"STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

"STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 10 Heinä 2013 15:59

TAAS MEILLE ESITETÄÄN "TIETEELLISIÄ FAKTOJA"

POHDINTA
Näin meitä taas eilen vedettiin nenästä. Tutkijat toteavat ”Kaiken kaikkiaan statiinit olivat hyvin siedettyjä. Analyysi ei osoittanut näyttöä lisääntyneistä lihaskivuista ja –vaurioista” (myalgia, myopatia, rabdomyolyysi).

Artikkelissa ei mainita mitään tämän meta-analyysin tekijöiden ja lääketeollisuuden välisestä rahaliikenteestä. Jos joku pöljä aktivisti (kuten minä) vaivautuu tonkimaan meta-analyysin taustoja, löytyy lisätietoa: Meta-analyysin sisältämistä tutkimuksista 120 kpl eli 88.9 % oli teollisuuden maksamia. Huomattava osa tutkimuksista on 1990-luvulta. Silloin vielä ei ollut edes tietoa statiinien pitkäaikaiskäytön haittavaikutuksista, kun ei ollut vielä pitkäaikaiskäyttöä olemassa. Eikä tiedetty vielä paljon lyhytaikaisenkaan käytön haitoista. Uskottiin, että statiineilla ei ole haittavaikutuksia. Siksi niitä yleensä ei kirjattukaan muistiin TEHOKKUUS-tutkimuksissa.

Tässä meinaa mennä loputkin luottamuksen rippeet lääketeollisuuteen ja sen rahoista hyötyvään mediaan, Suomessa lähinnä Lääkärilehti ja Duodecim-lehti.

Alla olevan linkin takana on "tieteellinen artikkeli" ja omat kommenttini.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... RjM2FhZGJk
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4618
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Heinä 2013 17:17

Lääkäreiden pitää ilmoittaa sidonnaisuutensa alkuperäisartikeleissa, mutta ei meta-analyyseissa. Siksi niitä ilmestyykin nykyisin tuhka tiheään. Sillä lailla voidaan saada lääkärit uskomaan, että lääketehtaiden rahoittamat, suunnittelemat ja manipuloimat tutkimukset olisivat puolueettomia.

Eilen lääkäreille lähetetty uutinen toitottaa jälleen meta-aanalyysiä, jonka mukaan “statiinit ovat turvallisia”. Kardiologian professori Christie Ballantyne kuitenkin kommentoi, että analyysissä on menetelmävirheitä. Erillistutkimuksissa on vertailtu keskenään eri statiineja. "I think you just get into some problems with this methodology where I personally don't believe the conclusions are more valid than the studies which have all been published of the direct comparisons between statins," hän sanooo haastattelussa.

Ballantyne vertaa tilannetta tennikseen, jossa yritettäisiin ratkaista kuka on paras (ja voittaisi Wimbledonin) eri pelaajien keskinäisten aikaisempien otteluiden perusteella. Kuitenkin Wimbledonissa nähtiin jymy-yllätyksiä. Katso myös Ballantynen videohaastattelu, 2 min.
Large Study Affirms Safety of Statins


Sain juuri tänään sähköpostia 55-vuotiaasta rouvasta, jonka reisilihasten voimat statiinit veivät niin heikkoon kuntoon, ettei hän pääse enää nousemaan linja-autoon ilman että joku "pyylää" hänet sisään.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 11 Heinä 2013 12:05, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

keliaakikko
Viestit: 134
Liittynyt: 17 Joulu 2012 0:21
Paikkakunta: Liminka

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja keliaakikko » 11 Heinä 2013 11:29

Taitavat em. tutkijat kuulua jälkimmäiseen tutkijaryhmään...
http://hs12.snstatic.fi/webkuva/sarjis/ ... 117?ts=475

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 15 Heinä 2013 15:06

Tässä viestiketjussa lähtökohtana oli meta-analyysi, millä yritettiin "lopullisesti ja kiistattomasti" todistella statiinien turvallisuus. Analyysin sisällä oli 90%:sesti lääketeollisuuden maksamia tutkimuksia.

MedPage-lehti järjesti äänestyksen siitä, uskooko kansa statiinien turvallisuuteen.
Linkin takana on äänestystilanne. 70% äänestäjistä ei usko.


http://www.medpagetoday.com/survey.cfm#viewcomments
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 28 Heinä 2013 10:44

Linkin takana on vaha juttuni uusissa vaatteissa.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... I2ODJkNTAz
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
San Martino
Viestit: 4809
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Heinä 2013 11:07

Hyvää sunnuntailukemista yllä!

Käypähoito-Kesäniemi ei kerro/muista mistä rahakorvaus tulee?

Utriainen: Tutkimusta ei maksa Merck vaan MSD-Suomi!

Hyvä Suomi....

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 08 Syys 2017 19:46

En ymmärrä miksi statiinia suosittelevat asiantuntijat edelleen peittelevät statiinin haittavaikutuksia.

Heillä näyttää olevan sama sanastokin:
1. Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia.
2. Statiinin käytön ja potilaan kipujen ja tuskien välillä on vain ajallinen yhteys.
3. Potilas on jo siinä iässä, että kivut ja tuskat tulevat muista syistä.
4. Potilaan kivut ja tuskat ovat Noceboa.
Tällaiset selitykset vain pahentavat potilaiden silmissä luottamuspulaa, koska monet potilaatkin löytävät tohtori Googlen avulla parempaa tietoa.


Turun professoriJuhani Airaksinen toisti tänäänkin jutun Suomen Lääkärilehdessä näin:

Statiinien aiheuttamat lihasoireet ovat usein noseboa

Lihasoireet ovat statiinien yleisin haittavaikutus, ja niitä ilmenee 5–10 %:lla käyttäjistä. Suuri lääkeannos, korkea ikä, runsas alkoholinkäyttö, kilpirauhasen vajaatoiminta, lihassairaudet ja D-vitamiinin puute lisäävät lihassivuvaikutuksia. Toisaalta lihasvaivat ovat muutenkin yleisiä ja syy-yhteyttä statiinihoitoon on usein vaikea osoittaa. Laaja, pääosin pohjoismainen tutkimus osoittaa, että taustalla onkin usein negatiivinen lumevaikutus eli nosebo-ilmiö.

ASCOT-LLA-tutkimuksessa satunnaistettiin yli 10 000 verenpainepotilasta, joiden kolesteroli oli alle 6,5 mmol/l, saamaan joko 10 mg atorvastatiinia tai lumelääkettä keskimäärin 3,3 vuoden ajan. Tämän jälkeen tutkimusta jatkettiin satunnaistamattomana 2,3 vuoden ajan, jolloin yli 6 400 potilasta käytti statiinihoitoa.

Varsinaisen tutkimuksen aikana statiinihoito ei lisännyt lainkaan lihasoireita lumelääkkeeseen verrattuna (2,03 % vs. 2,00 % vuodessa), mutta jatkotutkimuksen aikana, kun potilas tiesi käyttävänsä statiinia, sen käyttäjillä ilmeni lihassivuvaikutuksia 26 % useammin (p = 0,001).

Tutkimus tehtiin lähes 15 vuotta sitten, jolloin julkinen keskustelu statiinien haittavaikutuksista oli vielä varsin vähäistä. Tämän jälkeen on negatiivinen uutisointi ja sosiaalinen media tuonut statiinien mahdolliset haitat korostetusti esille. Onkin todennäköistä, että tämä negatiivinen lumevaikutus on nykyisin selvästi suurempi kuin tässä tutkimuksessa.

LU:N POHDINTA
Tunnen syvää syyllisyyttä. Olenhan itsekin joskus puhunut statiinin haittavaikutuksista. Toisaalta minulla invalidisoineet statiinihaitat eivät olleet noceboa. Enhän uskonut, että stiinilla voi olla haittoja, eivätkä lääkäritkään tieeny tai puhuneet niistä.
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4618
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: "STATIININ HAITTAVAIKUTUKSET HARVINAISIA"

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Joulu 2017 18:00

Ubikinoni ja L-karniitini suojaavat haimaa statiinien haitoilta

Kolesterolia alentavat statiinit aiheuttavat haitallisia vaikutuksia maksassa ja haimassa, ja lisäävät siten tyypin 2 diabeteksen riskiä, kirjoittavat iranilaisen Ishafan yliopiston farmakologit ja toksikologit uudessa artikkelissaan. He tutkivat rotilla, voisivatko ubikinoni ja L-karnitiini ehkäistä näitä statiinien haittavaikutuksia.
Tulosten mukaan nämä ravintolisät suojasivat rottien haiman mitokondrioita atorvastatiinin ja lovastatiinin haitoilta. Nämä statiinit suurensivat merkitsevästi veren sokeripitoisuutta, vähensivät insuliinin pitoisuutta ja lisäsivät vapaiden radikaalien määrää (hapetusstressiä) sekä haiman mitokondrioiden turpoamista ja vähensivät mitokondrioiden kalvon potentiaalia. Atorvastatiini aiheutti enemmän haittavaikutuksia kuin lovastatiini. Ubikinoni ja L-karnitiini taas ehkäisevät näitä vaikutuksia ks. taulukko 2 ja kuva 2.
Tutkimuksemme tuotti utta tietoa, jonka mukaan ubikinoni ja L-karnitiini ehkäisevät statiinien toksisuutta haimassa ja vähentävät hapetusstressiä ja inflammaatiota, päättelevät tutkijat. Koko julkaisun voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Sadighara M, Joktaji JP, Hajhashemi V, Minaiyan M. Protective effects of coenzyme Q10 and L-carnitine against statin-induced pancreatic mitochondrial toxicity in rats. Research in Pharmaceutical Sciences. 2017 Dec;12(6):434-443. doi: 10.4103/1735-5362.217424.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija