaisesti. Valmisteet eivät aiheuttaneet sivuvaikutuksia.

Probiootit (maitohappobakteerit) ovat mikro-organismeja, jotka ovat hyödyllisiä monissa terveysongelmissa, kuten lasten atooppisessa ihottumassa, ripulissa (olipa sen syynä sitten patogeeninen mikro-organismi tai antibioottihoito) ja ärtyneen paksusuolen hoidossa, kirjoittavat tohtorit Benjamin Kligner ja Andreas Corhssen American Family Physician -lehdessä (2008).

Suomessa probiootteja on tutkittu paljon erityisesti Turun yliopistossa lastentautiopin professori Erika Isolaurin johdolla. Tulosten mukaan ne ehkäisevät ja lievittävät lasten allergioita ja hengitystieinfektioita. Suomalaiset lastenneuvolat suosittavat nykyisin probioottien käyttöä moniin eri tiloihin. Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet myös, että probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta.

Erilaisten vaikutustapojen vuoksi eri probioottivalmisteilla voi olla erilainen teho eri vaivoissa. Eniten tutkittuja bakteerikantoja ovat Lactobacillus-kannat (kuten L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. reuteri, ja L. casei), Bifidobacterium -kannat sekä Saccharomyces boulardii, joka on terveellinen hiiva.

Nutrigenomiikkaa

Maitohappobakteerit parantavat ihmisen puolustuskykyä monia sairauksia vastaan vaikuttamalla edullisesti suolen limakalvon geeneihin, raportoivat hollantilaiset tutkijat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden verkkojulkaisussa (PNAS Online Early Edition). Ennestään tiedetään, että maitohappobakteerit parantavat ihmisen puolustusjärjestelmää. Sitä ei ole kuitenkaan tiedetty, kuinka se tapahtuu. Professori Michiel Kleerebezemin (NIZO Food Research, Maastrichtin yliopisto) työryhmä selvitti asiaa vaihtovuoroisessa kaksoissokkotutkimuksessa vertaamalla erilaisten maitohappobakteerien vaikutuksia suolen limakalvon geeneihin.

Tutkittavat bakteerikannat olivat elävät Lactobacillus plantarum, lämmöllä tapetut L. plantarum ja plasebo. Koehenkilöiden suolesta otettiin koepalat, joista määritettiin geenien ilmentyminen (gene expression analysis). Bakteerikantojen välillä todettiin silmiinpistävät erot niiden vaikutuksissa proteiinikompleksiin nimeltään nuclear factor kappa B (NF-kB). Sillä on tärkeä merkitys immuunijärjestelmän toiminnassa muun muassa infektiotautien ja syövän ehkäisyssä.

HYKSin syöpälääkärien mukaan maitohappobakteerit vähentävät sytostaatin (5-fluorourasiilin) aiheuttamia sivuvaikutuksia suolistossa. Probiootin turvin potilas kestää paremmin stostaattihoitoa. Siitä huolimatta moni suomalainen syöpälääkäri kieltää edelleen potilailtaan kaikkien ravintolisien käytön.

Monet muutkin tutkimukset ovat äskettäin antaneet uutta tietoa probiooteista. Lactobacillus fermentum parantaa pitkänmatkan juoksijoiden puolustuskykyä hengitystieinfektioita vastaan. Lactobacillus kohentaa T-valkosolujen aktiivisuutta (Br. J. Sports Med). Lactobacillus casei Shirota voi kohentaa immuunijärjestelmän toimintaa heinänuhan oireita vastaan (Clin. Exp. Allergy). Lactobacillus casei Shirota parantaa myös alkoholistien veren valkosolujen toimintaa (J. Hepatology).

EU:n EFSA on tyrmännyt kaikki anomukset terveysväitteiden esittämisestä probiooteille. Syynä on asennevamma. Elintarviketeollisuus on kummissaan.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Marras 2010 17:18

Sattuipa mukavasti: Juuri kun sain laitetuksi yllä olevan tekstin foorumille, tupsahti sähköpostiini
uusi tutkimusraportti, jonka mukaan maitohappobakteerit (L. reuterii) voivat parantaa myös suuhygieniaa ja ehkäistä ja hoitaa periodontiittia eli hampaan kiinnityskudoksen sairautta, juurikalvon tulehdusta (periodontiittia).

