Melatoniini

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Loka 2013 12:19

Noin 300 000 suomalaisista on hakenut vuositten unilääkettä reseptillä. Nyt kun melatoniini on vakautunut ravintolisäksi, ovat unilääkereseptit vähentyneet dramaattisesti. Mistä melatoniinissa on kysymys?

Melatoniini on ihmiselimistön erittämä luonnollinen hormoni, jota syntyy aivoissa sijaitsevassa käpyrauhasessa tryptofaani-nimisestä aminohaposta. Melatoniinia käytetään ravintolisänä ja lääkkeenä laajasti nukahtamis- ja unihäiriöiden luonnonmukaisena hoitoaineena, jolla ei ole unilääkkeille ominaisia haittavaikutuksia. Melatoniini sopii sekä lapsille että aikuisille lyhytaikaiseen käyttöön (muutamaksi kuukaudeksi). Se ei aiheuta tottumusta, riippuvuutta, vieroitusoireita eikä haittavaikuksia. Melatoniini sopii hyvin yhteen mahdollisten muiden lääkkeiden kanssa. Melatoniinilla on lukuisia muitakin, unen ulkopuolisia terveysvaikutuksia, kuten tästä katsauksestani käy ilmi.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3341
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 30 Loka 2013 14:13

Kaikesta huolimatta melatoniini on lääkeluettelossa. Se on ulkomailta hankittuna halpaa. Vaikka sitä saa myydä luontaistuotekaupassa, ulkomailta tuonti on huumerikos, josta olen kuullut sakotetun jopa 350 euroa.

Ostin itselleni melatoniinia varastoon ennenkuin se päätyi lääkelistalle. Kun se loppuu, tryptofaani on sallittu iltalisä. Sen sijaan sen esiaste HTP-5 on lääkelistalla...

Ihmettelen Suomen ja EU:n viranomaisten ajatusmaailmaa.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Loka 2013 20:52

Melatoniini on nyt Suomessa sekä ravintolisä (1 mg tabletti) että reseptilääke (2 mg tabl). Minusta melatoniini kannattaa ostaa suomalaisesta terveyskaupasta tai marketista, niissä se on halvempaa kuin apteekeissa. Hinta ei ole mikään ongelma verrttuna siihen apuun mitä melatoniinista saa unihäiriöihin ja muihin katsauksessasni mainittuihin sairauksiin ja häiriöihin. Ajatellaanpa nyt vaikka teini-ikäisiä, joiden nukahtamisajankohta on usein liian myöhäinen (aamuherätystä alatellen). Samoin ikääntyvä't ihmiset potevat usein nukahtamis- ja unihäiriöistä. Kelan reseptitilastot kertovat, että suomalaiset ovat vaihtaneet ja vaihtmassa kemiallisia unilääkkeitä melatoniiniin, jolla ei ole sivuvaikutuksia: aamutokkuraa, riippuvuutta yms. Melatoniinista on apua jopa syövän tukihoitona ja suuhygieniassa sekä hammasimplanttien kiinnittymisessä leukaluuhun. Jopa HYKS tarjoaa potilailleen ravintolisämelatoniinia unilääkkeiden sijasta, jos potilas vain osaa pyytää. Lukekaa lisää katsauksestani.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Loka 2013 13:41

Uusi etelä-korealainen tutkimus osoittaa, että melatoniinista on hyötyä pitkäaikaisen verensokerin nousun aiheuttamassa glukotoksisuudessa, Vaikutus perustuu melatoniinin sekä antioksidantti- että endoplasmisen retikulumin stressiä ehkäisevään vaikutukseen. Tämän tutkimuksen valossa näyttää siis siltä, että diabeetikot voivat hyötyä melatoniinista.

Park JH, Shim HM, Na AY, et al. Melatonin prevents pancreatic β-cell loss due to glucotoxicity: the relationship between oxidative stress and endoplasmic reticulum stress. Journal of Pineal Research. 2013 Oct 29. doi: 10.1111/jpi.12106.]
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Marras 2013 19:26

Samaa mitä edellä kirjoitin melatoniinista ja diabeteksesta, voi lukea myös Suomen Lääkärilehdestä.

Vähäinen melatoniinin eritys yhteydessä diabetesriskiin. Suomen Lääkärilehti
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5536
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja San Martino » 07 Marras 2013 9:34

THL haluaa myös tuoda julki mielipiteensä ja sehän on helppoa,kun on kokonainen tv-kanava ¨vapaassa käytössä"
Kyllä sitä markkinoidaan aktiivisesti. Luodaan liian suuria odotuksia, että melatoniini olisi nopeasti unen tuova aine, mitä se ei ole. Ihmiset eivät ehkä tiedä, mutta melatoniini nopeuttaa nukahtamista keskimäärin 3-4 minuuttia, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
YLE: Kenelle sopii,kenelle ei

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Marras 2013 13:46

ALS-tauti
Amerikkalaisen Pittsburghin yliopiston neurotietielijät ovat osoittaneet hiirikokeessa, että hermosoluissa on melatoniinireseptoreja. Melatoniinin anto voi hidastaa amyotrofisen lateraaliskleroosin (ALS; Lou Gehrig's Disease) etenemistä, sanoo tutkimusta johtanut neurokirurgian ja neurobiologian professori Robert Friedlander. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Neurobiology of Disease.

Melatonin Delays ALS Symptom Onset and Death in Mice. Science Daily 25.4.2013

Zhang Y, Cook A, Kim J, et al. Melatonin inhibits the caspase-1/cytochrome c/caspase-3 cell death pathway, inhibits MT1 receptor loss and delays disease progression in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis. Neurobiology of Disease. 2013;55:26-35. doi: 10.1016/j.nbd.2013.03.008.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Marras 2013 15:29

Masennus
Hapetus- ja nitrosatiivinen stressi ja inflammaatio masennuksessa. Ihmiset kuvittelevat yleensä, että masennus johtuu muista ihmisistä tai ympäristöoloista (esim. työstä, naapureista jne). Tosiasiassa syy on usein sisäinen; vika on ihmisen elimistön neurokemiassa. Tämä on ollut tiedossa jo 40 vuotta, mutta viesti ei tahdo mennä läpi edes psykiatrikuntaan.

Masennuksen biologiasta on kirjoittanut ehkä eniten belgialaissyntyinen neuropsykiatrian professori Michael Maes. Hän kirjoittaa nyt yhdessä G. Andersonin kanssa aiheesta uuden kirjallisuuskatsauksen. Sen mukaan hapetus- ja nitrosatiivinen stressi (oxidative and nitrosative stress O&NS) sekä krooninen matala-asteinen inflamaatio aiheuttavat muutoksia tryptofaanin aineenvaihdunnassa ja eritoten sen kataboliiteissa (TRYCATs). Yhydessä nämä muutokset vaurioittavat solujen limakalvoja (niiden rasvoja ja proteiineja) niin että niiden rakenteet muuttuvat ja syntyy modifioituja molekyylien antigeenisesti vaikuttavia osia eli epitooppeja (neoepitooppeja), jotka ovat immunogeenisia.

Nämä muutokset ja antioksidanttien vaje (sinkki, ubikinoni, glutationi ja E-vitamiini, melatoniini) liittyvät masennukseen, mitokondrioiden toimintahäiriöihin ja vuorokausirytmiä säätäviin geeneihin. Muutokset voivat heikentää hermosolujen plastisuutta, vähentää neurogeneesiä ja apoptoosia. Akuutin ja kroonisen masennuksen taudinkuva riippuu paljolti näistä biologisista muutoksista. Masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa tulisi tähdätä näiden biologisten muutosten ehkäisyyn ja vaimennukseen. Tutkijat mainitsevat useita mahdollisia lääkkeitä ja ravintolisiä: melatoniini, melatoniinireseptiriantagonistit, allopregnanolini, PDE4:n estäjät, statiinit, aspiriini, b´natriumbentsoaatti, tryptofaanilla rikastettu ruokavalio sekä antioksidaneetja, kuten vihreän teen epigallokatekiinigallaatti, kurkumiini, kversitiini, alfalipoiinihappoa ja resveratroli.

Koska lääkärit eivät yleensä ymmärrä edellä esitettyä masennuksen biologiaa, ei olekaan ihme, että nykyiset hoitotulokset ovat kehnoja; noin 40 % tervehtyneistä potilaista sairastuu uudelleen puolentoista vuoden kuluessa masennukseen. Asiaintilaan vaikuttaa suuresti se, että Käypä hoito -ohjeet ovat lääketeollisuuteen sidoksissa olevien psykiatrien laatimia. Lääketeollisuuden etu ajaa potilaiden edun ohi.

Anderson G, Maes M. Oxidative/Nitrosative Stress and Immuno-inflammatory Pathways in Depression: Treatment Implications. Current Pharmaceutical Design. 2013 Oct 28.

Prof. Maes: Ubikinoni neuropsykiatrisissa häiriöissä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Marras 2013 13:40

Fimean tiedote melatoniinista
Fimea on juuri antanut tiedotten melatoniinivalmisteiden luokittelusta (ravintolisä/lääke). Fimea ei puutu EU:n komission hyväksymien terveysväitteiden mukaisesti markkinoituihin ravintolisiin, jotka sisältävät vuorokausiannoksella 0,5 - 1 mg melatoniinia. Tämä siis vahvistaa markkinoilla nyt olevien tuotteiden pysymisen markkinoilla, riippumatta KHO:ssa vielä kesken olevasta luokittelukäsittelystä. [Tähän on syytä lisätä, Suomi on aina se Euroopan jarrumaa. Esim. Espanjassa ravintolisänä myydään 1,95 mg melatoniinia sisältäviä valmisteita.]

Tiedote kuuluu näin:

Fimea on tarkentanut linjaustaan melatoniinivalmisteiden luokittelusta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tarkentanut melatoniinia sisältävien valmisteiden luokittelua 13.11.2013. Lääkkeeksi luokittelun linjausta ei ole muutettu.

Fimean näkemyksen mukaan melatoniinivalmisteet, joille esitetään lääkelain mukainen lääkkeellinen käyttötarkoitus, kuten primaarisen unettomuuden lyhytaikainen hoito, katsotaan yhä lääkkeeksi melatoniinipitoisuudesta riippumatta.

Tämän lisäksi Fimea luokittelee kaikki valmisteet, jotka sisältävät 2 mg tai enemmän melatoniinia vuorokausiannoksessa valmisteen koostumuksen ja aineen aikaansaaman farmakologisen vaikutuksen perusteella lääkkeeksi.

Lääkkeeksi luokittelu perustuu lääkelain 3 §:n mukaisesti valmisteen koostumuksen, aikaansaaman vaikutuksen ja käyttötarkoituksen arviointiin.

Melatoniini lääkkeenä

Melatoniini eli N-asetyyli-5-metoksitryptamiini on käpylisäkkeen tuottama, elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka muistuttaa rakenteeltaan serotoniinia. Melatoniini on yhteydessä vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin. Edellä mainituilla vuorokausiannoksilla vaikutus on farmakologinen.

Melatoniinia käytetään lääkkeenä lyhytaikaisen unettomuuden hoitoon. Suomessa on markkinoilla myyntiluvallinen Circadin® 2 mg reseptilääkevalmiste, joka on pitkävaikutteinen hitaasti liukeneva melatoniinitabletti. Euroopan Lääkevirasto on myöntänyt sille keskitetyn myyntiluvan EU:n alueelle vuonna 2007.

Tämän lisäksi melatoniini -lääkeainetta käytetään Suomessa Käypä hoito -suosituksen mukaisesti lyhytaikaisen unettomuuden hoitoon lääkärin määräyksestä myös mm. 0,5 mg, 1 mg ja 3 mg sekä 5 mg:n vuorokausiannoksella ns. Ex tempore -valmisteina.

Fimea luokittelee yhdenvertaisuusperiaatteella jatkuvasti melatoniinia sisältäviä valmisteita ja tulee luokittelemaan muut Suomen markkinoilla olevat melatoniinia sisältävät ravintolisävalmisteet edellä esitetyin perustein, jos niillä ei ole myyntilupaa lääkkeenä.

Melatoniini ravintolisänä

Fimea ei puutu EU:n komission hyväksymien terveysväitteiden mukaisesti markkinoituihin ravintolisiin, jotka sisältävät vuorokausiannoksella 0,5 - 1 mg melatoniinia.

Fimea on tiedottanut asiasta Tullille ja Eviralla sekä muille sidosryhmille.

Lisätietoja:

Erkki Palva, Lääkevalmisteiden arviointi -prosessin johtaja, p. 029 522 3300
Leo Niskanen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3340
Tuula Nousu, lakimies, p. 029 522 3632
Kristiina Pellas, yliproviisori, p. 029 522 3422

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Marras 2013 23:15

Melatoniinia haimasyövän tukihoitoon
Puolalaiset tutkijat (Department of Medical Physiology, Jagiellonian University CM, Krakow) esittävät katsausartikkelissaan useita biologisia vaikutustapoja, joilla melatoniinista voi olla hyötyä haimasyövän tukihoitona. Kuten tunnettua haimasyövän ennuste on pessimistinen, joten kaikki turvalliset, kohtuuhintaiset ja potentiaalisesti hyödylliset ravintolisät ovat tervetulleita taudin hoidossa.

Jaworek J, Leja-Szpak A. Melatonin influences pancreatic cancerogenesis. Review. Histology and Histopathology. 2013 Nov 21.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Marras 2013 15:00

Parkinsonin tauti
Noin 10 000 suomalaista potee Parkinsonin tautia, johon liittyy usein univaikeuksia. Melatoniinia suositellaan nyt käytettäväksi myös Parkinsonin tautiin liittyvissä unihäiriöissä (Trotti ja Bliwise 2013). Tässä yhteydessä on todettava, että Evira (ja sen edeltäjä Elintarvikevirasto) estivät vuosikymmenien ajan melatoniinin ja muiden hormonien (samoin kuin aminohappojen) myynnin ravintolisinä ja aiheuttivat siten korvaamatonta vahinkoa kansanterveydelle. Onneksi viraston henkilökunnan asenteet ovat tulleet ja tulossa myötämielisemmiksi ravintolisiä kohtaan.

Trotti LM, Bliwise DL. Treatment of the Sleep Disorders Associated with Parkinson's Disease. Neurotherapeutics. 2013 Nov 23.]
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Joulu 2013 14:42

Melatoniini suojaa valtimonkovetustaudilta
Melatoniini on antioksidantti ja anti-inflammatorinen hormoni, joka suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta, kirjoittavat italialaisen Brescian yliopiston tutkijat endokrinologien ammattilehdessä. Lopettakaa hyvät ihmiset kolesterolihössötys.

Gaia F, Fabrizio RL, Russel RJ, Rita R. Melatonin and its atheroprotective effects: A review. Molecular and Cellular Endocrinology. 2013 Nov 28. doi:pii: S0303-7207(13)00509-1. 10.1016/j.mce.2013.11.016.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3341
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 05 Joulu 2013 3:06

Mistä muuten johtuu, että Tanskassa saa myydä melatoniinia jopa 10 mg:n annoksina, ja Suomessa vain 1 g? Olemmehan samaa EU:ta.
http://www.biovea.com/dk/product_detail ... Tablets-EV

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Joulu 2013 12:02

Minun koneeltani ei avaudu Saaristolaisen antama linkki. Biovean palvelinta ei löydy, ilmoittaa kone.

Vaikka EU onkin harmonisoinut melatoniinin ja muiden ravintolisien annostuksia ym., niin kansallisilla elimillä (Suomessa Fimea) on oikeus luokitella tuotteita lääkkeiksi tai ravintolisiksi. Melatoniinin kohdalla Suomessa raja kulkee 2 grammassa, joka menee lääkkeeksi, 1 g on ravintolisä. Täällä Espanjassa myydään 1,95 g tabletteja ravintolisinä eli firmat ovat oivaltaneet alittaa tuon (täälläkin vallitsevan) lääkerajan 0,05 g:lla, niin saavat myydä ravintolisinä terveyskaupoissa. Suomessa vallitsi vuosikymmeniä tilanne, jossa Eviran edeltäjä Elintarvikevirasto kielsi myymästä ravintolisinä aminohappoja ja hormoneja ravintolisinä (D-vitamiini oli poikkeus). Nyt tämä älyttömyys on poistunut.

Melatoniinissa on mielenkintoista ennen kaikkea sen erittäin monipuoliset vaikutukset terveyteen. Niistä julkaistaan jatkuvasti uutta tärkeää tietoa, jota ihmiset voivat soveltaa itsehoitoon. Se voi kohentaa terveyttä ja vähentää terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3341
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Melatoniini

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 06 Joulu 2013 4:54

melatonin 10 mg time-release.jpg
melatonin 10 mg time-release.jpg (52.76 KiB) Katsottu 6426 kertaa


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa