STATIININ KÄYTTÄJIEN YHTEISVASTUUKERÄYS

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 600
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

STATIININ KÄYTTÄJIEN YHTEISVASTUUKERÄYS

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 16 Heinä 2013 14:56

Statins for the primary prevention of cardiovascular disease
Cochrane Heart Group, Published Online: 19 JAN 2011

Cochrane-katsauksen tekijät kävivät läpi kaiken kaikkiaan 14 tutkimusta, joihin oli osallistunut 34 272 potilasta. Kahdeksassa tutkimuksessa, joihin osallistui 28 161 ihmistä, selvitettiin statiinien vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Vuoden aikana statiinilääkitys vähensi kuoleman riskiä yhdellä tuhatta hoidettua kohti (9 vs. 8/1000). Statiinit vähensivät sydänkohtauksia, aivohalvauksia, ohitusleikkauksia ja alensivat veren kolesterolitasoa.
Cochrane-katsauksen tekijät huomauttavat kuitenkin, etteivät tutkimusten johtopäätökset ole täysin aukottomia. Myös matalalla kolesterolilla on haittavaikutuksia ja siksi statiinien määrääminen potilaille, joilla ei ole aiemmin ollut sydän- ja verisuonitauteja, voi olla joissain tapauksissa haitallista.
Katsauksen tekijät kiinnittävät huomion myös siihen, että suuri osa tutkimuksista oli teollisuuden sponsoroimia, ja sillä tiedetään voivan olla vaikutusta tuloksiin.
Katsauksessa todetaan, että lääkärin pitää harkita tarkkaan kannattaako määrätä statiineja potilaille, joilla on vähäinen sydän- ja verisuonitautien riski.

Alla olevan linkin takana on kustannusvaikuttavuuspohdintaa ym. ääneen ajattelua.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... ExZmE0NTA5
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron