Steviasta

Ruokaohjeita ja vinkkejä.

Valvoja: MahaTar

Avatar
Omega
Viestit: 386
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:25

Steviasta

ViestiKirjoittaja Omega » 04 Syys 2006 12:11

Tuolla aloittelijoiden kivenn?isvesiketjussa oli puhetta steviasta. En viitsinyt jatkaa keskustelua siell?, koska aihe menee pikkasen ohi topikin, joten aloitin t??ll? uuden ketjun.

Itse?ni askarruttaa onko stevian myynti elintarvikkeena kielletty juuri t?ll?isist? patentillisista syist?, vai voisiko asian taustalla oikeasti olla my?s edes pienoinen huoli sen turvallisuudesta? Luonnotuote stevia on juu. Mutta onhan kokapensaan lehdetkin "luonnontuotetta" ja kaikki me tied?mme, ettei kokaiini ole niin kamalan terveellist?. :lol: Eik? kukaan ole tiet??kseni patentoinut kokaiinia, mutta hyvin se n?ytt?? tekev?n kauppansa. :P

The data considered by the Committee indicated that the extract has the potential to produce adverse effects in the male reproductive system that could affect fertility and that a metabolite produced by the human gut microflora, steviol, is genotoxic (ie. damages DNA).


l?hde: http://www.food.gov.uk/multimedia/webpage/stevia

Pubmedist? l?ytyi joku hamsteritutkimus:

Pregnant hamsters were intubated with steviol at dose levels of 0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1.0 g/kg BW/day on days 6-10 of gestation. Steviol at doses of 0.75 and 1.0 g/kg BW/day were highly toxic to both dams and fetuses. Significant decrease of maternal body-weight gain during the experimental period (days 6-14) and high percentage of maternal mortality indicated the general toxicity of these two high doses. The number of live fetuses per litter and mean fetal weight also significantly decreased in the steviol-treated animals at doses of 0.75 and 1.0 g/kg BW day. The animals treated with an intermediate dose (0.50 g/kg BW/day) exhibited less signs of maternal and developmental toxicity than the two high doses (0.75 and 1.0 g/kg BW/day). One craniomeningocele was found in a fetus under the maternal toxic condition in steviol-treated at a dose of 0.75 g/kg BW/day.


l?hde

M??r?t t?ss? em. tutkimuksessa oli aika hurjat, mutta toisaalta, niih?n aspartaamipropagandassa unohdetaan ne m??r?t, kun puheenaiheena on metanoli tai formaldehydi...

T?mm?isen ristiriitaisen tiedon ??rell? ihminen on aika huuli py?re?n?.

:wass:

Itse ostan aspartaamia ja ostaisin varmaan my?s steviaakin, jos sit? olisi kaupan. Uskon siihen, ett? kohtuudella k?ytettyn? kummastakaan ei ole mit??n haittaa.

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 04 Syys 2006 13:43

Olen ihan samaa mielt?, ett? kaiken t?m?n ristiriitaisen tiedon ??rell? sit? maallikko kyll? todellakin h?mmentyy. Itse en osaa sanoa muuta kuin, ett? omalta kohdaltani luotan stevian turvallisuuteen. K?yt?n sit? sek? kuivattuna yrttin? ett? steviosidina. Japanissa ja Koreassa steviaa on tosiaan k?ytetty jo vuosikymmeni? ilman raportoituja sivuvaikutuksia (siell? steviaa siis k?ytet??n paitsi makeuttajana my?s elintarvikkeissa makeuden antajana).

http://mutage.oxfordjournals.org/cgi/co ... t/11/6/573

http://www.stevia.net/safety.htm

Siin?kin olet oikeassa, Omega, ett? ehk? liian helposti leimasin kysymyksen patentoimiskysymykseksi, t?ss? hommassa kyynisyys v?lill? valtaa mielen... En jaksa uskoa p??tt?jien p??motiiviksi huolta ihmisten terveydest?. Ja tied?n miten mahtava lobbausareena EU on.

Luonnontuotteissa on todellakin paljon myrkyllisi? ja ihmiselle haitallisia, on ihan hyv? ett? niiden myynti? valvotaan. Mutta oman n?kemykseni puolesta puhuu kyll? se, ett? USA:ssa FDA on hyv?ksynyt stevian myyt?v?ksi luontaistuotekaupoissa, mutta ei ole antanut lupaa k?ytt?? sit? elintarvikkeiden ainesosana. Toisin sanoen sille on my?nnetty luontaistuotelupa, mutta ei elintarvikelupaa. Jos se ei olisi FDA:n arvion mukaan turvallinen, he eiv?t olisi sille my?nt?neet edes rajoitettua lupaa, mutta koska sen k?ytt? elintarvikkeiden ainesosana uhkaisi jo makeutusaineteollisuutta, sellaista lupaa ei ole my?nnetty. Ota n?ist? selv??...

:()():

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 05 Syys 2006 20:28

Stevia-kysymys on mielenkiintoinen, sill? onhan sit? k?ytetty jo pitk??n. Euroopan komission komitean mielipiteess? sanotaan n?in:

"The plant yields a sweet aqueous extract containing
various glycosides and has therefore been used for centuries by the indigenous
Guarany natives as a traditional sweetener, added to herbal teas and other beverages.
It is still cultivated today in Paraguay, Mexico, Central America, Japan, China,
Malaysia, and South Korea. In Europe it is reported to be cultivated in Spain, Belgium
and the UK."

Opinion on Stevia Rebaudiana Bertoni plants and leaves

Eli steviaa on k?ytetty vuosisatoja, mutta kuitenkin sit? kohdellaan kuin uutta elintarviketta. Ainakin USA:ssa on uusille elintarvikkeilla tiukat vaatimukset turvallisuuden osoittamiseksi.

Tein Pub med-haun: stevia review ja tulokseksi sain oheisen artikkelin (huom. en ole ottanut selville artikkelin kirjoittajan taustaa)

"Acute and subacute toxicity studies revealed a very low toxicity of Stevia and stevioside. Fertility and teratogenicity studies are discussed as well as the effects on the bio-availability of other nutrients in the diet. The conclusion is that Stevia and stevioside are safe when used as a sweetener. It is suited for both diabetics, and PKU patients, as well as for obese persons intending to lose weight by avoiding sugar supplements in the diet. No allergic reactions to it seem to exist."

Stevioside


Tuossa Omegan kertomassa hamsterikokeessa annostus oli todella suuri 0.25, 0.5, 0.75 ja 1.0 g/kg steviolia BW/day g/painokilo. Ihmisell? tuo 1 g/painokiloa/vrk vastaisi keskim??rin 70 g steviolia vuorokaudessa, (joka puolestaan makeudeltaan vastaa noin 150 x 70g = 10 kg sokeria.)
Pienimm?ll? eli 0,25 g/painokilo/vrk annostuksella haittavaikutuksia ei havaittu.
(From the result of the present study concerning maternal toxic condition and embryotoxicity, an oral dose of 0.25 g steviol/kg BW/day is regarded as having no observable effect. This steviol-treated dose is derived from stevioside 625 mg/kg BW/day which is approximately 80 times higher than the suggested acceptable daily intake of stevioside for humans (7.938 mg/kg BW/day))

Mietinn?n aihetta antaa my?s seuraava uutinen:
Makeutusaine aspartaami ei lis?? sy?p?riski?

? Ramazzinin el?inkokeisiin perustuvissa tutkimuksissa aspartaami todettiin karsinogeeniseksi eli sy?p?? aiheuttavaksi aineeksi. Tutkimuksissa aspartaami aiheutti koe-el?imin? k?ytetyille rotille muun muassa leukemiaa ja lymfoomaa sek? virtsanerityselinten ja hermokudosten sy?pi?.?

Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats

? EFSA sai Ramazzini Foundationin tutkimustulokset k?ytt??ns? viime joulukuussa, jonka j?lkeen tieteellisen ty?ryhm?n arviointity? k?ynnistyi. Ty?ryhm?n arviointi valmistui toukokuun alussa.

Ty?ryhm?n eurooppalaiset asiantuntijat p??tyiv?t arviossaan siihen, ett? Ramazzinin el?inkokeissa havaittu kohonnut sy?p?riski ei johdu aspartaamin k?yt?st?, vaan on selitett?viss? muilla koe-el?inten terveydentilaan liittyvill? tekij?ill?. Asiantuntija-arvioin mukaan aspartaami ei ole ihmiselle karsinogeeninen eli sy?p?? aiheuttava eik? genotoksinen eli perim?? vahingoittava.?

Toisaalta, my?s t?ss? tutkimuksessa annokset olivat suuria, mutta karsinogeenisyytt? havaittiin my?s pienimm?ll? annoksella. "Moreover, it can hardly be overlooked that, at the lowest exposure of 80 ppm, there was a 69% increase in lymphomas and leukaemias compared to controls, even though this was not statistically significant."

Suhtaudun steviaan ja steviosidiin neutraalisti. En usko, ett? hirvitt?v?n suurilla annoksilla steviosidinkaan k?ytt? on t?ysin haitatonta.

Aspartaamille on turvallisuusarvioiden perusteella m??ritetty korkein hyv?kystt?v? p?ivitt?inen saanti (ADI), joka on 40 milligrammaa painokiloa kohti. 60-kiloinen henkil? voisi siten turvallisesti k?ytt?? joka p?iv? noin nelj? litraa aspartaamilla makeutettua juomaa. Steviosidille ei ole m??ritetty "turvarajaa".

Ostin steviosidia 50 gramman pussissa, joka riitt?? minun k?yt?ss?ni varmaan vuosiksi. Yleens? k?yt?n makeuttamiseen joko vaniljasokeria tai intiaanisokeria, joskus korvaan osan sokerista steviosidilla. Mutta p?rj??n varsin mainiosti ilman steviaakin. Keinotekoisia makeuttimia en k?yt? lainkaan.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 20 Heinä 2009 22:25

Kuulin muuten vastaik??n, ett? ty?kaveri oli ostanut Plantagenin romukaupasta STEVIAN SIEMENI?! Ja on kuulema muuten tolkuttoman hitahinen id?tett?v?...

Eikun sinne kyselem??n. :mrgreen:
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3406
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 21 Heinä 2009 0:20

Ruotsissa Plantagen oli erehtynyt ilmoittamaan makeuttamisesta, jolloin heid?n oli pakko vet?? Stevia pois markkinoilta!

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 21 Heinä 2009 9:43

Olen k?ytt?nyt steviaa ja steviosidia kuusi vuotta melkein p?ivitt?in pikkuisen kerrallaan. En ole havainnut mink??nlaisia sivuvaikutuksia.

Maltitolit ja kumppanit aiheuttavat minulle ripulia, aspartaami vatsanv??nteit? jne.

Kannattaa muistaa ,ett? jos peruna tulisi nyt markkinoille, se ei saisi myyntilupaa EU:ssa. Siit?k??n ei ole koskaan tutkittu, mahtaako se aiheuttaa sy?p?? ::loel::


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa