Atooppinen (allerginen) ihottuma

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Tammi 2013 15:46

Atooppinen (allerginen) ihottuma, prurigo Besnier
Aloin 1980-luvun alussa hoitaa atooppista ihottumaa sairastavia (omia ja muiden) lapsia ravintolisillä, ja tulokset olivat erinomaisia. Kävin luennoimassa tällaisesta hoidosta Allergiasairalan lääkäreille, mutta he viittasivat sille kintaalla. "Allergiat tulevat ja allergiat menevät", kuittasi silloinen ylilääkäri Osmo P. Salo. Hänen mukaansa olin suggeroinut lapsipotilaat paranemaan. Kun huomautin, että hoito tepsii myös pikkuvauvoihin, Osmo väitti, että suggestioni oli välittynyt äidin kautta vauvaan! Että sillä lailla.

Nyt on saatu uutta näyttöä D-vitamiinin ja atooppisen ihottuman yhteydestä. Tohtori Aysegul Akan ja kollegat tutkivat Ankarassa (Turkki) 74 atooppista ihottumaa sairastavaa lasta, joiden S-D-25 oli alussa keskimäärin vain 27,5 nmol/l. Ihottuman vaikeusastetta arvioitiin Scoring Atopic Dermatitis (SCORAD) -indeksillä. Mitä vähemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä pahempi ihottuma. Tulos puoltaa S-D-25:n mittaamista ja mahdollisen D-vajeen korjausta. Oman kokemukseni mukaan D-vitamiinin lisäksi myös maitohappobakteerit, kalaöljy, helokkiöljy ja karnosiini ovat erinomaisia ravintolisiä atooppisille lapsille ja aikuisille.

Low vitamin D in children linked to eczema severity. Vitamin D Council 25.1.2013

Akan A, Azkur D, Ginis T, Toyran M, Kaya A, Vezir E, Ozcan C, Ginis Z, Kocabas CN. Vitamin D Level in Children Is Correlated with Severity of Atopic Dermatitis but Only in Patients with Allergic Sensitizations. Pediatr Dermatol. 2013 Jan 7.

Allergiat ja niiden ravitsemushoito
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Touko 2013 17:49

Lasten atooppisen ihottuman ravintolisähoito
Kalifornian ylipiston ihotautiklinikka (Department of Dermatology, University of California at Davis School of Medicine, Sacramento) on juuri julkaissut kirjallisuuskatsauksen atooppisen ihottuman ravintolisähoidosta. Siihen kuuluu mm. pro- ja prebiootteja ja rasvahappoja. Ne ehkäisevät ja lievittävät alle 3-vuotiaiden atooppista ihottumaa, päättelevät amerikkalaiset ihotautilääkärit.

He kävivät läpi 92 tieteellistä artikkelia, joista 21 kelpuutettiin analyysiin. Niihin oli osallistunut 6859 lasta, jotka saivat ravintolisiä. Verrokkeina oli 4134 lasta (ilman ravintolisiä). Ravintolisät ehkäisivät atooppista ihottumaa 11 tutkimuksessa 17:sta ja lievensivät oireita 5 tutkimuksessa 6:sta. Paras teho saatiin antamalla maitohappobakteereita, erityisesti Lactobacillus rhamnosusta, sekä äidille että lapselle. Myös gammalinoleenihappo (helokki- tai purasruohoöljy) ja gammalinoleenihapon ja kalaöljyn omega-3-rasvahappojen yhdistelmä ehkäisivät tautia.

Johtopäätös: Tietyt ravintolisät ovat hyödyllisiä atooppisen ihottuman ehkäisyssä ja oireiden lieventämisessä.

Kommentti:Edellä mainittujen ravintolisien lisänä olen jo 10 vuotta suositellut myös karnosiinia, joka rauhoittaa tulehdusta ja lievittää oireita. Viime vuosina olen suositellut reilusti D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee mielellään noin 125 nanomoliin litrassa (nmol/l). Usean ravintolisän samanaikainen käyttö antaa yleensä paremman tuloksen kuin yhden valmisteen kokeileminen.

Foolad N, Brezinski EA, Chase EP, Armstrong AW. Effect of nutrient supplementation on atopic dermatitis in children: a systematic review of probiotics, prebiotics, formula, and fatty acids. JAMA Dermatol. 2013;149(3):350-5.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Syys 2013 12:07

Maitohappobakteereita lasten allergiseen ihottumaan
Uudessa Seelannissa on keksitty lisää ruutia: maitohappobakteerikanta Lactobacillus rhamnosus ehkäisee lasten atooppista ihottuma ja suojaa lasta ainakin 4 vuotta eteenpäin. Tämä sama asia on osoitettu jo vuosia sitten Turun yliopistossa lastentautiopin professori Eika Isolaurin tutkimuksissa. No, hyvähän se on että tulokset vahvistetaan maapallon toisella puolella. Jospa vaikka joku suomalainen lääkäri lukisi raportin ja alkaisi soveltaa tietoa käytäntöön.

L. rhamnosusta on (muiden bakteerikantojen lisänä) mm. tässä suomalaisessa tuotteessa.

Wickens K, Stanley TV, Mitchell EA, et al. Early supplementation with Lactobacillus rhamnosus HN001 reduces eczema prevalence to 6 years: does it also reduce atopic sensitization? Clinical & Experimental Allergy 2013 Sept;43(9) 1048–1057. DOI: 10.1111/cea.12154

Turun tutkimus: Maitohappobakteerit ehkäisevät lasten atooppista ihottumaa

Probiootit ehkäisevät raskausdiabetesta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Syys 2013 16:09

Gammalinoleenihappoa (GLA) atooppiseen ihottumaan
Etelä-korealainen kliininen lasten tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan gammalinoleenihappo voi auttaa atooppisessa ihottumassa. GLA:ta saadaan jättihelokista, purasruohosta ja mustasta viinimarjasta. GLA on ollut suosittu ravintolisä Suomessakin jo yli 25 vuotta.

Tutkimus tehtiin Seoulissa College of Medicinessa, jossa 40 atooppista lasta sai helokkiöljykapseleita, joko 4 tai 8 per päivä 8 viikkoa. Kokeessa ei ollut lumeryhmää, mikä heikentää tutkimuksen arvoa. Lapsista otettiin myös verinäytteitä, joista analysoitiin rasvahapot. Valitettavasti alkuperäinen artikkeli, jonka voi lukea maksutta alla olevasta linkistä, ei ole kovin hyvin kirjoitettu ja siinä on virheitä. Kuitenkin, kliininen vaikutus oli selvä, kuten esim. artikkelin kuvasta 2 ilmenee. 8 kapselia päivässä antoi paremman tehon kuin 4 kapselia. Käytännössä on vaikea tai mahdotonta saada lapsia ottamaan tällaista kapselimäärää päivittäin.

Sitä paitsi, pelkän GLA:n syöminen alentaa seerumin omega-3-rasvahappojen pitoisuutta. Tästä syystä pidän parempana vahvan kalaöljyn (esim. CardiOmegan) antoa GLA:n lisänä, jolloin ei tarvita niin suuria GLA-määriä. Lisäksi antaisin samalla myös karnosiinia ja reilusti D-vitamiinia, koska ne ehkäisevät ihon bakteeritulehdusta (lapset raapivat kutiavaa ihotumaansa). Jota tapauksessa tämäkin tutkimusraportti tukee atooppisen ihottuman ravintolisähoitoa (jota suomalaiset lääkärit eivät juuri tunne). Tutkimus on julkaistu ihotautilääkäreiden ammattilehdessä.

Chung BY, Kim JH, Cho SI, et al. Dose-dependent effects of evening primrose oil in children and adolescents with atopic dermatitis. Annals of Dermatology 2013;25(3);285-291.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Syys 2013 16:58

Maitohappobakteerit ehkäisevät pikkulasten allergista ihottumaa
Yli 20 tieteellistä kaksoissokkotutkimusta, joukossa myös suomalaisia (Kalliomäki ym.), osoittaa, että probiootit eli maitohappobakteerit ehkäisevät pienten lasten allergista (atooppista) ihottumaa. Meta-analyysin teki Miamin yliopiston lääkäriryhmä, jota johti lastenlääkäri Nancy Elazab. Englanninkilisen uutisen ja alkuperäisen raportin voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Nutraingredients.com 15.9.2013

Elazab N, Mendy A, Gasana J, et al. Probiotic Administration in Early Life, Atopy, and Asthma: A Meta-analysis of Clinical Trials. Pediatrics. originally published online August 19, 2013 DOI: 10.1542/peds.2013-0246
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Atooppinen (allerginen) ihottuma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Helmi 2014 17:58

Sveitsiläistutkimus: Helokkiöljy voi auttaa atooppiseen ihottumaan
Aloittaessani potilaitteni ravintolisähoidon 1980-luvun alussa helokkiöljy oli kovassa muodissa. Annoin sitä muiden ravintolisien mukana omille lapsillenikin, joista kaksi oli atoopikkoja. Kyllä kollegat ihmettelivät, kun ravintolisät lievensivät oireita. Tosin Allergiasairaalan lääkärit vähättelivät sanoen, että "allergiat tulevat ja allergiat menevät".
Vähitellen helokkiöljy jäi sivummalle, kun markkinoille tuli uusia tehokaita ravintolisiä. Helokkiöljyä on kuitenkin tutkittu atopioissa edelleen, kuten edellä olevista viesteistä ilmenee.

Uusi avoin kliininen tutkimus (21 potilasta ilman lumeryhmää, hoitoaika 12 viikkoa) Sveitsistä vahvistaa, että pelkkä helokkiöljykin voi lievittää atopian oireita, kunhan päiväannos on riittävän suuri, 4–6 gramman kapselia, jotka kukin sisältävät 80 mg GLA:ta. Käytännössä näin suurta määrää on lapsen hankala syödä. Teho on minusta parempi, jos helokkiöljyn kera nautitaan muitakin ravintolisiä, mm. sinkkiä.

Mitatessani omien potilaitteni veren rasvahappoa huomasin pian, että suuri helokkiöljyannos pienensi omega-3-rasvahappojen pitoisuuksia, mikä ei ole hyvä juttu. Niinpä olen jo pitkään suositellut kalaöljyä helokki- tai purasruohoöljyn lisänä. Samalla neuvon ottamaan karnosiinia ja D-vitamiinia, jotka parantavat immuunijärjestelmän toimintoja allergioissa. Helokkiöljyn vaikuttava ainesosa on gammalinoleenihappo (GLA), jota on myös mustaherukan siemenöljyssä.

Simon D, Eng PA, Borelli S,et al. Gamma-Linolenic Acid Levels Correlate with Clinical Efficacy of Evening Primrose Oil in Patients with Atopic Dermatitis. Advances in Therapy. 2014 Jan 17.

Helokkiöljy
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa