ZORAN HERTTTA-TESTI

DI Leino Utriainen on kärsinyt jopa hengenvaarallisesti turhasta kolesterolilääkityksestä. Hän tutkii ja kertoo statiinilääkityksen hyödyistä ja haitoista arkielämässä.

Valvoja: Leino Utriainen

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 604
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

ZORAN HERTTTA-TESTI

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 20 Elo 2019 19:09

Alla olevan linkin takana on mielenkiintoinen artikkeli.

http://www.zora.fi/wp-content/uploads/2 ... otauti.pdf

Artikkelin sivulla 460 sanotaan mm.
Pienet LDL-kolesterolipitoisuudet liittyivät suurempaan ja suuret pitoisuudet pienempään sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiin.

Artikkelin kirjoittajien joukossa on mm. Petri Kovanen. Milloinhan Käypä Hoito-suosituksiin tulee ohjeet miten ihmisten LDL-kolesterolitasoa nostetaan, jotta ennenaikaisen kuoleman riski pienenee.
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ZORAN HERTTTA-TESTI

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 20 Elo 2019 21:01

Kiitos Leino!
Onpa mielenkiintoinen lipidomiikan tutkimussektori.
On tietenkin mielenkiintoista seurata uusien ajatusten etenemistä myös käytännön lääketieteeseen.
Kyllä tuntuvat erilaiset ”kolesterolikokeet” iskotuneen tatuoinnin lailla lähtemättömiksi rakkaiden kollegoiden isoaivokuoreen, koulutukseen, ajatteluun ja käypähoitoon eli hoitokäytäntöön (statiinit) niin lähtemättömästi, että äkkimuutokseen on vaikea uskoa.
Ihan omakohtaisesta parin vuosikymmenen kokemuksesta aika raju sokereiden (hiilihydraattien) rajoitus tasolle 5-15 E% on vienyt T2D:n mitta-arvoiltaan hyväksyttävälle remissio-tasolle. Ravintorasvojen (hyvänlaatuiset eläinrasvat ml maitorasvat ja pääpaino oliiviöljyssä) 50-70E% on tietenkin kuormittanut elimistöä C-16 ja C-18 rasvahapoilla (palmitiini- ja steariinihapot), vaikka ne keramiditutkimuksissa jonkinlaisia ”pahiksia” olisivatkin. Maksa tietenkin on myös reagoinut pitkäaikaiseen rasvakuormitukseen ketoainetuotannolla (säännöllinen asetaatti-mittailu). Tätä elämäntapaa kutsutaan maailmalla keto(geeniseksi)-ravitsemukseksi.
Myös tähän elämisen muotoon on liittynyt kummallisuuksia, joilla metaboliasairaiden aineenvaihdunnan seurannan tulokset ovat olleet vähintäinkin mielenkiintoisia JA ennen kaikkea vakavasti sairaiden terveystilannetta korjaavia (WirtaHealth).
Pitkään on tiedetty, että herkkä tulehdusindikaattori (hsCRP) on tärkeä ja hienoa, jos sen saa matalalle. Myös HDL:n nouseva kehitys on vakiohavainto. Mitä tulee suurimpaan pahikseen (LDL), keto-ravitsemus analyyseissa se on pysynyt muuttumattomana, voinut laskeakin tai nousta (ei selvää trendiä). Saatavuuden laajennuttua on voitu määrittää aina enenevästi myös verinäytteen ApoB ja ApoA1 ja laskea näiden keskinäinen suhde. Kun viitearvotkin on jo saatavilla, keto-ravitsemuksen noudattajilla tulos on myönteinen ja viittaa laskeneeseen pienten ja tiiviiden LDL hiukkasten määrään (sdLDL), siis LDL hiukkasten koon kasvuun. Juuri nyt näiden ”kolesteroli”kokeiden tärkeisiin mitta-arvoihin painottuva tutkimus on saatavilla suomalaisen Nightingale yrityksen tekemänä hiukan mutkikkaasti Lääkärikeskus Aavan (Kamppi) välityksellä.

Ja sitten: mitä mahtaa kuulua suomalaiselle statiinien vaikuttavuustutkimukselle?

Taitaa taas tulla esiin vanha viisaus, että kaikki tiet vievät Roomaan.

Muuten, kaikki piti tiedettämän jo ja pikakuoleman piti ratkaista kaappaaja-ongelma. Vaan miten kävikään?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5536
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: ZORAN HERTTTA-TESTI

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Maalis 2020 15:03

HS kirjoitti:


Suomalaiset johtavat valtavaa sydäntutkimusta, johon osallistuu tuhansia potilaita ympäri Eurooppaa – moni sydänpotilas lopettaa pysyväksi tarkoitetun lääkityksen

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006426235.html


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa