ADHD

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ADHD

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 12:35

ADHD:n Käypä hoito -suosituksissa (2007) korostetaan lääkehoitoa ja laiminlyödään ravitsemushoitoa. Esimerkiksi kalaöljystä, fosfoseriinistä ja D-vitamiinista ei sanota sanaakaan. Se on tyypillistä lääkäriseura Duodecimille, jota lääketeollisuus sponsoroi mm. lääkemainoksin. Ravintolisien käyttöhän voisi vähentää lääkkeiden myynti?ä

YLE selostaa verkkosivuillaan hollantilaista tutkimusta, jonka mukaan ruokavalion tiukasta rajoituksesta voi olla apua. Se voi olla käytännössä kovin vaikea toteuttaa.

Ravintolisistä on saatu viime aikoina paljon tutkittua tietoa muun muassa Australiassa ja Ruotsissa (Göteborgissa kuningatar Silvian lasten ja nuorten sairaalassa) sekä Saksassa Johannes-Gutenberg-yliopistossa. Erityisesti EPA-rasvahapon, magnesiumin ja sinkin yhdistelmän uskotaan parantavan oppimista, keskittymistä ja käyttäytymistä sekä tasapainottavan voimakkaita mielialan vaihteluita. Lisäksi ravintolisät ehkäisev?ä ADHD:n liitännäistautien, kuten masennuksen, riskiä. Yhden ravintolisän kokeileminen ei välttämättä aina riitä, kuten näistä katsauksista käy ilmi.
ADHD:n ravitsemushoito
ADHD:n lääkitys on kiistanalaista
Aivot ja rasvahapot
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 06 Helmi 2011 13:18, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 13:01

Tapausselostus Uudesta Seelannista
Canterburyn ylipiston (Christchurch, New Zealand) tutkijat julkaisivat 21-vuotiaan naispotilaan dramaattisen tapausselostuksen. Hänellä oli ollut 8 vuotta ADHD, kaksisuuntainen 2-tyypin mielialahäiriö, sosiaalista ahdistusta ja paniikkihäiriö, joihin hän oli saanut adekvaattia lääkitystä, kehnoin tuloksin. Potilas sai kaksi kuukautta ravintolisähoitoa, joka paransi merkittävästi hänen mielialansa vaihteluita, ahdistusta ja ylivilkkautta ja impulsiivisuutta. Mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Kun potilas 8 viikon kuluttua lopetti ravintolisät, masennus, ahdistus ja ADHD:n oireet pahenivat. Ravintolisähoito aloitettiin uudestaan, jolloin oireet paranivat. Vuoden kuluttua potilas on remissiossa (oireeton). Ravintolisähoito kohensi neurokognitiivista kapasiteettia, kuten puheen tuottoa ja vastaamisnopeutta sekä verbaalista muistia.
CNS Spectrums 2010 May
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 13:16

D-vitamiini
Tukholman karoliininen instituutti raportoi, että D-vitamiinin puute on yleistä psykiatrisista häiriöistä (ADHD, skitsofrenia, autismi ym.) kärsivillä avohoidon ruotsalaisilla potilailla. Aineistona oli 117 potilasta. Heidän S-D-25-lukemansa oli keskimäärin 45 nmol/l, huomattavasti vähemmän kuin terveillä verrokeilla. Vain 14, 5 prosentilla potilaista pitoisuus oli yli viitearvon alarajan 75 nmol/l (viitearvohan on 75-150 nmol/l). Yli puolella (56,4 %) S-D-25 oli alle 50 nmol/l, mikä liittyy terveysongelmiin, kirjoittavat tutkijat. Heidän mukaansa D-vitamiinin puute ei ainoastaan altista mielenterveysongelmille, vaan se vaikuttaa myös taudin vaikeusasteeseen. D-vitamiinin anto kohensi merkitsevästi joidenkin potilaiden kliinistä tilaa, huomauttavat tutkijat. [HUOM! Suomessa dosentti Christel Lamberg-Allardt väittää 50 nmol/l riittävän kaikille! CL-A on valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja.]
The Journal of Steroid Chemistry anf Molecular Biology 2010;121(1-2):467-70.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 17:15

Solukalvoteoria valtaa alaa
Professori David F. Horrobinin vuonna 1977 Lancetissa esittämä solukalvoteoria valtaa alaa skitsofrenian, autismin ja ADHD:n tutkimuksessa, kirjoittavat australialaiset tutkijat (Swinburne Autism Bio-Research Initiative, Faculty of Life and Social Sciences, Swinburne University of Technology, Hawthorn, Victoria 3122, Australia).
Brown CM, Austin DW. Autistic disorder and phospholipids: A review. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011 Jan-Feb;84(1-2):25-30.

Suomessa ADHD-liitto vastustaa ravintolisien käyttöä. Syynä ovat liiton kiinteät taloudelliset suhteet lääketeollisuuteen.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 17:29

Uusi ruotsalaistutkimus
Ruotsalainen tutkimus (Gustafsson ym. 2010) tukee edellä mainitsemaani solukalvoteoriaa ADHD:ssä. Tulosten mukaan EPA-rasvahappo (500 mg päivässä) parantaa 15 viikossa merkitsevästi hyperaktiivis-impulsiivisten ADHD-lasten käytöstä.

Suomessa 500 mg EPAa saa yhdestä E-EPA-kapselista. Itse suosittelen kylläkin laajempaa hoitopatteria, mukaan luettuina D-vitamiini, karnosiini, magnesium, sinkki, fosfoseriini ja ubikinoni. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita myös rautaa. Näillä aineilla on synerginen yhteis- ja vuorovaikutus. Lääkkeisiin kannattaa turvautua vasta, ellei laajasta ja riittävän pitkäaikaisesta (6 kk) ravitsemushoidosta saada toivottua apua.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2011 17:41

ADHD:n biokemiaa ranskalaisittain
Biokemiallinen näyttö osoittaa, että omega-3-rasvahapot säätävät käyttäytymistä (ja monien tutkimusten mukaan näiden rasvahappojen puute aiheuttaa käyttäytymishäiriöitä), kirjoittavat ranskalaistutkijat (INRA, UR 909 Nutrition et R?gulation Lipidique des Fonctions C?r?brales, F-78352 Jouy-en-Josas, France). He selostavat ja pohtivat ADHD:n ja omega-rasvahappojen välisiä biokemiallisia suhteita (Journal of Nutritional Biochemistry 2010 Oct;21(10):899-905.)

Englantilainen koululaisten tutkimus osoitti korrelaatiota poskesta otettujen solujen omega-3-rasvahappojen vähyyden ja käytöshäiriöiden välillä. Tulos tukee solukalvoteoriaa ja puoltaa rasvahappohoitoa.

Myös hollantilainen kirjallisuuskatsaus tulkitsee varovaisesti tiettyjen ravintolisien voivan olla hyödyksi ADHD:ssä. Tällainen oireita lievittävä hoitopatteri käsittäisi EPA + DHA + GLA -yhdistelmän.

Kuten huomaamme omega-3-rasvahapot ja muut ravintolisät kiinnostavat ADHD-tutkijoita eri puolilla maailmaa. Vain suomalaiset lastenneurologit kieltäytyvät tutkimasta ja tunnustamasta niiden vaikutuksia. Meillä kuulee aina vaan väitettävän, ettei asiaa ole tutkittu. Näin voidaan vakuuttaa ADHD-lasten vanhemmille, että synteettinen lääkitys on ainoa hoitokeino.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Helmi 2011 19:00

Sinkki auttaa ADHD-lapsilla
Sinkki kuuluu niihin ravintolisiin, joiden vaikutusta on tutkittu tieteellisesti ADHD:ssä jonkin verran, mutta eri tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia. Eräissä aikaisemmissa hoitokokeissa 13–40 mg:n päivittäinen sinkkilisä (sulfaattina) on antanut positiivisia tuloksia. Harvardin yliopiston Guatemalassa tekemässä tutkimuksessa 10 mg:n päivittäisestä sinkkilisästä oli jonkin verran apua, mutta ehkäpä annos oli liian pieni. Amerikkalainen raportti puoltaa reilumman sinkkilisän (30 mg/vrk) antamista, koska se vähentää synteettisen amfetamiininsukuisen lääkkeen tarvetta.

Sinkin tehoa testattiin 52 ADHD-lapsen aineistossa. Ikähaarukka oli 6–14 vuotta. Lapset jaettiin kahteen kaltaistettuun ryhmään, joista toinen sai 13 viikkoa lumetta ja toinen sinkkiä glysinaatin muodossa. Se ei ärsytä vatsaa kuten sinkkisulfaatti. Sinkkilisä, aina 30 mg:aan asti päivässä, oli hyvin siedettyä monoterapiana, jota annettiin 8 viikkoa. Sen jälkeen hoitoon lisättiin viideksi viikoksi d-amfetamiini (AMPH). Sinkkilisä – 30 mg mutta ei 15 mg päivässä – vähensi 37 % amfetamiinin tarvetta. Lisäksi neuropsykologiset testit puolsivat sinkkilisää, 15 mg kahdesti päivässä. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt. Sinkkilisä ei vaikuttanut haitallisesti kuparipitoisuuksiin. Tulokset puoltavat ADHD:n ravintolisähoitoa (johon itse lisäisin välttämättömät rasvahapot, D-vitamiinin, karnosiinin ja fosfoseriinin). Suomessa saa D-vitamiinia sisältävää fosfoseriiniä sekä sinkkiä sisältävää karnosiinia, joten tarpeellisten ravintolisien määrä ei nouse välttämättä kovinkaan suureksi.

Arnold LE, Disilvestro RA, Bozzolo D, et al. Zinc for attention-deficit/hyperactivity disorder: placebo-controlled double-blind pilot trial alone and combined with amphetamine. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology. 2011 Feb;21(1):1-19.

Sinkin (Zn2+) vaikutus saattaa perustua dopamiinitransporterin säätelyyn aivoissa, kirjoittavat brittitutkijat CNS Drugs -lehdessä Sept 2010.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Syys 2011 12:09

ADHD ja kalaöljy
Runsaasti EPA-rasvahappoa sisältävä kalaöljy (kuten esimerkiksi E-EPA) voi auttaa lasten tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöön (ADHD), osoittaa kymmenen erillistutkimusta käsittävä meta-analyysi (koontiraportti). Tulokset yllättivät tutkijat, jotka eivät olleet uskoneet kalaöljystä olevan hyötyä tässä taudissa. Lääketeollisuuteen sidoksissa olevat lastenspykiatrit ja ADHD-liitto ovat suhtautuneet asiaan nuivasti, etten sanoisi suorastaan vihamielisesti. Lue lisää alla olevasta linkistä
ADHD ja kalaöljy
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Tammi 2012 16:31

Kaksi amerikkalaista tutkijaa, J. Gordon Millichap, MD (lastenneurologian professori), ja Michelle M. Yee, kirjoittaa Pediatrics-lehdessä (tammikuu 2012) ADHD-lasten ruokavalion ja ravintolisien tärkeydestä. He kävivät läpi lähes 70 tutkimusta, joissa oli tutkittu näitä asioita. Raportti on herättänyt kiinnostusta maailmalla, jopa lääkäreille lähetettävässä uutisoinnissa
MedPagetoday
News.com.au
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 22 Helmi 2012 15:13, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Tammi 2012 16:59

Niin, ja otsikossa lukee:

Terveellistä ruokaa ADHD-kersoille.

Poika näyttelee haarukassa parsakaalia.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Helmi 2012 14:50

Pediatrics-lehti: ADHD:n ravitsemushoito
Edellä lyhyesti selostamani raportti on nyt julkaistu Pediatrics-lehdessä. Se on noteerattu laajasti maailmalla. Mm. espanjalainen neurologien ammattilehti Revista de Neurologica selostaa sitä (llinkki alla).

Terveellinen ruokavalio ja ravintolisät tarjoavat vaihtoehdon perheille, jotka haluavat ADHD:tä poteville lapsilleen lääkkeetöntä hoitoa, sanoo lastenneurologian emeritusprofessori J. Gordon Millichap (Children´s Memorial Hospital, Chicago). Hän suosittaa erityisesti ravintolisänä kalaöljyn omega-3-rasvahappoa, joka voi lievittää ADHD-lapsen oireita.

Uutisoinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että lastenlääkärit ja -psykiatrit määräävät hanakasti psyykelääkkeitä, vaikka ravitsemushoito voi olla yhtä tehokasta ja paljon turvallisempaa. Lääkitys on usein teholtaan vaatimatonta ja voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi eritoten siksi, että ne tasapainottavat länsimaisen ruokavalion liian suurta omega-6/omega-3-suhdetta, sanoo professori Millichap. Omega-3-rasvahapoista ja foolihaposta on kertynyt runsaasti hyvää tutkimusnäyttöä viimeisten vuosikymmenten aikana. Millichap kehottaa ADHD-lapsia välttämään sokereita (hiilareita) ja säilöntäaineita sisältäviä ruokia ja juomia. Myös mahdollinen sinkin ja raudan puute on syytä tutkia ja hoitaa, korostaa Millichap. Hän pitää ravitsemushoitoa hyvänä täydentävänä tai vaihtoehtoisena hoitomuotona.
WBBM Newsradio?s Regine Schlesinger reports

Millichap JG, Yee MM. The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. State-of-the-Art Review Article. Pediatrics 2012 doi: 10.1542/peds.2011-2199.

Àcidos grasos omega-3 y su efecto beneficioso en el trastorno por deficit de atención/hiperactividad. Revista Neurologia 16.2.2012
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Helmi 2012 17:29

Englantilainen neuropsykologi Alexandra Richardson (Oxfordin yliopisto) julkaisi kirjallisuuskatsauksen, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot antavat hieman lumetta paremman vaikutuksen lasten ADHD:ssä (Evidence Based Mental Health 2012). Minu kokemukseni mukaan tulos paranee, kun kalaöljyn lisäksi annetaan muitakin ravintolisiä (joista on ollut puhetta edellä).
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Heinä 2012 13:20

Göteborgin yliopisto: Rasvahapot voivat auttaa ADHD:ssä
Sahlgrenskan ylipistosairaalassa (Göterborgissa) on tutkittu professori Christopher Gillbergin johdolla rasvahappojen vaikutusta lasten ADHD:ssö. Aikaisempien tulosten mukaan EPA-painotteinen kalaöljy auttaa ADHD- ja ADD-lapsia. Minua on hämmästyttänyt se, että lapsille on annettu tutkimuksessa kovin heikkoa valmistetta, jota on pitänyt ottaa kuusi (6) kapselia päivässä. Vahvempiakin on näet saatavilla, mikä voisi parantaa hoitomyöntyvyyttä ja hoidon tulosta.

Uudessa tutkimusraportissa kerrotaan rasvahappo- ja lumehoitoa saaneista lapsista, joiden plasman rasvahappojen koostumusta oli mitattu. Aineistona oli 75 lasta, iältään 8–18 vuotta. Aktiivihoitona oli 6 rasvahappo- tai lumekapselia päivässä 6 kk ajan. Verikokeita otettiin, alussa sekä 3 ja 6 kuukauden kuluttua. Osalla lapsista ADHD:n oireet vähenivät vähintään 25 %, ja heitä kutsuttiin vasteenantajiksi (responders). Heillä ja verrokeilla ei ollut alussa eroa plasman rasvahapoissa, mutta 3 kuukauden kohdalla erot olivat jo merkitsevät aktiiviryhmän hyväksi. Merkittävin ero verrokkeihin nähden oli omega-6/omega-3-suhteen paraneminen (pieneneminen).

Johnson M, Månsson JE, Ostlund S, Fransson G, Areskoug B, Hjalmarsson K, Landgren M, Kadesjö B, Gillberg C. Fatty acids in ADHD: plasma profiles in a placebo-controlled study of Omega 3/6 fatty acids in children and adolescents. Atten Defic Hyperact Disord. 2012 Jul 3.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

akq
Viestit: 1
Liittynyt: 19 Syys 2012 10:30

Ravintolisät ja keskittymishäiriö

ViestiKirjoittaja akq » 19 Syys 2012 10:37

Sain Tohtori Toloselta vinkkejä poikamme keskittymishäiriön hoitamiseksi ravintolisillä. Annoimmei Epaa ja Magnesimumia, d-vitamiinia (ja e-vitamiiniakin jonkin aikaa). Poika on mennyt huimasti eteenpäin verrattuna viime vuoteen ja III luokka on toistaiseksi edennyt hienosti ilman minkäänlaisia keskittymishäiriöitä. Kävimme kesällä neurologin vastaanotolla ja olimme valmistautuneet ottamaan perinteisen lääketieteen lääkkeet käyttöön tänä syksynä. Nyt näyttää että niitä ei tarvita.
Kiitoksia ohjeistanne !
Neuvoihin tyytyväinen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: ADHD

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Maalis 2013 19:47

Fosfoseriini auttaa ADHD:ssa
Japanilais-amerikkalais-saksalainen kaksoissokkotutkimus vahvistaa tietoa, jonka mukaan soijasta uutettu fosfoseriini lievittää lasten ADHD:n oireita. Fosfoseriini paransi lähimuistia ja tarkkaavuutta ja vähensi impulsiivisuutta. Tutkimusaineistona oli 40 japanilaista ADHD-lasta (4-14 v), joista puolet sai fosfoseriiniä ja puolet lumetta. Fosfoseriinin päiväannos oli 200 mg, mikä ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tutkimus vahvisti työryhmän aikaisemman avoimen kokeen tulokset. Tutkijat pitävät fosfoseriiniä tehokkaana ja turvallisena ravintolisänä ADHD.n hoidossa. Julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Fosfoseriiniä saa Suomessakin terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. Ainakin yhdessä 100 mg kapselivalmisteessa on mukana 25 mikrogrammaa D-vitamiinia/kapseli.

Hirayama S, Terasawa K, Rabeler R, et al. The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of Human Nutrition and Dietetics.- Article first published online: 17 MAR 2013 DOI: 10.1111/jhn.12090
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa