Stevia-kysymys on mielenkiintoinen, sill? onhan sit? k?ytetty jo pitk??n. Euroopan komission komitean mielipiteess? sanotaan n?in:
"The plant yields a sweet aqueous extract containing
various glycosides and has therefore been used for centuries by the indigenous
Guarany natives as a traditional sweetener, added to herbal teas and other beverages.
It is still cultivated today in Paraguay, Mexico, Central America, Japan, China,
Malaysia, and South Korea. In Europe it is reported to be cultivated in Spain, Belgium
and the UK."
Opinion on Stevia Rebaudiana Bertoni plants and leaves
Eli steviaa on k?ytetty vuosisatoja, mutta kuitenkin sit? kohdellaan kuin uutta elintarviketta. Ainakin USA:ssa on uusille elintarvikkeilla tiukat vaatimukset turvallisuuden osoittamiseksi.
Tein Pub med-haun: stevia review ja tulokseksi sain oheisen artikkelin (huom. en ole ottanut selville artikkelin kirjoittajan taustaa)
"Acute and subacute toxicity studies revealed a very low toxicity of Stevia and stevioside. Fertility and teratogenicity studies are discussed as well as the effects on the bio-availability of other nutrients in the diet. The conclusion is that Stevia and stevioside are safe when used as a sweetener. It is suited for both diabetics, and PKU patients, as well as for obese persons intending to lose weight by avoiding sugar supplements in the diet. No allergic reactions to it seem to exist."
Stevioside
Tuossa Omegan kertomassa hamsterikokeessa annostus oli todella suuri 0.25, 0.5, 0.75 ja 1.0 g/kg steviolia BW/day g/painokilo. Ihmisell? tuo 1 g/painokiloa/vrk vastaisi keskim??rin 70 g steviolia vuorokaudessa, (joka puolestaan makeudeltaan vastaa noin 150 x 70g = 10 kg sokeria.)
Pienimm?ll? eli 0,25 g/painokilo/vrk annostuksella haittavaikutuksia ei havaittu.
(From the result of the present study concerning maternal toxic condition and embryotoxicity, an oral dose of 0.25 g steviol/kg BW/day is regarded as having no observable effect. This steviol-treated dose is derived from stevioside 625 mg/kg BW/day which is approximately 80 times higher than the suggested acceptable daily intake of stevioside for humans (7.938 mg/kg BW/day))
Mietinn?n aihetta antaa my?s seuraava uutinen:
Makeutusaine aspartaami ei lis?? sy?p?riski?
? Ramazzinin el?inkokeisiin perustuvissa tutkimuksissa aspartaami todettiin karsinogeeniseksi eli sy?p?? aiheuttavaksi aineeksi. Tutkimuksissa aspartaami aiheutti koe-el?imin? k?ytetyille rotille muun muassa leukemiaa ja lymfoomaa sek? virtsanerityselinten ja hermokudosten sy?pi?.?
Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats
? EFSA sai Ramazzini Foundationin tutkimustulokset k?ytt??ns? viime joulukuussa, jonka j?lkeen tieteellisen ty?ryhm?n arviointity? k?ynnistyi. Ty?ryhm?n arviointi valmistui toukokuun alussa.
Ty?ryhm?n eurooppalaiset asiantuntijat p??tyiv?t arviossaan siihen, ett? Ramazzinin el?inkokeissa havaittu kohonnut sy?p?riski ei johdu aspartaamin k?yt?st?, vaan on selitett?viss? muilla koe-el?inten terveydentilaan liittyvill? tekij?ill?. Asiantuntija-arvioin mukaan aspartaami ei ole ihmiselle karsinogeeninen eli sy?p?? aiheuttava eik? genotoksinen eli perim?? vahingoittava.?
Toisaalta, my?s t?ss? tutkimuksessa annokset olivat suuria, mutta karsinogeenisyytt? havaittiin my?s pienimm?ll? annoksella. "Moreover, it can hardly be overlooked that, at the lowest exposure of 80 ppm, there was a 69% increase in lymphomas and leukaemias compared to controls, even though this was not statistically significant."
Suhtaudun steviaan ja steviosidiin neutraalisti. En usko, ett? hirvitt?v?n suurilla annoksilla steviosidinkaan k?ytt? on t?ysin haitatonta.
Aspartaamille on turvallisuusarvioiden perusteella m??ritetty korkein hyv?kystt?v? p?ivitt?inen saanti (ADI), joka on 40 milligrammaa painokiloa kohti. 60-kiloinen henkil? voisi siten turvallisesti k?ytt?? joka p?iv? noin nelj? litraa aspartaamilla makeutettua juomaa. Steviosidille ei ole m??ritetty "turvarajaa".
Ostin steviosidia 50 gramman pussissa, joka riitt?? minun k?yt?ss?ni varmaan vuosiksi. Yleens? k?yt?n makeuttamiseen joko vaniljasokeria tai intiaanisokeria, joskus korvaan osan sokerista steviosidilla. Mutta p?rj??n varsin mainiosti ilman steviaakin. Keinotekoisia makeuttimia en k?yt? lainkaan.