LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Syys 2018 11:48

Kolesteroliuskovaisten ja -skeptikkojen kannattaa lukea tämä tri Malcolm Kendrikin uusi kirjoitus, jossa hän selostaa yhdessä Uffe Ravnskovin kanssa julkaisemaansa artikkelia ‘Inborn coagulation factors are more important cardiovascular risk factors than high LDL-cholesterol in familial hypercholesterolemia’. Se romuttaa vallalla olevan käsityksen statiinilääkityksen tehosta FH-taudissa (familiaarisessa hyperkolesterolinemiassa). Sen julkaistuksi saaminen olikin työn ja tuskan takana.
What causes heart disease part 56 – a new paper
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Helmi 2019 13:32

Amerikkalaiset kolesterolin hoito-ohjeet

Amerikan lääkärilehti JAMA julkaisi veren kolesterolin hoito-ohjeet, laatijoina American Heart Association (AHA) ja American College of Cardiology (ACC). Kovasti tuputetaan statiineja.

Management of Blood Cholesterol, JAMA 4.2.2019
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

TAMPERE 22.3.2019

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 21 Maalis 2019 22:35

TAMPEREEN LÄÄKÄRIPÄIVÄT; FAKTOJA LÄÄKÄREILLE KOLESTEROLIN HOIDOSTA

https://bin.yhdistysavain.fi/1591332/9p ... 9%2047.pdf
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Loka 2020 14:03

Käypä hoito -suositus alensi suuren riskin sydänpotilaiden LDL-kolesterolin tavoiterajaa

Päivitetyssä dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksessa LDL-kolesterolipitoisuuden tavoite on suuren riskin potilailla alle 1,8 mmol/l ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1,4 mmol/l. Suurentunut valtimotautien kokonaisriski henkilöllä tarkoittaa sitä, että pelkkien elämäntapaohjeiden noudattaminen ei riitä ehkäisemään valtimotauteja, kuten sepelvaltimotautia, aivovaltimotautia ja ääreisvaltimotautia.

Dyslipidemioita ovat suurentunut plasman kokonais- tai LDL-kolesterolipitoisuus tai suurentunut triglyseridipitoisuus tai pieni HDL-kolesterolipitoisuus tai näiden yhdistelmä. Väestötasolla terveyttä edistävät lipidiarvot ovat plasman alle 5,0 mmol/l:n kokonaiskolesterolipitoisuus ja alle 3,0 mmol/l:n LDL-kolesterolipitoisuus.

Vaikka noin 700 000 suomalaista käyttää statiineja, hoito ei toteudu optimaalisesti, sanoo Dyslipidemiat Käypä hoito -suositustyöryhmän puheenjohtaja professori Timo Strandberg tiedotteessa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 28 Loka 2020 18:04

Alla on ote eilen julkaistusta Käypä Hoito-suosituksen päivityksestä. Kymmeniä vuosia on väitetty, että "hyvä kolesteroli" eli HDL suojaa sepelvaltimoita. Nyt virallisesti oikeassa olevienkin usko horjuu. Kiertäen kaartaen sanotaan, että voihan HDL-kolesterolia mitata, mutta ei siitä kannata välittää.

.........." Väestötutkimuksissa plasman HDL-kolesterolipitoisuus on käänteisessä suhteessa valtimotaudin riskiin, mutta tämän suhteen kausaalisuus on epäselvä.
Plasman suureen HDL-kolesterolipitoisuuteen assosioituvat geenivariantit eivät johdonmukaisesti suojele valtimotaudeilta.
Plasman HDL-kolesterolipitoisuutta suurentavien lääkeaineiden ei ole voitu osoittaa pienentävän kokonaiskuolleisuuden, sepelvaltimotautikuolleisuuden, sepelvaltimotautisairastavuuden tai aivohalvauksen riskiä statiinia käyttävillä potilailla 60.
HDL-hiukkasen rooli valtimotaudin ehkäisyssä saattaakin liittyä ennemmin sen toiminnallisuuteen kuin sen kolesterolipitoisuuteen. HDL-partikkelit voivat olla toimintakyvyttömiä eivätkä suojaa valtimotaudilta, vaikka plasman HDL-kolesterolipitoisuus olisikin suuri.
Plasman HDL-kolesterolipitoisuuden mittaamisesta on edelleen hyötyä valtimotaudin riskinarviossa, mutta HDL-kolesterolipitoisuus ei ole hoidon kohde"........
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 28 Loka 2020 18:45

KAUAN KESTI KÄYPÄ HOITO-RYHMÄLTÄ TUNNUSTAA, ETTÄ VUOSIKYMMENIÄ JATKUNUT LUJA USKO HDL-KOLESTEROLIN HYVYYTEEN OLIKIN HARHAUSKO

Itse kirjoittelin 18.4.2013 eli noin 7,5 vuotta sitten näin:

”Hyvä kolesteroli” ei olekaan hyvää kolesterolia

Korkea HDL-kolesteroli on yhdistetty pieneen sydäninfarktiriskiin, mutta syy-yhteys on epäselvä. Suuri kansainvälinen tutkijaryhmä tutki asiaa. Tutkijoiden joukossa oli myös suomalaisia kuten dosentti Samuli Ripatti (Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM), professori Markku S Nieminen (HYKS:n Medisiinisen tulosyksikön johtaja ja Sydäntutkimussäätiön puheenjohtaja), lääketieteen tohtori Juha Sinisalo (HUS), dosentti Marja-Liisa Lokki (HLA-laboratorion johtaja), dosentti Markus Perola (THL), tohtori Aki Havulinna, tutkimusprof. Veikko Salomaa (THL) ja professori Leena Peltonen.

Lopputulos oli: Geneettiset mekanismit, jotka nostavat HDL-kolesterolia, eivät näytä alentavan sydänkohtausriskiä. Tämä tieto on vastoin konseptia, minkä mukaan HDL-kolesteroliarvon nostaminen järjestelmällisesti pienentäisi sydäninfarktiriskiä.

Tähän samaan tulokseen päätyi lääkeyritys Roche, kun se 7.5.2012 ilmoitti jo lopettaneensa HDL-kolesterolia nostavan CETP-lääkkeen kehitysprojektin. Lääke nosti tehokkaasti HDL-kolesterolia, mutta ei vähentänyt sairastumisriskiä.

Lääkeyritys Pfizer lopetti CETP-lääkkeen kehityksen jo 2006. Lääke nosti HDL-arvoa radikaalisti, mutta lääkittyjen ryhmässä potilaita kuoli merkittävästi enemmän kuin ilman HDL-kolesterolia nostavaa lääkettä olleita henkilöitä. Lääkkeellä nostettu HDL-kolesteroli ei vähentänyt sydäninfarktiriskiä kuten ei myöskään luonnollisesti (geneettisesti) korkea HDL-kolesterolitaso.

Naisilla sepelvaltimotauti ilmenee yleensä noin 10 vuotta myöhemmin kuin miehillä. Kole-sterolihypoteesin perusteella tätä on selitetty sillä, että naisilla on ennen vaihdevuosia korkeampi HDL-kolesterolin taso kuin miehillä ja tämä ehkäisee sydäntautia. Mainittu tutkimus taisi romuttaa tämänkin myytin .
Leino Utriainen

maallikko lääketieteessä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1906
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: LOPULLINEN JA KIISTATON TOTUUS KOLESTEROLISTA

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Loka 2020 18:52

Tällaista tänään Lääkärilehden uutisissa:

Ajan­kohtai­sta 27.10.2020 11.19
LDL-kolesterolin hoitotavoitteet tiukentuvat
Dyslipidemioiden päivitetty Käypä hoito -suositus tiukentaa LDL-kolesterolin hoitotavoitteita.

Suvi Sariola

LDL-kolesterolin hoitotavoitteet tiukentuvatKuva 1 / 1KUVA: FOTOLIA
LDL-kolesterolipitoisuuden hoitotavoitteet tiukentuvat dyslipidemioiden päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. LDL-kolesterolipitoisuuden tavoite on suuren riskin potilailla alle 1,8 mmol/l ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1,4 mmol/l, tiedottaa Duodecim.

Suositus noudattaa eurooppalaisen dyslipidemioiden hoitosuosituksen ja valtimotaudin eurooppalaisen ehkäisysuosituksen päälinjoja. Hoidon päätavoitteena on ehkäistä ateroskleroosia.

– Valtimoterveyden kannalta meillä on turhaa kolesterolia verenkierrossa, ihmisen luonnollinen LDL-kolesterolitaso kun on 1-1,5 mmol/l. Sen enempää ei tarvita, sanoo Dyslipidemiat Käypä hoito -suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Timo Strandberg.

Ensisijaisesti pitäisi hänen mukaansa kuitenkin tehostaa erityisen suuren riskin ja suuren riskin potilaiden hoitoa. Väestötasolla on jatkuvasti tärkeää tukea terveellisten elämäntapojen onnistumista.

Statiinia käyttävillä parempi ennuste koronassa?
– Koronavirusepidemian aikana on saatu myös kiinnostavaa ja hoitoon sitoutumiseen kannustavaa uutta tietoa statiinihoidon mahdollisesta lisähyödystä suuren riskin potilailla, sanoo Strandberg tiedotteessa.

Lue myös
IL-1Ra-pitoisuuden ja huonompien rasva-arvojen yhteys kiinnostaa
Yhteys liittyi todennäköisesti viskeraalisen rasvan määrään
Statiinien haitat 2.0
– Tällä hetkellä jo useiden seurantatutkimusten perusteella statiinia käyttävillä on ollut parempi ennuste covid-19-taudissa.

Aiheesta on meneillään satunnaistettuja tutkimuksia.

Kirjoittajat
Suvi Sariola
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija