Sivu 1/1

K2-vitamiini

Lähetetty: 16 Joulu 2012 12:45
Kirjoittaja Matti Tolonen
Tanskalainen Henrik Dam löysi K-vitamiinin 1935, ja hänelle myönnettiin siitä hyvästä Nobelin palkinto. Dam oivalsi, että K-vitamiini auttaa verta hyytymään. Vitamiinin K-kirjain tuleekin tanskan sanasta ´koagulation´, hyytyminen. Sen jälkeen lähes 50 vuoden ajan K-vitamiinilla katsottiin olevan merkitystä vain veren hyytymisessä.

Tutkimus lähti aivan uusille urille 1980-luvun lopulla, jolloin Kalifornian yliopistossa löydettiin luustosta K-vitamiinista riippuvaisia proteiineja, jotka osallistuvat luustossa kalsiumin aineenvaihduntaan. Nämä proteiinit – Gla eli osteokalsiini ja matriksin Gla-proteini – muodostavat luissa verkon, johon kalkki-ionit kiinnittyvät. Nyt oivallettiin, että K-vitamiini auttaa kalkkia kiinnittymään luustoon ja mineralisoitumaan siinä apatiitiksi. Luukatoa potevilla naisilla on todettu jopa kolmannesta normaalia vähemmän K-vitamiinia veressään. Samoin luunmurtumapotilailla on K-vitamiinin vajausta. Vajaus korreloi murtumariskiin, joka kasvaa jopa 6-kertaiseksi. Puute näyttää liittyvän naisten ikääntymiseen. On myös mahdollista, että vanhemmiten luuston verkostoproteiinit toimivat huonommin kuin nuorena, vaikka K-vitamiinia olisikin läsnä luustossa. Luusto saattaa olla maksaakin tärkeämpi K-vitamiinin varasto. K-vitamiinin puutteessa seerumin osteokalsiinin määrä laskee. Samalla osteokalsiinia sekä kalkkia erittyy normaalia enemmän pois luustosta virtsaan. K-vitamiinilisä sitä vastoin vähentää kalkin erittymistä 18-50 prosenttia. Näyttää siis siltä, että K-vitamiini voisi myös auttaa luustoa säilyttämään kalkkia.

Vuonna 1995 kirjoitin tästä aiheesta Suomen Apteekkarilehteen ja kehitin K-vitamiinia sisältävän luustokalkkivalmisteen. Jopa apteekkihenkilöstö oli ihmeissään ja kyseli minulta, mitä ihmettä K-vitamiini kalkkivalmisteessa tekee. Siitä näyttää olevan muutakin hyötyä kuin luuston lujittuminen.
Äskettäin on näet käynyt selville, että K-vitamiini ehkäisee myös nivelrikkoa ja hillitsee sen etenemistä. Mutta ei siinä vielä kaikki. Hollannissa Maastrictin yliopistossa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että K-vitamiini lisää myös ihon kimmoisuutta ja ehkäisee ryppyjen muodostumista ikääntyvässä ihossa. K-vitamiinin vaikutuksia ihoon alettiin perinnöllistä ihotautia, pseudoxanthoma elasticumia (PXE), potevilla henkilöillä. Tauti aiheuttaa kasvojen ja vartalon ihon voimakasta rypistymistä. Näiden tutkimusten perusteella K-vitamiinin uskotaan ehkäisevän myös tavallista ihon rypistymistä. Havainnot puoltavat käsitystä, jonka mukaan ravintolisistä on hyötyä myös kauneudelle, joka "tulee sisältäpäin".
Ihon kimmoisuuden väheneminen PXE-taudissa johtuu elastisten säikeiden kalkkiutumisesta, mikä on seurausta kalkin ja fosfaatin lisääntymisestä solun ulkopuolisessa tilassa. Kalkkiutuminen voidaan kuitenkin ehkäistä matriksin Gla-proteiinilla (MGP), mutta sen aktivoituminen vaatii K-vitamiinin läsnäoloa. Tutkimusta johtanut professori Leon J. Schurgers uskoo, että K-vitamiini saattaa hyvinkin ehkäistä ikääntyvien ihmisten ihon ryppyjä.

K2-vitamiini
K-vitamiinia on kolmea laatua: K1, K2 ja K3. K1:tä kutsutaan myös nimillä fyllokinoni ja fytonadioni, ja sitä esiintyy vihreissä lehtevissä kasviksissa kuten salaateissa, brokkolissa ja pinaatissa. Länsimaisen ravinnon sisältämästä K-vitamiinista noin 90 prosenttia on K1:ta. K2:ta kutsutaan nimellä menakinoni, ja sitä ihminen valmistaa suolistossaan bakteerien avulla. K2:ta on vähäisiä määriä myös lihassa, juustoissa ja nattossa (japanilainen fermentoitu soijaruoka). K3 eli menadioni on synteettinen muoto, jota on anettu ingfjektioina lapsillekin. En suosittele sitä, sillä se on aiheuttanut myrkytystiloja.

K2-vitamiini eli menakinoni on rasvaliukoinen vitamiini, jota suolistobakteerit valmistavat pieniä määriä. Se menee suoraan verenkiertoon , valtimoiden seinämiin. luustoon ja muihin kudoksiin, muuta ei maksaan. K2 aktivoi tiettyjä valkuaisaineita ja auttaa ravinnon kalkkia (kalsiumia) menemään hampaisiin ja luustoon sen sijaan että sitä menisi valtimoiden seinämiin ja kalkkiuttaisi niitä. K2 poistaa kalkkia valtimoista. K2:n tarvetta ei tunneta vielä tarkoin, mutta se lienee noin 180–200 mikrogrammaa /µg) päivässä. Jos nautit kallkivalmisteita, olisi hyvä ottaa samalla myös magnesiumia (joka on kalkin kivennäisainepari) sekä D- ja K2-vitamiineja.

K2-vitamiini merkitystä ei ole vielä täysin ymmärretty lääketieteessä- Kysy vaikka lääkäriltäsi siitä, niin huomaat, miten hän hämmentyy. Kirjoitin varsin laajasti K2-vitamiinista kirjassa Suuri kolesterolihuijaus (Readme.fi 2011). Nyt K2-vitamiinista on ilmestynyt uusi kirja:
Kate Rhéaume-Bleue: Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little Known Vitamin Could Save Your Life

Katso Katen viedohaastattelu, 16 minuuttia

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 16 Joulu 2012 15:46
Kirjoittaja Saaristolainen
Minulla oli onni käydä Turussa tammikuussa 2010 lääkärillä nimeltä Sirpa Alifrosti, joka määräsi minulle haluamani liotyroniinin (T3, aktiivinen kilpirauhashormoni) ja kertoi mm. K2-vitamiinin hyödyistä. Siitä lähtien olenkin syönyt 100 µg:n K2-vitamiinitabletteja.

Täältä löytyy taulukko, josta näkyy ruoka-aineissa olevan K-vitamiinin pitoisuudet ja imeytyminen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K#Sources

Silloin kun valitsin itselleni ravintolisää, tulin siihen tulokseen että natton sisältämä MK-7 on se muoto jonka haluan. Lihassa on pieniä määriä MK-4-muodon K2-vitamiinia. Juustoissa niitä on vähemmän, mutta taulukosta ei käy ilmi, paljonko niissä on MK-7:ää.

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 16 Joulu 2012 16:24
Kirjoittaja Saaristolainen
Aiemmin linkitetyssä videossa sanotaan että jokaista 1000 IU:ta/25 µg D3-vitamiinia kohti pitäisi saada mieluiten 150 - 200 µg K2-vitamiinia! Itse syön 125 µg D3-vitamiinia päivässä, joten minun K2-vitamiinin tarpeeni olisi siltä osin noin 750 - 1000 µg päivässä.

K2-vitamiinia saisin lihasta (joka ei ole laidunnettua, eli en saisikaan) ja luomukananmunista (en tiedä ovatko ne laidunnettuja), joita en ole pystynyt viime aikoina syömään. Brie- ja Gouda-juustoissa sitä on runsaasti. Pidän molemmista.

Täytyypäs yrittää laskea. Valitettavasti finelin laskurissa ei näytetä erikseen K2-vitamiinia. Brie/camembert-juustoissa näyttäisi olevan K-vitamiinia 2,38 µg/100 g. Tai sitten ruokakorin K-vitamiini on K1? Taulukko josta puhuin edellä kertoo Brien K2-vitamiinipitoisuudeksi 56,5 ug/100 g. Ruokakori listaa siis vain K1-vitamiinin. MOT. Silti minun pitäisi syödä puolitoista kiloa Brie-juustoa päivässä, jos sillä pitäisi kattaa K2-vitamiinin tarve.

Paljonkohan ruoansulatuselimistöni tuottaa K2-vitamiinia?

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 28 Maalis 2013 17:08
Kirjoittaja Matti Tolonen
K2-vitamiini vahvistaa naisten luustoa
Uusi kliininen tutkimus vahvistaa, että K2-vitamiini todellakin vahvistaa postmenopausaalisten naisten luustoa. Annos oli 180 µg päivässä 3 vuotta. Naisia oli testissä 244, joista puolet sai lumetta.
Nutraingredients.com 27.3.2013

Knapen MHJ, Drummen NE, Smit E, et al. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporosis international. March 2013.

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 28 Maalis 2013 17:22
Kirjoittaja sienestäjä
Olen jo uhannut itselleni, että tilaan jenkeistä sitä K:ta jossain muodossa, astaksantiini ja EpaDha ovat jo matkalla

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 09 Joulu 2013 17:18
Kirjoittaja Matti Tolonen
Monilla terveilläkin K2-puutosta
Hollantilaisessa tutkimuksessa mitattiin 110 terveeltä ihmiseltä K2-vitamiinia, yhteensä 896 analyysia. Useimmilla oli piilevä puutos. Puutos on piilevä siksi, ettei terveydenhuollossa osata mitata K2-vitamiinia eikä korjata sen puutosta. Tässä tutkimuksessa suurimmat puutteet todettiin lapsilla ja yli 40-vuotiailla aikuisilla, jotka myös odotetusti reagoivat parhaiten K2-lisään.

K-vitamiinin saantisuositus perustuu yksinomaan K1-vitamiiniin ja sen verta hyydyttävään vaikutukseen (K=koagulation). K2-vitamiinin merkitys kalkkiaineenvaihdunnan ohjaamisessa oikeaan paikkaan eli luustoon (valtimoiden seinämien sijaan) on jäänyt huomiotta. Veikkaanpa että ajan mittaan K2:sta nousee vielä yhtä suuri haloo kuin D-vitamiinista.

Many "healthy people" are vitamin K2 deficient, says new study. Nutraingredients.com 5.12.2013

Theuvissen E, Magdeleyns EJ, Braam LAJL et al, Vitamin K status in healthy volunteers. Food and Function., 2014, DOI: 10.1039/C3FO60464K

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 11 Helmi 2014 10:04
Kirjoittaja sienestäjä
Syksyn mittaan sain 2 keuhkokuumetta, joiden molempien aikana jouduttiin kyljen läpi menemään, yht. saatiin 5 litraa pleuranestettä. Molempia edelsi pieni annos K-vitamiinia Marevanin alasajoa varten - ilmeisesti oli K1? K2 ei ilmeisesti vaikuta näin. Niin - eilen sydämeni rytmi "täräytettiin" takaisin rytmiinsä, vielä 4 vko Marevania - suositus loppuelämä, mutta olen koonnut käyttämistäni luontaistuotteista koko arsenaalin "Sydäntautioppaan" mukaisesti. saa nähdä miten TK älähtää

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 11 Helmi 2014 10:38
Kirjoittaja Tomppa
Puutos on piilevä siksi, ettei terveydenhuollossa osata mitata K2-vitamiinia eikä korjata sen puutosta.


Pystytäänkö K2 mittaamaan suomalaisissa labroatorioissa? Yleisemmin, mitkä kaikki vitamiinit (tunnetun D-mittauksen lisäksi) pystytään nykyään mittaamaan "kohtuuhinnalla"?

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 11 Helmi 2014 11:36
Kirjoittaja Matti Tolonen
Yhtyneet Medix Laboratoriot
eipä löydy K-vitamiinia.

Re: K2-vitamiini

Lähetetty: 21 Joulu 2019 15:10
Kirjoittaja Matti Tolonen
K2-vitamiinikatsaukseni on päivitetty ajan tasalle. Paljon on taas tullut uutta tärkeää tutkittua tietoa.
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/263-k2-vitamiini