Sivu 1/1

Vanhuus-raihnaisuus-oirehtymä (sarkopenia)

Lähetetty: 17 Helmi 2014 16:51
Kirjoittaja Matti Tolonen
Vanhuus ja raihnaisuus
Väestön vanhetessa lääkärit kohtaavat yhä useammin raihnaisia vanhuksia, mutta eivät osaa hoitaa heitä oikein. Potilaparoille määrätään usein vain uusia lääkkeitä entisten lisäksi. Geriatrit ovat kehittäneet raihnaisuutta kuvastavan skaalan FRAIL (ks artikkelin taulukko 1). Kirjoitavat esittävät, että lääkäreiden tulisikin testata kaikki yli 70-vuotiaat potilaansa FRAILin suhteen samoin kuin yli 5 % (vastentahtoisesti) laihtuneet. Kirjoittajat ehdottavat vanhuus-raihnaisuus-oireyhtymän ehkäisyksi ja hoidoksi aerobista ja kestävyyskuntoilua, proteiinilisiä, D-vitamiinia ja polyfarmasian )monien samanaikaisten lääkkeiden) vähentämistä. Nämä toimet ovat avaintekijöitä sarkopenian ehkäisyssä ja hoidossa.

Itse lisäisin ohjelmaan vielä kalaöljyn nauttimisen (E-EPAa 2 g/vrk), koska se ehkäisee kakeksiaa ja parantaa ikääntyvän ihmisen proteiinien aineenvaihduntaa ja pitää yllä ja jopa lisää nuorempienkin ihmisten lihasvoimaa ja kestävyyttä (Herbst ym. 2014). Lihaskuntoa voidaan toki lisätä myös karnosiinilla ja ubikinonilla, joita ei mainita tässä kirjoituksessa, jonka voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Morley JE, von Haehling S, Anker SD, Vellas B. From sarcopenia to frailty: a road less traveled. Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle. 2014 Feb 14.

Herbst EA, Paglialunga S, Gerling C, et al. Omega-3 supplementation alters mitochondrial membrane composition and respiration kinetics in human skeletal muscle. Journal of Physiology. 2014 Jan 6.

Re: Vanhuus-raihnaisuus-oirehtymä (sarkopenia)

Lähetetty: 04 Joulu 2016 14:53
Kirjoittaja Matti Tolonen
Sarkopenian ehkäisystä ja jarruttamisesta on julkaistu uusia kliinisiä tutkimuksia, jotka puoltavat ravintolisien käyttöä kuntoliikunnan lisänä. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä
Kalaöljy parantaa ikääntyvuen naisten lihaskuntoa