Aikaisemmin tänä vuonna Kentuckyn yliopiston tekemä ja Yhdysvaltain terveysviraston rahoittama tutkimus osoitti, että myös kalaöljy ja erityisesti niiden etyyliesterit parantavat suuhygieniaa. Omega-3:t estävät useiden suussa elävien haitallisten bakteerien ja hiivasienten kasvua ja ehkäisevät siten tulehduksia, kirjoittavat tutkijat. Myös japanilaiset hammaslääkärit ovat havainneet saman vaikutuksen.

Nämä tutkimukset puoltavat probioottien ja omega-3:n käyttöä ruuan lisänä eritoten diabeteksen lisähoitona, sillä hampaan juurikalvon tulehdus lisää oheistautien, mm. munuaisvaurion riskiä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Joulu 2010 17:53

Atooppinen ihottuma
Turun yliopiston lastentautiopin professori Erika Isolaurin työryhmö on juuri osoittanut, että maitohappobakteerikanta Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) voi lievittää lasten atooppista ihottumaa. Vaikutus perustuu immuunipuolustuksen virheiden korjaantumiseen. Tutkimuksen julkaisi
Clinical & Experimental Allergy. Isolaurin työryhmö julkaisi jo 2003 tutkimuksen, jossa maitohappobalteerit ehköisivät lasten allergioita.

Tätä LGG-bakteerikantaa on monissa ravintolisissä, joita saa Suomessa.
Erikoista tässä asiassa on se, ettei EU:n EFSA-niminen elin hyväksy maitohappobakteereita sisältäville valmisteille (ruuille, ravintolisille) mitään terveysväitteitä, eivätkä tuotteiden markkinoijat eivät saa edes kertoa kuluttajille näistä tutkimuksista. Evira valvoo asiaa tiukasti. Suuret elintarviketoimijat, kuten Danone, ovat turhautuneita EFSAan ja myös lääkärit pettyneitä ja hämillään, kun viranomaiset väittävät, etteivät maitohappobakteerit muka toimi.
Nutraingredients.com 7.12.2010

Maitohappobakteerit korjaavat immuunipuolustusta

Useissa muissa tutkimuksissa on todettu, että myös D-vitamiini ja kalaäljy lievittävät ja hoitavat atooppista ihottumaa. HUOM! Yli 11-vuotiaat lapsetkin voivat ottaa D-vitamiinia jopa 100 mikrogrammaa päivässä jatkuvasti, sanoo EFSA. Pienemmille lapsille suosittelen 25–50 mikrogrammaa päivässä. Silloin on hyvä seurata seerumin D-vitamiinin pitoisuutta (S-D-25), joka tulee olla viitearvojen puitteissa (75–150 nmol/l).
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Joulu 2010 16:18

Imperiumin vastaisku
Probioottiteollisuus on lähettänyt EU:n komissiolle ja EFSAlle (European Food Safety Authority) kirjeen sen johdosta, että EFSA on hylännyt kaikki elintarviketeolisuuden maitohappobakteereita koskevat terveysväiteanomukset ja pitänyt aiheesta tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia epäpätevinä. Näin kirjoittaa Nutraingredients.com 17.12.2010.

Suomessa Evira noudattaa pilkuntarkasti EFSAn tulkintoja ja yrittää kaikin tavoin estää kuluttajia saamasta tietoa ravintolisien terveysvaikutuksista. Evira yritti jopa kieltää julkkisten ja urheilijoiden käytön ravintolisien mainonnassa. Eviran toiminta sataa suoraan lääketeollisuuden laariin.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Tammi 2011 15:31

Edelliseen jatkoa
Eräät johtavat eurooppalaiset pre- ja probioottitutkijat tyrmäävät EFSA:n kielteiset kannanotot, raportoi 6.1.2011 Nutraingredients.com
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Tammi 2011 20:41

Lasten atooppinen ihottuma
Synbiootit ehkäisevät lasten atooppista ihottumaa, osoittaa uusi hollantilainen tutkimus. Sitä selostaa englanniksi Nutraingredients.com.

Raportti tukee muun muassa lastentautiopin professori Erika Isolaurin johdolla Turun yliopistossa tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan maitohappobakteerit ehkäisevät lasten allergioita ja infektioita. Olen selostanut näitä tutkimuksia edellä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Maalis 2011 16:16

Ystävälliset bakteerit ehkäisevät keuhkojenkin infektioita
Näin kirjoittaa tänään ilmestynyt Nature (maailman johtava tiedelehti). Maitohappobakteerit, todennäköisesti Lactobacillukset vaikuttavat paitsi suolistossa myös hengitysteissä, joissa ne vaimentavat inflammasomeja ja siten myös inflammaatiota.

Mikä ihmeen inflammasomi
Inflammasomi on immuunij?rjestelmään kuuluva proteiini, joka tunnustelee onko elimistössä vaarallisia tekijöitö, kuten bakteereita, viruksia, ym. mikrobeja, tai aineenvaihdunnan stressiä (kohonnutta verensokeria ja kolesteroli- ja virtsahappokiteitä) ja myötävaikuttaa tyypin 2 diabeteksen ja kihdin syntyyn (Schroder ym. 2010, Rajamäki ym. 2010).

"Tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa inflammasomin tai IL-1β:n estäjillä, sanoo Lausannen yliopiston professori Jurg Tschopp Nature Immunologyssa. Kliiniset tutkimukset tyypin 2 diabetespotilailla on jo aloitettu, ja ensimm?iset tulokset ovat uskomattoman lupaavia. Yhdellä IL-1β -estäjien injektiolla diabetespotilaiden verensokeritasot pienenevät suuresti kuuden kuukauden ajan. Tämä hoito voisi korvata nykyisen vakiohoidon[/i],? Tschopp ennustaa.

Myös sydän- ja valtimotaudeissa vallisevassa tulehduksessa inflammasomeilla on keskeinen merkitys (Connat 2010). Suomalaistutkijoiden mukaan kolesterolinkin mahdolliset haittavaikutukset valtimoissa johtuisivat NLRP3-inflammasomin aktivoitumisesta makrofageissa eli syöjäsoluissa (Rajamäki ym. 2010).

Inflammasomi on kansantautien syytekijä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Huhti 2011 17:08

Ilmiriita probioottien terveysväitteistä
EU:n elin EFSA käsittelee parhaillaan elintarvikkeiden ja ravintolisien terveysv?itteitä, joiden anomuksia on lähetetty noin 4000 kpl. EFSA on tyrmännyt lähes kaikki. Sitä eivät akateemiset probioottitutkijat ja -teollisuus purematta niele. Asiasta on kanneltu myös EU:n MEPeille, jotka ovat moittineet EFSAa. EFSA torjuu moitteet. Nutraingredients.com 29.4.2011

EFSAn toiminta (ja Eviran) sataa suoraan lääketeollisuuden laariin ja tulee tosi kalliiksi veronmaksajille, jotka viime kädessä maksavat EFSAn ja Eviran henkilöstön palkat ja väestön sairaanhoidon kulut ("hyvinvointipalvelut").
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Kesä 2011 14:59

EFSA hylkäsi Valion terveysväiteanomuksen
Valio lähetti EFSAlle 81 tieteellisellä tutkimuksella varustetun terveysväiteanomuksen, jonka mukaan Lactobacillus GG "pitää yllä puolustusj?rjestelmää suolistopatogeeneja vastaan". Tutkimuksista 45 oli tehty ihmisillä ja 41 el?ämillä. Ne eivät riittäneet EFSAlle.
Nutraingedients.com. 6.6.2010
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Syys 2011 15:52

Maitohappobakteerit ehkäisevät raskausmyrkytystä
Raskausmyrkytyksen (pre-eklampsian) syytä ei tunneta varmuudella. Siihen kuitenkin liittyy sekä hapetusstressi että inflammaatio. Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että magnesiumin ja ubikinonin nauttiminen raskausaikana vähentävät myrkytyksen riskiä. Nyt lähes 33 400 ensisynnyttäjää käsittävä suurtutkimus Norjan Kansanterveyslaitokselta liittää kuvaan mukaan maitohappobakteerit. Niiden käyttö raskauden aikana vähensi raskausmyrkytyksen riskiä keskimäärin 20 %, ja vakavan myrkytyksen riskiä lähes 40 %. Raportin julkaisi arvostettu tiedelehti American Journal of Epidemiology. Tätäkään tietoa ei saa välittää kuluttajille.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Huhti 2012 15:10

Maitohappobakteerit ehkäisevät lihomista, kertoo uusi ranskalainen rottatutkimus. Se vahvistaa aikaisempia havaintoja samasta aiheesta. Niissä on havaittu, että lihavilla ihmisillä on erilainen suoliston bakteerifloora kuin normaalipainoisilla. Lihavien flooran muutos hyvillä bakteereilla voi edistää laihtumista ja painnhallintaa.
Nutraingredients.com 26.4.2012
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Elo 2012 10:39

EFSA tyrmäsi jälleen maitohappobakteerien terveysväitteet
EU:n terveysväitteitä käsittelevä elin EFSA on taas tyrmännyt terveysväiteanomukset, jotka koskevat laktobacillusvalmisteita. Elintarviketeollisuus on tietysti raivoissaan EFSAlle.
Nutraingredients.com 8.8.2012
ESFA:n p??t?s kokonaisuudessaan
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Elo 2012 17:40

Probiootit ja painonhallinta
Lyonissa (Ranskassa) on pidetty eurooppalainen lihavuustutkijoiden kongressi (European Congress on Obesity), jossa luennoi mm. belgialainen professori Kristin Verbeke (Translational Research in GastroIntestinal Disorders at the Catholic University in Leuven, Belgium). Hänen mukaansa probiooteilla on monia hyviä terveysvaikutuksia, joista yhtenä hän mainitsee painonhallinnan. EFSA ei hyväksy tällaista väitettä. Verbeken 4 minuutin haastattelun voi katsoa tästä videosta.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Syys 2012 11:13

Probiootit ehkäisevät vuotavaa suolta - itävaltalaistutkimus
Tässä tulee sellaista tietoa vuotavasta suolesta, josta olet tuskin ennen kuullut.

Tsonuliini (engl. zonulin) on monenlaisten solujen tuottama säätelyproteiini, joka löydettiin vuonna 2000. Tsonuliinin tehtävänä on säädellä suoliston seinämän solujenvälisten liitoskohtien läpäisevyyttä. Suuri tsonuliinin määrä heikentää tiiviitä liitoksia, jolloin suoli alkaa vuotaa. Tsonuliinin määrää voidaan vähentää nauttimalla maitohappobakteereita, osoittaa uusi itävaltalainen tutkimus (Lamprecht ym. 2012). Aineistona oli 23 hyvin treenattua miestä, joista 11 söi 14 viikkoa maitohappovalmistetta ja 12 miestä lumetta. Tulokset puoltavat maitohappovalmisteiden käyttöä kuntoilijoiden ja urheilijoiden (ja miksei muidenkin) ravintolisänä. Ennestään tiedetään, että berberiini suojaa tiiviitä liitoksia.

Nutraingredients.com 20.9.2012

Lamprecht M, Bogner S, Schippinger G, et al. Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012, 9:45 doi:10.1186/1550-2783-9-45 Published: 20 September 2012

Vuotava suoli
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Marras 2012 14:22

Dr Melissa Walton-Shirley kirjoittaa terävästi uudesta "Cardioviva" -probiootista, joka sisältää Lactobacillus reuteri 30142:a, siitä annetuista terveysväitteitä, markkinoinnista ja tarvittavista kliinisistä RCT-tutkimuksista. Cardiovivan väitetään nujertavan sydäntaudit sillä perusteella, että tuote korjaa veren rasvatasapainoa! Yhden kunnollisen RCT:n tekeminen maksaa vähintään 10 miljoonaa dollaria! Ja aikaa kuluu yleensä aikaa 5-10 vuotta, ennen kuin tulokset saadaan julki tiedelehdessä.

Micropharma probiotics lower cholesterol: But does it really matter?
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa