Sivu 1/9

MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 29 Syys 2013 13:04
Kirjoittaja Leino Utriainen
HYVÄ MYLLYKANGAS JA HESARI !

Markku Myllykankaalla on "liipaisinsormi" herkäksi viritettynä. Alla on linkki tänään Hesarin juttuun. Asiasisältö on napakymppi ja ajoitus täydellinen ainakin omasta näkökulmastani.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... VjZmMzZjk1

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 05 Joulu 2013 19:21
Kirjoittaja Leino Utriainen
KÄYPÄ HOITO-PROFESSORI JAKSAA MAINOSTAA STATIINEJA

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... IwNjQyM2U5

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 05 Joulu 2013 20:25
Kirjoittaja Tomppa
Leino

Opin jo iloisina opiskeluaikoina että proffia on monenlaisia. Osasta oli pakko ihmetellä, että millä lihaksilla... Oletan, että törmäsit samaan ilmiöön itsekin.

Strandbergin suhteen joutuu kyllä tuntemaan myötähäpeää. Olenkin huvikseni pohdiskellut, että statiinihullutuksen vääjäämättä hiljaa upotessa, millä excusella sitä hölmöinä puolustaneet proffat irtautuvat uppoavasta laivasta.

Albert Speer sanoi Nurnbergin oikeudenkäynnissä: "emme tienneet". Niinpä.

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 08 Joulu 2013 11:20
Kirjoittaja Leino Utriainen
300 000 turhaa tutkimuspotilasta
Suomen Lääkärilehti 5.12.2013 - Pertti Saloheimo

Lähes kolmannes satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista jää julkaisematta. Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä jäljitti ClinicalTrials.gov-tutkimusrekisteristä kaikki vuoden 2008 loppuun mennessä rekisteröidyt yli 500 potilasta käsittävät interventiotutkimukset, joihin koehenkilöiden kerääminen oli lopetettu. 585 tutkimuksesta 171:n (29 %) tuloksia ei marraskuuhun 2012 mennessä ollut julkaistu tieteellisissä lehdissä. Tutkimusrekisteriin oli kirjattu 38 julkaisemattoman tutkimuksen tuloksia, mutta 133 (23 %) tutkimuksen tuloksia ei löytynyt mistään. Julkaisematta jääneisiin 171 tutkimukseen oli rekrytoitu arviolta 299 763 koehenkilöä.
Tutkimuksista 80 % oli teollisuuden rahoittamia. Teollisuuden rahoittamat tutkimukset olivat jääneet julkaisematta useammin kuin muuta rahoitusta saaneet (32 % vs. 18 %). Selvityksen tehneet yhdysvaltalaistutkijat arvelevat, että niinkin suuren kuin yli 500 koehenkilöä käsittävän tutkimuksen julkaisematta jättäminen on tutkijoiden tai rahoittajien tietoinen ratkaisu, jonka taustalla voivat olla tuotesuojaan liittyvät kysymykset tai ristiriita toivottujen ja saatujen tulosten välillä.
Julkaisuharha tunnetusti vääristää meta-analyysien tuloksia ja voi siten johtaa virheellisiin hoitosuosituksiin. Julkaisematta jääneiden tutkimusten koehenkilöiden asema muistetaan harvemmin.

Lääke- tai muihin interventiotutkimuksiin osallistuvat henkilöt harvoin hyötyvät itse välittömästi tutkimustuloksista. Heidän motiivinsa on epäitsekäs, he arvioivat hyödyttävänsä sairaita ihmisiä ja yhteiskuntaa. Jos tuloksia ei julkaista, koehenkilöt ovat turhaan altistaneet itsensä esimerkiksi tutkimuslääkkeiden tuntemattomille haittavaikutuksille. Tuloksensa julkaisematta jättävät tutkijat pettävät koehenkilöidensä luottamuksen.

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 13 Joulu 2013 22:09
Kirjoittaja Leino Utriainen
SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI 13.12.2013

Miten elää terveenä 100-vuotiaaksi?

Lopuksi amerikkalaisprofessorin resepti hyvään vanhenemiseen jonkin verran modifioituna:

1) Synny pitkäikäiseen sukuun (ei tosin yksin riitä),
2) Älä koskaan tupakoi,
3) Liiku omin voimin joka päivä,
4) Älä hakeudu onnettomuuksiin ja kiinnitä autossa turvavyö,
5) Vältä ihmedieettejä ja -paastoja,
6) Syö sydän- ja aivoystävällisesti (pehmeitä rasvoja, hedelmiä, vihanneksia, kokojyvätuotteita, vähennä suolaa ja "valkeita" hiilihydraatteja,
7) Älä liho ,
8) Käytä alkoholia korkeintaan kohtuudella,
9) Pidä silmällä kolesterolia, verenpainetta ja verensokeria ja hoida riskitekijät tarvittaessa. Muistakin seulonnoista voi olla hyötyä,
10) Ota ainakin influenssarokotus,
11) Vaali sosiaalisia suhteita: tapaa ystäviä ja vältä vihamiehiä,
12) Rentoudu (vaikkapa ystävän kanssa),
13) Pysy ajan tasalla mutta vältä mediamyrkkyjä - niiden sijaan suosi kohtia 3, 11 ja 12 - TV:n välttäminen voi auttaa kohdassa 7! 14) Älä hermostu pikkuasioista - käytä perspektiiviä.

Kukaan ei ole täydellinen, mutta mahdollisuudet pitkään ja terveeseen elämään paranevat, jos yhdeksänkin kohtaa toteutuu.

Timo Strandberg
LKT, geriatrian professori Helsingin ja Oulun yliopistot, HYKS, Medisiininen tulosyksikkö

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 21 Joulu 2013 16:02
Kirjoittaja San Martino
Omena päivässä lähes yhtä tehokas kuin statiinit

HESARI

Hesarilla on peruutusvaihde päällä?

Aikaisempi havainto

Alustavat tulokset ovat nyt selvillä - ja ne olivat yllätys myös Fredrik Nyströmille.
- Emme olleet odottaneet, että veren rasva-arvot paranivat niin paljon. Vaarallinen kolesteroli väheni 17 prosenttia viininjuojilla toiseen ryhmään verrattuna.
Se tekee viinistä lähes yhtä tehokkaan kuin statiinit, lääke, jota tavallisesti käytetään huonoihin veren rasva-arvoihin.

USARI

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 21 Joulu 2013 20:59
Kirjoittaja Tomppa
Se tekee viinistä lähes yhtä tehokkaan kuin statiinit, lääke, jota tavallisesti käytetään huonoihin veren rasva-arvoihin.

Toisaalla täällä oli jo juttu, missä todettiin että omena päivässä on tehokkaampi kuin statiinit.

Nollasta on tunnetusti helppo parantaa. Kraanavesi luultavasti pärjää statiineille ihan kelvollisesti.

NNT (number needed to treat) on noilla rotanmyrkyillä suuri. http://en.wikipedia.org/wiki/Number_needed_to_treat

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 27 Joulu 2013 11:55
Kirjoittaja Matti Tolonen
Iso-Britannia johtaa EU:ssa statiinien käytössä
Brittilääkärit määräävät eniten statiineja EU:ssa suhteessa väestöön, ilmenee 23 teollisuusmaan vertailusta. Sen teki Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Isossa-Britanniassa on jo 8 miljoonaa statiinien käyttäjää eli 13 % koko väestöstä (yhtä suuri osuus on Slovakiassa). Australiassa on vielä suurempi osuus, 13,7 %.

Eräät kardiologit suosittelevat statiineja kaikille 50 vuotta täyttäneille, kun taas toiset lääkärit ovat huolissaan lääkkeiden turhasta käytöstä ja sivuvaikutuksista, mm. lihassäryistä, muistihäiriöistä, harmaakaihista ja diabeteksesta. kirjoittaa The Telegraph. Syynä brittien runsaaseen statiinien käyttöön on se, että lääkäreitä lahjotaan määräämään lääkettä, sanoo Valerie Paris, OECD:n terveysosaston ekonomisti.

Prof Sir Roger Boyle, brittihallituksen “terveystsaari" (pekkapuska) 2000-2011 valittelee, että runsas lääkitys aiheuttaa välinpitämättömyyttä elintavoissa, koska ihmiset uskovat, että he voivat ”elää kuin pellossa”, kun heillä on lääkitys.

Britain becomes statins capital of Europe according to study, Daily Telegraph 25.12.2012

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 27 Joulu 2013 16:33
Kirjoittaja Tomppa
Moni teistä on varmaan lukenut ainakin joskus Michael Eades -nimisen lääkärin blogia: www.proteinpower.com/drmike

Nyt hän lopullisesti ns. "poltti kääminsä", kun 86-vuotias isänsä joutui statiinikuurille. http://www.proteinpower.com/drmike/stat ... n-madness/

Ymmärtääkseni jopa ns. telaketjustatinoijat ovat usein sitä mieltä, että vanhuksia ei kannata statinoida.

Mutta jos jaksatte kahlata tuon jutun ja sitä seuraavat monta kymmentä sivua kommentteja, huomaatte että ns. "hyödylliset idiootit" (siis lääketehtaille) kyllä huoletta kirjoittavat reseptejään. Karmeita tarinoita...

Aivot noilla reseptin kirjoittajilla tuntuvat olevan ns. narikassa. Jopa 99 vuotiaalle määrättiin statiinia! Onneksi hän oli kuuro ja tulkkina toiminut sukulainen älysi heittää reseptin roskikseen. "Potilas" porskuttaa edelleen 101-vuotiaana.

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 03 Tammi 2014 12:59
Kirjoittaja Matti Tolonen
Statiinit ja diureetit voivat altistaa diabetekselle - uusi tutkimus
Tutkijat laskivat diureettien aiheuttavan viiden vuoden aikana yhden diabeteksen jokaista seitsemäätoista niillä lääkittyä potilasta kohden. Statiinit puolestaan aiheuttivat yhden sairastumisen jokaista kahtatoista potilasta kohden. Tutkimukseen osallistui 9 300 potilasta, joista viiden vuoden seurannan aikana 915 aloitti beetasalpaajalääkityksen, 1 300 diureettilääkityksen ja 1 400 statiinien käytön.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa 2013;347:f6745. Suomessa tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 15 Tammi 2014 23:04
Kirjoittaja San Martino
Kolesteroli-Kovanen vauhdissa
Kovanen kirjoitti:Kova rasva nostaa kolesterolia ja kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä jo mikroskoopillakin rasvapatteina suonenseinämissä. Väitteisiin rasvoista ja statiineista vastaa professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta.

Elämäntapamuutokset Pohjois-Karjalassa vähensivät keski-ikäisten miesten sepelvaltimotautikuolleisuutta 80 prosenttia muutaman kymmenen vuoden aikana. Putoamisvauhti on maailmanennätys.....

Hyvä Terveys

Taas on tuutin täydeltä "asiaa".....
Kovanen kirjoitti:....rasvaton ruokavalio ei pidä nälkää ja lisää hiilihydraattien syömistä. Nopeiden hiilihydraattien, kuten sokerien, ylen-määräinen käyttö lihottaa ja sitä kautta häiritsee sokeriaineenvaihduntaa

Joopa joo...nälkä lisää hiilarien syöntiä,mutta vain nopeiden? Ja sitten ne statiinit...
Kovanen kirjoitti:Tarua ja ripaus totuuttakin

PS. Kommentitkin kannattaa lukea!

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 25 Tammi 2014 23:36
Kirjoittaja San Martino
Iltalehti kirjoitti:......hoitovirheet, yllättävät reaktiot lääkehoitoon tai sairaalassa saadut tulehdukset.
Länsimaisen yleisimpien kuolinsyiden yllättävästä kolmen kärjestä uutisoi New Scientist -lehti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että hoitovirheisiin kuolee Suomessa arviolta 700-1 700 ihmistä vuosittain. Liikennesurmien vastaava luku on 200-300. Tarkkaa tutkimustietoa hoidon haittojen yleisyydestä Suomessa ei kuitenkaan ole olemassa.
New Scientist korostaa, että lääkkeistä ja hoidoista on silti ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa ja niiden vaikutusmekanismien tutkiminen auttaa kehittämään entistä parempia hoitokeinoja

Syöpä- ja sydänsairaudet tappavat tiuhimmin länsimaissa, mutta osaisitko arvata, mikä pitää länsimaiden kuolinsyytilastojen kolmatta sijaa?

Ei tutkita? Siinäpä se....

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 26 Tammi 2014 16:19
Kirjoittaja höpönassu
Kun nyt näitä valelääkäreitäkin tutkitaan, eikö pitäisi tutkia myös yleisesti lääkäreiden toimintatapoja ja mahdollisia hoitovirheitä, ja hoitamatta jättämisiäkin? Joskus kun esim. erikoislääkärin lähetettä ei saa vaikka kuinka tivaisi, ja silloin kyllä mielestäni on kyse hoitamattomuudesta eli näin ollen jonkin sortin hoitovirheestä myös. Olen kuullut tapauksista, joissa perusverikokeiden tuloksissa ei näy mitään hälyttävää, potilas on lähetetty kotiin "terveenä" ja muutaman viikon kuluttua potilas onkin jo saattohoidossa.

Tiedän myös tapauksista, joissa harmittomalta tuntuvan murtuman jatkohoito on jätetty oman onnensa nojaan. Vuosien jälkeen henkilö joutuu ramppaamaan ortopedillä ja saa eriasteisia apuvälineitä - jotka eivät ole ilmaisia - vaivaan, joka oikealla jälkihoidolla / fysioterapialla olisi ollut vältettävissä. Kustannuksia tästä tulee erityisesti potilaalle, monta ajelua matkojen takaa / taakse erikoishoitohin, plus kaikki nuo apuvälineet ja lääkitykset.

Liiasta lääkityksestä myös ihmettelen. Eräs toinen henkilö joutui leikkaukseen, joka hoitui ihan hyvin, mutta kotiin mukaan annettiin kolme eri reseptiä, yksi panadolista, yksi tehokkammasta buranasta ja vielä yksi panacodista. Myös hoitojaksolla sairaalassa oli ensin annettu panadolia ja heti perään buranaa, hoitaja vielä oli vieressä vahtinut, että molemmat tuli otettua. Kuulostaa vähän ylilääkitsemiseltä, mutta kai ne siellä sairaalassa tietävät, mitä tekevät.

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 02 Helmi 2014 13:44
Kirjoittaja San Martino
Skepsis kirjoitti:
Timo Strandberg: Tieteen denialismi
Helsinki
05.02.2014

Professori Timo Strandberg luennoi otsikolla Tieteen denialismi.
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Tapahtumia

Mainitaankohan siellä Leino nimeltä? Varmaan dos. Uffe Ravnskov ainakin....

Re: MEDIASTA NAPATTUA

Lähetetty: 02 Helmi 2014 14:09
Kirjoittaja Leino Utriainen
Toivon hartaasti, että minutkin muistetaan, kun denialistit nimetään. Tämä SKEPSIS jakaa vuosittain HUUHAA-palkinnon. Jos nyt jää listalta pois, ei liene mitään mahiksia saada HUUHAA-tunnustusta.