Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

Jos HbA1c-arvo on yli 6,5 % (48 mmol/mol), diabetesdiagnoosi on aiheellinen.
Suolistohormonien kautta vaikuttavien gliptiinien ja pistettävien inkretiinien käyttö on lisääntynyt niiden edullisen painovaikutuksen ja vähäisen hypoglykemian vaaran vuoksi.
Glitatsonien käyttö on vähentynyt niihin liittyneiden haittojen vuoksi.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion ja kohtuullisesti rasvaa sisältävän ruokavalion teho painonhallinnassa eivät eroa toisistaan.

Valvojat: MahaTar, Timo Kuusela

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Kesä 2013 17:01

Käypähoito-ohjeet kertovat

Jos HbA1c-arvo on yli 6,5 % (48 mmol/mol), diabetesdiagnoosi on aiheellinen.


Tässä "pitkäsokeri" muuntotaulukko DiabetesChart
.......................................................................................................................................
Kirje ruotsalaisesta diabeteshoitaja "Annalta" Kostdoktorn Andreas Eenfeldtille

Hej Andreas

Jag arbetar som diabetessköterska i ett mångkulturellt område och har svåra fall av diabetiker som är i sina bästa år mellan 30-40år.
Här betonar vi vikten av kosten och motionen, insulinet förskriver vi inte i onödan det händer rätt så ofta att vi plockar ut insulinet så de får chansen att gå ner i vikt.
Våra kostråd är enkla och består av ät mindre kolhydrater dvs minska mängden potatis/ris och pasta, mer kött/fisk och grova grönsaker. När jag drar ut statistiken från NDR då ligger alla våra kostbehandlade diabetiker under målvärde för HbA1c <52mmol/mol, jämfört med landet är det 20%!!

Kaikilla VHH-ruokavaliolla(vähemmän perunoita/riisiä ja pastaa...enemmän lihaa/kalaa ja kasviksia) hoidetuilla 30-40-vuotiailla potilaillamme,monikulttuurisella alueella, olemme päässeet alle <52mmol/mol pitkäsokeri-arvoon. Kun vertaan tätä Diabetesrekisterin(NDR) tietoihin, on se 20% kaikista maan diabeetikoista.

Herättääkö ajatuksia?

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Heinä 2013 13:45

Miksi HbA1c:n seuranta on tärkeää?

Diabetes mellitus on yksi maailman eniten munuaisten vajaatoimintaa, sokeutta ja amputointeja aiheuttavista sairauksista aikuisilla. Sen tiedetään lyhentävän odotettavissa olevaa keskimääräistä elinikää jopa 15 vuodella. Tutkimukset, kuten DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) ja UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study), ovat osoittaneet, että parantunut glykeeminen hallinta veren sokeritasoa alentamalla vähentää diabeteksen vakavampien komplikaatioiden riskiä ja etenemistä.

Hemoglobiini A1c:n taso on suhteessa veren glukoosipitoisuuteen noin kahden kuukauden ajanjaksolla. Tästä syystä hemoglobiini A1c hyväksytään keskimääräisen päivittäisen glukoosipitoisuuden indikaattoriksi edeltävän kahden kuukauden ajalta. ADA (the American Diabetes Association) suosittaa hemoglobiini A1c:n mittaamista 2-4 kertaa vuodessa, harvemmin jos potilaan hoitotasapaino on hyvä ja useammin jos hoitotasapaino on huono. Tutkimusten mukaan säännölliset HbA1c -tason mittaukset johtavat muutoksiin diabeteksen hoidossa ja glykeemisen tasapainon parantumiseen, jonka HbA1c -arvojen lasku myös osoittaa.

HemoCue® HbA1c 501

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Heinä 2013 16:46

Kiitos San Martino, kun seuraat tuotekehitystä.

Saimme vuosia sitten Aurinkorannikolla vastaavan tyyppisen laitteen käyttöömme halvalla. Mittausta varten tarvittiin sellainen kemiakasetti, joka laskutettiin yhdistyksen potilailta per netto. Joskus se toimi ja sitten taas ei. Sain ainakin kahdesti eli joka kerta hylkäävän tuomion, kun veressäni oli "jotakin". Tällä laitteella päihitimme reilusti Helsingin paikallisyhdistyksen joidenkin vierailijoiden mittausarvot.

Pari vuotta sitten ajettiin mittaussarja vähän samanlaisella tekniikalla, millä mitataan sokerit normaalisti. Kallista se oli. Tulokset olivat linjassa kontrollimittausten kanssa. Ei tainnut tulla Suomessakaan kaupallista hittiä. Asiat kuitenkin kehittyvät.
Terveyskeskukset yleensä pihistelevät "pitkän sokerin" mittauksen kustannuksissa (kun ei osata hoitaa epätyydyttäviä tuloksia).

Omajalkaiselle yhteisölle erittäin suositeltavat seurantalaitteet olisivat henkilökohtaisten verensokerimittareiden lisäksi:

1. Yhteiskäyttöön ja jatkuvaan verensokerin mittaukseen sopiva mittari.
Ne mittaavat 1 - 2 viikon aikana kudosnesteen glukoosipitoisuuden 5 minuutin välein 24 tuntia vuorokaudessa. Tämä paljastaa "ruokintavirheet" (ja virallisten suositusten valheellisuuden) ja havainnollistaa, miten vaikeata yleisillä neuvoilla / ohjeilla on ravitsemuksen, liikunnan ja lääkityksen yhteen sovittaminen.

2. Määrävälein 1 - 4 kertaa vuodessa tapahtuva HbA1c:n ("pitkän sokerin") mittaus.
Mataliin arvoihin pyrkiminen on diabeetin "kansalaisvelvollisuus" elinkomplikaatioiden välttelyssä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 07 Elo 2013 19:37

Uusi tutkimus Duke Yliopistosta

HbA1c laskee enemmän VHH-ruokavaliolla

We analyzed participants with type 2 diabetes (n = 46) within a larger weight loss trial (n = 146) who were randomized to 48 weeks of a low-carbohydrate diet (LCD; n = 22) or a low-fat diet + orlistat (LFD+O; n = 24).

Lowering dietary carbohydrate intake demonstrated benefits on glycemic control beyond its weight loss effects, while at the same time lowering antiglycemic medication requirements.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Tammi 2014 13:59

Verensokerin negatiivinen trendi taittunut Ruotsissa

Dagens Medicin kirjoitti:2012 var det 12,5 procent som hade ett långtidsblodsocker över 73 mmol/mol. Förra året hade den siffran sjunkit till 11,9 procent. Och andelen som har nått ett långtidsblodsocker under 52 mmol/mol har ökat från 44,8 procent till 48 procent. Siffrorna gäller landet som helhet oavsett diabetestyp.

– Orsaken till förbättringen vet vi inte men jag hoppas att den beror på att fokus på tidigare svaga resultat har lett till en skärpning av behandling och kost. Men det kan också bero på bättre levnadsvanor generellt i befolkningen.

Vuonna 2012 ruotsalaisilla diabeetikoilla(12,9 %) HbA1c oli yli 73(8,8%). Viime vuonna pitkäsokeri laski prosentin/11,9 prosenttiin. Potilaiden,joilla pitkäsokeri on alle 52(6,9%) osuus on noussut 44,8 -> 49 prosenttiin.
Syytä ei tiedetä,mutta arvellaan intensiivisemmällä hoidolla ja ruokavaliolla olevan osuutensa asiaan?


PS. Dr.Annika Dahlqvist valaisee asiaa. Kansallinen DiabetesRekisteri(NDR) ei kysele mitään potilaiden ruokavaliosta. Olisiko niin, että VHH-info on tehonnut, kysyy dr.Dahlqvist? Mutta eivät mahdollisesti "halua" edes tietää totuutta....

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Marras 2014 10:55

Timo Kuusela kirjoitti:Yhteiskäyttöön ja jatkuvaan verensokerin mittaukseen sopiva mittari.
Ne mittaavat 1 - 2 viikon aikana kudosnesteen glukoosipitoisuuden 5 minuutin välein 24 tuntia vuorokaudessa. Tämä paljastaa "ruokintavirheet" (ja virallisten suositusten valheellisuuden) ja havainnollistaa, miten vaikeata yleisillä neuvoilla / ohjeilla on ravitsemuksen, liikunnan ja lääkityksen yhteen sovittaminen.

Määrävälein 1 - 4 kertaa vuodessa tapahtuva HbA1c:n ("pitkän sokerin") mittaus.
Mataliin arvoihin pyrkiminen on diabeetin "kansalaisvelvollisuus" elinkomplikaatioiden välttelyssä.

IL kirjoitti:...kakkostyypin diabetes kuitenkin on etenevä tauti. Verensokeri nousee hiljalleen vuosi vuodelta. Siksi myös lääkitystä pitää tarkistaa vuosittain.

Kakkostyypin diabetes ei ole puhtaasti itse hankittu tauti. Sairastumisesta on turha syyllistää ihmistä, sillä ei kukaan itselleen tahallaan hanki diabetesta.

Sairastumiseen vaikuttaa se, miten haima tuottaa insuliinia. Tällä hetkellä tunnetaan kymmeniä sellaisia geenejä, jotka vaikuttavat haiman insuliinituotantoon ja näin altistavat diabetekseen sairastumiselle. Näihin ei voi itse mitenkään vaikuttaa. Perimän vaikutus on merkittävä. Sairauksissa on yleensäkin paljon sellaisia tekijöitä, joihin ei itse voi vaikuttaa

Vastaanotolla olen tavannut paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat haksahtaneet makeiden juomien runsaaseen nauttimiseen. Se on erityisen haitallista, jos verensokeri on koholla. Sokeriset juomat nostavat sokeria entisestään, mikä taas lisää janontunnetta, ja siihen janoon juodaan taas lisää sokerisia juomia.
- Makeat juomat, mahdollisesti myös keinotekoisesti makeutetut juomat, lisäävät sairastumisriskiä. Parasta janojuomaa kaikille on puhdas vesi tai kivennäisvesi.

Vastaajana LL, diabetologi Timo Valle

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14.11

Diabetespäivä tuli ja meni. Tällaisia "makeita" neuvoja diabetologilta...verensokeri nousee vuosi vuodelta! Niinpä,mutta diabetologi ei saa kertoa kansalle tuota tarkoin varjeltua salaisuutta, että kaikki hiilarit nostavat verensokeria enemmän tai vähemmän....

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Joulu 2014 20:33

Lipids in Health and Disease kirjoitti:Glycated hemoglobin level is significantly associated with the severity of coronary artery disease in non-diabetic adults

Anping Cai, Guang Li, Jiyan Chen, Xida Li, Xuebiao Wei, Liwen Li and Yingling Zhou

Abstract (provisional)

Background

To investigate relationship between glycated hemoglobin (HbA1c) level and coronary artery disease (CAD) severity

Methods

Observational study was conducted and 573 participants were enrolled and baseline characteristics were collected. Clinical presentations in terms of stable angina, unstable angina or acute myocardial infarction were diagnosed. All participants were performed coronary angiography to figure out the numbers of coronary artery stenosis in terms of none-stenosis (< 50% stenosis), single or multiple vessels stenoses (>= 50% stenosis). All participants were divided into subgroups according to two categories in terms of severity of clinical presentation (stable angina, unstable angina, or acute myocardial infarction) and the number of coronary artery stenosis (none, single, and multiple vessels). Primary endpoint was to evaluate relationship between baseline HbA1c value and CAD severity.

Results

Consistent to previous studies, participants with CAD had more risk factors such as elderly, smoking, low HDL-C and high CRP levels. Notably, HbA1c level was more prominent in CAD group than that without CAD. As compared to stable angina subgroup, HbA1c levels were gradually increased in unstable angina and acute myocardial infarction groups. Similar trend was identified in another category in terms of higher HbA1c level corresponding to more vessels stenoses. Multivariate regression analyses showed that after adjusted for traditional risk factors as well as fasting blood glucose, HbA1c remained strongly associated with the severity of CAD. Nonetheless, there was no significant association when CRP was accounted for.

Conclusion

HbA1c may be a useful indicator for CAD risk evaluation in non-diabetic adults.

Linkki

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Tammi 2015 12:27

Käypähoito-ohjeet viittaavat usein Diabetesliiton sivulle. Tässä D-liiton uusi käsitys VHH-dieetistä

Suomen Diabetesliitto kirjoitti:Vähähiilihydraattisia ruokavalioita kutsutaan monilla nimillä, esimerkiksi: Atkinsin dieetti, vhh-dieetti, karppaus, Heikkilän dieetti, Pellinki-dieetti. Monet saavat näistä apua painonpudotukseen ja verensokerin hallintaan, ja se on arvokas asia.

Valitettavasti ruokavalioiden terveellisyys joiltakin muilta osin ja pitkäaikaisesti on kiistanalaista.
Amerikan diabetesliitto (ADA) on ottanut varovaisen myönteisen kannan vähähiilihydraattisen ruokavalion lyhytaikaiseen käyttöön laihdutustarkoituksessa tyypin 2 diabeetikoilla. (Lähde: Diabetes Care, tammikuu 2011, liitelehti Standards of Medical Care in Diabetes – 2011) Hiilihydraattien määrän rajoittamista alle 130 grammaan vuorokaudessa ei suositella.

Linkki Karppaussivulle

Onkohan kirjoittaja oikeilla jäljillä...?
Catharsis kirjoitti:D2, ketogeenisellä reilu neljä vuotta, lääkketön yli kolme vuotta, viimeisin Hb1AC 5,8%. Tähän mitään diabetesliittoa, adaa tai lääketeollisuutta tarvita, terve järki ja päätöksessä pysyminen riittää.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 18 Tammi 2015 13:21

Jos yhdistelmätaulukko on els,in käsialaa, hänelle kiitos.

Tätä kuvaa on erillisdioja helpompi käyttää opetus- / neuvontadiana niille, jotka uskaltavat ottaa edes selvää asioista.

HbA1c:n mittaus tarpeeksi usein (esim. 4 X vuodessa) antaa hyvää tietoa sokeristumis- l. glykaatiotapahtumasta. Korkea HbA1c on terveysnegatiivinen löydös ja korkeilla arvoilla on yhteys diabeteksen aiheuttamiin elinmuutoksiin. Meillä paljon hehkutettu oma DEHKO-tutkimus tuotti ADA:n kanssa samanlaista tulosta. Kovasti oltiin "virallis"tyytyväisiä. Muuta kai ei uskalleta esittääkään.

Päiväkohtaista tietoa saa sokerimittarilla. Aterian jälkeinen mittaus (esim. 1h30min. aterian jälkeen) kertoo kulloisenkin syömiskerran verensokerivaikutuksen. Paastosokerin mitta-arvo kertoo, miten hyvin on kestetty "(VHH- / LCHF-)syömisruodussa" JA on hyvä viittaus maksan insuliiniresistenssin vaikeusasteeseen. Vain metformiini-lääkitys on sallittua "oikean tuloksen " saavuttamiseksi (mieluiten ilman sitäkin). Sokeritaudin kokonaisarvio väärentyy tehokkaimmin mm Diabetesliiton lääkitysohjeilla, kun arvioidaan ensin aterian hh-määrä ja sen avulla arvellaan tarvittava insuliinin määrä. Menetelmällä väärennetään se tieto, kuinka elimistö hallitsee spontaanisti hiilihydraatti-aineenvaihdunnan.

Muistutan siitäkin, että maksan insuliiniresistenssi aiheuttaa maksan lisääntyneen glukoosierityksen verenkiertoon JA lisääntyneen triglyseridi-erityksen verenkiertoon. Lisääntynyt glukoosieritys nostaa pastosokeri-arvoa, korkea triglyseridi aiheuttaa dyslipidemian moninaiset muutokset, "kolesteroliarvot". Ilmiössä ikäänkuin glukoosi- / trigly-arvojen ylärajoitin on rikki. Tilanne korjautuu hyvin vhh-ravitsemuksella, mutta jää herkästi virheasentoon palautuvaksi.

Viittaus erilaisiin satunnaisiin dietteihin ja niiden muutoksiin on siinä mielessä vailla järkeä, että sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä kärsivän on pystyttävä sopeuttamaan elintapansa henkilökohtaisten aineenvaihdunnan ominaisuuksien mukaisiksi terveytensä säilyttämiseksi. Nykylääkityksin hoidetaan vain "arvoja" (sokeri- ja "kolesteroli"-arvoja), ei perus"tautia".
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Maalis 2016 13:05

Syöpä ja korkea verensokeri...paljastuuko viimein oikea totuus?

IL kirjoitti:Tyypin 1 diabetesta sairastavilla enemmän syöpiä - syy voi olla korkea verensokeri

http://www.iltalehti.fi/diabetes/201603 ... 4_di.shtml

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Touko 2016 17:55

THL kirjoitti:Nykykäsityksen mukaan myös sokerihemoglobiinitasoa
(HbA1c) voidaan käyttää diabeteksen esiintyvyyden arvioinnissa.
Niiden suomalaisten, joilla ei ole diagnosoitu diabetesta, keskimääräinen sokerihemoglobiinitaso
on pysynyt samalla tasolla vuosien 2002 ja 2012 välillä. Sekä
naisilla että miehillä HbA1c-keskiarvot olivat 5,3 % vuonna 2012. Diabeetikkojen
sokerihemoglobiinitasot laskivat samana aikana miehillä 7,3 %:sta 6,7 %:iin ja
naisilla 7,2 %:sta 6,3 %:iin. Sokerihemoglobiinitasojen perusteella voidaan välillisesti
päätellä, että diabeteksen esiintyvyys ei olisi lisääntynyt ja diabeetikkojen
hoitotaso olisi parantunut vuosien 2002−2012 välisenä aikana.

Lihavuuden yleistyessä myös tyypin 2 diabeteksesta on tullut kansantauti. Sokerihemoglobiinitasojen
perusteella arvioiden väestön keskimääräinen veren sokeritaso ei
kuitenkaan ole enää noussut viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämä havainto on
yhdenmukainen ylipainon ja lihavuuden kasvun taittumisen kanssa.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle ... sequence=3

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Touko 2016 18:58

Siis diabetesta (T2D) lääkitsemällä, ei oikeilla elämäntavoilla. Miten mahtaa kannettu vesi kestää kaivossa?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Touko 2016 11:40

Berberiini alentaa tutkitusti kohonutta glykohemoglobiinia (HbA1c), mutta valitettavasti THL:n ja käypä hoito -ryhmän lääkärit eivät näytä tietävän sitä, tai sitten eivät halua muista syistä tuoda asiaa esille.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2900-b ... on-sydamen
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

VHH ja HbA1c

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Helmi 2017 21:14

Conclusions

Low to moderate carbohydrate diets have greater effect on glycemic control in type 2 diabetes compared with high-carbohydrate diets in the first year of intervention. The greater the carbohydrate restriction, the greater glucose lowering, a relationship that has not been demonstrated earlier. Apart from this lowering of HbA1c over the short term, there is no superiority of low-carbohydrate diets in terms of glycemic control, weight, or LDL cholesterol.

http://drc.bmj.com/content/5/1/e000354? ... ign=buffer

VHH(alle 45% hiilareita) vaikuttaa paremmin "pitkään sokeriin" kuin vt-dieetti kertoo uusi tutkimus

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Käypähoito-ohjeet ja HbA1c

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Maalis 2017 12:58

Meta-analyysi on mielenkiintoinen, mutta sitä lukiessa nousee mieleen muutamia näkökohtia.
Ensinnäkin analyysin tehnyttä työryhmää johti Pohjoismaiden tunnetuin ravitsemustietelijä, professori Arne Astrup. Hän oli kovimpia rasvan vastustajia, kunnes käänsi kelkkansa vuonna 2014, jolloin hänen mielestään rasva muttuikin vihollisesta ystäväksi.
Toiseksi mata-analyysi on tehty tutkimuksista ja katsauksista, jotka oli julkaistu 2004-2014, melko vanhaa tietoa, siis. Kylläpä kesti kauan saada analyysi julkaistuksi.

Kaikkiaan kontrolloituja tutkimuksia oli 692, joista lopulliseen analyysiin valittiin vain 7 (+ 3 review-artikkelia). Tyypin 2 diabeetikkoja oli näissä mukana 1376. puolet (49 %) oli miehiä, keski-iältään 58 v, valtaosa ylipainoisia tai lihavia. Mukana oli aasialaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia (ruotsalaisia) (ks taulukko 1.)

Viidessä tutkimuksessa vhh-interventio kesti 12 kk, kahdessa tutkimuksessa vain 3 kk. Ruokavapoja selvitettiin kyselytutkimuksin, joita mm. Jussi Huttunen piti epäluotettavina Duodecimiin kirjoittamassaan artikkelissa. Näin ollen tutkimusten antama tieto jäi väkisinkin rajalliseksi. Tutkijat itsekin toteavat, että potilaiden nauttimat diabeteslääkkeet ovat todennäköisesti "laimentaneet" vhh-ruokavalion tehokkuutta. Toisin sanoen lääkkeittä vhh:n vaikutus olisi voinut olla vieläkin suurempi. Kuva 7 osoittaa kuitenkin vahvan yhteyden HbA1c:n alenemisen ja vhh-ruokavalion välillä.

Koostetutkimus tukee piirilääkäri N.J. Arppen vuonna 1904 julkaisemia sokeritaudin hoito-ohjeita vhh-ruokavaliolla.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija