Sivu 1/1

Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 26 Syys 2013 11:00
Kirjoittaja Uusajattelija
Minulla seitsenkymppisellä yrittäjällä on kova yritys päästä parempaan kuntoon. Ensin tietysti söin itseni ylipainoiseksi ja perässä seurasi diabetes, osin ehkä suvunkin perintönä. Talouslama 90-vuosikymmenellä otti omansa, mutta hengissä selvittiin. Sitten pari koiraa, lähdettiin lenkille ja painoa saatiin noin sataan kiloon ilman suurempia ruokavalioita. Kuinkas ollakaan vajaa kymmenen vuotta sitten sydän alkoi "värisemään" ja sain sydämentahdistimen ns. kaikenvaralle, muutoin mies työkunnossa. Tosin diabetespillerit ja sydänääkkeitä pari sorttia naamaan päivittäin.

Reilu vuosi sitten diabeteshoitaja alkoi puhumaan lääkinnän lisäämisestä, kolesterolilääkkeistä ja näyttämään mallilautasiaan taas kertaalleen. Siinä sitten löin "jarrut päälle", hommasin Antti Heikkilän diabeteskirjan ja eikun lukemaan. Ensin piti opetella mitä kaikki hienot sanat tarkoittaa ja sitten syömään. Painoa putosi lähemmäs kymmenen kiloa, mutta hetken päästä tuli takaisin.
Sitten löysin Fuengirolassa vahingossa Annika Dahlgvistin kirjan Karppaus, piti ostaa kun oli niin paljon "parjattu" lukea pariin kertaan, että uskoin kaiken sanotun koskien noita hiilihydraatteja, sekä diabetesta.

Nyt sitten on painoa pudotettu taas melkein kymmenen kiloa (92) ja veriarvot suunnilleen kohdallaan kolmella Diformiinilla. Kolesterolilääkkeet heitin menemään jo alkumetreillä kun niitäkin "muka" turhaan syötetään. Nyt sitten ihmettelen miten noiden sydänlääkkeiden kanssa voisi menetellä kun paineetkin on kohdallaan n 70/120 tasoissa. Tuo tahdistin mietityttää, vaikka sitä ei ole juurikaan tarvittu kahdeksaan vuoteen, jotakin pientä "säätöä" on tapahtunut, mutta miten olikaan laite säädettynä.
Sokerin pitkäaikaisarvot 8 lukemissa ja hiilareita pikkusen maistellaan. Kunto hyvä, mutta lenkkeilyä vaisi lisätä.

Olisin kiinnostunut noista lääkkeiden vähennysmahdollisuuksista ja miten ne voisi vaikuttaa. Diabeteslääkkeitä kokeilin vähentää, mutta joku alkoi hieman "huippaamaan" samaan aikaan ja piti korjata takaisin päin. Suku syöttäisi kaikki pillerit vaikka arvot olisivat kohdallaan, mutta noiden tarveyskeskuksen hoitohenkilöihin ja nuoriin lääkärityttöihin en oikein tukeutuisi. Sydänlääkärin tapaan vuositarkastuksessa, mutta tietääkö ne karppausten vaikutuksista yhtään mitään. Neuvoja tässä kaipaisi, eikä lisää pillereitä.

Tässä nyt on alettu uskomaan, että ensin syödään itsensä "rapakuntoon" hiilihydraateilla, saadaan ylipanot ja diabetekset ja sitten vielä tukitaan suonistot ja niin edelleen. Peruutusvaihden on vaikeampi.

Re: Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 26 Syys 2013 16:51
Kirjoittaja Timo Kuusela
Hei
Hienoa, kun olet havahtunut tilaasi.
Aurinkorannikolla toimii paikallinen diabetesyhdistys, jossa asioita käsitellään laajasti, modernisti ja ikään kuin toistaan tukien (vertaistuki).
Muistini mukaan heti lokakuun puolivälin tuntumassa (14 päivä?) on yhdessä paikallisen sydänyhdistyksen kanssa kokous Fuengirolassa.
Suosittelen!

Re: Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 26 Syys 2013 18:03
Kirjoittaja Uusajattelija
Millä tuo Espanja on ajanlohtaista tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin, kun ollaan vielä vähän alkutaipaleella. Miten oli noiden sikäläisten yhdistysten motivoituminen varsinaiseen ongelmaan, vai oliko niillä sama THL ajattelumalli, eli ensin tarjotaan "lautasmallia" ja sitten irvistellään perään jos mainitsee vaikkapa Tolosen tai Heikkilän nimen. Täällä Suomessa kun kaikki jäsenet ja hoitohenkilöstöä myöten on aivopesty hiilihydraattien ihannointiin ja voin vihaamiseen, margariinia olla pitää. Ajattelin jo erota sydänyhdistyksestäkin, mutta ole siellä vähän niinkuin "pirruuttaan" jos hieman menisi tietoa eteenpäin, muuten mukavia ihmisiä.

Minä kun olen hieman jo kyllästynyt itseni pettämiseen ja haluaisin kunnon keskustelua missä meni pieleen. No sehän jo tiedetään, mutta kun vauhtia vielä riittäisi ikäihmisellä, ei vanhuksella.

: Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 26 Syys 2013 18:26
Kirjoittaja Pentti Raaste
Seitsemänkymppinen uusinajattelija:

Olet päässyt hyvään alkuun, josta onnitteluni.
Pitkä sokeri 8 ei kuitenkaan ole hyvä lukema. Se kertoo, että verensokerit ovat liian korkealla. Suosittelen rukavalion tarkistamista.
Jotkut ihmiset sietävät hyvin vähän hiilihydraatteja: 25-50grammaa/vuorokausi. Oman sietokkykysi saat selville mittaamalla verensokerit n. 45-60min aterian jälkeen. Ne eivät saisi nousta yli 7,8!!. Syö esimerkiksi salaatti jossa voi olla kanaa t. juustoa, tomaattia ja kurkkua ...ja mittaa sokeri. Sitten syö pala leipää ja katso samoin tulos. Pian näet mitä ruokia voit syödä.
Lääkkeitä voi ehkä vähentää sitä mukaa kun verensokerit alenevat oikealle tasolle, kunhan ensin syöt oikein. Hiilihydraatti rajoitus on kaiken a ja o. Diabetes tarkoittaa miltei samaa, kuin allergia hiilihydraateille.

Et mainitse mitään yksityiskohtia, etkä lääkkeitten nimiä, joten on mahdotonta vastata sydän- ja verenpaine lääkitykseesi. :)

Re: Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 26 Syys 2013 21:36
Kirjoittaja Timo Kuusela
Pentiltä erinomaisia suuntaviivoja.
Käypä nyt kuitenkin uusinajattelija tutustumassa paikallisiin. Voit sitten verrata juttujen samankaltaisuutta ja kertoa, miten Suomessa oikein neuvotaan, että saadaan diabetes- ja painoluvut huippuunsa.
Joka istunnossa kerrotaan myös uutiset paljastuneista lääkehaitoista. Kannattaa kysellä aikaisemmin osallistuneilta.

Re: Haluan elämäni kuntoon

Lähetetty: 27 Syys 2013 14:13
Kirjoittaja Uusajattelija
Kiitos palautteesta

Jätin tarkoituksella tietoni vähän puutteelliseksi, koska tiedän ettei noita ohjeita voi äkkiseltään antaa tarkempana. Tuo pitkäaikaissokerinikin sisälsi hiemaan "omaa kokeiluani", eli kokonaan ilman lääkkeitä jolloin seuranta olisi pitänyt olla tarkempaa.
Olen ensinnäkin tyytyväinen, että olen onnistunut pelkällä ruokavaliolla alentamaan painoani ja olotila tuntuu paremmalta. Keskityn nyt hieman paremmin seuraamaan noita sokeriarvoja syömisten suhteen. Minulla kun tuo ruokailun jaksotus kohdistuu lähinnä kolmeen kertaan ja pariin kahvikupilliseen päivässä.
Etenen nyt hieman kevennetyllä diabeteslääkityksellä ja aiemmilla sydänlääkkeilläni kunnes sokeriarvot hieman hellittävät parempaan suuntaan.

Lääkkeet rauhoittavat enemmän lähipiiriä, eikä muilla arvoilla sitten olekkaan väliä. Tosin vaimokin on "karpaamassa" kanssani ja kilot näyttäisivät vähenevän hänelläkin.

Eniten saa itse ihmetellä miten olen selvinnyt (sillä syömisellä) hengissä 50 vuotta kestäneen yrittäjyyden ajan ja vielä kohtuullisessa kunnossakin.