Verikoe Crohnin taudin toteamiseen?

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5307
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Verikoe Crohnin taudin toteamiseen?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Maalis 2014 12:29

Crohnin taudista on julkaistu uutta kiinnostavaa tietoa
Englantilaisen Oxfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet verikokeen, jolla voidaan todeta Crohnin tauti. Löytö voi mahdollisesti johtaa uuteen hoitoonkin.

Crohnin tauti on autoimmuunitauti, jota sairastaa noin 5 000 suomalaista. Se on siis melko harvinainen krooninen tulehduksellinen ja hyvin kiusallinen suolistosairaus. Uusia tapauksia ilmaantuu vuosittain 4–6/100 000 asukasta kohti. Kelan tilastojen mukaan ilmaantuvuus on kuitenkin nelinkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Antibioottien yletön käyttö voi olla yhtenä syynä taudin yleistymiseen. jonka uskotaan johtuvan siitä että immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti suoliston normaaleja bakteereja vastaan. Puolella potilaista on virhe geenissä nimeltä NOD2, joka auttaa sytyttämään ja sammuttamaan immuunijärjestelmän reaktion suolistobakteereita kohtaan.

Oxfordin tutkijat havaitsivat, että Crohnin tautia sairastavilla tulehdusta ei saada sammumaan, koska he eivät tuota riittävästi yhdistettä nimeltään miR-29. Sen pitoisuus voidaan nyt mitata verikokeessa ja jos pitoisuus on liian pieni, miR-29:ää voidaan antaa potilaalle. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Tässä on hyvä muistuttaa mieliin, että moni Crohn-potilas hyötyy reilusta D-vitamiinin nauttimisesta. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus kannattaa mitata ja nostaa se hoitotasolle, 125–150 nmol/l (lue lisää).

Simple blood test could spot Crohn's disease and lead to new treatments. Daily Mail 25.3.2014
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa