Silmän verkkokalvon rappeuma
Lähetetty: 15 Kesä 2011 12:37
Verkkokalvon rappeutuminen on yleisin syy yli 65-vuotiaana alkavaan näön tarkkuuden heikkenemiseen ja sokeutumiseen. Joka viidennellä 65-74-vuotiaalla ihmisellä on tarkan näkemisen keltaisen täplän (makulan) degeneraatiota. Väestön eliniän kasvaessa sen kansanterveydellinen merkitys lisääntyy jatkuvasti. Suuressa osassa tapauksista oikea diagnoosi on kokonaan tekemättä. Tautia kutsutaan englanniksi nimellä Age-Related Macular Degeneration (AMD).
Verkkokalvon rappeuma on osaksi perinnöllinen, osaksi elintapoihin (tupakointiin, ravitsemukseen) liittyvä silmätauti. Sen merkittäviksi syytekijöiksi on paljastunut useita geenivirheitä. Uudet tutkimukset osoittavat, että niihin voidaan vaikuttaa suotusasti ravintotekijöillä. Tässä tutkimus Hollannista Erasmus Medical Centerin silmäklinikalta.
Karotenoidit, sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät perinnöllistä verkkokalvon rappeumaa, kertoo hollantilaisraportti. Se vahvistaa aikaisempia amerikkalaisia tutkimuksia (AREDS ja AREDS-2), joissa annettiin ravintolisiä. Rotterdamin verkkokalvon rappeumatutkimukseen osallistui 2167 vähintään 55 vuotta täyttänyttä ihmistä, joiden terveydentilaa seurattiin keskimäärin 8,6 vuotta. Kaikkien silmänpohjat valokuvattiin kolmeen kertaan seurannan aikana. Osalla tutkituista oli geenivirheitä (CFH Y402H ja LOC387715 A69S), jotka altistavat verkkokalvon rappeumalle.
Seuruun aikana 517 tutkttua sairastui verkkokalvon rappeumaan. Ruokatapojen selvitys osoitti, että vitamiinit (beetakaroteeni, luteiini ja tseaksantiini), sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) vaikuttivat suotuisasti geenivirheisiin. Pelkästään runsas sinkin saanti pienensi CFH Y402H-geeniä kantavien homotsygoottien rappeuman riskiä. Samoin runsas karotenoidien ja omega-3:n saanti. LOC387715 A69S:n kantajien riski pieneni sinkillä ja omega-3-rasvahapoilla.
Johtopäätökset: Runsas antioksidantteja sisältävien suojaravinteiden saanti vähentää varhaisen verkkokalvon rappeuman riskiä henkilöillä, joilla on suuri perinnöllinen taipumus tautiin. Tästä syystä lääkäreiden tulisi antaa ravitsemusohjausta nuorille, riskille alttiille henkilöille, jotta he voisivat myöhentää näköä heikentävän verkkokalvon rappeuman syntyä, kirjoittavat silmälääkärit.
Ho L, van Leeuwen R, Witteman JC, et al. Reducing the Genetic Risk of Age-Related Macular Degeneration With Dietary Antioxidants, Zinc, and {omega}-3 Fatty Acids: The Rotterdam Study. Archives of Ophthalmology 2011 Jun;129(6):758-66.
Kommentti: Vaikka tässä tutkimuksessa ei annettukaan ravintolisiä, kannattaa riskiryhmän kuuluvien ihmisten kannattaa nauttia niitä. Siten vakioidaan päiväannokset ja turvataan riittävä saanti. Alla oleva irlantilaistutkimus vahvistaa, että ravintolisät jarruttavat alkavan makuladegeneraation etenemistä ja suojaavat siten näköä.
Verkkokalvon rappeuma (makuladegeneraatio) ja sen ravitsemushoito
Verkkokalvon rappeuma on osaksi perinnöllinen, osaksi elintapoihin (tupakointiin, ravitsemukseen) liittyvä silmätauti. Sen merkittäviksi syytekijöiksi on paljastunut useita geenivirheitä. Uudet tutkimukset osoittavat, että niihin voidaan vaikuttaa suotusasti ravintotekijöillä. Tässä tutkimus Hollannista Erasmus Medical Centerin silmäklinikalta.
Karotenoidit, sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät perinnöllistä verkkokalvon rappeumaa, kertoo hollantilaisraportti. Se vahvistaa aikaisempia amerikkalaisia tutkimuksia (AREDS ja AREDS-2), joissa annettiin ravintolisiä. Rotterdamin verkkokalvon rappeumatutkimukseen osallistui 2167 vähintään 55 vuotta täyttänyttä ihmistä, joiden terveydentilaa seurattiin keskimäärin 8,6 vuotta. Kaikkien silmänpohjat valokuvattiin kolmeen kertaan seurannan aikana. Osalla tutkituista oli geenivirheitä (CFH Y402H ja LOC387715 A69S), jotka altistavat verkkokalvon rappeumalle.
Seuruun aikana 517 tutkttua sairastui verkkokalvon rappeumaan. Ruokatapojen selvitys osoitti, että vitamiinit (beetakaroteeni, luteiini ja tseaksantiini), sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) vaikuttivat suotuisasti geenivirheisiin. Pelkästään runsas sinkin saanti pienensi CFH Y402H-geeniä kantavien homotsygoottien rappeuman riskiä. Samoin runsas karotenoidien ja omega-3:n saanti. LOC387715 A69S:n kantajien riski pieneni sinkillä ja omega-3-rasvahapoilla.
Johtopäätökset: Runsas antioksidantteja sisältävien suojaravinteiden saanti vähentää varhaisen verkkokalvon rappeuman riskiä henkilöillä, joilla on suuri perinnöllinen taipumus tautiin. Tästä syystä lääkäreiden tulisi antaa ravitsemusohjausta nuorille, riskille alttiille henkilöille, jotta he voisivat myöhentää näköä heikentävän verkkokalvon rappeuman syntyä, kirjoittavat silmälääkärit.
Ho L, van Leeuwen R, Witteman JC, et al. Reducing the Genetic Risk of Age-Related Macular Degeneration With Dietary Antioxidants, Zinc, and {omega}-3 Fatty Acids: The Rotterdam Study. Archives of Ophthalmology 2011 Jun;129(6):758-66.
Kommentti: Vaikka tässä tutkimuksessa ei annettukaan ravintolisiä, kannattaa riskiryhmän kuuluvien ihmisten kannattaa nauttia niitä. Siten vakioidaan päiväannokset ja turvataan riittävä saanti. Alla oleva irlantilaistutkimus vahvistaa, että ravintolisät jarruttavat alkavan makuladegeneraation etenemistä ja suojaavat siten näköä.
Verkkokalvon rappeuma (makuladegeneraatio) ja sen ravitsemushoito