Punariisi luokiteltiin lääkkeeksi Suomessa

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Punariisi luokiteltiin lääkkeeksi Suomessa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Touko 2013 19:32

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on luokitellut punariisivalmisteen lääkkeeksi. Apteekkarit ova ajaneet tätä asiaa, jonka prosessi on kestänyt vuosia ja tähän on nyt tultu. Ylin tuomioistuin on sanansa sanonut. Punariisi on ollut suosittu ja hyvin toimiva itsehoitotuote kolesterolin alentamiseen. Nyt sitä saa vain apteekeista lääkkeenä.

Asiassa on ollut kummallisia käänteitä. Hallinto-oikeus on palauttanut kaksi punariisivalmisteen luokittelua takaisin Fimeaan, perusteenaan EU-oikeustapausten väärä tulkinta. Nämäkin tapaukset voivat herätä uudelleen henkiin, kun KHO on antanut aseet Fimean käsiin perustele-malla, miksi punariisivalmiste voi olla lääke. On myös mahdollista, että kyseinen luokittelu jatkossa tehdään riippumatta päiväannoksen suuruudesta.

Vielä erikoisemmaksi asian tekee se, että punariisivalmisteelle on hyväksytty terveysväite. Jotta väitettä saisi käyttää, on päiväannoksessa oltava vähintään 10 mg monakoliini K:ta. Nyt luokittelussa olevissa tuotteissa ei edes päästä tähän määrään. Kyseessä on kummallinen epäkohta. Euroopan parhaat asiantuntijat ovat tulleet siihen tulokseen, että vielä annoksella 10 mg tuote on turvallinen ja sillä on elintarvikkeelle tyypilliset ominaisuudet. On kuitenkin jätetty takaportti auki ja todettu, että kansallisesti voidaan tästä huolimatta luokitella sama ainesosa lääkkeeksi:

”Asetuksen (EY) N:o 1924/2006 mukainen terveysväitettä koskeva päätös, kuten kyseisen asetuksen 13 artiklan 3 kohdan mukainen sisällyttäminen sallittujen väitteiden luetteloon, ei merkitse lupaa saattaa väitteen kohteena oleva aine markkinoille, päätöstä siitä, saako ainetta käyttää elintarvikkeissa, tai tietyn tuotteen luokittelua elintarvikkeeksi.”

Tällainen toimintamalli luo markkinoille suurta epävarmuutta. Hyväksytystä terveysväitteestä huolimatta tuote voi koska tahansa joutua Fimean silmätikuksi ja luokitteluun. Tähän jos johonkin pitäisi saada yhtenäinen eurooppalainen linja, jota myös meillä tulisi noudattaa.
Kyseinen yritys odottaa nyt Fimean ohjeita, kuinka asiassa tulee toimia. On kuitenkin odotettavissa, että takaisinvetoon ei ole tarvetta ryhtyä. Se johtaisikin outoon tilanteeseen, jos yksi tuote otetaan pois hyllystä, mutta muut vastaavat tuotteet sinne jäävät.
On kuitenkin syytä varautua siihen, että nekin tuotteet, jotka nyt ovat olleet rauhassa ovat silmätikun alla.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5226
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Punariisi luokiteltiin lääkkeeksi Suomessa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Joulu 2015 15:44

Punariisin luokitteluasiassa on soudettu ja huovattu. Luontaistuoteala on vastustanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean suunnitelmia luokitella tehokkaat punariisit lääkkeeksi, mutta nyt se on tapahtunut tosiasia. Fimea ilmoitti 1.12.2015 luokittelevansa lääkkeeksi ne punariisivalmisteet, jotka sisältävät 10 mg tai enemmän monakoliini K -ainetta vuorokausiannoksessa. Lisäksi punariisivalmiste luokitellaan lääkkeeksi aina, annoksesta riippumatta, kun sen käyttötarkoitus on lääkkeellinen. Tähän asti punariisiä on saanut myydä vapaasti terveyskaupoissa ja elintarvikeliikkeissä. Tästä lähtien vahvoja ja tehokkaita punariisivalmisteita saa myydä vain apteekeissa.
http://www.fimea.fi/-/fimea-tarkentaa-p ... uokittelua

Myös berberiini on suosittu ravintolisä, jota käytetään paljon veren rasva-ja sokerihäiriöiden itsehoitoon. Fimean uuden luokittelun johdosta minulta kysytään nyt usein, mitä eroa berberiinin ja punariisin vaikutuksilla on. Yritän vastata tähän kysymykseen alla olevassa linkissä.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2845-p ... laakkeeksi
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa