Vuotava suoli

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5220
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Vuotava suoli

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Loka 2018 14:34

Vuotava suoli on vielä tuntematon oireyhtymä monille lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille. Niin se oli minullekin, kun kollega Pentti Raaste kertoi minulle muutama vuosi sitten. En ollut uskoa häntä, mutta perehdyttyäni asiaan opin, että kyseessä on aito biokemiallinen häiriö, matala-asteinen suolistotulehdus, metabolinen endotoksemia, joka selittää ärtyneessä paksusuolessa ja tyypin 2 diabeteksessa myllertävää kroonista matala-asteista tulehdusta sekä monia autoimmuunitauteja, tyypin 1 ja 2 diabesta, Crohnin tautia, haavaista paksusuolen tulehdusta, syöpäpotilaan pelkotiloja ja monia vaikeasti diagnosoitavia ja hoidettavia vatsavaivoja ja niihin liittyviä muita tiloja.

Vuotava suoli voi aiheuttaa monia epämääräisiä oireita: vatsakipu, kaasunmuodostus, rintakipu, lihassärky, nivelkipu, krooninen väsymys, uupumus, ahdistus, mielialan vaihtelut, muistihäiriöt, atooppinen ihottuma, heikentynyt vastustuskyky ja toistuvat virtsatietulehdukset. Englanniksi vuotava suoli on "leaky gut". Sitä aiheuttavat mm. ravinnon lisäaineet, kuten sokerit, suolat, organkset liuttimet, emulgaattorit, gluteeni, leivonnassa ja lihateollisuudessa käytettävät entsyymit transglutaminaasit (mGT), nanopartikkelit ym. (Lernera ja Matthias 2015).

Vuotavan suolen yleistyminen on lisännyt suuresti autoimmuunitauteja etenkin länsimaissa. Tutkimusprofessori Outi Vaarala (nyt THL:ssa) kirjoitti jo vuonna 2008 vuotavan suolen merkityksestä tyypin 1 diabeteksessa (Vaarala 2008). Uudemmat kirjallisuuskatsaukset vahvistavat hänen olleen oikeassa ( Li ja Atkinson 2015, Mu ym. 2017). Vuotavan suolen ymmärtäminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa laajasti ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveysteen (Kelly ym 2015). Kova fyysinen kuormitus (esim. urheilutreeni) lisäää suolen läpäisevyyttä ja voi siten aiheuttaa vatsavaivoja.

Berberiini, D-vitamiini, E-EPA, karnosiini, probiootit ja sinkki korjaavat suolen limakalvon tiiviiden liitosten pettämistä, josta "vuotava suoli" ja sen aiheuttamat terveysongelmat johtuvat. Krooninen matala-asteinen tulehdus aiheuttaa myös valtimotauteja, ja tulehduksen vaimennus ehkäisee ja jarruttaa niitä, osoittaa uusi suuri kliininen CANTOS-tutkimus.

Uusi kiinalainen rottatutkimus vahvistaa jälleen, että berberiini estää (kokeellisesti aihetettua) vuotavaa suolta ja voi näin ollen tarjota avun tuhansille tästä oireyhtymästä kärsiville. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

He Y, Yuan X, Zuo H, Sun Y, Feng A. Berberine Exerts a Protective Effect on Gut-Vascular Barrier via the Modulation of the Wnt/Beta-Catenin Signaling Pathway During Sepsis. Cellular Physiology and Biochemistry. 2018;49(4):1342-1351. doi: 10.1159/000493412.Free Full Text
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa