Karnosiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Kesä 2018 14:13

Karnosiini ja Alzheimerin tauti

Ruuan lisänä nautitut karnosiini ja sen sukulaisaine anseriini pienentävät Alzheimerin taudin riskiä ikääntyvillä APOE-4-geenin kantajilla, osoittaa uusi kliininen japanilaistutkimus. APOE-4 on merkittävä taudin riskitekijä. Tulokset tukevat neurologien aikaisemmin julkaisemia havaintoja, joiden mukaan karnosiini suojaa ikääntyvien ihmisten aivoja muistisairauksia ja tylsistymistä vastaan. Neurologit kutsuvatkin karnosiinia hermoston suojelijaksi, neuroprotektantiksi. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä.

Karnosiini ja anseriini ehkäisevät Alzheimerin tautia
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Kesä 2018 13:57

Karnosiini ehkäisee vaskulaarista dementiaa
eli aivoverenkierrron häiriöstä johtuvaa tylsistymistä, osoittaa uusi kiinalainen hiiritutkimus. Sen mukaan karnosiini suojaa hapenpuutteelta eritoten aivojuoviota eli corpus striatumia. Se on tyvitumakkeisiin kuuluva harmaan aineen ja yhdistävien hermosyiden muodostama kokonaisuus, johon kuuluvat häntätumake (nucleus caudatus), aivokuorukka (putamen) ja linssitumakkeen pallo (globus pallidus). Aivojuovion moitteeton toiminta on tärkeää kognitiolle ja käyttäytymiselle.

Ma J, Yan H, Wang R, Bo S, Lu X, Zhang J, Xu A. Protective effect of carnosine on white matter damage in corpus striatum induced by chronic cerebral hypoperfusion. Neuroscience Letters. 2018 Jun 18. pii: S0304-3940(18)30435-X. doi: 10.1016/j.neulet.2018.06.032.

Sama tutkijaryhmä osoitti vuonna 2016 julkaisemassaan hiiritutkimuksessa, että karnosiini suojaa valkeaa aivoainetta hapenpuutteen aiheuttamilta muutoksilta. Neurologit kutsuvatkin karnosiinia nimellä neuroprotektantti, hermoston suojelija. Suosittelen kaikille ikääntyville karnosiinia 600 mg päivässä (sen saa yhdestä tabletista, jossa on mukana 15 mg tehoa lisäävää sinkkiä).
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Heinä 2018 13:12

Karnosiini ja glioblastooma

Saksalaisen Leipzigin yliopiston neurokirugit ovat tutkineet yli 10 vuotta karnosiinin vaikutusta glioblastoomassa, ja havainneet karnosiinin hillitsevän sen kasvua ja leviämistä. Nyt samat neurokirurgit osoittavat uudessa solutason tutkimuksessaan, että karnosiinin vaikutus välittyy epigeneettisen (histoonien asetylaation) säätelyn kautta. Vaikutusmekanismin selvittäminen auttaa ymmärtämäään asiaa entistä paremmin.

Oppermann H, Alvanos A, Seidel C, Meixensberger J, Gaunitz F. Carnosine influences transcription via epigenetic regulation as demonstrated by enhanced histone acetylation of the pyruvate dehydrogenase kinase 4 promoter in glioblastoma cells. Amino Acids. 2018 Jul 20. doi: 10.1007/s00726-018-2619-2.

Karnosiinia pahanlaatuisen aivokasvaimen hoitoon

Espanjalaiset syöpätutkijat ovat osoittaneet, että ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja radio- ja kemoterapioille ja voi siten parantaa potilaan ennustetta (Frontiñán-Rubio ym. 2018). Muutoin taudin ennuste on hyvin huono: Sairauden kanssa voi elää keskimäärin vain vähän yli vuoden, noin 25 % selviää kaksi vuotta ja jotkut kolmekin. Hoitamattomana sairaus on nopeasti tappava. Pitkäaikainen selviytyminen ei ole mahdollista nykyhoidoilla.

Ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja sädehoidolle ja kemoterapialle
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Elo 2018 17:37

Karnosiini suojaa aivoja verenkiertohäiriöiltä – rottatutkimus Venäjältä

Neurologit ovat tutkineet karnosiinia jo vuosien ajan ja kutsuneet sitä neuroprotektantiksi, hermoston suojelijaksi. Sen on todettu aikaisemissa kokeellisissa tutkimuksissa suojaavan aivoja verenkiertohäiriöitä, joita myös aivohalvauksiksi kutsutaan. Michigan State Universityn neurologit ovat aikaisemmin osoittaneet karnosiinin vähentävän puoleen aivohalvauksen aiheuttaman aivosolujen tuhon.

Uusi venäläinen rottatutkimus vahvistaa asiaa. Neurotieteilijät toteavat artikkelinsa aluksi, että iskemia aiheuttaa hapetusstressin, mikä vaatii suojaksi antioksidantteja. Yksi lupaavimmista antioksidanteista tähän tarkoitukseen on karnosiini – vanha venäläinen keksintö. Kokeessa Wistar-rotille aiheutettiin aivoiskemia sulkemalla keskimmäinen kaulavaltimo tunnin ajaksi ja profylaktisesti suojaksi annettiin viikon päivät karnosiinia 150 mg/kg.

Aivokudoksesta mitattiin hapetusstressiä osoittavia seikkoja, malonidialdehydiä (MDA), proteiinikarbonylejä, kokonaisantioksidanttikapaistettii. antioksidanttientsyymejä (SOD, GP, CAT ja GT. ja lisäksi vielä isoprostaanieja. Karnosiinin anto pienensi merkitevästi aivoinfarktin kokoa ja lisäsi TAC:tä ja vähensi MAD:tä sekä isoprostaaneja aivokudoksessa. Muissa mitatuissa parametreissä ei havaittu muutoksia.

Karnosiinin syönti ennalta ehkäisevästi 7 päivän ajan ennen iskemiaa suojasi aivoja vaurioilta, päättelevät neurotieteilijät. Tutkimus tukee aikaisempia neurotietelijöiden päätelmiä, joiden mukaan karnosiinin käyttö on tehokas ennaltaehkäisevä hoitokeino aivokudoksen suojaamiseksi ennen hapenpuutetilan syntyä. Karnosiini on ihanteellinen peptidi aivojen suojaukseen, kirjoittivat molekyyli- ja solubiologian professori Bruce N. Amesin johtamat Kalifornian yliopiston tutkijat jo vuonna 1988.

Uuden tutkimuksen tekivät ja julkaisivat

1. Research Centre of Neurology, Moscow, Russia; Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety, Moscow, Russia.
2. Research Centre of Neurology, Moscow, Russia.
3. Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety, Moscow, Russia.

Devyatov AA, Fedorova TN, Stvolinsky SL, Ryzhkov IN, Riger NA, Tutelyan VA. [Study of the neuroprotective effects of carnosine in an experimental model of focal cerebral ischemia/reperfusion]. Russioan. Biomeditsinkaia Khimiia. 2018 Aug;64(4):344-348. doi: 10.18097/PBMC20186404344.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Syys 2018 11:26

Kansainvälinen tutkimus: Karnosiini voi ehkäistä terveiden ylipainoisten ihmisten sairastumista tyypin 2 diabetekseen

Karnosiinista on hyötyä ravintolisänä terveille ylipainoisille keski-ikäisille aikuisille, joita uhkaa typin 2 diabetes, osoittaa kansainvälinen tutkijaryhmä. Karnosiini ehkäisee insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta sekä parantaa raudan aineenvaihduntaa. Tulokset vahvistavat kymmeniä aikaisempia tutkimuksia ja kuluttajien käytännön kokemuksia, joiden mukaan karnosiini suojaa tyypin 2 diabetesta ja sen lisätauteja vastaan. Karnosiini on erityisen tärkeä ravintolisä suomalaisille, joilla on tyypin 2 diabeteksen maailmanennätys (väkilukuun suhteutettuna): yli puoli miljonaa diabeetikkoa. Pelkkä verensokerin hallinta ei ehkäise diabeteksen lisätauteja; siihen tarvitaan vhh-ruokavalio sekä tehokkaita ravintolisiä, joista karnosiini kuuluu parhaiten dokumentoituihin. Siitä on PubMedissä jo 2357 tutkimusraporttia.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä seuraavat laitokset:

1. Monash Centre for Health Research and Implementation, School of Public Health and Preventive Medicine, Monash University, 43-51 Kanooka Grove, Clayton, Melbourne, VIC, 3168, Australia.

2. Institute of Experimental Endocrinology, Biomedical Research Centre, Slovak Academy of Sciences, Bratislava, Slovakia.

3. Centre for Chronic Disease, College of Health and Biomedicine, Victoria University, Melbourne, Australia.

4. Department of Diabetes, Endocrinology and Nutrition, Biomedical Research Institute of Girona (IDIBGI), Girona, Spain.

5. Department of Pharmaceutical Sciences, Università degli Studi di Milano, Milan, Italy.

6. Institute of Pathological Physiology, Faculty of Medicine, Comenius University, Bratislava, Slovakia.

7. Faculty of Physical Education and Sports, Comenius University, Bratislava, Slovakia.

Lue koko juttu suomeksi täältä
Karnosiini voi ehkäistä terveiden keski-ikäisten ylipainoisten ihmisten tyypin 2 diabetesta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Joulu 2018 20:00

Karnosiinin monipuoliset terveysvaikutukset tietokoneanalyysissa

Tri Timo on peräänkuuluttanut tällä foorumilla laajaa tietokonepohjaista biomarkkerianalyysia, joka voi paljastaa kerralla valtavan määrän elimistössä piileviä aineenvaihdunnan virheitä ja niiden yhteyksiä kroonisiin kansansairauksiin, kuten sydäntauteihin. Uusi itavaltalaisen Grazin yliopiston ja amerikkalaisen Harvardin yhteinen tutkimus valaisee näitä seikkoja ja osoittaa selvästi, kuinka keskeisessä roolissa karnosiini on biomarkkereiden viestintäverkostossa ks kuva 3.

Baumgartner C, Spath-Blass V, Niederkofler V, et al. A novel network-based approach for discovering dynamic metabolic biomarkers in cardiovascular disease. PLoS One. 2018 Dec 11;13(12):e0208953. doi: 10.1371/journal.pone.0208953. eCollection 2018. Free Full Text

Japanilainen metabolomiikkatutkimus puolestaan osoittaa, että puhdistettu ja väkevöity EPA-rasvahappo (E-EPA) normalisoi lihavien hiirten glykolyysin biomarkkereita sekä epididymaalisessa kudoksessa että maksassa sekä vaimentaa tulehdusta elimistössä.

Nishitani S, Fukuhara A, Jinno Y, Kawano H, Yano T, Otsuki M, Shimomura I. Metabolomic Analysis of Diet-Induced Obese Mice Supplemented with Eicosapentaenoic Acid. Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes. 2018 Dec 10. doi: 10.1055/a-0802-9064.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Joulu 2018 11:07

Matti, uskon itse toistaiseksi huonosti lääketieteen ”koneälyyn”, kun epäilen siihen syötettyjen / syötettävien terveysmarkkereiden pätevyyttä kuten ”kolesterolikokeita”.
Se metabolomiikka, jota toteutetaan mm 1H NMR-tekniikalla, tuottaa niin runsaan määrän elintoimintojen kuvaajia, että kone-älystä on odotettavissa tulkinnalle mm nopeus- ja laatuetuja.
Jämähtäneisyydestään huolimatta lääketieteessäkin tapahtuu piilokehitystä. Tästä ”vanhojenkin” on syytä iloita.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Tammi 2019 13:16

Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Tammi 2019 13:45

Karnosiini suojaa aivoja

Karnosiini estää aivoissa amyloidibeetan (Aβ1-42) aiheuttamaa hapetusstressiä, kroonista matala-asteista tulehdusta ja ja muita myrkyllisiä vaikutuksia, kirjoittavat italialaiset ja amerikkalaiset neurotieteilijät uudessa artikkelissaan. Sen voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Jokaisen ikääntyvän ihmisen kannattaisi nauttia karnosiinia ravintolisänä. Itse otan sitä nykyisin 3 x 600 mg/vrk tabletteina, joissa on mukana 15 mg sinkkiä).

Caruso G, Fresta CG, Musso N, et al. Carnosine Prevents Aβ-Induced Oxidative Stress and Inflammation in Microglial Cells: A Key Role of TGF-β1. Cells. 2019 Jan 17;8(1). pii: E64. doi: 10.3390/cells8010064.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2019 15:59

Karnosiini estää metyyliglyoksaalia

Saksalaiset ja hollantilaiset yliopistot osoittavat elegantisti in vitro -tutkimuksessa, kuinka karnosiini estää metyyliglyoksiaalia vaimentamalla geenejä, jotka jotka ovat syypäitä diabeetikkojen mikroverenkierron häiriöihin.

Braun JD, Pastene DO, Breedijk A, et al. Methylglyoxal down-regulates the expression of cell cycle associated genes and activates the p53 pathway in human umbilical vein endothelial cells. Scientific Reports. 2019 Feb 4;9(1):1152. doi: 10.1038/s41598-018-37937-1.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Tammi 2020 21:20

Karnosiini on neuroprotektantti, hermoston suojelija, osoittavat monet neurotieteilijöiden tutkimukset eri puolilta maailmaa. Uusia tutkimuksia julkaistaan valtavasti. Laitan tähän kaksi uutta, jotka vahvistavat käsitystä, jonka mukaan karnosiini suojaa aivoverenkierron häiriöiltä ja niiden ikäviltä seuraamuksilta. Jälkimmäisen tutkimuksen julkaisi Nature-kustantamo tiedelehdessään. Tutkimukset puoltavat karnosiinin nauttimista aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa.

Virdi JK, Bhanot A, Jaggi AS, Agarwal N. Investigation on Beneficial Role of L-Carnosine in Neuroprotective Mechanism of Ischemic Postconditioning in Mice: Possible role of Histidine Histamine Pathway [published online ahead of print, 2020 Jan 17]. International Journal of Neuroscience. 2020;1–19. doi:10.1080/00207454.2020.1715393

Kim ES, Kim D, Nyberg S, et al. LRP-1 functionalized polymersomes enhance the efficacy of carnosine in experimental stroke. Scientific Reports. 2020;10(1):699. Published 2020 Jan 20. doi:10.1038/s41598-020-57685-5 Free Access
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Helmi 2020 15:17

Karnosiinista on hyötyä sellaisten kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidoissa, joissa potilaan elimistössä vallitsee hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus. Tällaisia sairauksia ovat mm. valtimonkovettumatauti, syöpätaudit, masennus, tyypin 2 diabetes, metabolinen oireyhtymä ja hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudit.

Näin kirjoittavat amerikkalaisen Kentuckyn yliopiston ja italialaisen Catanian yliopiston tutkijat uudessa yhteisessä kirjallisuuskatsauksessaan. He luettelevat monia karnosiinin hyödyllisiä biokemiallisia vaikutuksia elimistössä.

Toisen uuden koontitutkimuksen mukaan karnosiini alentaa kohonnutta "pitkää sokeria", HbA1c:tä.

Lue lisää suomeksi

Katso videohaastatteluni karnosiinista
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Helmi 2020 15:46

Karnosiini ja paksusuolen syöpä

Karnosiinista voi olla merkittävää apua sytostaatille vastustuskykyisen (resistentin) paksusuolisyövän hoidossa, kirjoittavat belgialaiset, hollantilaiset ja englantilaiset syöpätutkijat Cell Reports -lehdessä (helmikuu 2020). Karnosiinin vaikutus perustuu sokerin palamisessa syntyvän myrkyllisen ja onkogeenisen aineenvaihduntatuotteen, metyyliglyoksaalin (MGO) sieppaamiseen ja eliminoimiseen. MGO on pääsyyllinen syöpäsolujen kasvuun ja metastasointiin sekä resistenssiin setuksimabi-nimistä sytostaattia (Erbitux) vastaan. Siihen on asetettu suuria toiveita taudin yksilöllisessä hoidossa, mutta valitettavasti resistenssin kehittyminen on yleistä. Siksi karnosiini vaikuttaa lupaavalta, kirjoittavat syöpätutkijat seuraavista tutkimuslaitoksista:

1 Metastasis Research Laboratory, GIGA-Cancer, University of Liège, Liège, Belgium.
2 Cancer Research UK Beatson Institute, Glasgow, United Kingdom.
3 Laboratory for Metabolism and Vascular Medicine, Department of Internal Medicine, Maastricht University, Maastricht, the Netherlands.
4 Department of Human Genetics, Liège University Hospital, Liege, Belgium.
5 Department of Senology, Liège University Hospital, University of Liège, Liège, Belgium.
6 Oncology Imaging Division, Liège University Hospital, University of Liège, Liège, Belgium.
7 Cancer Research UK Beatson Institute, Glasgow, United Kingdom; Institute of Cancer Sciences, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.
8 Metastasis Research Laboratory, GIGA-Cancer, University of Liège, Liège, Belgium.

Lue koko juttu suomeksi
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Karnosiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Maalis 2020 13:15

Karnosiini ehkäisee tylsistymistä

Neurologit kutsuvat karnosiinia neuroprotektorantiksi, hermojen suojelijaksi. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että karnosiini suojaa aivoja ja muita kudoksia vanhenemismuutoksilta ja mm. aivohalvauksen seuraamuksilta. Uusi kiinalainen hiiritutkimus osoittaa, että karnosiini parantaa ennenaikaisille vanhenemismuutoksille alttiiden SAMP8 hiirten kognitiivisia toimintoja. Näitä hiiriä käytetään aivojen vanhenemistutkimuksissa.

Hiirille annettiin karnosiinia 100 tai 200 mg/kg päivässä 6 viikkoa. Niille tehtiin monia käyttäytymistestejä ja laboratoriokokeita, joissa mitattiin karnosiinin vaikutusta. Karnosiini vähensi vapaita radikaaleja (ROS) ja niiden suurentamaa malonialdehydin (MDA) pitoisuutta, lisäsi superoksididismutaasin (SOD) aktiivisuutta ja ATP:tä (adenosiinitrifosfaattia), joka tuottaa soluissa energiaa. Lisäksi karosiini lisäsi eräiden proteiinien ilmentymistä ja vähensi aivotursojen inflammasomeja, jotka ovat keskeisiä tekijäitä kroonisessa matala-asteisessa tulehduksessa.

"Karnosiini voi kohentaa SAMP8-hiirten mitokondrioiden toimintoja, jolloin kognitiiviset toiminnot paranevat", päättelevät tutkijat. Tämäkin tuktimus korostaa mitohondrioiden huollon tärkeyttä, kuten tällä foorumilla on niin usein painotettu.

Dai Z, Lu XY, Zhu WL, et al. Carnosine ameliorates age-related dementia via improving mitochondrial dysfunction in SAMP8 mice [published online ahead of print, 2020 Mar 5]. Food and Functions. 2020;10.1039/c9fo02453k. doi:10.1039/c9fo02453k

Karnosiini hidastaa vanhenemista
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron