Silmän verkkokalvon rappeuma

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Kesä 2011 12:37

Verkkokalvon rappeutuminen on yleisin syy yli 65-vuotiaana alkavaan näön tarkkuuden heikkenemiseen ja sokeutumiseen. Joka viidennellä 65-74-vuotiaalla ihmisellä on tarkan näkemisen keltaisen täplän (makulan) degeneraatiota. Väestön eliniän kasvaessa sen kansanterveydellinen merkitys lisääntyy jatkuvasti. Suuressa osassa tapauksista oikea diagnoosi on kokonaan tekemättä. Tautia kutsutaan englanniksi nimellä Age-Related Macular Degeneration (AMD).

Verkkokalvon rappeuma on osaksi perinnöllinen, osaksi elintapoihin (tupakointiin, ravitsemukseen) liittyvä silmätauti. Sen merkittäviksi syytekijöiksi on paljastunut useita geenivirheitä. Uudet tutkimukset osoittavat, että niihin voidaan vaikuttaa suotusasti ravintotekijöillä. Tässä tutkimus Hollannista Erasmus Medical Centerin silmäklinikalta.

Karotenoidit, sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät perinnöllistä verkkokalvon rappeumaa, kertoo hollantilaisraportti. Se vahvistaa aikaisempia amerikkalaisia tutkimuksia (AREDS ja AREDS-2), joissa annettiin ravintolisiä. Rotterdamin verkkokalvon rappeumatutkimukseen osallistui 2167 vähintään 55 vuotta täyttänyttä ihmistä, joiden terveydentilaa seurattiin keskimäärin 8,6 vuotta. Kaikkien silmänpohjat valokuvattiin kolmeen kertaan seurannan aikana. Osalla tutkituista oli geenivirheitä (CFH Y402H ja LOC387715 A69S), jotka altistavat verkkokalvon rappeumalle.

Seuruun aikana 517 tutkttua sairastui verkkokalvon rappeumaan. Ruokatapojen selvitys osoitti, että vitamiinit (beetakaroteeni, luteiini ja tseaksantiini), sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) vaikuttivat suotuisasti geenivirheisiin. Pelkästään runsas sinkin saanti pienensi CFH Y402H-geeniä kantavien homotsygoottien rappeuman riskiä. Samoin runsas karotenoidien ja omega-3:n saanti. LOC387715 A69S:n kantajien riski pieneni sinkillä ja omega-3-rasvahapoilla.

Johtopäätökset: Runsas antioksidantteja sisältävien suojaravinteiden saanti vähentää varhaisen verkkokalvon rappeuman riskiä henkilöillä, joilla on suuri perinnöllinen taipumus tautiin. Tästä syystä lääkäreiden tulisi antaa ravitsemusohjausta nuorille, riskille alttiille henkilöille, jotta he voisivat myöhentää näköä heikentävän verkkokalvon rappeuman syntyä, kirjoittavat silmälääkärit.
Ho L, van Leeuwen R, Witteman JC, et al. Reducing the Genetic Risk of Age-Related Macular Degeneration With Dietary Antioxidants, Zinc, and {omega}-3 Fatty Acids: The Rotterdam Study. Archives of Ophthalmology 2011 Jun;129(6):758-66.

Kommentti: Vaikka tässä tutkimuksessa ei annettukaan ravintolisiä, kannattaa riskiryhmän kuuluvien ihmisten kannattaa nauttia niitä. Siten vakioidaan päiväannokset ja turvataan riittävä saanti. Alla oleva irlantilaistutkimus vahvistaa, että ravintolisät jarruttavat alkavan makuladegeneraation etenemistä ja suojaavat siten näköä.

Verkkokalvon rappeuma (makuladegeneraatio) ja sen ravitsemushoito
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Joulu 2012 17:57

Ravintolisät auttavat alkavaan verkkokalvon rappeumaan
Irlantilaisten silmälääkäreiden tutkimus vahvistaa usein esittämääni tietoa, jonka mukaan tietyt ravintolisät jarruttavat ikääntyvien ihmisten verkkokalvon rappeutumista, makuladegeneraatiota. Tässä työssä annettiin suun kautta ravintolisää, joka sisälsi luteiinia, tseaksantiinia, C- ja E-vitamiina, kuparia sekä sinkkiä. Sillä tuli parempi tulos kuin plasebolla. Aineistona oli 433 aikuista, iältään 55 vuotta tai yl. Kaikilla oli diagnosoitu varhainen ikääntymisen liittyvä makuladegeneraatio joko toisessa tai molemmissa silmissä.

Itse jäin kaipaamaan omega-3-rasvahappojen puuttumista tästä hoidosta, Omega-3-lisä olisi todennäköisesti antanut vielä paremman tuloksen yhdessä nyt annetun valmisteen kanssa.
Beatty S, Chakravarthy U, Nolan JM, et al. Secondary Outcomes in a Clinical Trial of Carotenoids with Coantioxidants versus Placebo in Early Age-Related Macular Degeneration. Ophthalmology. 2012 Dec 5. doi:pii: S0161-6420(12)00850-0. 10.1016/j.ophtha.2012.08.040.

Makuladegeneraatio
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Touko 2013 13:04

Verkkokalvon rappeuman ravintolisähoitotutkimukset AREDS ja AREDS2
Yhdysvaltain terveysviraston silmätautien tutkimuslaitos on saanut valmiiksi 5-vuotisen seurantatutkimuksen AREDS2:n, joka on jatkoa aikaisemmalle AREDS-tutkimukselle. Siinä oli todettu, että antioksidanttiyhdistelmä (C- ja E-vitamiinit, beetakarotiini ja sinkki) hidastavat verkkokalvon rappeuman etenemistä. AREDS2-tutkimuksessa annettiin näiden antioksidanttien lisäksi vielä luteiinia, zeaksantiinia ja kalaöljyä, joiden uskottiin tehostavat antioksidanttihoitoa. Näin ei kuitenkaan käynyt, ilmenee tuloksista, jotka esitettiin äsken Seattlessa pidetyssä Association for Research in Vision and Ophthalmology -meetingissä. Ravintolisäyhdistelmä ei myöskään vähentänyt harmaakaihileikkauksia eikä näön heikkenemistä 5 vuotisessa seurannassa.

Poikkeuksena olivat ne henkilöt, joiden ravitsemus antoi kaikkein vähiten luetiinia ja zeaksantiinia: Heillä nämä ravintolisät vähensivät 18 % taudin etenemistä ja he tarvitsivat muita vähemmän kaihileikkauksia. Verkkokalvon rappeuma hidastui myös tässä alaryhmässä. Näin olen ARED2-tutkimus ei sano vielä lopullista sanaa silmätautien ravintolisähoidosta, sillä siihen osallistui pääosin hyvin ravittuja henkilöitä. Ravintolisistä ei ollut kenellekään mitään haittaakaan, korostavat tutkijat.

Tutkijat huomauttavat muutamista rajoituksista, jotka saattoivat vaikuttaa negatiivisesti tuloksiin: Muut karotenoidit (mm. beetakaroteeni) saattoivat naamioida luetiinin ja zeaksantiinin vaikutuksen silmänpohjissa. Tuloksia ei voida yleistää koskemaan ihmisiä, joiden vitamiinien, hivenaineiden omega-3-rasvahappojen saanti on vähäistä, sillä AREDS-2-tutkimuksen aineisto oli koottu hyvin koulutetuista ja ravituista yksilöistä, joita oli jo ennestään kehotettu nauttimaan Centrum Silver -ravintolisää, joka sisältää pieniä määriä luteiinia ja muita karotenoideja ja muita antioksidantteja. Näin ollen samojen aineiden lisäsaanti ei välttämättä näy tuloksissa, koska useimmilla koehenkilöillä ei ollut niistä vajausta. Lisäksi tutkijat huomauttavat, että omega-3-valmisten EPA/DHA-suhde ei ehkä ollut ihanteellinen verkkokalvon rappeuman hoitoon. Silmätautien tutkimuslaitos (NIE) lisäsi suosituksiinsa (entisten AREDS-antioksidanttien lisäksi) 10 mg luteiinia ja 2 mg zeaksantiinia ja poisti suosituksista beetakaroteenin. Ranskalaisen tutkimuksen mukaan EPA-, DHA- ja GLA -rasvahappojen yhdistelmä ehkäisee verkkokalvon rappeutumista paremmin kuin pelkkä EPA+DHA-yhdistelmä. Taudin Käypä hoito -suositus tulisi päivittää tutkimustiedon edellyttämälle tasolle.

AREDS-2-tutkimusta rahoittivat: National Eye Institute; Office of Dietary Supplements; National Center for Complementary and Alternative Medicine; National Institute on Aging; National Heart, Lung and Blood Institute; sekä National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Nutraingredients.com 6.5.2013

AREDS2 Research Group: Lutein+zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial" JAMA 2013; 309: 19; DOI: 10.1001/jama.2013.4997.

AREDS2 Research Group:Lutein/zeaxanthin for the treatment of age-related cataract: AREDS2 randomized trial report no. 4. JAMA Ophthalmol 2013; DOI: 10.1001/jamaophthalmol.2013.4412.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Touko 2013 16:28

Ranskalaistutkimus vahvistaa kalaöljyn suojaavan silmänpohjia ikääntymismuutoksilta.
French study shows impact of omega-3 on preventing AMD progression
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Heinä 2013 19:25

B-vitamiinit ehkäisevät verkkokalvon rappeumaa
Uusi australialainen 10-vuotinen tutkimus vahvistaa, että kohonnut seerumin homokysteiini altistaa verkkokalvon rappeumalle ja B-vitamiinit ehkäisevät sitä. Seerumin homokysteiinin, foolihapon ja B12-vitamiinin pitoisuus mitattiin 1997–1999 1760 yli 55-vuotiaan henkilön verestä ja heidän silmänpohjansa valokuvattiin. Vitamiinien päivittäistä saantia pyrittiin arvioimaan kyselylomakkeella.
Kymmenen vuoden kuluessa kävi ilmeiseksi, että mitä enemmän veressä oli homokysteiiniä, sitä enemmän kehittyi verkkokalvon rappeumaa. Samoin mitä vähemmän veressä oli foolihappoa ja B12-vitamiinia, sitä enemmän ilmeni verkkokalvon rappeumaa. Foolihapon puute korreloi 75-89 % lisääntyneeseen varhaisen taudin riskiin. B12-vitamiinin nauttineiden riski oli lähes puolta (47 %) pienempi riski kuin niillä, jotka eivät käyttäneet tätä ravintolisää. Foolihappo ja B12-vitamiini ovat homokysteiinin vastavaikutajia (antagonisteja).

Johtopäätökset: Seerumin kohonnet homokysteiinin pitoisuus ja foolihapon ja B12-vitamiinin vajeet ennustivat suurentunutta verkkokalvon rappeuman riskiä ja vastaavasti B12-vitamiinin ja foolihapon nauttiminen vähensi riskiä. Tutkimuksen julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti. Tähän on syytä lisätä, että foolihapon ja B12-vitamiinin puute on erittäin yleistä myös suomalaisilla ikääntyvillä ihmisillä. Nautin itse ja suosittelen muillekin ravintolisänä magnesiumia, jossa on mukana foolihappoa ja B6- ja B12-vitamiineja. Niiden lisänä sinkki, antioksidantit ja kalaöljy on paikallaan näön suojaamiseksi, kuten edellä olevista uutisista ilmenee.

Gopinath B, Flood VM, Rochtechina E, et al. Homocysteine, folate, vitamin B-12, and 10-y incidence of age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition 2013;98(1) 129-135
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Joulu 2013 14:11

Luteiini ja zeaksantiini ehkisevät verkkokalvon rappeumaa
Nämä kaksi karotenoidia näyttävät olevan beetakaroteenia tehokkaimpia ravintolisiä ikääntymiseen liittyvän verkkokalvon rappeuman (makuladegeneraation) ehkäisyssä ja jarruttamisessa, ilmenee Yhdysvaltain terveysviraston silmätautien tutkimuslaitoksen AREDS2-tutkimuksen 3. raportista. Aineistona oli 4203 henkilöä, iältään 50 – 85 vuotta. Näiden karotenoidien lisäksi kannattaa nauttia väkevöityä kalaöljyä, C- ja E-vitamiinia ja sinkkiä, ilmenee AREDS-tutkimuksista ja muista vastaavista kliinisistä silmätautitutkimuksista. Ne vetävät mattoa ravintolisien vastustajien alta.

The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Secondary Analyses of the Effects of Lutein/Zeaxanthin on Age-Related Macular Degeneration Progression: AREDS2 Report No. 3. JAMA Ophthalmology. 2013 Dec 5. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2013.7376.

Verkkokalvon rappeutuman ravitsemushoito

Karotenoidit
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Helmi 2014 23:34

Irlantilaiset silmälääkärit: Ravintolisiä verkkokalvon rappeumaan
Sain Irlannissa asuvalta suomalaiselta mielenkiintoista sähköpostia. Hän oli nähnyt TV-ohjelman, jossa kerrottiin , että irlantilaiset silmälääkärit ovat tutkineet 11 vuotta ravintolisien mahdollisia vaikutuksia silmän verkkokalvon rappeumaan (makuladegeneraatioon) ja tulokset ovat suotuisia.

Tutkimusta tekee The Macular Pigment Research Group (Waterford Institute of Technology), josta on tullut maailman johtava tutkimuslaitos tällä alalla. Tutkijat sanovat, että ravintolisät voivat parantaa varhaisvaiheessa olevien potilaiden näköä. Irlannissa on yli 85 000 tätä silmätautia sairastavaa potilasta, joten kiinnostus uutta tietoa kohtaan on laajaa. Tutkijoita on haastateltu valtakunnan radiossa ja TV:ssä (katso linkki alla, siellä on myös videoesitys).

Scientists say nutrition can combat age related macular degeneration. 3.2.2014

Makuladegeneraation ravitsemushoitoa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5246
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Silmän verkkokalvon rappeuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Heinä 2016 12:47

Karotenoideja näön säilyttämiseen ja parantamiseen

Kolme ksantofyllikarotenoidia, luteiini, kseaksantiini ja mesokeseaksantiini pitää yllä ja parantaa silmänpohjan rakenteita ja toimintoja ja suojaa siten näköä ehkäisemällä silmänpohjan rappeumaa (makuladegeneraatiota), kirjoittavat kiinalaiset silmälääkärit uudessa kirjallisuuskatsauksessaan Nutrients-lehdessä. Mitä suurempi karotenoidien päiväannos on, sitä parempi teho. Meta-analyysi vahvistaa edellä selostamiani karotenoiditutkimuksia.

Ma L, Liu R, Du JH, et al. Lutein, Zeaxanthin and Meso-zeaxanthin Supplementation Associated with Macular Pigment Optical Density. Nutrients 2016, 8(7), 426; doi:10.3390/nu8070426

Tutkimuksesta voi lukea englanniksi myös Nutraingredients.com –sivustolta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron