K2-vitamiini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Joulu 2012 12:45

Tanskalainen Henrik Dam löysi K-vitamiinin 1935, ja hänelle myönnettiin siitä hyvästä Nobelin palkinto. Dam oivalsi, että K-vitamiini auttaa verta hyytymään. Vitamiinin K-kirjain tuleekin tanskan sanasta ´koagulation´, hyytyminen. Sen jälkeen lähes 50 vuoden ajan K-vitamiinilla katsottiin olevan merkitystä vain veren hyytymisessä.

Tutkimus lähti aivan uusille urille 1980-luvun lopulla, jolloin Kalifornian yliopistossa löydettiin luustosta K-vitamiinista riippuvaisia proteiineja, jotka osallistuvat luustossa kalsiumin aineenvaihduntaan. Nämä proteiinit – Gla eli osteokalsiini ja matriksin Gla-proteini – muodostavat luissa verkon, johon kalkki-ionit kiinnittyvät. Nyt oivallettiin, että K-vitamiini auttaa kalkkia kiinnittymään luustoon ja mineralisoitumaan siinä apatiitiksi. Luukatoa potevilla naisilla on todettu jopa kolmannesta normaalia vähemmän K-vitamiinia veressään. Samoin luunmurtumapotilailla on K-vitamiinin vajausta. Vajaus korreloi murtumariskiin, joka kasvaa jopa 6-kertaiseksi. Puute näyttää liittyvän naisten ikääntymiseen. On myös mahdollista, että vanhemmiten luuston verkostoproteiinit toimivat huonommin kuin nuorena, vaikka K-vitamiinia olisikin läsnä luustossa. Luusto saattaa olla maksaakin tärkeämpi K-vitamiinin varasto. K-vitamiinin puutteessa seerumin osteokalsiinin määrä laskee. Samalla osteokalsiinia sekä kalkkia erittyy normaalia enemmän pois luustosta virtsaan. K-vitamiinilisä sitä vastoin vähentää kalkin erittymistä 18-50 prosenttia. Näyttää siis siltä, että K-vitamiini voisi myös auttaa luustoa säilyttämään kalkkia.

Vuonna 1995 kirjoitin tästä aiheesta Suomen Apteekkarilehteen ja kehitin K-vitamiinia sisältävän luustokalkkivalmisteen. Jopa apteekkihenkilöstö oli ihmeissään ja kyseli minulta, mitä ihmettä K-vitamiini kalkkivalmisteessa tekee. Siitä näyttää olevan muutakin hyötyä kuin luuston lujittuminen.
Äskettäin on näet käynyt selville, että K-vitamiini ehkäisee myös nivelrikkoa ja hillitsee sen etenemistä. Mutta ei siinä vielä kaikki. Hollannissa Maastrictin yliopistossa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että K-vitamiini lisää myös ihon kimmoisuutta ja ehkäisee ryppyjen muodostumista ikääntyvässä ihossa. K-vitamiinin vaikutuksia ihoon alettiin perinnöllistä ihotautia, pseudoxanthoma elasticumia (PXE), potevilla henkilöillä. Tauti aiheuttaa kasvojen ja vartalon ihon voimakasta rypistymistä. Näiden tutkimusten perusteella K-vitamiinin uskotaan ehkäisevän myös tavallista ihon rypistymistä. Havainnot puoltavat käsitystä, jonka mukaan ravintolisistä on hyötyä myös kauneudelle, joka "tulee sisältäpäin".
Ihon kimmoisuuden väheneminen PXE-taudissa johtuu elastisten säikeiden kalkkiutumisesta, mikä on seurausta kalkin ja fosfaatin lisääntymisestä solun ulkopuolisessa tilassa. Kalkkiutuminen voidaan kuitenkin ehkäistä matriksin Gla-proteiinilla (MGP), mutta sen aktivoituminen vaatii K-vitamiinin läsnäoloa. Tutkimusta johtanut professori Leon J. Schurgers uskoo, että K-vitamiini saattaa hyvinkin ehkäistä ikääntyvien ihmisten ihon ryppyjä.

K2-vitamiini
K-vitamiinia on kolmea laatua: K1, K2 ja K3. K1:tä kutsutaan myös nimillä fyllokinoni ja fytonadioni, ja sitä esiintyy vihreissä lehtevissä kasviksissa kuten salaateissa, brokkolissa ja pinaatissa. Länsimaisen ravinnon sisältämästä K-vitamiinista noin 90 prosenttia on K1:ta. K2:ta kutsutaan nimellä menakinoni, ja sitä ihminen valmistaa suolistossaan bakteerien avulla. K2:ta on vähäisiä määriä myös lihassa, juustoissa ja nattossa (japanilainen fermentoitu soijaruoka). K3 eli menadioni on synteettinen muoto, jota on anettu ingfjektioina lapsillekin. En suosittele sitä, sillä se on aiheuttanut myrkytystiloja.

K2-vitamiini eli menakinoni on rasvaliukoinen vitamiini, jota suolistobakteerit valmistavat pieniä määriä. Se menee suoraan verenkiertoon , valtimoiden seinämiin. luustoon ja muihin kudoksiin, muuta ei maksaan. K2 aktivoi tiettyjä valkuaisaineita ja auttaa ravinnon kalkkia (kalsiumia) menemään hampaisiin ja luustoon sen sijaan että sitä menisi valtimoiden seinämiin ja kalkkiuttaisi niitä. K2 poistaa kalkkia valtimoista. K2:n tarvetta ei tunneta vielä tarkoin, mutta se lienee noin 180–200 mikrogrammaa /µg) päivässä. Jos nautit kallkivalmisteita, olisi hyvä ottaa samalla myös magnesiumia (joka on kalkin kivennäisainepari) sekä D- ja K2-vitamiineja.

K2-vitamiini merkitystä ei ole vielä täysin ymmärretty lääketieteessä- Kysy vaikka lääkäriltäsi siitä, niin huomaat, miten hän hämmentyy. Kirjoitin varsin laajasti K2-vitamiinista kirjassa Suuri kolesterolihuijaus (Readme.fi 2011). Nyt K2-vitamiinista on ilmestynyt uusi kirja:
Kate Rhéaume-Bleue: Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little Known Vitamin Could Save Your Life

Katso Katen viedohaastattelu, 16 minuuttia
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3391
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 16 Joulu 2012 15:46

Minulla oli onni käydä Turussa tammikuussa 2010 lääkärillä nimeltä Sirpa Alifrosti, joka määräsi minulle haluamani liotyroniinin (T3, aktiivinen kilpirauhashormoni) ja kertoi mm. K2-vitamiinin hyödyistä. Siitä lähtien olenkin syönyt 100 µg:n K2-vitamiinitabletteja.

Täältä löytyy taulukko, josta näkyy ruoka-aineissa olevan K-vitamiinin pitoisuudet ja imeytyminen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K#Sources

Silloin kun valitsin itselleni ravintolisää, tulin siihen tulokseen että natton sisältämä MK-7 on se muoto jonka haluan. Lihassa on pieniä määriä MK-4-muodon K2-vitamiinia. Juustoissa niitä on vähemmän, mutta taulukosta ei käy ilmi, paljonko niissä on MK-7:ää.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3391
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 16 Joulu 2012 16:24

Aiemmin linkitetyssä videossa sanotaan että jokaista 1000 IU:ta/25 µg D3-vitamiinia kohti pitäisi saada mieluiten 150 - 200 µg K2-vitamiinia! Itse syön 125 µg D3-vitamiinia päivässä, joten minun K2-vitamiinin tarpeeni olisi siltä osin noin 750 - 1000 µg päivässä.

K2-vitamiinia saisin lihasta (joka ei ole laidunnettua, eli en saisikaan) ja luomukananmunista (en tiedä ovatko ne laidunnettuja), joita en ole pystynyt viime aikoina syömään. Brie- ja Gouda-juustoissa sitä on runsaasti. Pidän molemmista.

Täytyypäs yrittää laskea. Valitettavasti finelin laskurissa ei näytetä erikseen K2-vitamiinia. Brie/camembert-juustoissa näyttäisi olevan K-vitamiinia 2,38 µg/100 g. Tai sitten ruokakorin K-vitamiini on K1? Taulukko josta puhuin edellä kertoo Brien K2-vitamiinipitoisuudeksi 56,5 ug/100 g. Ruokakori listaa siis vain K1-vitamiinin. MOT. Silti minun pitäisi syödä puolitoista kiloa Brie-juustoa päivässä, jos sillä pitäisi kattaa K2-vitamiinin tarve.

Paljonkohan ruoansulatuselimistöni tuottaa K2-vitamiinia?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Maalis 2013 17:08

K2-vitamiini vahvistaa naisten luustoa
Uusi kliininen tutkimus vahvistaa, että K2-vitamiini todellakin vahvistaa postmenopausaalisten naisten luustoa. Annos oli 180 µg päivässä 3 vuotta. Naisia oli testissä 244, joista puolet sai lumetta.
Nutraingredients.com 27.3.2013

Knapen MHJ, Drummen NE, Smit E, et al. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporosis international. March 2013.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 28 Maalis 2013 17:22

Olen jo uhannut itselleni, että tilaan jenkeistä sitä K:ta jossain muodossa, astaksantiini ja EpaDha ovat jo matkalla

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Joulu 2013 17:18

Monilla terveilläkin K2-puutosta
Hollantilaisessa tutkimuksessa mitattiin 110 terveeltä ihmiseltä K2-vitamiinia, yhteensä 896 analyysia. Useimmilla oli piilevä puutos. Puutos on piilevä siksi, ettei terveydenhuollossa osata mitata K2-vitamiinia eikä korjata sen puutosta. Tässä tutkimuksessa suurimmat puutteet todettiin lapsilla ja yli 40-vuotiailla aikuisilla, jotka myös odotetusti reagoivat parhaiten K2-lisään.

K-vitamiinin saantisuositus perustuu yksinomaan K1-vitamiiniin ja sen verta hyydyttävään vaikutukseen (K=koagulation). K2-vitamiinin merkitys kalkkiaineenvaihdunnan ohjaamisessa oikeaan paikkaan eli luustoon (valtimoiden seinämien sijaan) on jäänyt huomiotta. Veikkaanpa että ajan mittaan K2:sta nousee vielä yhtä suuri haloo kuin D-vitamiinista.

Many "healthy people" are vitamin K2 deficient, says new study. Nutraingredients.com 5.12.2013

Theuvissen E, Magdeleyns EJ, Braam LAJL et al, Vitamin K status in healthy volunteers. Food and Function., 2014, DOI: 10.1039/C3FO60464K
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 11 Helmi 2014 10:04

Syksyn mittaan sain 2 keuhkokuumetta, joiden molempien aikana jouduttiin kyljen läpi menemään, yht. saatiin 5 litraa pleuranestettä. Molempia edelsi pieni annos K-vitamiinia Marevanin alasajoa varten - ilmeisesti oli K1? K2 ei ilmeisesti vaikuta näin. Niin - eilen sydämeni rytmi "täräytettiin" takaisin rytmiinsä, vielä 4 vko Marevania - suositus loppuelämä, mutta olen koonnut käyttämistäni luontaistuotteista koko arsenaalin "Sydäntautioppaan" mukaisesti. saa nähdä miten TK älähtää

Tomppa
Viestit: 374
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Tomppa » 11 Helmi 2014 10:38

Puutos on piilevä siksi, ettei terveydenhuollossa osata mitata K2-vitamiinia eikä korjata sen puutosta.


Pystytäänkö K2 mittaamaan suomalaisissa labroatorioissa? Yleisemmin, mitkä kaikki vitamiinit (tunnetun D-mittauksen lisäksi) pystytään nykyään mittaamaan "kohtuuhinnalla"?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Helmi 2014 11:36

Yhtyneet Medix Laboratoriot
eipä löydy K-vitamiinia.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Joulu 2019 15:10

K2-vitamiinikatsaukseni on päivitetty ajan tasalle. Paljon on taas tullut uutta tärkeää tutkittua tietoa.
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/263-k2-vitamiini
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Kesä 2020 14:48

Suuri norjalaistutkimus: K2-vitamiini vähentää sydäntapahtumia

K2-vitamiinin merkitystä sydän- ja verisuoniterveydessä tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa K2-vitamiini ehkäisee sepelvaltimoiden ja aortan kalkkiutumista, sillä se ohjaa ravinnosta saadun kalkin luustoon, siis pois valtimoista; K1-vitamiinilla ei ole tällaista vaikutusta, eikä sen saanti korreloi sydäntautien kanssa, kuten K2:lla, ilmeni suuressa norjalaisessa Hordaland-tutkimuksessa (Haugsgjerd ym. 2020). Tässä tutkimuksessa ei annettu K2:ta ravintolisänä, vaan selvitettiin kyselykaavakkeella vain ruoasta saatu määrä. Sen tähden koehenkilöiden K2-saanti oli melko vähäistä, enimmillään vain noin 30 mikrogrammaa päivässä (katso artikkelin kuva). Sekin suojeli sydäntä verttauna vähäisempään saantiin (10-20 µg/vrk).

Hollantilaiset K2-tutkijat suosittelevat sydämen suojaksi 180–300 µg päivässä, mikä edellyttäisi, että söisimme päivittäin vähintään 225–445 g ranskalaista Munster-juustoa ja vähintään kaksi kertaa enemmän skandinaavisia juustoja. Taitaa olla käytännössä mahdottomuus! Tarvitsemme K2-vitamiinia purkista (aivan kuten D-vitamiiniakin).

Haugsgjerd TR, Egeland GM, Nygård OK, et al. Association of dietary vitamin K and risk of coronary heart disease in middle-age adults: the Hordaland Health Study Cohort. BMJ Open 2020;10:e035953. doi: 10.1136/bmjopen-2019-035953 Open Access pdf

K2-vitamiinilla on valtavasti muitakin terveysvaikutuksia kuin sydämen suojaaminen. Lue lisää suomeksi
K2-vitamiini

Haastatteluni K2-vitamiinista FinnRadio.FM:ssä Katsottu yli 1000 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Kesä 2020 14:36

K-vitamiinivaje ja COVID-19-kuolleisuus ja vakava sairastuminen

Hollantilainen Cardiovascular Research Institute Maastricht, yksi Euroopan suurimpia sydäntutkimuskeskuksia, tutki 134 Canisius Wilhelmina hospitaliin (Nijmegen) joutunutta tai siihen kuollutta COVID-19-potilasta ja 184 kaltaistettua tervettä verrokkia.

Tautiin kuolleilla ja siihen vakavasti sairastuneilla potilailla oli paljon vähemmän K-vitamiinia veressään kuin muilla. "Uskomme, että K-vitamiinilla ja taudin etenemisen välillä on yhteys", sanoo keuhkolääkäri Rob Janssen. Tässä uutisessa eri erotella K1- ja K2-vitamiinia.

Suunnitteilla on myös tri Rob Janssenin johdolla uusi tutkimus, johon valitaan hyvin sairaita koronapotilaita, joista puolet saa käyvän hoidon lisänä suuren annoksen K-vitamiinia ja puolet lumetta.

K2-vitamiinia on juustoissa, mitä rasvaisempaa se on, sitä enemmän K2:ta. Ihmiset saavat ravinnostaan kuitenkin kovin vähän K2:ta, 10–30 µg/vrk, kuten edelle postaamani norjalaistutkimuskin osoitti. Eniten K2:sta sisältää fermentoitu natto, josta parhaat K2-tabletit valmistetaan. Ne sisältävät yleensä 100 µg/tabl. Niitä hollantilaiset sydäntautitutkijat ovat antaneet tutkimuspotilailleen noin 300 µg/vrk.


Dofferhoff ASM, Piscaer, Schurgers LJ. et al. Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. DOI: 10.20944/preprints202004.0457.v2

Doctors find link between Covid-19 complications and lack of vitamin K

Tutkimuksen uutisoi myös brittiläinen The Guardian (jota HS usein siteeraa, saapa nähdä siteeraako tätäkin).

Vitamin K found in some cheeses could help fight Covid-19, study suggests. Scientists in Netherlands explore possible link between deficiency and Covid-19 deaths
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Ulrica
Viestit: 1
Liittynyt: 22 Tammi 2020 16:15

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Ulrica » 07 Heinä 2020 18:47

K2-vitamiinin verta hyydyttävä vaikutus?
Olen lukenut viimeaikoina paljon K-vitamiinista, mutta en ole löytänyt vastausta mieltäni vaivaavaan kysymykseen: Voiko K-vitamiini hyydyttää verta liikaa, niin että se aiheuttaisi tukoksia.
Olin vuosi sitten sairaalan päivystyksessä, jossa ilmeisesti epäiltiin sääressä tukosta. Se kuvattiin ja ultrattiin, tuloksena oli, ettei kivulle ja turvotukselle löytynyt syytä. Myöhemmin, kun sain verikokeiden tulokset, huomasin, että huutomerkillä oli merkitty P-INR, 0,9. (luin, että veritulpan estämisessä luvun pitäisi olla 2,0-3,0, koskeeko se vain verenohennuslääkityksen saavia).
Pitääkö tuo tutkimus tehdä ennen K-vitamiinin käyttöönottoa ja onko siinä joku raja, jolloin K-vitamiinia ei voi käyttää?

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3391
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: K2-vitamiini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 10 Heinä 2020 0:53

En ole Tolonen, mutta löysin tällaisen kirjan esikatselun.

K2-vitamiini ei näemmä sovi kertomukseen K-vitamiinista.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa